Yukarı
27967

Alzheimer, yaşlılığın kaderi mi?

18 Eylül 2014 17:43

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 65 yaş ve üstünde 400 bine yakın vatandaşın yaşadığı kentte ileri yaşa yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 22 Eylül ‘Dünya Alzheimer Günü’nde DEÜ işbirliğiyle gerçekleştirilecek panele hazırlanan Büyükşehir, ‘çağın hastalığını’ masaya yatıracak. TÜİK verilerine göre, 2030 yılında İzmir’de, 65 yaş üzeri yaşlı sayısı 756 bini bulacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Dünya Alzheimer Günü’ dolayısıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Geriatri Ana Bilim Dalı işbirliği ile düzenleyeceği panelde “Alzheimer, yaşlılığın kaderi mi?” sorusuna yanıt arayacak. 22 Eylül 2014 Pazartesi günü saat 14.00’te Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek panelde, akademisyenler ‘çağın hastalığı’ olarak nitelendirilen Alzheimer’ı önlemenin yolları ile Alzheimer hastalarına verilmesi gereken bakım hizmeti hakkında önemli bilgiler aktaracak. Paneli takiben İzmir Büyükşehir Belediyesi Zübeyde Hanım Huzurevi'nde yaşayan yaşlıların el işi atölyesinde, Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi üyelerinin el işi kurslarında, Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Danışma Merkezi’ne gelen hastaların ise uğraş terapisi sonucunda hazırladığı el işi ürünlerin yer aldığı “Unutmamak İçin Üretiyorum” isimli sergisinin açılışı yapılacak.
Kentte giderek artan yaşlı nüfusunu dikkate alarak bir dizi proje üreten ve 2013 İstanbul Yaşlılık Girişimi Fuarı’nda ‘Yaşlı Dostu Kent’ ödülüne layık görülen Büyükşehir Belediyesi’nin DEÜ işbirliğiyle gerçekleştireceği panelin moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Refik Mas yapacak. Üniversitenin İç Hastalıkları Geriatri Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Turan Işık ile Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Küçükgüçlü’nün konuşmacı olarak katılacağı panelde, Alzheimer hastalığını önleme yolları tartışılacak ve Alzheimer hastalarına verilmesi gereken bakım hizmetleri hakkında önemli ipuçları verilecek.

Büyükşehir’den ‘İleri Yaş’ çalışmaları
TÜİK verilerine göre, İzmir’de 2013 yılında 378 bin olarak saptanan 65 yaş ve üstü yaşlıların 2030 yılında 756 bin civarında olacağı öngörülüyor. Emekli ve yaşlıların yaşamak için tercih ettikleri kentlerin başında gelen İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nin ‘İleri Yaş’a yönelik çalışmalarından ana başlıklar şöyle:
• İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi’nde kalan 271 yaşlıdan sosyal güvencesi, ekonomik geliri olmayan 103’ünün tüm masrafları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.
• Emeklilik günlerini dolu dolu yaşamak isteyenlere 2007 yılında kapılarını açan İzmir Büyükşehir Belediyesi Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi’nin halen 294 aktif üyesi var. Üçkuyular’daki merkeze kayıtlı üyeler etkinliklerden ücretsiz yararlanıyor; müzik, spor, el işi gibi çeşitli aktiviteler uzman eğiticiler eşliğinde yapılıyor. Gezi etkinlikleri düzenleniyor. Merkezdeki Türk Sanat Müziği kursuna katılanların oluşturduğu ‘Umut Korosu’ da profosyonellere taş çıkartıyor. 
• 2013 yılı Şubat ayından bu yana hizmet veren Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri için Buluşma ve Dayanışma Merkezi, Alzheimer (1.evre) ve hafif demans hastası olan, günlük yaşama faaliyetlerini yerine getirebilen, beden fonksiyonlarında kendi ihtiyacını karşılamasına engel rahatsızlığı olmayan yaşlıları bir araya getiriyor. Merkezden yararlanan yaşlılar, uzman doktor, hemşire ve eğiticiler eşliğinde hafızayı güçlendiren, meşgul edici aktivitelerde bulunuyorlar. 
• Ege Üniversitesi, İŞKUR, Bornova Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle işsiz kadınlara yönelik ‘Evde Yaşlı ve Hasta Bakım Eğitim Projesi’ çerçevesinde 2005 ve 2006 yıllarında sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan 250 ev kadınına sertifika verildi.
• İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme ve Beceri Kursları’nda ise her yıl açılan ‘Hasta ve Yaşlı Refakatçisi’ branşında meslek sahibi olmak isteyen vatandaşlara eğitim veriliyor.
• Başarıyla devam eden “Gençler Yaşlılar El Ele” projesi ile giderek artan yaşlı nüfusun psiko-sosyal rehabilitasyonuna destek olunması, gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almasının sağlanması, kuşaklar arası eşitlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilen yaşlı ziyaretlerinde uzmanlar ile gençler,  demans ve alzheimer gibi rahatsızlıkların ötelenmesi amacıyla birlikte hafıza geliştirici scrabble, puzzle gibi bulmacalar çözüyor, sözlü tarih ve anı çalışması yapıyor. Gençler ve yaşlılar ayrıca birlikte gazete ve kitap okuyor, konser, tiyatro, yürüyüş gibi ortak etkinlikler gerçekleştiriyor. 
• Buca Tınaztepe’de, huzurevi, engelli eğitim merkezi, engelli ve yaşlı rehabilitasyon merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, aşevi ve kapalı spor salonunu da içinde barındıran Sosyal Yaşam Kampüsü’nün temeli 2013 yılının Eylül tarihinde atıldı. Yaklaşık 64 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek kampüs, gençlerle yaşlıların ve engellilerin bir arada kaynaşacağı Türkiye’deki ilk örnek olacak.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

Başkan Tugay Mine Piriştina’nın cenaze törenine katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin efsane belediye başkanı olarak bilinen merhum Ahmet Piriştina’nın eşi Mine Piriştina’nın cenaze törenine...


Tugay: “Bölgesel kalkınmaya önem vereceğiz”

Türkiye’nin en büyüğü Marble İzmir 29’uncu kez açıldıSektöründe dünyanın en büyük üç fuarından biri, Türkiye'nin ise en büyük fuarı Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fua...

Başkan Kınay Karabağlar’daki muhtarlarla buluştu: Önceliğimiz sosyal belediyecilik

Başkan yardımcıları Burcu Ugantaş ve Elvin Sönmez Güler ile birlikte Karabağlar Belediye Meclisi Mahalle Komisyonu üyeleri Fırat Eroğlu, Osman Sarı, Ayhan Uzunay, Selami İyier, İnan Karak...


İzmir Büyükşehir'de revizyon: O isim görevden alındı

Şahin'in yerine Karşıyaka Belediyesi'nden başkan yardımcısı olarak görev yapan şehir plancısı Zeki Yıldırım getirildi.

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Çiğli Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG) özel davetiyle yer aldığı 2024 İlkbahar Buluşmasında; kültürel alanda yaptığı çalışmalarla 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık gör...


Başkan Eşki Işıkkent’te vatandaşla buluştu

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, seçim sonrası teşekkür ziyaretlerine Işıkkent’te devam etti. Çocuklara futbol sahası sözü veren Başkan Eşki, bölgedeki tarihi köprünün elden geçirilmes...

CHP'den Menemen'de 'sürgün' iddiası: İşçilerden elinizi çekin!

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin İzmir'de kazandığı tek beleidye olan Menemen'de CHP  İlçe Başkanı Hüseyin Özbey  işçilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedildiği, bazı işçileri...


AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı: “Kum saati işlemeye başladı.”

Cumhur İttifakı Grubu; 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi ilk oturumu öncesinde, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuba Ünsal: Çocuklarım ikinci el kıyafetle büyüdü

Oyuncu Tuba Ünsal 'Empati' programında "Para biriktirmek için arkadaşlarımın kıyafetlerini yıpranana kadar giydim. Çocuklarım da benim gibi yetişiyor. Bir kıyafetini satmadan diğerini alm...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR