Yukarı
79972

Türkiye Ekonomisine Kritik Uyarı

14 Eylül 2014 10:07

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in bugün İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantıda Türkiye'deki enflasyon oranının ekonomik dengelenme için risk teşkil ettiği belirtildi.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Turalay Kenç ve Fitch Türkiye Analisti Paul Rawkins'in de konuşma yaptığı toplantıda Rawkins, Türkiye'deki "yüksek ve dalgalı" enflasyonun kredi notu görünümü için zayıf bir nokta oluşturduğuna dikkati çekti.

FAİZ ORANLARININ DÜŞÜRÜLMESİ ÇELİŞKİ OLUŞTURUYOR

"Enflasyonun yükselmeye devam ettiği ve küresel likidite görünümünün belirsiz olduğu bir dönemde dahi" para politikasının gevşediğine dikkat çeken Rawkins, böylesine bir dönemde faiz oranlarının düşürülmesinin ise bir çelişki oluşturduğunu belirtti.

Fitch: 2. çeyrek büyüme verileri MB üzerindeki baskıyı artırabilir
Fitch Ratings 2014 yılı enflasyon beklentisini yüzde 8,7 olarak belirlerken, bu rakamın önümüzdeki yıl yüzde 7,3 ve 2016 yılında yüzde 6,8 olmasını beklediğini duyurdu.

Gelen son verilere göre Türkiye'de enflasyon Ağustos ayında yüzde 0,09 yükselerek yıllık yüzde 9,54'e çıktı ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ise yılsonu enflasyonunun Merkez Bankası beklentisi olan yüzde 7,6'nın biraz üzerinde gelebileceğini fakat çift rakama çıkacağını tahmin etmediklerini söyledi.

Öte yandan toplantıda yine bir sunum yapan TCMB Başkan Yardımcısı Turalay Kenç, enflasyon oranlarının hedeflerin üzerinde olduğunu kabul ederek Ocak ayında alınan önlemlerin yine de enflasyonu düşük tutmada işe yaradığının altını çizdi.

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen sıkı para duruşunu koruduğunu belirten Kenç, "Enflasyon görünümünde elle tutulur bir iyileşme oluncaya kadar bu sıkı duruşumuzu koruyacağız" ifadelerini kullandı.

"IŞİD TEHDİDİ EKONOMİK GÖRÜNÜM İÇİN ŞİMDİLİK OLUMSUZLUK YARATMIYOR"

Fitch'in Türkiye Analisti Paul Rawkins, bu sabah itibariyle ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'e karşı geniş bir koalisyona önderlik yapacaklarını açıklaması ve bu koalisyonun içine Türkiye'nin de dahil olmasının ekonomi için henüz bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

"Geçmişe dönüp baktığımızda Türkiye böyle sorunlarla başa çıkmaya alışık" diyen Rawkins, "Bence Türkiye bu tür jeopolitik baskılara kendisini ayarlayabilir. Fakat asıl risk Türkiye'nin olayların biraz daha içerisine çekilmesiyle yani savunma harcamalarını artıracak bir adımın atılmasıyla oluşur" ifadelerini kullandı.

Rawkins, IŞİD konusunda an itibariyle ekonomik görünüme henüz negatif bir etki olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Obama bugün sabah yaptığı duyuruda müttefikleriyle beraber IŞİD'e karşı geniş bir koalisyon oluşturulacağını belirtirken, Türkiye'nin bu koalisyonda nasıl bir rol oynayacağı merak konusu oldu.

Türkiye'nin IŞİD'in güçlü olduğu ve ABD'nin harekat yapmaktan kaçınmayacağını söylediği Suriye'yle yaklaşık 1,000 kilometre ve Irak ile yaklaşık 400 kilometre sınırı bulunuyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BBB- olarak belirlerken görünümü durağanda bırakmıştı. Fitch'in bir sonraki raporu ise 3 Ekim'de açıklanacak.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR