Yukarı
142719

Öcalan'a formül yine İmralı

20 Ekim 2014 10:28

Öcalan’ın 1999’da ilk tutulduğu bölüm restore edildi. İnşaat 4-5 ay sürdü. İmralı heyeti, adaya yaptığı 5’inci ziyarette Öcalan ile birlikte inşaatta incelemelerde bulundu.

Ağustos 2013’te inşaat tamamlandı ve Öcalan adaya ilk getirildiğinde tutulduğu bölüme taşındı. Öcalan’ın şu anda kaldığı yer, birbirine geçiş yapılabilen bir yatak odası, bir çalışma odası, banyo ve küçük bir de bahçeden oluşuyor. Toplam kapalı alanı 20 metrekareden fazla.

KOBANİ ve çözüm sürecinin dillerden düşmediği son günlerin en popüler ve çarpıcı konusu Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarıydı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Hürriyet’ten Verda Özer’e “Cezaevi şartları süreç ilerledikçe değerlendirilebilir, iyileşmeler olabilir” dedi.

Akdoğan’ın bu sözleri Amasya’da İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soruldu. Onun yanıtı da “Bu sorunu kökten çözmek hedefine katkı sağlayabilecek ve milletimizin de aleyhine olmayacak adımlar atarız, yolumuza devam ederiz. O adımın atılması gerekiyorsa da o adım atılır. Ama milletin bu sorununun tamamen çözümüne katkıda bulunacaksa...” oldu.

HÜCREDE DEĞİLMİŞ

Bu iki açıklama, “Çözüm süreci yol haritasında planlandığı gibi giderse Öcalan ev hapsine çıkacak” yorumlarına neden oldu.

Ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devreye girdi ve noktayı koydu:
“Bu insani şartların iyileştirilmesine yönelik yapılması gereken her şeyi bu devlet yapmıştır. Bundan daha ilerisi zaten olamaz. Herhalde kalkıp özel villa tahsis edilecek hâl yok. Şu anda orada 2 odası var, 2 odasının dışında televizyonu...”

Bütün Türkiye Öcalan’ın bir hücrede yaşadığını ve küçük bir havalandırması olduğunu bilirken, Erdoğan’ın 2 odadan söz etmesi bir ilkti.

Çünkü Öcalan’ın 1999’da ilk yakalanıp İmralı’ya konduğunda tutulduğu yer, 2009’da değişmiş, Öcalan F Tipi Cezaevlerinde olduğu gibi küçük bir avlusu olan, 12 metrekarelik tek kişilik bir hücreye taşınmıştı. Çözüm süreci başladıktan sonra da Öcalan’ın koşulları sorun olmuştu. Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin raporları da dikkate alınarak Öcalan’a 5 yeni komşu getirilmiş, kendisine 12 kanalı izleyebildiği bir televizyon verilmişti.

İNŞAATI TEFTİŞ ETMİŞ

Nisan 2013’te ise Öcalan’ın 1999’da ilk tutulduğu bölümün restorasyonuna başlandı ve bu bölüm Öcalan’ın yeni yeri haline getirildi. İnşaat 4-5 ay sürdü. İmralı heyeti, Ada’ya yaptığı 5’inci ziyarette Öcalan ile birlikte inşaatta incelemelerde bulundu.

Ağustos 2013’te inşaat tamamlandı ve Öcalan adaya ilk getirildiğinde tutulduğu bölüme taşındı. Öcalan’ın şu anda kaldığı yer, birbirine geçiş yapılabilen bir yatak odası, bir çalışma odası, banyo ve küçük bir de bahçeden oluşuyor. Toplam kapalı alanı 20 metrekareden fazla.

Çözüm sürecinin yol haritasına göre 2 odalı, banyolu, bahçeli yeni yer, Öcalan’ın ömrünü geçireceği alan olmayabilir, Öcalan daha da geniş bir yere çıkabilir.

Bunun koşulu da PKK’nın Şubat 2015’e dek Türkiye sınırlarını tamamen terk etmesi ve Öcalan’ın da silahları ebediyen bırakmanın bir adım öncesi sayılan ‘mutlak eylemsizliği’ ilan etmesi olacak.

İMRALI’DAN ÇIKIŞ YOK

Bu arada çözüm süreci planlandığı gibi ilerlerse ve Öcalan’ın yaşam koşulları tekrar ve olumlu yönde değişirse bile, değişmeyen tek şey adresi olacak. Yani, Öcalan’ın adresi hep İmralı Adası olarak kalacak. İmralı’da mevcut askeri binaların ve cezaevinin dışında tek yerleşim yeri ise Ada’nın güney ucunda, 80’li yıllarda yargı mensuplarının tatillerde kullandığı kamptan ibaret.

Hürriyet



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İmamoğlu 2019'daki kırık sandalyeyi hatırlattı: Amaçları beni yıldırmak...

Çatalca'da halka hitap İmamoğlu, 5 yıl boyunca randevu taleplerine karşılık vermeyen Cumhur Erdoğan'ı ayrımcılık yapmakla suçladı. İmamoğlu Erdoğan'ın amacının kendisini yıldırmak olduğun...

Akşener: Düşman kuvvet olmaktan bıktık

Ankara'da esnafı ziyaret eden Akşener "Vallahi bıktık 'Oraya oy verirseniz o kazanır, buraya oy verirseniz bu kazanır.' Ne yani, düşman kuvvet olmaktan bıktık" diye konuştu. İYİ Parti Gen...


25 yılda tek bir tane açmamışlardı... Murat Kurum'dan şaşırtan 'kreş' vaadi!

Proje tanıtım toplantısında konuşan Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum, 1 yılda 100 kreş açacaklarını söyledi. Ancak Refah Partisi ve AKP'nin İBB'yi yönettiği 1994 yılından 2019 yıllın...

Özgür Özel'den Akbelen uyarısı: 1 Nisan'dan sonra o karar geri gelebilir

Özgür Özel, Muğla mitinginde Akbelen'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla geri çekilen kamulaştırma kararına dair konuştu. Özel "Seçim öncesi yaratılacak infialden korkup o kararı geri çektiler....


CHP'den İYİ Parti seçmenine 'stratejik davranma' çağrısı

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı, sandığa üç gün kala parti tabanı ile İYİ Parti ve AKP seçmenine seslendi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ ...

Erdoğan'dan emekli maaşlarına düzenleme mesajı: Temmuz'da masaya yatıracağız

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa mitinginde açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları için düzenleme mesajı veren Erdoğan, "Önümüzdeki Temmuz ay...


İmamoğlu: Kamuda yönetici olduğum yerde akrabam kapıdan içeri giremez

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Eş, dost, akraba işini kamuda asla sevmedim, sevmem. Akrabalık yeri değildir siyaset. Benim eşim şahit; bilir. Akrabam kapıdan içeri giremez benim kurumumda, ...

HPV ve HIV iddialarıyla gündeme gelmişti... Gözaltına alınanlar var!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "ha...


Seçimlerde en yaşlı aday 90, en genci 18 yaşında

Yerel seçimlerin en genç ve en yaşlı adayı arasında 72 yaş farkı var. En yaşlı aday 90 yaşındaki AKP'li Ali Kalınca. En genç ise Yeniden Refah Partili 18 yaşındaki Elif Nur Batur. 31 Mart...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR