Yukarı
68937

Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yurtdışında Sorunlu Başladı

29 Temmuz 2014 14:06

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yaklaşırken 31 Temmuz Perşembe günü’nden itibaren yaşadıkları ülkelerde oy vermeye başlayacak olan yurt dışındaki Türk vatandaşlarının seçim öncesi yürütülen bürokratik prosedürden “şikayetçi” olduğu belirtiliyor. Bu yöndeki “şikayetleri” yansıtan Alman medyasına göre “Ayrıca pek çok seçmen, seçim güvenliğine dair sorularının net şekilde cevap bulamadığını dile getiriyor.”

Deutsche Welle, “Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kaldı. Seçim hazırlıkları sadece Türkiye'de değil, Türk vatandaşlarının yaşadığı diğer ülkelerde de hız kazandı. 31 Temmuz Perşembe günü yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanmış olacak. Seçimlerde yurtdışında yaşayan yaklaşık 2,5 milyon Türk vatandaşının oy kullanması bekleniyor” diyor.

Bunun ardından dış temsilciliklerde oy verme işleminin 3 Ağustos'ta sona ereceğini anımsatan DWelle, Yurtdışındaki seçmenlerin, oy verecekleri gün ve saat aralığını belirleme sürecinin ise 25 Temmuz itibariyle sona erdiğini de belirtikten sonra şunları söylüyor:

AKSAKLIKLARIN, “OY KULLANMA EĞİLİMLERİNİ DE ETKİLEYECEĞİ GÖRÜŞÜ HÂKİM”

“Randevu almayanların 4 gün içerisinde hangi gün oy kullanacaklarını sistem otomatik olarak belirleyecek. İlk kez yurtdışından Türkiye'deki seçimlere oylarıyla katılan Türk vatandaşları ise temsilciliklerde yürütülen bürokratik prosedürden, yaşanan aksaklıklardan ve oy güvenliği konusundaki soru işaretlerinden şikâyetçiler. Ayrıca tüm bu sorunların yurtdışındaki Türklerin oy kullanma eğilimlerini de etkileyeceği görüşü hâkim.”

DW’ye göre, yurtdışındaki temsilciliklerin internet sayfalarında yeterli bilgi bulamadığını öne süren bir vatandaş şikâyetini şöyle dile getiriyor:

“Başka ülkelerde mektupla bilgilendirme yapıyorlar, ayrıca mektupla oy da kullanılabiliyor. Biz de ise mümkün değil. O yüzden Almanya'da ilk kez bize seçim imkânı verilmesine rağmen, ben buradaki Türklerin mağdur olduğunu düşünüyorum.”

Bir başka vatandaşın da prosedürün insanları zorladığını ve bunun seçime katılımı etkileyeceğini savunurken “İnsanlar uzun işlemlere zaman ayıramıyor. Bu nenle katılım düşük olacak. Ayrıca ben tüm kayıtlarımı yaptırmama rağmen YSK'da kaydımı bulamadım. Bu da işlemlerin sağlıklı yürümediğini gösteriyor” yönündeki yakınmaları aktarılıyor.

DW haberine göre, “seçim güvenliği” ile ilgili kaygıların bir örneği olarak da Berlin’de yaşayan bir diğer Türk vatandaşı, “Oyların Türkiye'de sayılacağını öğrendim. Her ne kadar çeşitli partilerden temsilciler oylara eşlik etse de, oyların Almanya'da sayılmayacak olması bana mantıklı gelmiyor. Burada sayılmasına engel teşkil edecek bir durum yok. İnsanın aklında ister istemez soru işaretleri oluşuyor” diyor.

“SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN OYLARA SAHİP ÇIKILMALI”

Seçim güvenliği ile ilgili olarak Türkiye'deki mahalli seçimlerde, fahri seçim denetimi olarak öne çıkan “Türkiye'nin Oyları” organizasyonunun desteği ile kurulan “Gurbetin Oyları” adlı oluşumun, yurtdışındaki oyların güvenliğini hedeflediği anlatılırken oluşumun sorumlularından Cansu Topal’ın 10 ülkede teşkilatlandıklarını ifade ediyor. Topal sayımın “Türkiye'de yapılma kararı başta olmak üzere seçmende oylarla ilgili yolsuzluk kaygılarının bulunduğunu” söylerken bunun önüne geçmek için ise seçimlere katılmak ve sorumluluk almak gerektiğini vurguluyor.

“PROSEDÜRÜ KANUNLAR VE SEÇİM ŞARTLARI BELİRLİYOR”

Bu arada DWelle haberinde, Berlin’deki Türkiye Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Ece Acarsoy’un vatandaşların seçime dönük sorularına yanıt verirken mektupla oy kullanmanın Anayasa Mahkemesi'nin 2008 yılında aldığı bir karar nedeniyle mümkün olmadığını ifade ettiğine dikkat çekiyor.

Ece Acarsoy ayrıca iki turlu ve kısa zamanda yapılması gereken işlemler nedeniyle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin temsilciliklerde yapılamadığını belirterek, genel seçimlerde ise böyle bir uygulamaya gidilebileceğini söylüyor.

“KASIT YOK, AKSAMALAR OLURSA DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Seçim güvenliğine büyük önem atfedildiğinin ve oyların kullanımından, transferine ve sayımına kadar her partiden temsilcilerin sürece iştirak edeceğinin altını çizen Acarsoy, kayıt işlemlerinde meydana gelen bazı aksamalar ile ilgili şunları söyledi:

”Vatandaşlarımız adres beyanında bulundukları halde yurtdışı seçmen olarak kendilerini YSK'nın sitesinde göremediklerini söylüyorlar. Bu durumda temsilciliklerimize ulaşabilmiş olan vatandaşlarımızın şikâyetlerini YSK'ya ilettik, bu durumdaki pek çok vatandaşımızın sorunu çözüldü. Yani burada kesinlikle bir kasıt yok. Sistemle ilgili bazı aksamalar olsa da biz, elimizden geldiğince düzeltmeye çalışıyoruz.”

Odatv.com



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

Özgür Özel'den Erdoğan'la görüşme açıklaması: Önemli gündemlerim olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin olarak gazetecilere açıklama yaptı.


Bakan Fidan'dan 'Demirtaş ve Kavala' şartı koyan Hollanda'ya ziyaret

Hollanda Parlamentosu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB'nin Türkiye...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'a veda töreni

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolması nedeniyle başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturacak. AYM’de Zühtü Arslan için yarın veda töreni yapılac...


APP plaka satan kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden sahte mühürlü ve mühür k...

CHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu

CHP'nin yeni grup başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. CHP'de, Burcu Köksal’dan boşalan CHP Grup Başkanvekilliği için yapılan seçim tamamlandı. CHP'nin diğer grup başkanvekil...


Kuran kursu davasında yeniden karar çıktı!

Konya'da 2008 yılında, 17 öğrenciyle 1 eğitmenin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının, gaz sıkışması kaynaklı patlamada çökmesine ilişkin 11 sanığ...

AYM'den uzman çavuş kararı

Anayasa Mahkemesi, 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan jandarma uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman...


Yabancı gözlemcilerden 31 Mart yorumu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden 24 kişilik heyet 31 Mart seçimini yerinde takip etti. Gözlemciler, yüzde 78'lik katılım oranına dikkat çekti. Avrupa Konseyi Yere...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR