Yukarı
142743

'Basit bir soğuk algınlığı' demeyin!

20 Ekim 2014 16:14

Zonklayıcı baş ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklık şikayetleri ile kendini gösterebilen sinüzit, yaşam kalitesini düşüren önemli rahatsızlıkların başında geliyor. Sinüs enfeksiyonu yayılım gösterirse, yüz kemiklerinde iltihaplanmalara, körlüğe, menenjite ve beyin apsesine neden olabiliyor.

KBB Uzmanı Prof. Dr. Fikret İleri, sinüzitten korunmak için soğuk havalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının sinüzitin en önemli sebeplerinden biri olduğunu belirten İleri, "Çok fazla önemsenmeyen bir soğuk algınlığı sinüzitle sonuçlanabilmektedir. Dolayısıyla bu konuda çok dikkatli olmak ve hastalığın bulaşmaması için tedbir almak veya bulaşmışsa tedavi olmak çok önemlidir. Özellikle alerjik rinit sorunu olan kişilerin mutlaka tedavi olmaları gerekmektedir.

Ayrıca burun içinde anatomik bozukluğu bulunanlar, sigara ve alkol gibi alışkanlıkları olanlar da sinüzite daha sık yakalanmaktadır" dedi.

Sinüzitte uygun antibiyotik kullanılabildiğini belirten Dr. İleri, "Antibiyotiklerin yanında destek tedavisi de faydalı olmaktadır. Akut vakalarda tedavi süresi genellikle 2 haftayı bulmaktadır. Kronik vakalarda ise alta yatan hastalığın tedavisinin yanında ilaç tedavisi yaklaşık 1 ay sürmektedir" şeklinde konuştu.

CERRAHİ TEDAVİ NE ZAMAN ÖNERİLİR?
Hastalığın kronikleştiği durumlarda uygun ilaç tedavisine yanıt alınamadığında cerrahi tedavinin gündeme geldiğini söyleyen İleri, bunun yanında eğer enfeksiyon göze, beyne ve çevre kemik yapılara yayılmışsa yani komplikasyon gelişmişse yine cerrahi tedavinin devreye girdiğini aktardı. Cerrahi tedavide yaygın olarak endoskopik sinüs cerrahisinin kullanıldığını kaldeden ileri, "Kronik bakteriyel sinüzitlerde cerrahi tedavinin başarı şansı oldukça yüksektir" dedi ve sinüzitte doğru bilinen yanlışlara dikkat çekti.

SİNÜZİTTE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
Sinüzitten korunmak için genel direnci düşürebilecek yorgunluk, uykusuzluk ve dengesiz beslenmeden uzak durulması, ıslak saçlarla soğuk havaya çıkılmaması, klima kullanımına dikkat edilmesi, yaşam alanındaki havanın neminin çok düşük olmamasına özen gösterilmesi çok önemli. Sinüzitle ilgili yanlış bilinenler ise şöyle sıralanabilir:

“Baş ağrısı genellikle sinüzit belirtisidir”: Yanlış! Baş ağrılarının yaklaşık yüzde 85’inin kaynağı gerilim tipi baş ağrıları, yüzde 10’u migren, sadece yüzde 5’i ise sinüzit benzeri sorunlardır.

“Geniz akıntısı sadece sinüzitte ortaya çıkar”: Yanlış! Geniz akıntısı birçok nedene bağlı olarak gelişen bir belirtidir. Reflü ve alerjik rinit benzeri pek çok hastalık ve hava kirliği ile sigara alışkanlığına bağlı olarak görülebilir.

“Sinüzit bir enfeksiyon hastalığıdır”: Yanlış! Enfeksiyon sinüzit hastalığının sadece bir formudur. Geniş bir hastalık grubu olan sinüzitin nazal polip formu, gerek sebebi gerekse tedavisi tamamen farklı bir hastalıktır.

“Sinüzit ameliyatından sonra hastalık genellikle nükseder”: Yanlış! Uygun tanı ve cerrahinin başarısı yüzde 90’ın üzerinde seyretmektedir.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yunanistan'a kaçmaya çalışan 4 terörist yakalandı

MSB: Ülkemizden Yunanistan’a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4 şahıs hudut birliklerimiz tarafından yakalandı. Yapılan inceleme sonucunda yakalanan şahıslardan birinin PKK birinin de D...

Borsa İstanbul'da İsrail-İran çatışması etkisi: Yön ne olacak?

Orta Doğu'da artan gerilim, Borsa İstanbul'u da negatif etkiliyor. Dün başlayan düşüş eğilimi bugün de devam ederken analistler kısa vadeli göstergelerdeki bozulmalara ve havacılık sektör...


MSB: Gara bölgesinde 5 PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi

Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde tespit edilen teröristlere yönelik hava harekatı düzenlendi. Milli Savunma Bakanlığı, operasyonun detaylarını paylaştı.

Yargıtay Başkanı 17. turda da belirlenemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılan başkanlık seçimlerinin 17. turunda da hiçbir aday salt çoğunluğu sağlayamadı. Mehmet Akarca, Yargıtay...


O illerde yaşayanlar dikkat! Lodos ve çığ tehlikesi...

Meteoroloji, 16 Nisan 2024 Salı gününe ilişkin hava durumunu açıkladı. Rapora göre, Türkiye genelinde yağış beklenmezken, Kıyı Ege ve Marmara'da kuvvetli lodos etkili olacak, Doğu Anadolu...

Tolga Akalın: Partimizi Erdoğan’a 2. kez kaptırmayacağız!

Genel başkanlığa aday olan Tolga Akalın “Bu, ne söylediğimi bilerek ve arkasında durarak kurduğum bir cümledir” dedi... 27 NISAN’da yapılacak iyi Parti Kongresi için adaylığını açıklayanl...


Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Nurlan Zharımbetov yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle dolandırıcılık, sarı bülteniyle de 2 ayrı hırsızlık suçundan uluslararası seviyede aranan Kazakistan uyruklu Nurlan Zharımbetov'...

Türkiye'ye en fazla turist nereden geldi?

ültür ve Turizm Bakanlığı'nın turizm istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı 56 milyon 693 bin 837 olarak kaydedildi. Bu sayının içinde, 49 milyon 20...


AK Parti'de 'ıstakoz' kavgası: Paylaştıysanız istifa edeceksiniz

AK Parti Milletvekili Şebnem Bursalı’nın paylaştığı 'Monaco Yat Kulübü’nde ıstakoz ziyafeti' AK Parti'yi karıştırdı. Mücahit Birinci "Partimizden defolup gidin kardeşim" dedi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Gonca Vuslateri'den birinci yıl kutlaması

Geçen ay Levent isimli sevgilisiyle evlenen Gonca Vuslateri, ilişkilerinin birinci yılında duygularını dile getirdi. Geçen ay Levent Bey ile nikâh masasına oturan 8 aylık hamile olan Gonc...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gece açlığının faydaları..

‘’Akşamları geç yemek yiyor hatta uyuyana kadar atıştırıyorsanız bu alışkanlığınızdan bir an önce vazgeçin’’ tavsiyesinde bulunan Buket Ertaş Sefer, gece boş mideyle yatağa girmenin sağlığa faydalarını açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR