Yukarı
26673

İhsanoğlu'nun İzmir Programı Başladı!

23 Temmuz 2014 10:04

Egenin Sesi/ Neşe Yavuz- CHP ve MHP’nin Çatı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu İzmir’e geldi. İhsanoğlu Karşıyaka Latife Hanım Köşkü Bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. İhsanoğlu gelen soru üzerine beklediği oy oranını yüzde 60 olarak açıkladı. 

10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde MHP ve CHP’nin Ortak Çatı Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu İzmir’deki programına başladı.  Seçim yolunda toplam 7 partiden tam destek alan ‘Çatı Aday’ İhsanoğlu, kanaat önderleri ve STK’larla görüşeceği yoğun program için öğle saatlerinde İzmir’e geldi.Adnan Menderes Havaalanı’nda CHP ve MHP heyetinin yanı sıra vatandaşların büyük ilgisiyle karşılanan Ekmeleddin İhsanoğlu kısa bir şehir turunun ardından Karşıyaka’ya geçti. Karşıyaka Latife Hanım Köşkü Bahçesinde basının karşısına çıkarak başladı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan İhsanoğlu, seçim lerde oy oranı beklentisini yüzde 60 olarak açıkladı. 

KALKAN’DAN ÖPÜCÜKLÜ TEBRİK

AK Parti'den istifa eden bağımsız milletvekili Erdal Kalkan da anıt girişinde karşıladığı İhsanoğlu'nu öperek kutladı.

ZÜBEYDE HANIM ZİYARETİ

Çatı adayı İhsanoğlu, Alaybey semtindeki Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın aıt mezarında efeler ve gaziler tarafından karşılandı. Efeler, İhsanoğlu'nun omuzuna yöresel şal atarken, gaziler de başına dernek logolu şapka taktı.Termometrelerin 42 derece sıcaklığı gösterdiği İzmir'de, Zübeyde Hanım Anıtı ziyaretine yüzlerce İzmirli katıldı. Karşıyakalı kadınlar üzerinde, 'İzmirli kadınlar yurtta barış dünyada barış elçisi İhsanoğlu'nun yanındadır', 'İzmirliyiz yaparız, İhsanoğlu'nun seçimi için sandıklardayız', 'Özgür yaşama hakkı için 10 Ağustos'ta tatilde değil sandıklardayız' yazılı pankartlar açıldı. İhsanoğlu Zübeyde Hanım'ın mezarına karanfillerden oluşan çelenk bıraktı. Çoğunluğunu CHP'lilerin oluşturduğu partililer de 'Türkiye seninle gurur duyuyor' sloganı attı.



YÜZDE 60 ÇIKIŞI!

İhsanoğlu Latife Hanım Köşkü'nün Bahçesi'nde basın mensuplarının karşısına çıkarak ülke gündemi ve seçim yarışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Söze ‘İzmir mesajları’ vererek başlayan İhsanoğlu, ‘paralel emniyet’ operasyonunu değerlendirirken, başkanlık sistemi konusunu da değerlendirdi. İhsanoğlu gazetecilerin sorularını yanıtlarken ise oy oranı beklentisini yüzde 60 olarak açıkladı. 


 

İŞTE İHSANOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI

İZMİR KARARINI VERMİŞ

İzmir artık kararını vermiş. 10 Ağustos’ta bize mührü basacağının kararını vermiştir. İzmir’e gelmekten dolayı mutluyum. Bizim ailemiz Rodos’lu. Annemin ailesi başka yerde, dayım burada. Askerliğimi Bornova’da yaptım. Hem ailevi hem de şahsi hatıralarım var. Bir Türk aydını olarak İzmir’in hepimizin bilinçaltında yeri vardır. İzmir eski bir medeniyet merkezidir. Akdeniz’e açılan liman kentidir. Ticaretin, sanayinin, turizmin merkezleri buradadır. İzmir, İstiklal Savaşı’nın son durağı, Mustafa Kemal’in kumandanlığında düşmanın denize atıldığı bir yerdir. İzmir her zaman o tarihi anılarına, Dünya’ya açılma fikri ve kültürü ile önem yer arz etmektedir. İzmir, Türkiye’de modernleşme bayrağının çekildiği ilk yerdir. Balkonlara çıkan İzmirlilere, bizi yollarda durduranlara şükranlarımızı sunuyoruz. Eminiz ki İzmir, Ege bütün yazlıklar ve kışlıklar oyunu kullanacak. Sandığa sahip çıkacak. Sandığa sahip çıkmak yetmez.

KEDİLER TRAFOYA GİRİYOR

 Şişko kediler, fareler trafolara gidiyor. Girince, karanlık olunca siz biliyorsunuz neler oluyor. Fakat biz bu sefer halkımızın oyuna sahip çıkacağız. Verdiğiniz her oya anneniniz helal sütü gibi sahip çıkacaksınız. Siz, üç isimden birisi ilan edilene kadar sandıkları gözleyeceksiniz. Kim gönüllü ise sandık yetkilileri olsun.
 

 ŞEHİTLERE RAHMET

Suriye sınırında iki evladımız şehit oldu. PKK’lılar da öldürüldü. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
 

BU YARIŞ ADİL DEĞİL

Önümüzde çok kısa bir zaman kaldı. 10 Ağustos’ta seçime gidiyoruz. Bu yarış adil değildir. Birisinin vücut ölçüsüne göre biçilmiş bir sistem var. Bir konuttan, diğer konuta taşınma gibi yapılanmış. CHP ve MHP’nin uzlaşısı oyunları bozdu. Bu uzlaşma tepede olan bir uzlaşma değildi. Bugün, 10 parti ile destek veren parti var. Türkiye’de görülmeyen bir mutabakat var. Bu mutabakat milli mutabakattır. AK Parti’den de destek ver. Onlar devletin tepesinde, yukarıda kavga, kibir istemiyor. Milleti tekmeleyen, tersleyen insan istemiyor. Millet Cumhurbaşkanı arıyor ama yarısının başkanı değil, tamamının başkanını arıyor. Çıkıp ‘ben yüzde 50 oy aldım, gerisini elimin tersiyle iterim, beni getirenlerin icraatını yaparım’ diyenleri istemiyor. Devletin tepesine sorun yaratacak olanları taşımayalım

MİLLET DÖNÜM NOKTASI YAŞIYOR

Bu şerefli yarışa başlarken yarışı o makama uygun bir şekilde yürütelim. Devletin başına Cumhurbaşkanı seçiliyor. O makama seçilenin de uygun davranması gerekir. Siz bu makama gidersen mahalle kavgası yaparsanız o makama layık bir şekilde oturabilir misiniz? Günlük siyasi tartışmalar, seviyesi düşmüş ithamlarla devam ederseniz oy verenlerin yüzüne nasıl bakarsınız. Cumhur demek halk demektir. Size oy vermeyenleri ötekileştiriyorsanız, oy verenleri vatanperver, vermeyenleri vatan haini derseniz olmaz. Bu korkunç bir durumdur. Türkiye’de vatanını seven, milletini seven bir kişi böyle bir teşebbüste bulunur mu? Bizim ısrarımız karşısında yarışın seviyesi yükseldi. Herkes onu öğrenecek. Yapacağımız birinci hizmet uzlaşı, ikinci hizmet de yarışın kalitesini arttırmaktır. Mesele bir şahsın seçilmesi, seçtirilmesi değildir. Millet dönüm noktası yaşıyor. Eski tas eski hamam artık yok. Seçimler artık yerel ya da genel seçim gibi değildir. Tam 76 milyon kişi bir kişiyi seçeceğiz. Ya kavgayı bitirecek ya da ateşi Çankaya’ya sıçratacak bir kararı vereceğiz. Bu mücadeleyi ben hizmet olarak görüyorum.

 

 MÜCADELEMİZ ÇOK İYİ GİDİYOR

Süreç ilk başladığında ‘güçlü cumhurbaşkanı’ deniliyordu. O iddialar temele dayanmıyor. Türk siyasi yapısına, milletin taleplerine uygun değildir. Kişi, zümrelerin taleplerine uygun bir modeldir. Şimdi bizim dediğimiz gibi Anayasa’nın 104. Maddesine geldiler. Bizim sistemimiz parlamenter sistemdir. Parlamentoya dayalı bir sisteme dayalı, meclise karşı başbakanın sorumlu olması Atatürk ile başlamadı. İkinci meşrutiyet döneminden itibaren başladı.  Atatürk büyük istiklal mücadelesini yürüttü ve geldi. Meclisle birlikte savaşı bitirdi. Bütün yetki başbakandaydı. Koskoca Atatürk, yetkileri kendisinde toplayamaz mıydı? Saltanat devrinden bu güne kadar sistem çalışıyor siz geliyorsunuz ‘başkanımız tüm yetkileri alacak’ diyorsunuz. Her şeyi bir kişinin iki dudağı arasında yapmak istiyoruz.  Biz Cumhurbaşkanlarının köprüler yapan, partilerde genel başkanlık yapan isimler olsun istemiyoruz. Cumhurbaşkanı için ‘yol yapmaz, yol gösterir’ dedik. Bizim mücadelemiz çok iyi gidiyor.
 

MİLLETİN AYAĞI YERE BASIYOR

Biz yarışa seviye getirdik. Milletin ayağı artık yere basıyor. Herkes anayasaya saygılı konuşmaya başladı. Biz belge ve manifestolar dağıttık. Huzuru sağlamak istiyoruz. Toplumumuz def gibi gergin oldu. Bu defi yanlış çalanlar var. Gerginliği bitirmek lazım. Biz istikrarı devam ettireceğiz. Kutuplaşmayı, cepheleşmeyi sona erdireceğiz. Büyük millet olarak birliği, dirliği sağlayacağız. Sevgi ve saygı ekerek bunun tohumlarını ekeceğiz. Birbirimize sevgi ve saygılı davranmazsak kutuplaşma artar.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI BİLE AZARLANIYOR

 Bu kardeşiniz çok uzun zaman uluslararası ilişkilerde yer aldı. Dış ilişkilerin neden bozulduğunu çok iyi biliyoruz. Devlet terbiyemiz her şeyi uluorta konuşmamıza mani oluyor. Komşularımızla ilişkilerimizi düzelteceğiz. Gündemimizin en önemli konuları arasında hukukun üstünlüğü ve yargının bağımsızlığı olacak. Artık yargının bağımsızlığı yok. Askeri dikta yönetiminde bile bu kadar yargıya müdahale, kanunların değişmesi yoktu. Onun için yargının bağımsızlığı ve sosyal adaletin gelişmesi için çalışacağız. Türkiye’de yoksulluk sınırının altında yaşayan çok insan var. Dertlere derman, çaresizliklere çare bulmamız gerekiyor. Kredi borçları, kart faizleri olanlar milyonlarca insan var. Bunu muhakkak mevcut hükümet, ekonomistlerle çaresini bulacağız. Faiz konusunda sorun var. Kendilerinin tayin ettiği merkez bankası başkanı bile azarlanıyor.
 

YARIŞI KADINLARIMIZ VE ENGELLİLERİMİZ İLE KAZANACAĞIM
 
Kadınlar ve engelliler benim için çok önem arz ediyor. Biz bu şerefli yolculuğa çıktığımız zamandan itibaren kadınlarımızın rolünü keşfettik. Kadınlarımız, kızlarımız, teyzelerimiz başı açık yada kapalı, tahsili farklı da olsa bu konuda çok ileri fikirdeler. Türkiye’yi birleştirecek Cumhurbaşkanına lazım olduğunu söylüyorlar. Ben yarışı hanımlar, engelliler ve yaşlılarımızın desteği ile kazanacağım. Bu konuda bir istişare konseyi kurarak dernekleri bir araya getirmek istiyorum. Tavsiyelerini izlemek, dinlemek istiyorum.

 

POLİSLERE BİRBİRLERİNİ KELEPÇELETİYORLAR

Maalesef sabah saatinde haberdar olduk. Çok üzüldüm. Adli takip intikam duygusu ile olmaz. Devletin hangi görevinde kim olursa olsun kanun karşısında eşit muamele almalıdır. Adil yargılanmalıdır. Uzun zamandan beri emniyet mensuplarına, savcılara, polislere lekeleme kampanyaları başlatıldı. Kanun yazanların, hukukçuların bile bilmediği suçlamalar var. Hiçbir kimse tutuklanmadı. Her şeye rağmen bizde vicdanlı hakimler var. Polislere birbirlerini kelepçelettiriyorlar. Bu bize yakışmaz. Biz bin yıllık devletiz. Arkamızda Osmanlı, Selçuk, beylikler var. Bu ülkeyi yeni kurmadık. Yakışmaz. Bunu yapanlar ve yaptıranlar yarın pişman olduklarında Türk adaletine ihtiyaç duyacaklar. Adalet mülkün yani devletin temelidir. Bu adaleti çökerse temeli çöker.

YARGI HASSAS MESELE

 Yargı meselesi çok hassas bir meseledir. Yargıya siyasetin karışmaması lazım. Biz 90 senedir laiklik diyoruz. Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Radikal guruplar var ama sapma yok. Yargı siyaset ilişkisini iyi ayarlamamız gerekiyor. Birbirine karışıyorsa orada adalet olmaz.
 

YURTTA SULH CİHANDA SULH İSTİYORUZ

Hükümet yas ilan etti. Saygı ile karşılıyoruz. Onun dışında nutuk attık. Telefonlar açtık başka iş yok. Bir konserve kutusu, bir battaniye göndermedik. Herkes ile kavgalıyız. İki kapı var. Siz iki devlet ile da kavgalısınız. İsrail’in zalimce saldırıları devam edecektir. Bunlar sürecektir. BM Güvenlik Konseyi’nin kapısında kilit var. BM İnsan Hakları Komisyonu vasıtasıyla yol söyledim ama küfür ediyorlar. Yalan söylüyorlar. Gazze’deki kardeşlerimizi ile dayanışma içindeyken Irak Türkleri’nin uğradığı katliamlar ve tecavüzler unutuluyor. Sırf Filistinli mi olmak lazım. Allah rızası için Türklere bakın. Türkmen liderleri geldi bize öyle kötü şey anlatıyorlar ki… Kızlara tecavüz ediliyor. 50 bin kişi barınaksız. Varsa yoksa Gazze ama yapılan orada da bir şey yok. Yoksa sonumuz kavgalı olacak. Biz kavga değil vatanımızda huzur istiyoruz. Yurtta sulh cihanda sulh istiyoruz.
 

YÜZDE 60 OY ORANI

Bizim tespitimiz yüzde 60 oranında bir oydur.

KOCAOĞLU’NU ZİYARET ETTİ

Çatı Aday Ekmeleddin İhsanoğlu basın açıklamasının ardından Konak'a geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Başkan Aziz Kocaoğlu'na konuk oldu. Kocaoğlu'nun İhsanoğlu'nu makamında ağırladığı ziyaret basına kapalı gerçekleşti.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU 4 BİN KİŞİYLE İFTAR YAPTI

Cumhurbaşkanlığı için çatı adayı gösterilen Ekmeleddin İhsanoğlu, İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu (İSTOP) tarafından tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen iftar yemeğinde 4 bin kişiyle birlikte oruç açtı. İftara milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, işadamları, medya temsilcileri, muhtarlar, engelliler, sendika, dernek, vakıf ve hemşeri dernekleri katıldı.

Şiir yorumcusu Mehmet Bozdağ, Mevlana'ya ait olan “Duydum ki bizi bırakmaya azmediyormuşsun etmeö ve “adlı şiiri işliğinde semazen gösterisi izlendi. Ekmeleddin İhsanoğlu, iftar yemeğinde kürsüye omuzlarına poşu takarak çıktı. İhsanoğlu, konuşmasının her cümlesine “Aziz İzmir diyerek başlayarak, şunları söyledi:

“Sizinle aziz İzmir'de birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Aziz İzmir ülkemizin medar-ı iftiharıdır, gelişmişlik sembolümüzdür, Türkiye'nin ilham aldığı bir yerdir. Aziz İzmirliler sizinle birlikte bir yolculuğa çıkıyoruz. Siz çok önemli yolculuklar başlattınız. Atatürk burada yeni cumhuriyetin temellerini attı. Bugün ülkemiz her zamandan daha çok birlik ve beraberliğini gösterme azminde olmalıdır. Ülkemizin içinde birlik ve beraberliği tehdit eden çok faktör var. Yurtdışından etrafımızdan gelen tehditler var. Sınırlar kevgir gibi oldu girenin çıkanın haddi hesabı yok. İnsanlarımız kaçırılıyor, rehin tutuluyor ve biz durmadan Gazze'deki kardeşlerimiz için nutuk atıyoruz. Bugün karar vermemiz lazım. Ülkemizi ikiye bölen ayrıştıran bir yola mı gideceğiz yoksa demokrasimizi ihya edecek ayrılık otlarını temizleyecek bir seçim mi yapacağız. Cumhurbaşkanı makamı problem çözer, sorun yaratmaz. Orası devletin sigortasıdır. Bu millet zekidir. Büyük zorlukların üstesinden gelmiştir. Yeter ki Allah bu millete zeval vermesin."


HALKEVLERİ PROTESTO

İSTOP Genel Başkanı Mehmet Aydoğan, İhsanoğlu'na gümüş tabak hediye etti. İhsanoğlu, kürsüden inerken Halkevleri'nden üç kadın pankart açmak istedi ancak korumaların müdahale etmesi üzerine açmadı. Kadınların açacağı pankartta “İhsanoğlu'nu kadın düşmanı olduğu için istemiyoruz yazdığı öğrenildi. İhsanoğlu, bazı televizyon kanallarının ortak canlı yayınına katıldı. İhsanoğlu eşi Füsun İhsanoğlu ile birlikte katıldığı iftar yemeğinden ayrıldı ve uçakla havalimanına hareket etti.

 

 



Yorumlar

  • İzmir ve çevresinden %60 oy alsan ne olur? Önemli olan seni Türkiye'nin kucaklamasıdır. Bu ülkenin değerleri vardır, beklentileri vardır. Onları kucaklayabilecek mi sayın Ekmeleddin bey? Pek sanmıyorum ama, torun kucaklayabilecek yaşı ve yüz zenginliği var. Başka da bir şeyi yok, konuşmalarını lütfen bir dinleyin ve karar verin. Ha bir şey daha söylemek istiyorum, haber tamamen taraflı hazırlanmış ve yazılmış...
    LOM-SÖZLÜ
    20 Ekim 2016 04:47

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...

Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.


Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....

Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde büyük dönüşüm başlayacak

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde incelemeler yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla, henüz pazarcı esnafı tezgahını yerleştirirken binaya gelen Başkan Eşki, hem e...


CHP'de çalıştay zamanı! İşte program...

CHP’de yerel seçimlerde seçilen  il ve ilçe ve belediye başkanları "Yerel Yönetim Çalıştayı"nda bir araya gelecekler. Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında yapılacak olan toplantı 20-2...

Mali Hizmet Kalitesinde Yükseliş: Filiz Başkan Mali Tabloyu Açıkladı

Efes Selçuk Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nın ikinci birleşiminde görüşülen 2023 yılı faaliyet raporunun sunumunu yapan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, yükselen enflasyon ve artan...


Vatandaş istedi, Başkan Önal talimat verdi

Havaların ısınmasıyla oluşabilecek sinek, böcek ve haşerat sorununa karşı harekete geçen Bayraklı Belediyesi, anında çözümle vatandaşın takdirini topladı. Bu kapsamda Soğukkuyu Mahallesi’...

Narlıdere'de temizlik seferberliği sürüyor

Narlıdere Belediyesi’nin kent genelinde başlattığı temizlik seferberliği sürüyor. Belediye ekiplerince ilçenin 11 mahallesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, her gün iki mahallede gene...


Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 21 Nisan Pazar günü koşulacak Maraton İzmir nedeniyle bazı ESHOT ve İZTAŞIT hatlarında geçici güzergâh değişiklikleri yapacak. İZDENİZ’e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR