Yukarı
27261

Zabıtalardan Saldırı Kınaması!

21 Ağustos 2014 12:12

Karşıyaka ve Bostanlı iskeleleri arasındaki işportacılara karşı çalışma yürüten Karşıyaka Belediyesi Zabıta ekiplerine, tezgahlarına el koyulan seyyar satıcılar tarafından yapılan saldırıyı, Tüm Yönetim Çalışanları Sendikası (TümYerel-Sen) ve Ege Zabıta Vakfı (EGEZAV) bugün yaptığı basın açıklaması ile kınadı ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

İki kurum adına basın açıklamasını yapan, Tüm Yerel-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Tamer Yiğit GÜLER konuşmasında “Karşıyaka İlçemizde,  Karşıyaka ve Bostanlı iskeleleri arasındaki işportacılara karşı çalışma yürüten Karşıyaka Belediyesi Zabıta ekipleri, tezgahlarına el koyulan seyyar satıcılar tarafından saldırıya uğradı.

Karşıyaka Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nün Dedebaşı semtindeki Hizmet Binasını basan 10- 12 kişilik seyyar satıcı grubu, yandaki marketin önünde bulunmakta olan boş bira şişeleri ve taşlarla binaya saldırdı, biri ağır altı zabıta personeli yaralandı. Yaklaşık yarım saat kadar süren arbede sonucunda; başına bira şişesi isabet eden Zabıta Personeli Şinasi Işık beyin kanaması teşhisiyle yoğun bakıma alındı. Hastaneye kaldırılan zabıta personellerinden birinin ayak tendonlarında yırtık, diğer dördünün de farklı yerlerinde kırık, çatlak ve yaralanmalar meydana geldi.

Olaya karışan seyyar satıcılar hakkında Zabıta ekipleri, şikayetçi oldu. Bu seyyar satıcılar ifadelerinin alınmasının arkasından serbest bırakıldı.


Bu ve buna benzer olaylar neden bu kadar çok sık yaşanmaktadır?
  Zabıta Teşkilatı, Belediyelerin özel kolluk kuvvetidir. Zabıta’ların diğer kolluk kuvvetlerinden farkı, kendisini savunabilmesi için güç kullanma yetkisi yoktur. İşini, büyük bir azim ve gayretle kanun ve yönetmelikler çerçevesinde halk yarına yapmaya çalışan ve bunu yaparken de bir türlü halk tarafından anlaşılmayan bir teşkilattır Zabıta Teşkilatı.

Toplumsal sağlığımızın teminatı olan Zabıtalar, Gayrıhhi Müesseseleri denetleyerek halkın sağlığını, asayişini, huzuru bozacak şekilde üretim yapan tüm işyerlerine yönelik denetimler yaparak, Seyyar Satıcılar, dilenciler ile mücadele ederek, Çevre Kanunu’ndan kaynaklanan işlemleri, kaçak et denetimlerini vb. işleri yaparak halkın daha sağlıklı beslenmesine katkıda bulunduğu gibi daha sağlıklı bir ortamda alışveriş yapmasını ve yaşamasını sağlamaktadır. Yani Zabıta işi gereği sürekli halk ile iç içedir.

Zabıta çok zor şartlar altında görevini yapmaktadır. Hatta görevini yaparken, şimdi burada olduğu gibi fiili saldırıya da sıkça uğramaktadır. Kendini savunabilmesi için güç kullanma yetkisi olmadığı içinde sürekli yaralanmakta ve ölmektedir. Kendilerini savunabilmek için de en ufak bir refleks gösterdiğinde ise hemen tutuklanmaktadır.

Peki, Zabıta halk yararına bu işleri yürütürken, halkımız tarafından yeterince anlaşılabiliyor mu? Halkın gözünde Zabıta’nın nasıl bir imajı var? Bu soruların cevabı ne yazık ki çok da iç açıcı değil. Çünkü Zabıta halkın gözünde rüşvetçi, seyyar satıcılık yaparak evine ekmek götürmek isteyen insanların ekmeğine göz koyan, saldırgan vb. bir imajı vardır. Bu imajda, gerek basın tarafından gerekse halkın sağlığı ve refahı ile oynadığı için Zabıta tarafından engellenenler, tarafından verilmektedir. Oysaki Zabıta halk için, halk yararına çalışmalar yaparak, halkın sağlığını korumaktadır. Onun için de halkımızın desteği Zabıta için büyük önem taşımaktadır.

Yaz-kış, gece-gündüz, bayram-tatil demeksizin, kent yaşamı içinde her türden insanla karşı karşıya kalan, çok yıpratıcı ve stresli bir görevi tüm yasal yetkisizlere rağmen büyük bir özveri ile yerine getirmeye çalışan Zabıta Teşkilatının daha etkin bir düzeye gelebilmesi için; yasal düzenlemelerin Zabıtalar lehine iyileştirilmesi, can güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınması ve desteklenmesi, işlerini yaparken karşılaştıkları risklere karşı ekonomik ve demokratik haklarının geliştirilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce yapılmasını istiyoruz ve saldırıya uğrayan, yaralanan tüm Zabıta Emekçisi arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. “ dedi, ayrıca olayın sorumlularının bulunması ve yargılanması için ne gerekiyorsa yapacaklarını, olayın üzerinden kaç gün geçmesine rağmen hiçbir devlet yetkilisinin bir girişimde bulunmadığını söyleyerek, Zabıta’nın kangrenleşen bu sorunları ve çözümleri ile ilgili dosya hazırladıklarını ve meclis tatilinden sonra bunu meclise vereceklerini açıkladı.

EGEZAV Genel Başkanı Mustafa CAN’da bu tür olayları çok sık yaşadıklarını, belediye başkanlarının sahip çıkmaması halinde daha da yaşanacağını söyleyerek “bu saldırı kişiye değil, üzerimizdeki üniformaya yapılmıştır, bu üniformada belediye ve belediye başkanını temsil etmektedir. Yani bu saldırılar kuruma yapılmaktadır. O yüzden Belediye Başkanlarının bu soruna bir an önce el atmaları gerekmektedir” dedi.
Tüm Yerel-Sen Genel Başkanı Doğan KOÇ da yaptığı açıklamada özetle “bütün bu sorunlar, ülkemizin içerisinde bulunduğu hukuksuzluktan kaynaklanmaktadır. Zabıta Emekçisi arkadaşlarımızın yıpranma payı ve can güvenliği ile ilgili yasalarda gerekli düzenlemenin yapılması için Sendikamız gereken mücadeleyi verecektir. Yaralanan arkadaşlarıma geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum ve acil şifalar diliyorum” dedi.

Basın açıklamasına çok sayıda Zabıta katılarak destek oldu ve ellerinde taşıdıkları “Zabıtaya Kalkan Eller Kırılsın!, Suçlular Yargılansın!, Zabıta Yalnız Değildir!, Zabıta Halk El Ele, Sağlık Günlere, Zabıta Sağlıklı Yaşamın Güvencesidir!, Sokakta İşgal Yok Zabıta Var!” dövizler ile sorunlarına dikkat çektiler.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

Başkan Kınay Karabağlar’daki muhtarlarla buluştu: Önceliğimiz sosyal belediyecilik

Başkan yardımcıları Burcu Ugantaş ve Elvin Sönmez Güler ile birlikte Karabağlar Belediye Meclisi Mahalle Komisyonu üyeleri Fırat Eroğlu, Osman Sarı, Ayhan Uzunay, Selami İyier, İnan Karak...


İzmir Büyükşehir'de revizyon: O isim görevden alındı

Şahin'in yerine Karşıyaka Belediyesi'nden başkan yardımcısı olarak görev yapan şehir plancısı Zeki Yıldırım getirildi.

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Çiğli Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG) özel davetiyle yer aldığı 2024 İlkbahar Buluşmasında; kültürel alanda yaptığı çalışmalarla 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık gör...


CHP'den Menemen'de 'sürgün' iddiası: İşçilerden elinizi çekin!

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin İzmir'de kazandığı tek beleidye olan Menemen'de CHP  İlçe Başkanı Hüseyin Özbey  işçilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedildiği, bazı işçileri...

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı: “Kum saati işlemeye başladı.”

Cumhur İttifakı Grubu; 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumu öncesinde, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin...


Başkan Tugay, “Kültürel mirasımızı korumak en önemli amacımız”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Tarihi Liman Kenti İzmir: 18 Nisan ve Geçmişten Geleceğe UNESCO Çalışmaları” adlı çalıştayın açılışını yaptı. Kültürel mirası korumanın...

Türkmen: Seçilmemiş kişiler meclise müdahale edemez

Kemalpaşa Belediyesi'nde yeni dönemin ilk meclis toplantısı Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen başkanlığında gerçekleştirildi. Kemalpaşa Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen me...


CHP'li Sevda Erdan Kılıç: “Sığacık halka kapatılıp, yabancı turiste açılacak”

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Sığacık Yat Limanının kapasitesinin iki katına arttırılması için Ulaştırma Bakanlığı’nın 40 milyon liralık bütçe ayırdığını açıkladı. Yat Limanın...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR