Yukarı
135694

CHP'de değişim beklentisi

15 Nisan 2014 10:18

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre ulusalcılar, cemaat açılımının partiye zarar verdiğini ve partinin ulusalcı çizgisine çekilmesini isterken Baykal kanadı, ‘PM seçimli kurultay’ istiyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin yakın olması nedeniyle kurultay seçeneğine çok sıcak bakmayan Kılıçdaroğlu’nun, parti örgütleri ile yapacağı toplantıların ardından MYK değişikliğine gidebileceği belirtiliyor.

30 Mart seçimlerinde istediği sonucu alamayan CHP’de seçim sonrasında ilk hesaplaşma cuma günkü Parti Meclisi’nde (PM) yaşanacak. Parti içinde grup yönetimi dahil çok sayıda milletvekili ve partili seçim sonuçlarını “başarı olarak görülemeyeceği” için MYK’de değişiklik için bastırıyor. Kulislerde, aralarında eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın da bulunduğu bir grup ise sadece “PM seçimli” bir olağanüstü kurultayla parti yönetiminin yenilenmesini isterken, parti yönetimini “cemaatle işbirliği” görüntüsü verdiği gerekçesiyle eleştiren ulusalcılar da hem kurultay hem de “özeleştiri toplantısı” için zemin yokluyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultay seçeneğine soğuk olmakla birlikte, MYK’de değişikliğe gidebileceği ya da boş olan yerlere yeni atama yapabileceği belirtiliyor.

CHP’nin yerel seçimlerde aldığı sonuçlar, milletvekilleri, grup yöneticilerinin yanı sıra parti yönetimini de tatmin etmedi. Seçimler sonrasında ilk kez 18 Nisan’da toplanacak olan PM’de sonuçların masaya yatırılması bekleniyor. Kılıçdaroğlu, PM toplantısından sonra ise seçim sonuçlarını parti örgütleriyle değerlendirecek. Bu kapsamda Kılıçdaroğlu, 24 Nisan’da ilk olarak kadın kollarını, il yöneticilerini ve kadın belediye başkan adayları ve yöneticilerini toplayacak. Kılıçdaroğlu, hem cumhurbaşkanlığı seçimleri hem de partinin bundan sonra izleyeceği stratejiyi belirleyecek. Özellikle muhalif kanadın, “Kılıçdaroğlu’nun güven tazelemesi, parti vitrininin yenilenmesi” için kurultay seçeneğini seslendirmelerine karşın, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kaldığı için bu seçeneği düşünmediği ifade ediliyor. Ancak bazı üyelerin “Seçim sonuçlarının sorumluluğunu alıp istifa edelim” önerisi getirdiği MYK’de değişikliğe gidebileceği belirtiliyor. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle 18 Temmuz’da yapılması gereken 35. olağan kurultayı ise yasanın verdiği olanak çerçevesinde 1 yıl ertelemeyi planlıyor.

Parti içindeki ulusalcı kanat, seçimlerde alınan başarısız sonuçta “sağa açılım” politikalarının yanı sıra “cemaatle işbirliği” görüntüsünden son derece rahatsız. “Sağ-cemaat” açılımı nedeniyle partinin asıl tabanını ürküttüğü ve hatta birçok yerde küstürdüğünü düşünen ulusalcı kanat, “Yeni CHP” söyleminin ise özellikle Batılı seçmeni partiden uzaklaştırdığı görüşünde. Parti içindeki “yenilikçi” kanadın Kürt sorunu konusunda partinin klasik çizgisinden uzaklaşması nedeniyle başta Trakya, Akdeniz olmak üzere seçmenin MHP’ye kaydığı eleştirisi yöneltiliyor. Parti yönetiminin bu konuda “özeleştiri” yapıp politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini savunan ulusalcı kanat, kurultay konusunda ise parti tabanında nabız yokluyor.

Eski Genel Başkan ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın şimdilik Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığını tartışmaya açmayacağı, ancak parti yönetiminde yenilenme istediği belirtiliyor. Baykal’a yakın isimler, bu kapsamda sadece “PM seçimli olağanüstü kurultay” talebini dile getiriyorlar.

Partinin yenilikçi kanadı ise son seçimlerde Doğu ve Güneydoğu’da hiç varlık gösterilememesinin altında partinin Batı seçmenini kaçırmamak için Kürt sorununda “cesur” bir politika izlenmediği görüşünde. CHP’nin, uzunca süreden bu yana BDP’ye kaptırdığı Kürt seçmeni yeniden kazanmak için gerekirse Batı’da biraz oy kaybını göze alıp Kürt sorunu konusunda radikal açılım yapması gerektiğini savunuyorlar.

Tekin: Havuz medyasının aklına ihtiyacımız yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin şu anda olağanüstü kurultayın gündemlerinde olmadığını bildirdi. Gazetecilerin sorusu üzerine Tekin, “Olağanüstü kurultay koşullarını delegasyon, delege belirler, bugüne kadar herhangi bir CHP delegesinin kongre talebi olmadığını çok açık ve net bir şekilde görüyoruz. CHP’de bir kongre sorunu yok. Özellikle havuz medyasında oturup bize akıl verenler kendilerine bir baksınlar” görüşünü dile getirdi.

Tekin, İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler ve İstanbul Milletvekili Nur Serter’in seçim sonuçları ve partiyle ilgili “cemaatle işbirliği yapıldığı” eleştirileri içinse şunları söyledi: “30 yıldır ben özellikle 80’den sonra solda, CHP’de bir parçalanmayı, kavgayı, gürültüyü, patırtıyı arzu eden kadroların, ekiplerin olduğunu biliyorum. Elbette arkadaşlarımızın eleştirileri olabilir, son derece doğaldır. Biz sosyal demokrat partiyiz. Parti içindeki eksikliklerin, aksaklıkların tartışılması, müzakere edilmesi son derece doğru ama bir kısım arkadaşlarımızın keşke medya kanalıyla değil, önümüzde PM, grup toplantısı ve parti mekanizmalarında bu görüşlerini bildirselerdi daha makbul olurdu.”

GERÇEK GÜNDEM 



Yorumlar

  • Perşembe akşamı Halk TV'de Genel Başkan özeleştiri yapacakmış. Onu izledikten sonra karar vereceğim. Herhalde "Ben aday olsaydım İstanbul'u alırdım" diyebilen bir hadsizin CHP'de değişimi gerçekleştirmesini beklemiyorsunuz.
    lombak
    20 Ekim 2016 04:32

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'den İYİ Parti seçmenine 'stratejik davranma' çağrısı

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı, sandığa üç gün kala parti tabanı ile İYİ Parti ve AKP seçmenine seslendi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ ...

HPV ve HIV iddialarıyla gündeme gelmişti... Gözaltına alınanlar var!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "ha...


Yargıtay'da başkanlık seçimi dördüncü gününde

Yargıtay Başkanlığı seçiminin dokuzuncu turunda da sonuç çıkmadı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca 119, 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 138 oy aldı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'...

Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul'daki riskli 5 ilçeyi açıkladı

Yalova açıklarında ve Marmara Denizi çevresinde meydana gelen depremler endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi riskli ilçelere dikkat çek...


Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa Cemaati'ne yanıt gecikmedi

Kamuoyunda 'Cübbeli Ahmet Hoca' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa cemaatinin kendisi hakkında verdiği ihraç kararına yanıt verdi. İsmailağa Cemaati'nde, tarikatlarda şeyhlik mak...

'Emekliler simit satsın' diyen MHP'li vekilin şirketi devletten milyonlarca liralık ihale almış

Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam savaşı veren dar gelir emekliye "Her şeyi devletten bekleme, ayda 10 bin lira kazanabileceğin ek iş bul. Simit sat, su sat" diyen MHP Aksaray Mi...


''Telefonundaki yazışma ve tape kayıtlarını inceleyecek''

Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen 2'si tutuklu 7 sanığın yargılandığı dolandırıcılık davasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) savcılığa gönderilen yaz...

Beyoğlu Hükümet Konağı ihalesini Erdoğan'ın lise arkadaşının şirketi aldı

Cumhuriyet’in haberine göre, 23 milyon 998 bin TL’lik ihaleyi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Hasan Gürsoy’un "Gürsoy Grup" adlı restorasyon şirketi aldı.


Özel: 11 büyükşehire 4 ekleyebiliriz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim tahminlerini paylaştı. Özel, önceki seçimde CHP'nin kazanmış olduğu 11 büyükşehrin üstüne 5 büyükşehir daha eklenmesinin mümkün olduğunu söyledi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Dilan Polat şikayetini geri çekti, dava düştü!

Dilan Polat, kendisine hakaret içerikli mesaj attığı gerekçesiyle dava açtığı Nez Demir hakkındaki şikayetini duruşmada geri aldı. Polat'ın şikayetinden vazgeçmesi nedeniyle dava düşerken...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR