Yukarı
106012

Davutoğlu: Azerbaycan, Bizim İçin Aşktır

19 Eylül 2014 15:45

Başbakan Davutoğlu, "Çevre bölgelerde iki tane başarı hikayesi anlatılmak istenirse, Ortadoğu'da, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Türkiye ve Azerbaycan iki başarı hikayesidir" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karabağ meselesiyle ilgili, “Azerbaycan topraklarının her bir santimetre karesi kurtulana kadar Türkiye, Azerbaycan'ın verdiği mücadelenin yanında olacaktır. Uluslararası hukuk bunu böyle söylüyor. Uluslararası hukukun gereği yapılana kadar da Türkiye ile Azerbaycan omuz omuza bölgeyi barış bölgesi yapmak için çaba sarf edecektir ve Azerbaycan'a yönelecek her türlü olumsuz tavır, Azerbaycan'da olduğu kadar, Türkiye'de de aynı tepkiyi görür" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de resmi temasları kapsamında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Zagulba Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, başbaşa yaklaşık 1 saat süren görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.Davutoğlu, toplantıda, Bakü'de, öz vatanında ve evinde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

"Biz hangi mevkide olursak olalım hangi vazifeleri ifade edersek edelim, bu vazifeleri yaparken, Türkiye ve Azerbaycan arasında herhangi bir fark gözetmeyiz" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bizim için Türkiye'ye hizmet, Azerbaycan'a hizmettir. Azerbaycan'a hizmet etmek, Türkiye'ye hizmet etmektir. Ben daha önce Dışişleri Bakanı olarak, Başbakan olarak da Azerbaycan'ı her zaman öz vatanım olarak bildim. Şimdi de önümüzdeki dönemde de değerli dostum Aliyev'e içeride vurguladığım gibi, bundan sonra Türkiye için çalıştığımız kadar Azerbaycan için de çalışacağız. Bizim olduğumuz yerde Azerbaycan vardır, Sayın İlham Aliyev'in olduğu yerde de Türkiye vardır. Birbirimizin olmadığı durumlarda, birbirimizi nasıl savunduğumuzu dünya alem bilir."

"Azerbaycan bizim için aşktır"

"Azerbaycan bizim için aşktır, sevdadır, bir muhabbettir" ifadesini kullanan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu manevi varlığı, Başbakan vasfıyla geliştirmek, derinleştirmek benim boynumun borcudur. Bu hislerle, 77 milyon kardeşinden, Sayın Aliyev'e selam getirdik. Türkiye'de ve Azerbaycan'da güzel bir gelenek vardır. İlk ziyaretler karşılıklı olarak yapılır. Bu borcu ödemek de benim için büyük bir onurdur."

"Omuz omuza yürüyen ikin kardeşin başarı hikayesi..."

Türkiye ve Azerbaycan'ın ikili ilişkilerinde olağanüstü bir gelişme kaydettiğini dile getiren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Son 10-12 yıl içinde birçok projeyi hayata geçirdik. Çevre bölgelere bakıldığında hatta dünyaya bakıldığında eğer iki tane başarı hikayesi anlatılmak istense Ortadoğu'da, Kafkaslar'da, Balkanlar'da, bütün Avrasya'da Türkiye ve Azerbaycan iki başarı iki hikayesidir. Omuz omuza yürüyen iki kardeşin başarı hikayesidir. Birçok yerde istikrarsızlık varken, çatışmalar varken, maalesef çok ciddi ekonomik krizler yaşanırken, son 10-12 yıl içinde Türkiye, Azerbaycan da büyük ilerleme kaydetti. Ekonomik açıdan olağanüstü projelere imza attı."

"İlgilendiğimiz projeler barış getiren projelerdir"

"Eğer Türkiye başarılıysa Azerbaycan'ın başarı hanesi güçlenir, Azerbaycan başarırsa Türkiye" diyen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"İlgilendiğimiz projelere baktığımızda, bu projeler sadece Türkiye ve Azerbaycan’a değil bütün çevre bölgelere barış getiren projelerdir. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Kafkasya'yı Akdeniz'e bağladı, Bakü-Tiflis-Erzurum, Kafkasya'yı Anadolu'ya bağladık, Bakü-Tiflis-Erzurum, bu sefer demiryoluyla bağladık. Marmaray açılınca Pekin'i Londra'ya bağladık, bütün hatlarıyla. Şimdi TANAP projesi ile ve gerçekten yarın törene katılmaktan büyük onur duyduğum Güney Gaz Koridoru ile Kafkaslar'ı Balkanlar'a bağlayacağız, Anadolu üzerinden."

Başbakan Davutoğlu, TANAP'ın yarınki bölgesel temel atma törenine katılmaktan büyük onur duyacağını ifade ederek, güney gaz koridoru ile Kafkaslar'ın, Anadolu üzerinden Balkanlar'a bağlayacağını söyledi.

Balkanlar ve Kafkasların, 1990'lı yıllarda hep gerilimlerle anıldığını, bugün ise Azerbaycan ve Türkiye'nin başarı hikayeleri ile bu iki bölgenin "barış bölgeleri" olarak birbirine bağlanacağını belirten Davutoğlu, "Anadolu coğrafyası, Hazar ile Adriyatik arasında bir geçiş coğrafyası olacak. Eğer Azerbaycan'da bu kudret olmasaydı, Azerbaycan'da Azerbaycan halkının geleceğini düşünen liderlik olmasaydı, Allah rahmet eylesin Haydar Aliyev büyüğümüzün de söylediği gibi 'bir millet, iki devlet' ilkesiyle Azerbaycan'ın bu kudreti büyümemiş, Türkiye kudretli olmamış olsaydı, bu 'bir millet, iki devlet' ilkesi kağıt üzerinde kalırdı. Hep muhabbetimizde kalırdı, ama şimdi gerçek anlamda kudretli bir Azerbaycan, kudretli bir Türkiye ile birleşince, bütünleşince, el ele, omuz omuza verince kazanan sadece Azerbaycan ve Türkiye olmuyor, bütün Kafkasya, bütün Balkanlar hatta Avrupa ve Asya kazanıyor" diye konuştu.

"Büyük bir barış projesi gerçekleşecek"

TANAP'ı asrın projesi olarak niteleyen ve projeye katkıda bulunmaktan büyük onur duyduğunu vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah Sayın Cumhurbaşkanı ile 17 - 18 Mart'ta Çanakkale Savaşlarının yıl dönümünde, bu günler Kafkas Şehitlerimizin de yıl dönümü, rahmetle anıyoruz hepsini, orada da TANAP'ın Anadolu ayağının temel atma töreninde birlikte olacağız. Böylece büyük bir barış projesi gerçekleşecek. Sabah Haydar Aliyev'in mübarek mezarını ziyaret ederken gerekse şehitliğimizi ziyaret ederken Karabağ Şehitleri ile 20 Ocak şehitleriyle Kafkas şehitlerini yan yana gördüğümde, bunlar nasıl omuz omuza, birlikte bağımsız ve özgür, onurlu bir Azerbaycan için birarada olmuşlarsa şimdi de bizler barış döneminde, barışı gerçekleştirmek için biraradayız. Keşke bizim vizyonumuzu herkes anlayabilse, keşke herkes bu vizyona katılabilse. Biz, bugün akşam da Yunanistan'dan, Bulgaristan'dan, Karadağ'dan gelen liderlerle hep beraber olacağız, Balkanlar ve Kafkaslar böyle bağlanacak. Maalesef bazı ülkeler hala bu işbirliği ortamını anlamıyorlar." 

"Azerbaycan topraklarının her bir santimetre karesi kurtulana kadar..."

Karabağ sorununa da değinen Başbakan Davutoğlu, şöyle dedi:

"Karabağ sorunu ve Ermenistan uzlaşmaz tutumunu sürdürdükçe bütün bu projelerin dışında kalıyor. Halbuki Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilse, bu çerçevede barış inşa edilse bundan diğer ülkeler gibi Ermenistan'da istifade eder. Türkiye olarak bir kez daha burada, Bakü'de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak, bütün Türkiye halkını temsilen söylüyoruz ki; Azerbaycan topraklarının her bir santimetre karesi kurtulana kadar Türkiye, Azerbaycan'ın verdiği mücadelenin yanında olacaktır. Uluslararası hukuk bunu böyle söylüyor. Uluslararası hukukun gereği yapılana kadar da Türkiye ile Azerbaycan omuz omuza bölgeyi barış bölgesi yapmak için çaba sarf edecektir ve Azerbaycan'a yönelecek her türlü olumsuz tavır, Azerbaycan'da olduğu kadar, Türkiye'de de aynı tepkiyi görür. Bu vesileyle Temmuz ayında sınır çatışmalarında şehit olan kardeşlerimize rahmet diliyorum. Onlar, onurlu Azerbaycan için şehit oldular, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Ben de bizzat hastaneye giderek, Türkiye'ye götürdüğümüz kardeşlerimizi ziyaret ettim, onlarla kucaklaştım, o gazilerimize şifalar diliyorum. Azerbaycan'ın yüreğine düşecek en küçük ateş, Türkiye'nin yüreğine düşmüş demektir."

Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve Azerbaycan'ın bölgesel konularda, uluslararası alanda çok yakın işbirliği içinde birbirini desteklemeye devam edeceğine işaret ederek, "BM Güvenlik Konseyi'nde Azerbaycan'ın üyeliği biterken inşallah önümüzdeki ekim ayında Türkiye üyeliği kazanır. Bir ay yıldızlı bayrak, bir başka ay yıldızlı bayrakla yer değiştirir. Biz nerede Azerbaycan'ın şanlı bayrağının yükseldiğini görsek gurur duyuyoruz, iftihar ediyoruz ve Azerbaycan'ın uluslararası alanda gösterdiği başarıyı kendi başarımız telakki ediyoruz" dedi. 

Azerbaycan'ın bölgesel ve uluslararası insiyatiflerinin hepsine destek vermeye devam edeceklerini ve başlatılan her projenin nihayete erdirileceğini, tamamlanan her projenin yeni projelerin önünü açacağını anlatan Davutoğlu, iki ülke arasındaki 5 milyar dolar civarındaki ticaret hacmini 2023'te 15 milyar dolara çıkarma hedefini gerçekleştirmekte kararlı olduklarını vurguladı. 

Davutoğlu, Aliyev ile gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde savunma sanayi alanındaki işbirliğinin üzerinde özellikle durduklarına vurgu yaparak, "Savunma sanayi bizim için stratejik, kritik bir sektördür. Savunma sanayinde de Türkiye ve Azerbaycan birçok ortak projeler gerçekleştirmeye kararlıdır. Bu projelerle inşallah iki ülkenin şu ana kadar yazdığı başarı hikayesi daha ileri aşamalara gidecek" dedi.

Ahmet Davutoğlu, sözlerini "Öz vatanımda, ikinci demiyorum, birinci evimde bulunmaktan, Azerbaycan'da, Bakü'de bulunmaktan gurur duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak da her zaman Azerbaycan'ın ve Azerbaycanlı kardeşlerimin, can Azerbaycan'ın yanında olacağımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum" diyerek bitirdi.

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısı düzenledikten sonra heyetler arası toplantıya geçti.

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile diğer ilgililer katıldı.

turkish ny

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yunanistan'da şiddetli deprem

Yunanistan'ın güneybatısında 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İyon Denizi'nde Zakintos Adası'nın 72 kilometre güneydoğusunda yaşanan deprem bölgede geniş bir alanda hissedildi. ABD Je...

Kazada 57 kişi ölmüştü... Miçotakis'e güvenoyu sınavı

Yunanistan'da, Kiryakos Miçotakis'in başkanlığındaki hükümet, muhalefetin geçen yıl Larisa kenti yakınlarındaki Tempi bölgesinde yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasına il...


İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail'in Halep Havalimanı'na ve kentin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırısında onlarca Suriye askeri ve sivil öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Kaynaklar, ölenler arasında Hizbu...

Trump'ın dükkanında yok yok: 'Güç kokan' parfüm, köpek oyuncağı, İncil

Oyunculuktan ABD Başkanlığına kadar birçok alanda kendini gösteren Trump'ın kendi adını taşıyan markası "Trumpstore.com" internet sitesinde, çeşitli kategorilerde ürünler sunuyor. Sitede ...


Moskova'yı kana bulayan saldırıda endişe yaratan detay: 'Çok sayıda kişi kayıp'

Rusya'nın başkenti Moskova'da geçen cuma yaşanan terör saldırısında can kaybının açıklanandan çok daha fazla olduğu iddia edildi. Rus güvenlik kurumlarıyla bağlantılı Telegram hesabı Baza...

Rus istihbarat başkanı Kuzey Kore'ye gitti

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin başkanlığındaki Rus heyetinin Kuzey Kore'yi ziyaret ettiği bildirildi.  Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberine göre, Narış...


Rusya lideri Putin'den F-16 uyarısı: 'Vururuz'

Rusya lideri Putin, "Ukrayna F-16’ları üçüncü ülkelerin havaalanlarında meşru hedefimiz olacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya verilecek F-16 savaş uçaklarının, Rus...

BBC, Bloomberg, AP'den seçim analizleri: Erdoğan, İmamoğlu, Kurum...

Yerel seçim atmosferinde sona yaklaşılırken uluslararası medya kuruluşları da kapsamlı analizlerle süreci dünyaya aktarıyor... İngiliz kamu kuruluşu BBC, milyonlarca seçmenin pazar günü s...


Milei'nin "katil terörist" sözü kriz çıkardı... Tüm diplomatları sınır dışı ediyorlar

Arjantin lideri Javier Milei'nin Kolombiyalı mevkidaşı Gustavo Petro için "katil terörist" demesi iki Latin Amerika ülkesi arasında kriz çıkardı. Kolombiya, tüm Arjantinli diplomatların s...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Pelin Karahan: Kadınlar eşime çıplak fotoğraflarını attı

Oyuncu Pelin Karahan konuk olduğu bir programda "Bir ara kadınlar sosyal medyadan eşime çıplak fotoğraflarını gönderiyordu. Ama ben takılmam öyle şeylere, hiç kıskanç değilimdir" ifadeler...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR