Yukarı
28719

'Merkez Pazar Yerinde Yanlış Uygulamalar Var'

24 Ekim 2014 16:55

Ege'nin Sesi/Neşe Yavuz- Bornova Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Hamza Yavuz, geçtiğimiz ay Bornova Merkez Pazar yeri ile alakalı 32 madden oluşan bir soru önergesini belediye meclise sunmuştu. Bu konuda herhangi bir bilgilendirme alamadıklarını ifade eden Yavuz, problemleri çözme önerilerimiz reddediliyor dedi.  

'Haksız Rekabet Var'

Ege'nin Sesi'ne Konuşan Hamza Yavuz, "Bornova Merkez Pazar Yeri'nde yapılan yanlış uygulamalar hakkında bilgi almak istedik ama bize bu bilgi vermiyorlar, biz elimizden geleni yaptık diyorlar. Pazar yerinde birçok problem var örneğin, Pazar yerini kullanması öngörülen esnaf sayısı 360-400ken bu sayı bir anda 610'a çıktı. Bu nasıl oldu bunu bilmiyoruz. Ayrıca pazar yeri için kura çekildi, üst katta yer sahibi olan 41 esnaf buna karşı çıktı hatta belediyede bir arbede yaşandı. Belediye de bu kişilere İZELMAN'ın otoparkının alt kısmından yerler verdi sırf kazan kaldırmasınlar diye. Buradaki sorun da şudur, 5 katlı Pazar binası varken neden otopark Pazar yeri olarak kullanılıyor? Zaten burası teknik şartnamelere de aykırı bir alan. Ayrıca esnaflar için ayrılan bazı yerlerin ortasından kolonlar geçiyor bazılarından geçmiyor. Bu da haksız rekabet yaratıyor" dedi.

Otoparkın sıhhatli alışverişe engel olduğunu ifade eden Yavuz, "Alanda 5 farklı sektör var ve şartnamelere aykırı olduğu için sıhhatli bir alışveriş yapılamıyor. , Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü Pazar yerinin giriş ve çıkışlarına elektrikli terazi koyulması gerektiğini belirtirken burada öyle bir şey yok. Ayrıca Pazar yerinde esnaf olup da sırf kuradan haberdar olmadıkları için Pazar yerinden yararlanamayan 9-10 kadar esnafımız var bu kişiler için de herhangi bir işlem yapılmıyor" dedi.

Çekilen kuranın da hukuksuz olduğunu söyleyen meclis üyesi, "Belediye kurayı çekmesi için Pazarcılar Odası'nı görevlendirdi. Belediyenin kendi yerinin kurasını neden başkası çekiyor? Ayrıca bu kura çekiminde noter de yoktu. Hakkaniyetli bir iş değil bu" dedi.


Son olarak CHP'li meclis üyeleri ve Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila'yı eleştiren Yavuz, "Biz bu konunun araştırılması bu konuya bir çözüm getirilmesi için komisyon kurma önerisini sunduk ama kabul etmediler. Zaten verdiğimiz hiç bir öneriyi kabul etmiyorlar. Muhalefet olarak onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz ama bizi dinlemiyorlar. Sonra da Olgun Atila bize bana 2 sene müddet verin diyor. Bornova'nın 2 sene beklemeye tahammülü yok. Örneğin Altınçam 30 yıldır hizmet alamıyor. Burası 2 sene daha bekleyemez" ifadelerinde bulundu.


 

İşte o soru önergesi;

  07.09.2014

Bornova Belediyesi Başkanlığı                                       

B O R N O V A

 

Bornova Belediyesi, Meclis üyesiyim. Bornova  Merkez Pazar yeri ile ilgili aşağıda belirtilen konular hakkında bilgi sahibi olmak istiyorum. Ayrıca, yapılan gözlem ve incelemeler sonucunda; Bornova Merkez Pazar yeri’nin ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırılıklar bulunmaktadır. Pazar yerinin işletmeye alınmasının, Pazar yeri ilgili yönetmeliğe uygun duruma getirilmesini müteakip yapılması gerekmektedir. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

 

1-    Merkez Pazaryeri, ne zaman ve hangi meclis kararı ile yapımına başlanmıştır?

2-    Bornova Merkez Pazar yeri Kuruluş komisyonu kurulmuş mudur ? Kimlerden oluşmaktadır ? Hangi kararlar alınmıştır ?

3-    Pazar yeri İnşaatı hangi kriterlere göre proje ve inşası hangi firma tarafından gerçekleştirilmiştir ?  Pazar yeri projesinde kaç Pazar esnafı tahsis edilmek üzere projelenmiştir ? Bu bilgi hangi kaynaktan alınmıştır ?

4-    Pazar yeri binası ne kadar (inşa + son kabul tamamı) TL’ye mal olmuştur ?

5-    Pazar yeri binası fiziki ve işletmesi açılarından şartname ve yönetmeliklere göre uygunluğunu hangi birim veya kimler kontrol etmiştir ? Pazar yerinin halkımız ve esnaf açısından uygunluğu kontrol edilmiş midir ? Pazar yeri yapı kullanma izin belgesi olmadığı halde neden açılış yapılmıştır ?

6-    Pazar yeri Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınmıştır ?

7-    Açılışı yapılan ( 8 Mart 2014) Pazar yeri, neden 6 ay kapalı kalmıştır ?

8-    5 katlı inşa edilen Pazar yeri haricinde, yan kısımda bulunan otoparkın (izelman) Pazar amaçlı kullanılmasına kimler karar vermiştir ?

9-    Otoparkın (İzelman) Pazar yeri olarak kullanılması için gerekli izinler alındı mı ?

10- Otopark’ın Pazar yeri olarak kullanılması yönetmeliklere uygun mudur ?

11- Pazar amaçlı olarak kullanılmak istenen alanların, Gümrük ve Ticaret Müdürlüğünden veya yetkili bir birimden Pazar yeri olarak kullanılabilirlik olurları alınmış mıdır ?

12- Pazar yeri, esnafları için tezgah yerlerini belirten, yer çizimleri;

Niçin 2,5 metreden, 2 metreye düşürülmüştür ? Bu uygulama için karar,izin veya uygulama kimler tarafından yapılmıştır ?

13- Pazar yerleri çizimlerinde, tezgah alanlarında haksızlıklar mevcuttur. Bazı Pazar yerlerinin ortasında kolonlar bulunmakta olup, kullanım alanları, diğer esnaflara göre daha az olmasına rağmen, aynı tahsis bedeli ödemeleri haksızlıktır.

14- 2 metre genişlikteki Pazar yeri tezgah alanı Teknik ve yönetmelikler açısından halkımızın alış verişi ve esnaf için yeterli midir ?

15- Pazar yeri Bodrum 1 katı otopark olarak projelendirlimiştir. Niçin bu katta Pazar esnafına uygun yer çizimleri yapılmıştır. Şimdi neden Pazar amaçlı kullanılmamaktadır ? Bu uygulama için karar,izin veya uygulama kimler tarafından yapılmıştır ? Yapılan uygulamanın sorumluları kimler ve Belediyenin bu kaynağını kullanan ve kullandırandan bu bedel tahsil edilecek midir ? Bu bedel ne kadardır ?

16- Madem otopark olarak tahsis edilen alanlar Pazar yeri olarak kullanılamıyor, Neden bina dışındaki (İzulaş) kapalı otopark alanı Pazar yeri amaçlı olarak merkez kapalı Pazar yeri amaçı olarak kullanılacaktır ?

17- Pazar yeri esnaf dağılımında; Niçin, manav esnafı 3 ayrıbölüme (Pazar yeri ana bina zemin kat – 1. Kat ve İzulaş otopark) ayrılmıştır ?

18- İlk Kura çekilişi, 5.8.2014 tarihinde yapılması düşünülüp, itirazlar sonucu neden çekiliş iptal edilmiştir ? İptal edilme sebepleri nelerdir ? İtirazlara karşı ne gibi önlemler alınmıştır?

19- İkinci Kura çekilişi, 21.8.2014 tarihinde Noter huzurunda yapılmıştır.Çekiliş öncesi, esnafın istekleri doğrultusunda niçin düzenlemeler yapılmamıştır ?

20- Kura çekimlerinden sonra, Bornova Merkez Pazar yeri esnafı, 25.08.2014 tarihinde Bornova Belediye başkanlığına gelerek bazı haksızlıklar ve yanlış uygulamalar yapıldığını belirtmiş ve düzenlemeler yapılmadığı için de; Bornova Belediyemizde bu nedenlerden dolayı kavga ve arbadeler yaşanmış, ardından bazı düzenlemeler yapılmasına karar verilmiştir. Niçin bu düzenlemeler daha önce yapılmamıştır ?

21- Yapılacak yeni düzenlemelerin yapılmasına kimler ve hangi gerekçeler ile karar vermişlerdir ? Bu yapılacak düzenlemeler için diğer esnafların olurları alınmış mıdır ? Yeni düzenlemelerden sonra doğabilecek maddi ve manevi kayıpların sorumlusu kim olacaktır ?

22- Yeni düzenlemeye göre ; Kura çekimleri noter huzurunda yapılmış, Merkez Pazar yerinde, (1. kattaki, 41 esnafın itirazları sonucunda, aynı binada zemin kata ve yan taraftaki otoparka alınmasına karar verilmiştir.) İzmir Pazarcılar Odası gözetiminde, 5.9.2014 tarihinde 3. kura çekilişi yapılarak, 41 esnaf  Merkez Pazar yeri zemin katı ile otopark ta bulunan alt kata yerleştirilmiştir. Bu kura niçin noter huzurunda ve belediye denetiminde yapılmamıştır ? Bu kura çekimine ait bilgi i belge veya görğntğler var mıdır ? Bu kura niçin Belediye tarafından ilgili myerlerde ilan edilmemiştir? Belediye niçin Pazar yeri için çekilişleri başka bir kuruluşa teslim etmiştir? Niçin bu kura çekimine diğer esnaflar da katılmamış ve onların onayları alınmadan neden böyle bir uygulama gerçekleştirilmiştir?

23- Merkez Pazar yeri zemin katta ( üst katta bulunan manav esnafının zemin kata indirilmesi ile ilgili) yapılan yeni çizim ve yerleştirmelere zemin katta bulunan esnaf itiraz etmektedir. Bu konu nasıl düzenlenecektir?

24- Zemin kattaki yeni, tezgah yerlerinin yeri çizinmlerinde : Yangın dolabı önleri, Malzeme dolabı kapıları, Jeneratör odası kapı önleri, Elektrik dolabı önlerine esnaf yerleri tahsisi edilmiş olup tezgah açılacaktır. Pazar yeri, halkımız, esnafımız ve ilgili kurumlar acısından güvenli olmayan bu uygulama can ve mal güvenli acısından çok sakıncalıdır.  Acil durumlarda doğabilecek can veya mal kayıplarını kim karşılayacaktır? Teknik şartnamelere aykırı bu değişlikleri kimler yapmıştır ? Hangi karara göre yapılmıştır ?

25- Yeni düzenlemelerin, ilgili birimler tarafından kontroller yapılmış mıdır ?

26- İzmir Pazarcılar Odası’nın 2014/143 dilekçesi ile Bornova Belediyesine 27.08.2014 tarih ve 47757 nolu yapmış olduğu itiraz yazısı yazmıştır. Bu yazıya göre ; İzmir Pazarcılar esnafına kayıtlı olmayan ortalama 240 esnafın oda kayıtları hangi meslek kuruluşuna aittir ? sorusunun cevaplandırılması.

27- İzmir Pazarcılar Odası’nın Pazar yeri binasının bodrum katının Pazar yeri olarak kullanılması teklifi neden kabul edilmemiştir?

28-  İzulaş) Park yeri altında bulunan pazarcı esnafı arasında; Manav, Peynir, zeytin, bakliyat, balık, tavuk ve yumurta esnafları bulunurken, Merkez Pazar yeri ana binasında ,ise manav ve Tuhafiyeciler yer almaktadır. Bu durum pazara alış veriş için gelen halkımızın temel ihtiyaçları alış verişi için (izulaş) otopark altı alanındaki esnafı tercih edecektir. Bu da esnaflar arasında haksız kazanç oluşmasına neden olacaktır.

29- Merkez Pazar yeri için talepte bulunan tüm pazarcı esnafının belgeleri tamam mıdır? Pazarcı ve hak sahibi olmayan kişilere yer verilmişmidir ?

30- Pazarda yeri yani belgeleri olup da, yer alamayan,esnaflar da bulunmaktadır ? Bu esnafların durumu ne olacaktır ?

31- Yaklaşık, 360 Pazarcı esnafı olarak hesaplandığı söylenen esnaf sayısının, 600 ler civarına nasıl çıkmıştır? Pazarcı sayısını nasıl tespit edilmiştir ?

32- Bornova Merkez Pazar yeri gibi önemli bir hizmet alanı açılması esnasında; Bornova Belediyesi ilgili komisyonları olan, Çevre ve Sağlık komisyonu ile Esnaf komisyonuna neden haber verilmemiştir? Yaşanan süreç ile ilgili olarak bilgilendirilme yapılmamıştır ?

NOT :

Yukarıda belirtilen tüm soruların cevaplarına ait bilgilerin belgelendirilmesini,

Otopark (İzelman) ve Merkez Pazar yeri (tüm katları) son mimari planları, esnaf tezgah dağılımı, numaralandırma ve hangi tezgahın hangi esnafa ait olduğunu belirten belgeleri de talep ediyorum.

Hamza YAVUZ

AK Parti

Bornova Belediyesi

Meclis Üyesi

 



Yorumlar

  • Biz 30 yıldır hizmet bekliyoruz. ALTINÇAM hizmet üarka bahçe diye anılıyor. Altındağ Çamdibi Işıkkent ve Pınarbaşı 200.000 e yakın nüfusu ile ilçe olmayı çoktan hak ediyor. Olgun Başkan'dan da ümidimizi kestik. Altınçam'ın sorunları yerinden çözülmeli. Siyasiler seçimde gelip bir daha uğramıyorlar.
    ALTINCAMLILAR
    20 Ekim 2016 04:56
  • 2 önceki seçimde şu anki Bornova belediye başkanın adı AKP den aday adayı olarak geçiyordu. Hatta internet/yerel gazetelerinde bayağı PR çalışması da yapılmıştı. Bornova'daki bir yerel gazetede ise ilk sırada çıkmıştı. Başkanı kaçırdınız şimdi CHP hizmetlerine devam ediyor kıskanıyorsunuz. İşi gücü HİZMET olan insanlara engel olmayın kolay değil bunca masraf ve emek ...
    kemal pir
    20 Ekim 2016 04:56

Yorum Ekle


Diğer Haberler

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...

1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...


CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...

“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...


Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...

Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.


''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...

Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...


Avrupa’nın 7 Şehrine 'Çeşme Evi' Geliyor

Çeşme’yi global turizm pazarında tanıtmak için dümenin başına geçen Cumhur İttifakı Çeşme Belediye Başkan Adayı Esat Tanık, “Başta Sakız ve Midilli adaları olmak üzere Avrupa’nın önde gel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR