Yukarı
139888

İhsanoğlu: Cambaza bak diyorlar

25 Temmuz 2014 17:46

Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, “Benim için öncelikli olan bu vatanın birliği, dirliği, huzuru ve bölünmez bütünlüğüdür” dedi. 

İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Diyarbakır’da vatandaşlarla bir araya geldi. Diyarbakır’daki şehir turu sırasında vatandaşlarla sohbet eden İhsanoğlu, Cuma namazını Ulu Cami’de kıldı. Gelen bir soru üzerine İhsanoğlu bazı sözlerinin yanlış yöne çekilmeye çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Son günlerde halkımız ve basın mensupları tüm bölgelerde korkusuzca ve istedikleri şekilde benimle diyaloğa giriyor, sorular soruyorlar ve ben de açık yüreklilikle hepsi ile görüşüyor ve cevaplıyorum. Ne yazık ki halkımızın büyük bir kısmının sıkıntı duyduğu kutuplaşma ve ayrışmanın bir uzantısı olarak sözlerimin sadece bir bölümü kullanılarak ifadelerim tahrif ediliyor, çarpıtılıyor.

Burada da mutabakat kelimesinin içeriği tam anlaşılamamış olabilir. Bunu açmamın yararlı olacağına inanıyorum. Yüksek mutabakat, milletin seçtiği ve Mecliste yer alarak her kesimi temsil eden milletvekillerimizin onayladığı konu anlamına gelir. Bu gibi ülkemize maddi manevi büyük kayıplar verdiren çok önemli konularda çözümün yüksek mutabakata dayanması, şeffaflıkla yürütülmesi ve neticelendirilmesi, milletin iradesinin tümüyle yansıtılmasını sağlayacaktır.

Ben de bu yüksek mutabakatın sağlanması için Anayasa’nın bana verdiği yetkiler çerçevesinde, birikimlerim doğrultusunda değerlendirme yapacağım ve mutlaka milletimizin hassasiyetlerini ve menfaatlerini dikkate alacağım. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Yarın bu konu toplumun büyük bir çoğunluğu tarafından gündeme getirilirse Meclis çatısı altında tartışılır. Şu anda böyle bir gündem yoktur. Benim için öncelikli olan bu vatanın birliği, dirliği, huzuru ve bölünmez bütünlüğüdür.”

ANAYASA DİKKATE ALINMALI
İhsanoğlu, cumhurbaşkanının görev ve yetkilerinin ortada olduğunu vurgulayarak, “Bu yetkilerle Cumhurbaşkanı hükümetten, Meclisten gelen konuları vicdani kanaati ile, halktan aldığı güçle kamuoyunun hassasiyetini ve Anayasa’nın hükümlerini dikkate alarak değerlendirir” diye konuştu.

İHSANOĞLU STK TEMSİLCİLERİ İLE BULUŞTU

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Diyarbakır’da çeşitli STK’ların temsilcileri ve yöneticileriyle bir araya geldi.

İhsanoğlu burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Az önce sayın başkan duygusal konuşmaların işe yaramadığını söyledi. Duygusal konuşma yapamayan biri olarak buna katılıyorum.

Duygusal konuşma yapanlara da gıpta ederim böyle bir hünerleri olduğu için. Ancak problemleri çözen milletleri ilerleten barışı sağlayan akılcılıktır.

Heyecanlı konuşmak insanları harekete sevk edebilir. Savaşa götürebilir. Ama barışa götürmek için akılcılık gerekir.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde haksız bir durum yaşıyoruz.

Devlet yardım etmediği gibi yardımları da sınırlamış. Bir vatandaş en fazla 9 bin lira yardım edebilir. Yani 10 bin lira bağış yaparsa o da suçlu ben de. Böyle bir haksızlık olur mu?

Bu adeta birisi için biçilmiş bir kaftan. Sonra çıkıp haksızlığa uğradık diyorlar. Pensilvanya, pandispanya, cambaza bak diyorlar.

Bana desteğini açıklayan partiler arasında Türk milliyetçisi partiler olduğu gibi sosyalistler, sosyal demokratlar da var. Bu neyi gösteriyor millette bir arayışın olduğunu tıkanıklıktan çıkış isteği olduğunu gösteriyor.

Gittiğimiz her yerde millet yeter artık diyor. Böyle bir talep var. Seçilecek cumhurbaşkanın bu talebe cevap verecek biri olması lazım.

ÇÖZÜM SÜRECİ VE ORTADOĞU'DA YAŞANANLAR

Ortadoğu’da başlayan parçalanmalar başladı ve daha devam edecek. Daha mikro ölçüde çatlamalar olacak.
Irak üç parça diyoruz. Suriye gibi bir ülke kaç parça olacak peki. Mezopotampa'daki birlik bir tarihi birlikti.

Bunu parçalandığınız zaman hayat damarlarını kesersiniz.

Bir süre sevinirler bağımsız oldum diye ama sonra daha kötüye gider.
Onun için parçalanmak kimsenin lehine değil.
Bizim zaten parçalanmak için bir gerekçemiz yok ki.
Biz beraber yaşadık diyoruz ama yanlışlarımız var. Onları düzeltelim diyoruz.
Bu çözümü ararken bu çözümün muhakkak rasyonel bir çözüm olması lazım.

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Mülakat skandalı: Belgeleri ortaya çıktı! Torpilin önünü açıyor

CHP'li vekil Hasan Öztürkmen, Adalet Bakanlığı'nda 19 Ağustos 2023'te yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nda yaşanan skandalı belgeleriyle ortaya koydu. CHP Gaziantep Mi...

CHP lideri Özel, kurmaylarıyla yeni dönem politikaları için çalışmaya başladı: Akraba ataması uyarısı

Özgür Özel’in toplantı trafiği dün başladı. Özel’in, “Toplumu rahatsız edecek atamalar yapmayın” uyarısını iletmesi bekleniyor. CHP lideri Özgür Özel, yerel seçimler sonrası yeni dönem po...


Erdoğan'dan AYM'ye yeni üye

Erdoğan, AYM eski Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolmasının ardından AYM'ye yeni bir üye atadı. YÖK'ün gösterdiği üç aday arasından İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğreti...

Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasına ilişkin Vali Gül'den açıklama

Gaziosmanpaşa'da dün meydana gelen toprak kayması ile ilgili İstanbul Valisi Davut Gül açıklamalarda bulundu. İstanbul Gaziosmanpaşa'da dün akşam toprak kayması meydana geldi. Şans eseri ...


Bakan Yerlikaya duyurdu... 'Odacılar' suç örgütü çökertildi: 34 kişi yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Batman merkezli 8 ilde düzenlenen 'Mahzen-30' operasyonlarında 34 şüphelinin yakalanmasıyla 'Odacılar' olarak bilinen organize suç örgütünün çökertildiğini ...

AKP’li Arınç, MHP’li adayın desteklenmesini eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) Toplantısı’nda, MKYK üyelerinin yerel seçimlerdeki yenilgi ile ilgili “Küskün AKP’liler...


Meteoroloji'den sel, yıldırım ve hortum uyarısı 45 kent için sarı alarm verildi!

Meteoroloji, 20 Nisan 2024 Cumartesi gününe ilişkin hava durumunu açıkladı. Rapora göre, İstanbul dahil 45 il için sağanak, sel ve hortum uyarısı yapıldı.

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazetede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gerçekleştirilen atama ve görevden almalara ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre; Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Zül...


Doç. Dr. Bülent Özmen: 'Türkiye, 6'dan büyük bir depreme gebe'

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'taki deprem sonrası 'kırsal dönüşüm' uyarısı yaptı. Doç. Dr. Özmen "Türkiye’nin 6’dan b...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR