Yukarı
143174

Cumhuriyet Bayramını Coşkuyla Kutladılar!

29 Ekim 2014 14:38
Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet’in 91’inci Yıl Kutlama Etkinlikleri tam bir görsel bir şova dönüştü. Yaklaşık on bin kişinin katıldığı Cumhuriyet Yürüyüşü’nün ardından, 2014 efe, aynı anda zeybek oynayarak rekor denemesi yaptı. Gecede sahne alan Suavi ise şarkıları ile Karşıyakalıları coşturdu. Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar “Bizler, Atatürk ilke ve devrimlerinin gelecek nesillere ulaştırılması için önemli bir sorumluluk taşıyoruz. Bizi yolumuzdan döndürmeye kalkanlar, Atatürk'ün sönmez ışığı ile karşılaşacaklar” dedi.

MEŞALE VE BAYRAKLARLA YÜRÜDÜLER
Karşıyaka Belediyesi’nin, Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri Bostanlı Demokrasi Meydanı’ndaki Cumhuriyet Yürüyüşü ile başladı. Yaklaşık on bin kişi, ellerinde bayraklar ve meşalelerle yürüyüşe katılıp marşlar söyledi. Çevredeki binalarda bulunanlar da hem alkışlarıyla hem de bayraklarıyla korteje destek oldu. Kutlamalara, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da katıldı.
 
2014 EFE AYNI ANDA ZEYBEK OYNADI
Kalabalığın Bostanlı Rekreasyon Alanı’na gelmesi ile birlikte coşku ikiye katlandı. 2014 efe, aynı anda Zeybek oynayarak rekor denemesi yaptı. Alanı dolduran binlerce Karşıyakalı da Cumhuriyet’in efelerine alkışlarıyla destek oldu. Efeler, üzerinde zeybek figürü ve Atatürk’ün imzası bulunan kırmızı tişört giydi. Karşıyaka Belediyesi Halk Dansları Ekibi, geçen yıl bin kişi ile yapılan gösteriyi geliştirerek kendi rekorlarına imza atmanın da gururunu yaşadı. Başkan Hüseyin Mutlu Akpınar ve Milletvekili Mustafa Balbay da zeybek oynadı.



 
SUAVİ COŞTURDU
Karşıyaka Belediyesi Cumhuriyet etkinlikleri Suavi konseri ile devam etti. Bostanlı Rekreasyon alanında kurulan sahnede sevenleriyle buluşan sevilen sanatçı, dillerden düşmeyen şarkılarını binlerce Karşıyakalıyla birlikte söyledi. Ellerindeki Türk Bayrakları ile alanı adeta gelincik tarlası gibi süsleyen Karşıyakalılar şarkılara eşlik edip coşkuya ortak oldu. Konser, havai fişek gösterileri ile daha da renklendi.
 
CUMHURİYETİN BEKÇİLERİYİZ
Cumhuriyet değerlerinin sonsuza kadar yaşayacağını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Cumhuriyet özgürlük, aydınlanma, şerefli bir yaşam ve onurlu bir gelecek demektir. Geleceği gören ve bizlere Cumhuriyeti armağan eden Atatürk'e ve silah arkadaşlarına şükranlarımızı sunuyoruz. İçinde bulunduğumuz bugünlerde, Cumhuriyetin değerini daha iyi anlıyoruz. Cumhuriyetin 91'inci yıl dönümü, sadece bir bayram kutlaması değildir. Bizler, Atatürk ilke ve devrimlerinin gelecek nesillere ulaştırılması için önemli bir sorumluluk taşıyoruz. Ve her adımda bunu gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bizi yolumuzdan döndürmeye kalkanlar, Atatürk'ün sönmez ışığı ile karşılaşacaklar” dedi.
 
"BİZİ YENEMEZLER"
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise "Tüm Türkiye İzmir gibi, Karşıyaka gibi olduğu zaman, Türkiye, Mustafa Kemal'in Türkiyesi olacaktır. Atatürkçüleri hapse atabilirler, susturabilirler, hatta öldürebilirler ama yenemezler. Bu yolda, yorulmadan, dinlenmeden yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Üçkuyular Metro’dan başlayıp Üçyol’daki Uğur Mumcu Parkı’nda sona eren fener alayına binlerce vatandaş katıldı. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, eşi Fügen Selvitopu ile birlikte kortejde yer alarak evlerin balkonundan coşkuya ortak olan vatandaşları selamladılar. Meşaleli ve Türk bayraklı Cumhuriyet yürüyüşüne CHP İzmir Milletvekilleri Hülya Güven ve Musa Çam,  CHP Karabağlar ilçe Başkanı Polat Manduz, İzmir Baro Başkanı Aydın Özcan ve yönetim kurulu üyeleri, CHP Karabağlar İlçe Yönetimi ve belediye meclis üyeleri de katıldı.
 
Üçkuyular metro yanında Karabağlar Sümer halkoyunları ekibinin gösterileriyle başlayan yürüyüşe, Karabağlar Futbol Kulüpleri Birliği ve Karabağlar Belediyesi Spor Okulları gösterileriyle renk kattı. İzmir Marşı eşliğinde başlayan korteje Karabağlar halkı yoğun ilgi gösterdi. Kortejin coşkusu, vatandaşların alkışları ve “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları ile zaman zaman doruğa çıktı. Binlerce Karabağlarlı, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle sloganlar eşliğinde Uğur Mumcu Parkı’na kadar yürüdü.
Cumhuriyet’i bugün buruk kutluyoruz
Bu arada bazı vatandaşların evlerinin balkonlarına astıkları Türk bayraklarıyla korteji selamladıkları görüldü. İnönü Caddesi’nde yoldan geçen araçlar da kornalarıyla coşkuya ortak oldu. Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da kortejde yer alarak vatandaşların bayramını kutladı. Cumhuriyet yürüyüşünün bitiş noktası olan Üçyol'daki Uğur Mumcu Parkı'nda ise Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu alanda bulunan coşkulu kalabalığa seslendi ve Cumhuriyet’in önemine vurgu yaptı. Selvitopu, "Cumhuriyet kolay kurulmadı. Bu Cumhuriyet’i kuranlar yokluklar içinde, sıkıntılar içerisinde kurdular. O kuruluş ki bugün 91 yıl geçmesine rağmen coşkusunu, heyecanını hiç kaybetmedi, bundan sonra da kaybetmeyecek. Cumhuriyet ve Cumhuriyet’i sevenler ilelebet yaşayacaklar. Cumhuriyet’i geleceğe taşıyacaklar ve gelecek kuşaklar da Cumhuriyet’i daha ileriye götürecekler. Bugün ne yazık ki Cumhuriyet'in 91. yılını biraz buruk kutluyoruz. Cumhuriyet’i kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün bir ilkesi vardı,  'Yurtta Sulh, Cihanda sulh' ancak bunun çevremizde böyle olmadığını görüyoruz. Biz barıştan yanayız, biz cumhuriyetten yanayız, biz Mustafa Kemal'in devrimlerinden yanayız. Bu Cumhuriyet’le ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, yıpratmaya çalışsalar da daha da gelişecek, daha da yüreklere yerleşecek, daha da gelecekte bir ışık gibi bütün Türkiye'yi saracak. Umuyoruz ki cumhuriyetin 100. yılını hep birlikte Çankaya'da kutlayacağız. Bunu mutlaka başaracağız. Hepinizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun." dedi.



 
Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen cumhuriyet yürüyüşü ve konser programı bu yıl da büyük coşku ve ilgiyle karşılandı. Çiğli Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda meşaleler eşliğinde  düzenlenen cumhuriyet yürüyüşü saat 18: 30’da belediye binası önünden başladı, Çiğli Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu.Yürüyüşe Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, CHP İl Başkanı Ali Engin, CHP İlçe Başkanı Utku Gümrükçü, AKP İlçe Başkanı Özgür Kaner, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
 
Vatandaşlar coşkuyla destek verdi
Sloganlar eşliğinde Çiğli Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen kalabalığa çevre esnafı ve halk ta alkış tuttu ıslıklarla destek verdi. Günün anlam ve öneminin anlatıldığı konuşmaların ardından konser alanına geçildi. Alanı dolduran binlerce kişi, Balkan ezgilerinin eşsiz sesi Gamze Matracı, protest müziğin özel seslerinden Baran Tuncel ve İzmir Kent Orkestrası eşliğinde muhteşem ve eğlence dolu bir gün geçirdiler. Müzik ziyafetinin ardından Büyükşehir Halk Dansları Topluluğu’nun harika gösterileriyle tüm Çiğli eğlenceye doydu.
Çiğli cumhuriyetine sahip çıkıyor
Cumhuriyet Bayramı’nın her yıl getirdiği coşkuyla Çiğli’de şölen tadında geçen eğlencelerle herkesin birbirine kenetlendiğine dikkat çeken Başkan Arslan, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yılını kutluyoruz. Bu basit bir şey değil. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Çiğli cumhuriyetine sahip çıkıyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ve kahraman askerlerimiz sayesinde kazandığımız istiklal mücadelemiz, bizleri bugünlere taşımıştır. İçte ve dışta cumhuriyeti yıkmak için ne oyunlar oynandığını hepimiz biliyoruz. Bizler var oldukça, sizler var oldukça, demokratlar var oldukça cumhuriyetimiz sürekli payidar kalacaktır. Her yıl Çiğlide de Türkiye’nin her yerinde de cumhuriyet bayramımızı kutlayacağız. Bizler demokratik cumhuriyetimizi yaşatmak adına sürekli kendimizi yenileyeceğiz. Çağın gerisinde değil çağın ilerisinde olması noktasında bütün gayretlerimizi sarf edeceğiz. Cumhuriyetimize kast etmek isteyenleri de her zaman arka planda bırakacağız. Kimsenin oyununa gelmeyeceğiz. Burada Çiğlililere şenlikli bir kutlama yapmak adına gayret içine girdik. Bugün Çiğlili esnafımızı dolaştık Türk Bayrağı dağıttık. Amacımız cumhuriyetimizi daha mutlu bir şekilde kutlamaktı bunu da basardık” diye konuştu.
 
 
 
Balçova Belediyesi tarafından düzenlenen Mahpustaki Gazeteciler Cumhuriyet’i Konuşuyor konulu panelde konuşan gazeteci-yazarlar “Cumhuriyetin değerlerini korumak için Mustafa Kemal’in ideolojisi temelinde yeniden birleşmeliyiz” çağrısında bulundular.


 
 
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında Balçova Belediyesi tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen “Mahpustaki Gazeteciler Cumhuriyeti Konuşuyor” adlı panel yapıldı. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel’in yönettiği panele Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, Gazeteci-Yazar Merdan Yanardağ ve Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan panelist olarak katıldı. Balçovalıların yoğun ilgi gösterdiği panele CHP İl Başkanı Ali Engin de izleyici olarak katıldı.
 
Panelin açılış konuşmasını yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Cumhuriyetin değerlerine yeterince sahip çıkılmadığı takdirde birkaç yıl sonra burada toplamayacakları konusunda endişelerini dile getirerek “Bugün bir uçurumun başındayız. Artık bu gidişe bir dur demenin zamandır. Resmi Nikahın camide kılınması talebi sadece küçük bir adımdır. Sadece bundan önceki küçük adımlardan biraz büyük bundan sonrakilerden ise küçük bir adım. 91 yıl önce bize bırakılan bu devrime sahip olamazsak birkaç yıl sonra burada bir araya gelemeyeceğiz. Faşizm artık literatürümüze girmek üzere. Faşizm kendi gibi düşünemeyeni eze eze yürüyor” dedi.
 
Panelin ilk konuşmacısı olan Gazeteci-Yazar Merdan Yanardağ, konuşmasında Cumhuriyetin kurulduğu yılları, cumhuriyetin 91 yıllık gelişmesinde Atatürk ve değerlerinin karşı devrimler tarafından nasıl ortadan kaldırdığına yönelik uzun bir konuşma yaptı. Yanardağ  “Bu cumhuriyet talihsiz bir cumhuriyet olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyetin kurucuları ihanete uğramışlardır. Dikkat edersiniz, Türkiye’de gericiliğinin teorisinde diyorlar ki Cumhuriyetin kurulmasıyla halktan koptular. Cumhuriyet yabancılaştı hatta kavgalı hale geldi diyorlar. Başbakan Davutoğlu ‘Yüzyıllık parantezi kapatacağız’ demişti. Yapmak istedikleri 1923’te kurulan Cumhuriyet tarihi ve değerlerinin parantezini kapatmaktır” şeklinde konuştu.
 
İkinci panelist olarak konuşan ve geçen hafta Denizli’de gözaltına alınan Gazeteci- Yazar Soner Yalçın ise tutuklu günlerin fiziksel olarak bir önem arz etmediğini, asıl tutukluluğun umutsuzluk olduğuna değinerek “Öncelikle fiziksel tutukluluk geçicidir. Bizim gibi sol mahallede yetişen gençlere üniversitedir. Çok önemsemeyiz. Fakat zor olan ruhsal esarettir. Bizi içeri attıklarında toplumda korku oluşmaya başladı. Cumhuriyet Değerlerine bağlı insanlar korkmamalı, örgütlenerek mücadele etmeli. Eğer Gezi direnişinde milyonlarca insan örgütlenebilseydi bugün ülkenin geleceği için bu kadar korkmayacaktık. Gazeteci bir yanlış varsa bedel ine olursa olsun size ulaştırmak zorunda. Gazeteciler ikiye ayrıldı. Biri hakikati yazan diğeri ise hükümetin gölgesinde şan şöhret para diyenler şeklinde ayrıldı” ifadelerini kullandı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi olan Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan ise “Bu düzeni yıkıp yerine yepyeni bir Mustafa Kemal düzeni kuracağız. Bana neden bu düzene neden düşmanısınız diyorlar. Katillerin, hırsızların oluşturduğu bir düzen olduğu için karşıyım. Bu düzene, paranın saltanatına son vereceğiz. Gelecek ay hadi gelin diyeceğiz ev ev dolaşmaya tek tek anlatmaya var mısınız? diye soru sorarak Panele katılanlardan mücadeleye destek vermelerini istedi” dedi. Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan Cumhuriyetin değerlerinin yükseltilemesin kadınların kurtuluş savaşındaki rolüne değinerek “Cumhuriyetin 91 yılını kadınlarımızın eseridir. Cumhuriyeti yeniden kuracağız. Bu hırsızların ve katillerden kurtulmanın yolu kol kola gerip beraber çalışıp geleceği kurtarmaktır. Bizim örgütlü teşkilatlarımızda Umut Gönüllüleri olarak karar verin gelin çalışın” şeklinde konuştu.

 

Konak Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı görkemli bir baloyla kutladı. Cumhuriyet'in ilanının 91. yılında düzenlenen geceye Türk Bayrakları ve kırmızı-beyaz balonlarla donatılan Tarihi Alsancak Garı ev sahipliği yaptı. Bağımsızlık coşkusunun yüreklerde hissedildiği balo Cumhuriyet sevdalısı İzmirlileri buluşturdu.

Davetlilerin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğraflarıyla karşılandığı Cumhuriyet Balosu'na ilgi yoğundu. CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Oğuz Oyan ve Hülya Güven'in yanı sıra İzmir Bölge Adliyeleri Başsavcısı Celal Kocabaş, CHP Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de davetliler arasında yer aldı.

DEFİLE VE DANS BÜYÜLEDİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Konservatuar Bölümü öğrencilerinin müzik dinletisiyle başlayan gece, İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nce hazırlanan ve Rönesans Ajans mankenlerince sahnelenen "Cumhuriyetçi Türkiye" temalı defileyle renklendi. Türk kadını ve erkeğinin Cumhuriyet ile birlikte kazandığı çağdaş kıyafetlerden oluşan kreasyon, profesyonel mankenlerce sergilendi. Mustafa Kemal Atatürk'ün giysilerinin de temsil edildiği defilede, efe kıyafetleriyle sahneye çıkan mankenin zeybek dansı izleyicilerden büyük beğeni aldı. Defile sonunda Türk Bayraklı kıyafetle sahneye çıkan manken ise davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. Görkemli geceye profesyonel dansçıların vals gösterisi damga vurdu. Müzik eşliğinde sergilenen performans izleyenlere büyülü bir gece yaşattı. Alsancak Garı'nın tarihi atmosferiyle bütünleşen dans gösterisi, hep bir ağızdan söylenen 10. Yıl ve İzmir Marşı ile taçlanırken, konuklar da ellerindeki Türk Bayrakları ile coşkuya ortak oldu.

"CUMHURİYET'İ YAŞATMAK GÖREVİMİZ"

Tarihi Alsancak Garı'nda gerçekleştirilen Cumhuriyet Balosu'na ev sahipliği yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, 29 Ekim 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti'ni yaşatmak ve geliştirmek sorumluluğuyla çalıştıklarını söyledi. 91. yıldönümünde Cumhuriyet'i aynı coşku ve gururla kutladıklarını dile getiren Başkan Pekdaş, "Bizim görevimiz Cumhuriyet'i yaşatmak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarından aldığımız bu görevi sürdüreceğiz. Cumhuriyet'i eksiksiz bir demokrasi haline getirmek ve hukuk devletini korumak için çok çalışmak zorundayız. Toplumu ileri götüren en önemli şeylerden biri de sanattır. Sanatın yaşaması için varız, Cumhuriyet'i sanatla geliştireceğiz. Bunun için; yaşasın Cumhuriyet, yaşasın Gazi Mustafa Kemal Atatürk! Bizler O'nun bayrağını daha ileri götürmek zorundayız. Eksiksiz bir demokrasi için, insan hakları ve hukuk devleti için; yaşasın Cumhuriyet diyoruz. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun" dedi. Cumhuriyet Bayramı'nın 91.yıldönümünün coşkuyla kutlandığı gece Grup Anatolia'nın muhteşem ezgileriyle sona erdi.

 

Bornovalılar Fener Alayı’nda buluştu

Bornova Belediyesi’nin Cumhuriyet’in ilanının 91. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği fener alayı yürüyüşü ilçede yaşayan binlerce vatandaşı buluşturdu. İş Bankası viyadüklerinin altından başlayıp Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşe Büşükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP Bornova İlçe Başkanı Fatma Doğru, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Mustafa Balbay, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila ve binlerce vatandaş katıldı.

Bornovalılar Cumhuriyet’in ilanının 91. yıldönümü nedeniyle düzenlenen etkinliklerde biraraya geldi. Etkinlikler, 28 Ekim’de Bornova Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na düzenlenen çelenk sunum töreniyle başladı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği törende saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından Kaymakamlık, garnizon ve belediye çelenkleri Atatürk Anıtı’na konuldu.

Akşam ise Fener Alayı yürüyüşünde Mustafa Kemal Caddesi Türk Bayrakları Atatürk posterleri ve meşalelerle adeta kırmızıya boyandı. Özkanlar’daki  viyadüklerin altından başlayan yürüyüşe binlerce vatandaş katıldı. Yürüyüşte İzmir Büşükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, CHP Bornova İlçe Başkanı Fatma Doğru, CHP İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve Mustafa Balbay da katıldı.Yürüyüşe katılanların yanı sıra ev ve işlerlerinden korteji selamlayanlar da coşkuya ortak oldu.

Yürüyüş sonrası Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Bornovalılara hitaben konuşmalar yapıldı. İzmir ve Bornova’nın Türkiye’nin en aydın ve demokrat insanlarının yaşadığı kent olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Selam olsun Mustafa Kemal Atatürk’e, selam olsun onun silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve gazilerimize selam olsun. Onlar bize bu Cumhuriyeti, bağımsızlığı, özgürlüğü kazandırdılar. Bizler de Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet koruyacağız. Ulu Önderimizin gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkmak için var gücümüzle çalışacağız. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun. Ne mutlu Türküm diye” dedi.

Tüm Bornovalıların Cumhuriyet Bayramını kutlayan Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova ve İzmir’in laik ve çağdaş yapısına dikkat çekerek, “Mutluyuz, gururluyuz, onurluyuz. Çünkü, Atatürkçüyüz, Cumhuriyetçiyiz.” dedi. Başkan Atila, düzenledikleri fener alayı yürüyüşünde kendileri ile birlikte olan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederek, İzmir’in Dünyanın en yaşanılabilir altıncı kenti seçildiğini, Kocaoğlu’nun da dünyanın en başarılı 25 belediye başkanı arasına girdiğini hatırlattı. Atila, “Hep birlikte daha yaşanabilir bir kent yaratmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Etkinlikteki yerini alan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan da, “İzmir” adlı şiirini okudu.

Güzelbahçe'de cumhuriyet coşkusu

Cumhuriyet'in 91.yıldönümü Güzelbahçe'de törenlerle kutlandı.

Güzelbahçe Şehir Stadyumu'ndaki törene Kaymakam Mehmet Ünlü, Belediye Başkanı Mustafa İnce, Garnizon Komutanı Albay Turhan Özkal, siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaymakam Mehmet Ünlü, Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin 91. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutladıklarını belirterek, “Cumhuriyet, millet tarafından seçilen parlamentoya dayalı siyasi rejimin adıdır. Bir başka ifadeyle ülkeyi yönetme hakkının bir kişiye, aileye yada zümreye değil; halkın tamamına ait olduğu yönetim şeklidir. Cumhuriyet rejimini anlamlı kılan temel ilkeler ise devleti yönetenlerin seçimle iş  başına gelmesi ve yine seçimle değiştirilmesi, yasama, yürütme ve yargının  birbirine karşı bağımsız olarak işlediği kuvvetler ayrılığının olması, hukuk devleti, demokrasi, özgürlük ve temel insan haklarına saygıdır. Onun için Cumhuriyeti  bilmek yetmez, öğrenmek gerek. Anlamak yetmez, anlatmak gerek.Sevmek yetmez, sevdirmek gerek. Yaşamak yetmez, yaşatmak gerek” dedi.

İlçedeki okullar arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi, daha sonra öğrenciler günün anlam ve önemine uygun şiirler okudu ve tören geçidi yapıldı.

Bornova’da Cumhuriyet Coşkusu

Cumhuriyet’in ilanın 91. yılı nedeniyle Bornova’da törenler düzenlendi. Kaymakamlıktaki resmi töreninin ardından Bornova Şehir Stadyumu’nda gösteriler yapıldı. Halkoyunları ve cimnastik gösterileri ile Cumhuriyet konulu şiirler okundu. Gösterileri, binlerce vatandaş ellerinde bayraklarla izledi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kaymakamı Dr. Kadri Canan, Garnizon Komutanı Yardımcısı Topçu Albay Errahman Yılmaz ve vatandaşlar tören sonrası, Şehir Stadyumu’ndan Bornova Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü

Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Bornova Kaymakamlığı’nda resmi bayramlaşma töreni gerçekleştirildi. Kaylamaklıktaki resmi kabulün ardından Bornova Şehir Stadyumu’ndaki törenlere geçildi. Stadyumdaki törenleri Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kaymakamı Dr. Kadri Canan, Garnizon Komutanı Yardımcısı Topçu Albay Errahman Yılmaz ve binlerce vatandaş izledi.

Stadyum’daki törende;  Atatürk’ün 10’uncu yıl nutku kendi sesinden dinletildi. Törene katılan tüm öğrencilerin katılımıyla 10. Yıl Marşı hep bir ağızdan söylendi.  Gösterilerde Bornova Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibi’nin ‘Zeybek’ gösterisi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcularının cimnastik ekibinin gösterileri büyük beğeniyle izlendi.

Törenler sırasında 24 Ekim’de Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda yapılan Cumhuriyet Kupası Kros Yarışması’nda dereceye girenlere de ödülleri verildi. Daha sonra resmi geçit merasimi düzenlendi.  Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Bornova Kaymakamı Dr. Kadri Canan, Garnizon Komutanı Yardımcısı Topçu Albay Errahman Yılmaz ve vatandaşlar Şehir Stadyumu’ndan Bornova Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

29 Ekim Cumhuriyet bayramı Selçuk’ta törenlerle kutlandı    

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 91. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Selçuk’ta da düzenlenen törenlerle kutlandı. Sabah saatlerinde, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı tarafından tebriklerin kabul edilmesi ile başlayan bayram kutlamaları, tören alanında devam etti. Karaman’da bir kömür ocağında meydana gelen su baskını sonucu 18 işçinin mahsur kalması nedeniyle Türkiye’nin birçok yerinde olduğu gibi Selçuk’ta da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalar kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan tüm eğlence içerikli programlar iptal edildi.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah saatlerinde Selçuk Kaymakamlığı’nda başladı. Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Selçuk İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gökhan Yusuf Özdemir ve Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı tebrikleri kabul etti.

            Selçuk Kaymakamlığı’nda günün anlamına ilişkin duygularını dile getiren Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “Nice bayramları hep birlikte ağız tadıyla geçirmeyi umut ediyorum. Ama bugün ülkemizde bir maden faciası yaşanmıştır. Dolayısıyla  o burukluğu içimizde yaşıyoruz. Toplum olarak acılarımızı ve sevinçlerimizi bir arada yaşayan bir toplum olma özelliğimiz var. İnşallah bundan sonra hiçbir kaza olmaz.  Çok daha gönenç içerisinde, refah içerisinde, mutluluk içerisinde bayramlar kutlarız. Ben cumhuriyetimizin 91. Yılının hayırlara vesile olmasını dileyerek herkesin bayramını kutluyorum” dedi.

            Selçuk Kaymakamlığı’ndaki bayramlaşmanın ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Selçuk Belediyesi tören alanında devam etti.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törende öğrenciler tarafından tören alanına koşarak getirilen Atatürk resmi ve Türk Bayrağı Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı’ya teslim edildi. Ardından Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı. Boyacı; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları o çok güvendiği milletiyle birlikte bu zaferi kazandıktan sonra mevcut rejimler içerisinde en önemlisi olan cumhuriyeti kurdular. O güzel günün sonrasında 91 yıl geçti. Büyük Atamızın bizlere armağan edip bıraktığı cumhuriyetimizin üzerinden 91 yıl geçti. Nice 91 yıllar geçecek. Büyük atamızın bizlere dediği gibi, “Benim naçiz vücudum elbet bit gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır” sözleriyle bizlere emanet eden cumhuriyet sonsuza kadar yaşayacaktır” dedi.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Selçuk’taki okullar arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Selçuk’ta eğitim veren okulların öğrencileri tarafından günün anlam ve önemi ile ilgili şiirler okundu.

            29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri şiirlerin okunmasıyla, Selçuk İMKB Anadolu Lisesi Halk Oyunları Ekibi’nin gösterisiyle devam etti. Selçuk’taki okullar, gaziler, meslek odaları, belediye ekipmanları ve esnafların katıldığı resmigeçidin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sona erdi.

 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...

Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...


Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...

İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları: 32 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığın...


AKP MYK’da “kent lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi!

Yerel seçimlerin ardından kurmaylarına “kibir” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün gerçekleştirilen AKP MYK’da partide “değişim” olabi...

CHP lideri Özel’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme için açıklama: 'Yeni bir süreç olabilir'

Yerel seçimlerden birinci parti çıkan CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak görüşmeye sıcak gündem maddeleriyle gidecek. Parti içi kurulların, önceki dönem genel başkanların ve belediy...


AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'60 günde 20 kilo verdi' dendi, ünlü oyuncu isyan etti

Oyuncu Ezgi Mola'nın 60 günde 20 kilo verdiği iddia edildi. Mola hakkında çıkan habere tepki gösterdi. Ezgi Mola işletmeci Mustafa Aksallı ile 8 Mayıs 2023'te sade bir törenle dünyaevine ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR