Yukarı
27772

Büyük çoşku 78. kez yaşanıyor

10 Eylül 2014 13:50

Türkiye’nin ilk dünyanın ise ikinci yerel festivali olan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatük’ün Bergama’ya armağanı Uluslararası Bergama Kermesi’nde 78. yıl coşkusu yaşanıyor.

Kültür, sanat ve eğlencenin bir araya geldiği Bergama Kermesi’nde geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Bergama, hem yurt içinden hem de yurtdışından birçok konuğu misafir ediyor.

Sergi açılışlarından, halk oyunları gösterilerine, tiyatrolardan konserlere kadar birçok etkinliğin yer aldığı Bergama Kermesi’nin açlış programı ilk olarak Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başladı. Bergama Kaymakamı Uğur Kolsuz, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, siyasi parti temsilcileri ve meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın katılım gösterdiği açılış törenlerinde Endüstri Meslek Lisesi önünden başlayarak Cumhuriyet Meydanı’da kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.

“ATATÜRK’ÜN MİRASINI HERZAMAN YAŞATACAĞIZ”

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenlerde  78. Uluslararası Bergama Kermesi’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç,  kermesin Bergama için anlamının çok başka ve çok özel olduğunu dile getirdi. Gönenç, “ Şüphesiz ki birçok kentte festivaller düzenleniyor ve o festivaller kentin belediye başkanı için elbette önemlidir ve anlamlıdır. Ama Bergama Kermesi’nin bütün festivallerden ayrı bir yanı var. O da Bergama Kermesi’nin Atatürk’ün bir mirası olması.

Bizler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önerisi ile 1936’da başlayan ve 1937’de Bergama Kermesi adını alan bu etkinliği 78 yıldır kutlamayı hiç bırakmadık. Ona olan inancımızın ve bağlılığımızın bir sembolü olarak bu kentin bütün hemşerileri bu kermesi benimsedi ve sahiplendi. Ve kermes her zaman Bergama’nın düğünü, şöleni ve bayramı oldu” dedi.  

KERMES BU YIL DAHA DA ANLAMLI

Bergama’nın Unesco Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilerek dünya artık dünya  mirası bir kent olduğunu da hatırlatan Başkan Gönenç “Bu yıl ki kermesimizi anlamlı kılan bir unsur daha var. Çünkü artık Bergama dünya mirası bir kent. Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girerek dünyanın 999. miras alanı kabul edildi. Bergama  sonuna kadar hakettiği bir madalyayı taktı göğsüne.

Bu kentte 2500 yıldan beri hayat var ve insanlar yaşıyor. 2500 yıldan beri bu kentte insanlar tiyatrolar oynuyor festivaller yapıyor. Dünyada çok az böyle kentler. Terkedilen bir kent asla olmadı Bergama. Canlı ve yaşayan bu kentin hemşerileri olmak bize onur ve gurur veriyor, aynı zamanda da sorumluluklar veriyor. Ve bizler sorumlulukla bu kenti daha iyi, tarihi değerlerini koruyarak gelecek kuşaklara daha güzel bırakmalıyız” ifadelerini kullandı.

“FESTİVALLER ACILARDAN UZAK YAŞANSIN”

Önceki yıllarda kermes Mayıs-Haziran aylarında kutlandığını ifade eden Başkan Gönenç,  “Belki de tarihinde sadece bu yıl Eylül ayında gerçekleştiriliyor bu etkinlik. Fakat hepinizin bildiği gibi bundan 5 ay önce maalesef komşumuz Soma’da elim bir facia yaşandı. 301 canımızın yaşamını yitirmesi hepimizi çok üzdü ve Bergama Belediyesi aldığı kararla kermesimizi erteledi. Umudumuz ve dileğimiz artık bu acıların yaşanmaması. Hayat bir şekilde devam ediyor. Hepimiz şarkılarımızı türkülerimiz söylemeye devam ediyoruz fakat acılar bir şekilde peşimizi bırakmıyor. Kermesimizden birkaç gün önce ülkemizin çeşitli yerlerinde kaza diyemeyeceğimiz olaylar yaşandı ve canlarımızı kaybettik.  Festivallerin  ve etkinliklerin acılardan uzak yaşanmasını diliyoruz. İnsan yaşamının bu kadar ucuz olmadığı bir ülkede etkinliklerimizi yapmak istiyoruz” diye konuştu.

MUTLULUKLAR BİR ARADA

Bu yıl ki Bergama Kermesi’nin açılışının İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’e denk gelmesinden dolayı farklı bir mutluluk yaşadıklarını belirten Mehmet Gönenç, “Bugünün başka bir anlamı daha var. 9 Eylül İzmir’in kurtuluş günü. İzmir’in ve Ege’nin kurtuluş savaşımızda önemi çok büyük. Ve bu kermesimizde iki kurtuluş gününü de hep beraber kutlayacağız. Çünkü kermesimizin son günü 14 Eylül, yani Bergama’nın kurtuluşuna denk geliyor. Birkaç mutluluğu bir arada yaşayacağız” dedi.

Birbirinden renkli halk oyunları gösterilerinin gerçekleştirildiği açılış törenlerinde yönetmen Tayfun Belet’in Bergama’yı anlattığı “Yüksek Kentin İnsanları” isimli belgesel gösteriminin ardından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası eşsiz müzikleri ile Bergamalılara keyifli anlar yaşattı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR