Yukarı
141419

Hüseyin Avni Mutlu neden görevden alındı?

17 Eylül 2014 18:58

Hüseyin Avni Mutlu'nun Valiler Kararnamesi'yle pasif göreve çekilmesinin nedenlerini Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşesinde yazdı.Valiler Kararnamesi'nde en dikkat çeken isimlerin başında gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun 'paralel yapıyla mücadale' ve 'Suriyeli sığınmacılar' sorunları nedeniyle görevden alındığı iddia edildi.


Yeni Şafak gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, 'Valiler Kararnamesi'nde neler etkili oldu?' başlıklı bugünkü yazısında görevden alınan ve görev yeri değiştirilen valilerin durumunu analiz etti.

"...Bu arada son yayınlanan valiler kararnamesi ile ilgili birkaç noktaya dikkat çekmek istiyorum" diyen Selvi, kararnamede isimlerle ilgili şunları yazdı:

"Yeni Cumhurbaşkanı ve yeni Başbakan'dan sonra mülki idarede yapılan bu değişiklik taze kan oldu. Valiler kararnamesinde, birkaç göstergenin etkili olduğu söyleniyor. Bunun başında yeni hükümetin, yeni başlangıç yapmasının payı büyük. Davutoğlu kabinesinden, sonra Davutoğlu kararnamesi.

Valiler kararnamesini sadece paralel yapıyla mücadele boyutundan görmemek gerekiyor. Uzun soluklu sivilleşme perspektifi en önemli etken. Bir diğeri ise Suriyeli sığınmacılar konusu.

SURİYE MESELESİNİ YÖNETEMEDİ

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, sınır hattında bu süreci başarıyla yöneten bir isimdi. Lekesiz sadece Suriyeliler konusunu yönetmedi, bu konuda çok duyarlı olan bir şehrimizde geçirilen iki seçimin de sükunet içerisinde yapılmasını sağladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü görevine getirilmesinde geçmiş başarılarıyla birlikte Hatay Valiliği'ndeki performansı da etkili oldu.

HÜSEYİN AVNİ MUTLU SÜRPRİZ OLMADI

Gezi sürecinde İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte istifaya davet ettiğim Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun, merkeze çekilmesi sürpriz olmadı. Paralelle mücadele ve Suriyeli sığınmacılar konusunu sadece asayiş boyutuyla gören yaklaşımının etkili olduğu söyleniyor.

İstanbul Valiliği'ne getirilen Vasip Şahin, bu görevin kendisi için sürpriz olduğunu söyledi ama Ankara için sürpriz bir isim değildi.

GEZİ BAŞARISI İSTANBUL'DA GETİRDİ

Gezi olayları sırasında Malatya'da tüm kesimlerle kurduğu başarılı ilişki ile dikkati çekti. Mezhep konusunda hassas olan Malatya ilimizde, Alevi ve Sünni vatandaşlarımızla kurduğu diyalog Ankara'nın dikkatini çekmişti. Ayrıca sayıları az olmasına rağmen Malatya'da barındırılan Suriyelilerle ilgili sivil toplum kuruluşlarını örgütleyip, güzel hizmetler yapmayı başardı.

MGK'DA SİVİL DÖNEMİN İŞARETİ

MGK'ya sivil duruşu ile tanınan Seyfullah Hacımüftüoğlu'nun getirilmesi ise sivilleşme stratejisinin bir halkası. Hacımüftüoğlu, mülki idarede sivil bakış açısına sahip bir isim olarak biliniyordu.

MGK Genel Sekreterliğine Vali Muammer Türker'in getirilmesi suretiyle sivilleşme konusunda önemli bir adım atılmıştı. Yeni MGK Genel Sekreteriyle bu trend daha uzun soluklu bir perspektife kavuşturuluyor.

Hakkari Valiliği ve MGK Genel Sekreterliği görevlerinde olumlu bir profil çizen Muammer Türker ise Antalya Valiliği ile kendini gösterebileceği yeni bir alan buldu.

VALİLER KARARNAMESİ'NE BİR ELEŞTİRİ

Valiler kararnamesine bir eleştiri, Kamu Güvenliği Müsteşarlığı görevinden alınan Vali Ulvi Saran'ın bir il'e atanmak yerine merkeze çekilmesiydi. Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı döneminde kıt imkanlarla çözüm sürecine büyük hizmetleri oldu Ulvi Saran'ın.

Çözüm sürecinin sekretaryasını yürüttü, 'Sessiz Devrim' kitaplarını hazırlattı. Onun döneminde devlet, çözüm sürecinin tam da ruhuna uygun olarak Kürt sorunun çözümü konusunda yapılan çalışmaların Kürtçe olarak anlatıldığı kitaplar hazırlattı.

Merkez valiliğine alınmak yerine bir ilimizde değerlendirilmesi bekleniyordu. Sırada ise Başbakanlık Müsteşarlığına yapılacak atamalar var.

Başbakanlık Müsteşarlığı için DPT'den ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşarlığı görevlerinden tanıdığımız başarılı bürokrat Kemal Madenoğlu'nun ismi geçiyor.

Konyalı Başbakan Ahmet Davutoğlu'na Konyalı Müsteşar Kemal Madenoğlu.

F5 HABER



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...

Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...


CHP'de yerel yönetim zirvesi

CHP, bu hafta sonu Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenleyecek. Yarın, partinin genel merkezinde bir araya gelecek belediye başkanları ve il örgütleri, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında A...

Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...


İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları: 32 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığın...

AKP MYK’da “kent lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi!

Yerel seçimlerin ardından kurmaylarına “kibir” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün gerçekleştirilen AKP MYK’da partide “değişim” olabi...


Resmi Gazete'de yayımlandı: TBMM İliç Komisyonu üyeleri belli oldu

Erzincan'ın İliç ilçesinde altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve ileride benzeri kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin araştırılması için Meclis Araştı...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Zeynep Bastık Dream Extra’da!

Dream Türk’te Onur Kırış’ın sunumuyla ekrana gelecek olan Dream Extra’nın ilk konuğu Zeynep Bastık oldu. “Lan” şarkısı ile Türkiye ve dünya müzik listelerinin zirvesine oturan ünlü şarkıc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR