Yukarı
25006

CHP'li CHP'liye Karşı!

19 Nisan 2014 19:18

Ege'nin Sesi/Sinem TAŞ - 30 Mart Mahalli İdari Seçimleri'nden sonra ilçelerde seçilen belediye başkanları mazbatalarını aldı. Bu ilçelerden bazılarında ise mazbatayı alan Belediye Başkanları belediye bünyesinde işçi kıyımına başladı.  İşlerine ilk son verilen işçiler ise genel olarak taşeron kadroda çalışanlar veya sözleşmeli personel.

30 Mart Yerel Seçimlerinden sonra göreve başlayan belediye başkanlarının birçoğu belediye kadrosunda değişiklikler yapmaya devam ediyor. Mahalli İdari Seçimler sonrası 22 ilçeyi CHP, 6 ilçeyi AKP ve 2 ilçeyi MHP'nin aldığı İzmir'de işten çıkarma haberlerinin geldiği yerler şaşkınlık yarattı. İşten çıkarma haberleri ve tartışmalar genellikle başkanlığı CHP'lilerden devralan yine CHP'li belediye başkanlarından geldi. Özellikle seçim öncesi aday gösterme aşamasında yaşanan kriz, bu kez CHP içerisinde seçim sonrası kadrolara yansıdı.  Bu kapsamda bazı CHP'li belediyelerde önceki belediye başkanlarının seçimlere kısa bir zaman kala işe aldığı işçiler işten çıkarıldı veya görev yerleri değiştirildi. CHP'den aday gösterilmeyen bazı belediye başkanlarının ise parti değişimleri sonucu belediye bünyesindeki diğer işçilerle birlikte çalışmaya devam etmesi, sonraki belediye başkanları tarafından hoş karşılanmadı ve bazı belediyelerde bu işçiler "diğer başkana çalıştığı" gerekçesiyle zor durumda bırakıldı. Bu tavır "CHP'liler CHP'lilere karşı" gibi yorumlara sebep oldu.

Giderayak İşçi Aldılar

Ayrıca, bazı belediyelerin görev süreleri dolmadan önce son ayda işçi alımı yapmaları sonraki belediyeleri de güç duruma soktu. Bazı ilçe belediyelerde eski başkanların giderayak onlarca personeli işe aldığı belirlendi. Bazı belediye başkanlarının sonraki belediye yönetimine rahatsızlık vermek amaçlı olan bu uygulamaları sonrası yeni belediye yönetimlerinin mecburi olarak son anda alınan işçileri çıkarma girişimleri bu analizin dışında tutmak bir elzem.

Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli, Karabağlar Ödemiş, Kınık, Kiraz, Menderes, Torbalı, Kemalpaşa, Selçuk gibi ilçelerde belediyelerin son aylarda belediye bünyesine personel aldığı ortaya çıktı. Bu kapsamda AKP'nin seçimi kazandığı Torbalı’da CHP’li Belediye Başkanı İsmail Uygur’un görevi bırakmadan önce belediyeye 45 personel aldığı tespit edilmişti. Yeni belediye başkanı Adnan Yaşar Görmez son bir ayda işe girenlerin tamamının görevine son vererek işten çıkarttı.

Başkan Yardımcısı Görevden Alındı

Benzer şekilde Bornova yeni Belediye Başkanı Atila'nın, önceki Belediye Başkanı Sındır’ın seçimlerden kısa bir süre önce Temizlik İşleri Müdürlüğü’nden başkan yardımcılığına atadığı Fatih Zor’u görevden aldığı öğrenildi. Zor’un yerine ise bir önceki dönem meclis üyelerinden, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Yıldız’ı atadığı öğrenildi. Sındır’ın daha önce pasifize ettiği Sermet Pınar, Atila döneminde yine aktif rol oynayacak. Pınar’a birçok müdürlüğün bağlandığı öğrenildi. Başkan Atila, CHP’li eski Bornova Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Hamamcıların belediyeye koordinatör olarak atandığı bildirildi. Ayrıca, Atila’nın önümüzdeki günlerde belediye şirketi İZBAŞ’ta da köklü bir değişikliğe gideceği, İZBAŞ Genel Müdürü Mustafa Gülen’in görevden alınabileceği ifade edilmişti. 

Yeni Kadro Baba Yadigarı

Buca’da yerel seçimlerin ardından oyların çoğunu alarak çıkarak seçimi kazanan ve başkanlık koltuğuna oturan Levent Piriştina belediye bürokrasisinde geniş çaplı bir değişik için start verdi.  Babası merhum Ahmet Piriştina ile uzun yıllar birlikte Büyükşehir'de çalışan ancak Kocaoğlu döneminde pasifize edildikten sonra belediyeden ayrılan eski genel sekreter Cumhur Utkan ve İZSU’da uzun yıllar genel müdür yardımcısı olarak görev yapan Erdem Kolağası’nı yanına alan Priştina tercihini baba 'yadigarı’ isimlerden yana kullanmış oldu. Adaylık sürecinde birlikte çalıştığı avukat Onur Temiz'i hukuk danışmanı olarak atadı.

"Bize Destek Vermedi, Biraz Askerlik Yapsın"

Karabağlar'da Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Muhittin Selvitopu'da kadro değişikliği yapmak için düğmeye bastı. Bu kapsamda harekete geçen çiçeği burnunda belediye başkanının Karabağlar Belediye’sinde başarılı işlere imza atan ve Kültür Müdürlüğü görevinde bulunan Zeynep İmece’yi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne atadığı iddia edildi. İddialara göre Karabağlar Belediyesi’nde çalışan bir yetkilinin konuya ilişkin olarak İmece’nin seçim döneminde eski Başkan Sıtkı Kürüm’e destek verdiği ve yeni Başkan Selvitopu’nun seçim çalışmalarına katılmadığını söylediği, söz konusu atamayı ise ‘askerlik’ yapmak olarak nitelediği öne sürüldü.

"Karabağlar Belediyesi’nde Sürgün Şoku! " haberini okumak için TIKLAYINIZ.

Urla'da 70 Kişilik Kıyım

Urla'da yerel seçimleri kazanarak ilçenin ilk kadın belediye başkanı unvanını kazanan Sibel Uyar mazbatasını aldıktan sonra 70 belediye personelini işten çıkararak Urla'daki kıyıma 'start' vermişti.  Basın bürosu başta olmak üzere; zabıta amirliği, santral ve pek çok farklı birimden olan yaklaşık 70 kişinin işine son verdiği öğrenilen Uyar'ın talimatıyla bu sayının artacağı bilgisi basına yansımıştı.

"CHP'li Urla Belediyesinde İşçi Kıyımı" haberini okumak için TIKLAYINIZ.

Dolayısıyla İzmir'in Urla, Bornova, Karabağlar, Buca ve Urla ilçelerindeki belediyelerde yaşanan kadro değişikliği sonrası birçok işçi işsiz kaldı.

İşten Atıldı, Kalp Krizi Geçirdi

İzmir Büyükşehir Belediyesi de beklenen kadro operasyonunu ESHOT Genel Müdürlüğü ile başlatmış bu kapsamda ESHOT Genel Müdürü Faruk Alçelik, Genel Müdür Yardımcıları Tufan Eker ve İsa Bac’a yeni dönemde birlikte çalışmayacaklarını, emekliliklerini vermelerini istemişti. İşten atılmasından bir süre sonra Tufan Eker kalp krizi geçirmiş ve hastaneye kaldırılmıştı.

AKP'li Bakıcı İşçiye Sahip Çıktı

CHP'li belediyelerin bu kıyımlarına karşın Selçuk Belediyesi'nde görevi devralan AKP'li Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı'nın  “Belediyenin kasasında şu anda sadece 160 bin TL para var. Vergi borçları başta olmak üzere birçok yere borç yapılmış. İller Bankası’ndan gelen payda aksama olursa personelin maaşlarını bile ödeyemeyiz. Çalışanların ödenmeyen ikramiyeleri var. İşin içinden çıkmak için çabalıyoruz. Böyle bir mantık olmaz. Gerçekten belediye zorda bırakılmıştır.  Kimsenin işine son vermek istemiyoruz. Bir yolunu bulacağız” diyerek işçiden yana tavır alması AKP için istisna ve örnek bir davranış sergilerken aynı tavrı bazı CHP'li belediyelerin sergileyememiş olması şaşkınlık yarattı. 



Yorumlar

  • zeynep imecenin bir çok başarıya imza attığını hbr yapan site sakinleri belediyenin ne kadar borçlandığını neden yazmazlar acaba bunun adı başarılı çalışma değil resmen çıkar amaçlıdır
    PESONEL
    20 Ekim 2016 04:33
  • Bekir kardeşim uygulama yanlışlığı yok. 1580 eski belediye kanunu 5393 yenisi. Her iki kanundada meclisin atama yetkisi olduğunu belirtmeye gerek yok. Burada eski belediye başkanı meclise sunmadan başkan yardımcılığına atama yapmıştır. Buda yanlış bir uygulamadır.
    Cemil
    20 Ekim 2016 04:33
  • Cemil bey hassasiyetinizi anlayabiliyorum... Ancak mevzuat bilgisini tekrar yenileyim; 1580 sayılı kanuna göre reis başkan yardımcısını atadıktan sonra belediye meclisi onaylar... Ancak 5393 sayılı kanuna göre belediye meclisinin kararı olmadan belediye başkanı madde 38'e istinaden meclis kararına gerek kalmaksızın atamayı yapar... Anlatabildin mi!!!
    Bekir şen
    20 Ekim 2016 04:33
  • 5393 sayılı Kanunun 38. madde j fıkrası uyarınca Belediye Personeli atama yetkisi tamamen Belediye Başkanına verilmiştir. bunun için meclis kararına gerek yoktur. zaten Olgun bey de yeni başkan yardımcısını atayabilmek için meclise sormamıştır ki doğrusu da budur. belediye meclisi sadece başkan tarafından kullanılması düşünülen "sözleşmeli kadrolar" için bu kadrolara ödenecek ücreti belirleme yetkisine sahiptir. sonrasında belediye başkanı istediği kişiyi bu kadroya atar. ancak başkan yardımcısı 657 sayılı kanuna tabi devlet memuru olduğu ve bu nedenle de maaşının ne olacağı yasa ile düzenlendiği için meclise sorma gereği de yoktur zaten meclisin devlet memurlarının maaşını değiştirme yetkisi söz konusu olamaz. sonuç itibariyle, belediye başkanı görevi esnasında son güne kadar yetkisini kullanma hakkına sahiptir. bu noktada esas olan Sayın Fatih Zor'un bu görevi hak edip etmediği konusudur ki, bana göre bu görevi çoktan hak etmiş ve Bornova belediyesine fazlasıyla katkı koyabilecek "demokrat" ve "çalışkan" bir bürokrattır. Bildiğim kadarıyla da kendisi İzmir Büyükşehir Belediyesinde rahmetli Ahmet Piriştina başkanlığı döneminde çok sevdiği kişiler arasında idi ve Park ve Bahçeler Şube Müdür yardımcısıydı. Aziz başkan göreve geldikten sonra Çiğli atıksu arıtma tesislerine görevlendirilmişti...
    Kadir
    20 Ekim 2016 04:33
  • Belediye başkan yardımcısı kadrosuna yapılan atamalar 1580 sayılı kanuna göre belediye meclisinin onayına tabi. Ancak 5393 sayılı kanunda yetki başkana aittir(38/J). Danıştay içtihatları açık...
    Ali keltik
    20 Ekim 2016 04:33
  • ey izmirli,işte gör sosyal demokrat dediğiniz belediye başkanları bunlarmı.hani chp işçiyi kollayan bir partiydi.şimdi bu başkanlarla ismi,işçiyi kıyan partisi oldu.
    doğrucu
    20 Ekim 2016 04:33
  • BU GÜNE KADAR CHP Lİ CHP LİYE KARŞI OLMASAYDI ZATEN İKTİDAR OLURDU
    HİKMET TEKCAN
    20 Ekim 2016 04:33
  • O kultur muduru deyil odaci olamazdi park bahceler onun icin cok guzel biyer yok secimde muhittin baskana calismadi yok yardimci olmadi ayiptir gunahtir herkes akilli olacak adam olacak haddini bilecek kimse bu tip olaylari carpitmasin salim mudurun altini hayinlikle oyup ayagini kaydirmadinmi bazi masum insanlarla ugrasmadinmi gun geldi devran dondu sira seni kollayan larada gelcek onlarda merak etmesin
    herkes haddini bilecek
    20 Ekim 2016 04:33
  • asıl sen haddini bil.öyle rumuzla değil gerçek isminle yaz.ablam için yüzlerce insan arıyor telefonları hiç susmadı.odacı olamazdı dediğin insanın ne çok seveni ve takdir edeni var tahmin edemezsin.salim beye gelince ablamı kendisi müdür yaptı.her türlü destekleyerek ve yüreklendirerek.şimdi bile kırgın olmasına rağmen arkasından hiçkimseye laf söylettirmiyor.onların arasına kimse giremez dost onlar.senin kim olduğunu da ip numarandan siteden öğrenip dava açacağız.Umarım söylediklerini ispatlayabilirsin yoksa başın büyük belada.
    doğuş yazıcı
    20 Ekim 2016 04:33
  • 657 sayılı kanunun 68. Maddenin B bendinde belirtilen süreyi tamamlamış, yüksek öğrenim görmüş blr memuru Belediye Başkanı 5393 sayılı kanunun 38. Maddesine istinaden asaleten atayabilir... Olgun beyi yanlış yönlendiren arkadaşlar bir danıştay kararına dayanarak işlem yapmışlar. Arkadaşlar o karar 1580 sayılı kanuna göre yapılan bir atamanın geri alınmasıdır. Bu atama ise 5393 e göre yapılmış bir atamadır. İdare mahkemesinden döner bu işlem... Bilginize
    Bekir şen
    20 Ekim 2016 04:33
  • Neden CHP nin genel siyasette iktidar olamadığını anladın mı Sayın Kara... Birbirini yemekten başka bişey yapmazlar... Konak ta, Karşıyaka'da hatta karabağlar CHP lileri katlediyorlar... Yapan kim? Yine CHP liler....
    Hakkı çezik
    20 Ekim 2016 04:33

Yorum Ekle


Diğer Haberler

“Atatürk’ü anmamak, Türkiye’nin temellerine ihanettir!"

Çanakkale Zaferi’nin 109. yıldönümü kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı önünde düzenlenen resmi törenin ardından ilçe şehitliğini ziyaret eden protokol üyeleri şehitler için dua ettiler....

Yamanlar’a yaş alan nüfus için özel merkez

Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu’nun kentin yaşayan tecrübelerinin hayatını kolaylaştıracak projeleri kapsamında Geriatrik Bakım ve Sağlıklı Yaşam Merkezi inşa edilecek, ...


Menemen Belediyesi’nden ücretsiz bir eğitim yuvası daha

Menemen Belediyesi’nin, Merkez ve Asarlık şubeleri ile öğrencilere ücretsiz eğitim verdiği Gençlik Eğitim Merkezi’nin (MEBGEM) 3. Şubesini Ulukent’te açtı. Kentte eğitime en çok destek ve...

Başkan Selvitopu “Çanakkale” için çelenk sundu

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle 100. Yıl Uğur Mumcu Parkında düzenlenen çelenk sunma tör...


Bayraklı, Başkan Adayı Kırkpınar'ı bağrına bastı

Cumhur İttifakı Bayraklı Belediye Başkan Adayı Bilal Kırkpınar 75. Yıl, Çiçek, Cengizhan ve Alpaslan Mahallelerine çıkarma yaparak kapısı çalınmadık, derdi dinlenmedik vatandaş bırakmadı....

Gaziemirli gençler Çanakkale’de tarihin izini sürdü

Gaziemir Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 109. yılında düzenlediği geziyle Gaziemir Belediyesi Gençlik Meclisi üyesi yaklaşık yüz genci savaşın yaşandığı topraklara götürdü. Gaziemir Bele...


CHP'li Tacettin Bayır: Kalpaklı Atatürkçülere selam olsun!

Ata Meydanı buluşmasına katılan ve burada yaptığı konuşmada siyasi mesaj veren CHP Önceki Dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır;  “Bugüne kadar bu iktidarda kalanlar hep bizi bölüp parç...

Nilüfer Çınarlı Mutlu: Toplumcu belediyecilik artık bütün belediyelerin görevi

Kemeraltı, Kadifekale, Akarca ve 1. Kadriye bölgelerinde temaslarda bulunan CHP Konak Adayı Mutlu, ‘Toplumcu Belediyecilik’ panelinde konuştu. İktidarın yanlış politikaları sonucu derinle...


Başkan Sandal’dan 24 muhtara teşekkür plaketi

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, görev süresi boyunca koordineyle çalışarak Bayraklı için birlikte hizmet verdiği muhtarları ziyaret etti, ilçeye katkılarından dolayı teşekkür pla...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Melis Sezen bu kez asansörde dans etti

Melis Sezen danslarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Oyuncu son olarak sosyal medya hesabından asansörde dans ettiği anları paylaşınca gündem oldu. 'Sadakatsiz' dizisinde canlandır...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gizemli hastalık hızla yayılıyor: Ölüm oranı yüzde 30

Japonya'da gizemli salgın hastalık paniği giderek büyüyor... Ölüm oranı yüzde 30 olan streptokok toksik şok sendromu vakaları giderek artarken uzmanlar 2024 yılındaki hasta sayısının 2023'ü geride bırakacağını tahmin ettiklerini duyurdu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR