Yukarı
80334

Yeni araç pazarı, 'ikinci el'in gölgesinde kaldı

13 Aralık 2014 12:28

Daralan otomotiv pazarında markalar yılın son aylarına satışları artırmaya yönelik kampanyalarla girerken, vatandaşların ikinci el pazarına ilgisi de devam ediyor.

Yeni Otomobil pazarına yönelik kredi sınırlamaları, özel tüketim vergisi (ÖTV) artışı ve döviz kurundaki hareketliliğin etkisiyle yaşanan daralmayı otomotiv markaları yılın son aylarında hız verdikleri kampanyalarla aşmaya çalışırken, ikinci el pazarı bu yılki büyüme eğilimini sürdürüyor. Yeni araç pazarında markaların sıfır faiz ve uzun vade gibi avantajlarla alıcıları çekmesine paralel olarak bir miktar düşen fiyatlar ikinci el pazarına da hareketlilik getirdi.

DOD Satış ve Pazarlama Müdürü Gökhan İncekara, bu yıl yeni araç satışlarında yüzde 15'lik bir düşüş yaşanırken ikinci el pazarında yüzde 11 büyüme görüldüğünü söyledi.

İncekara, 2014'ün ikinci el araç pazarı için iyi geçtiğini belirterek, yeni araç satışlarındaki daralmanın etkisiyle ikinci el pazarının yılı yükselişle kapatacağını kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci el araç pazarında 2014'ün ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11'lik bir artış yaşandığına işaret eden İncekara, yeni araç satışlarında yüzde 15'lik bir düşüş varken ikinci elde büyüme görülmesinin en önemli sebeplerinin özel tüketim vergisi (ÖTV) artışı ve kurun yılın ilk aylarında yüksek seyretmesi olduğunu ifade etti.

Her sene olduğu gibi, yılın son 2-3 ayında sıfır arabalara yönelik kampanyaların arttığına dikkati çeken İncekara, "Markalar daha agresif. Buna kur da müsaade ediyor ve yeni araç fiyatları bir miktar düşüyor. İkinci el araç pazarı ise yılın son aylarında yüzde 11'lik büyümeyi koruyacak bir artış devam ediyor" diye konuştu.

İncekara, yılın son döneminde ikinci el araç fiyatlarında da bir geri çekilmenin söz konusu olduğunu dile getirdi.

'2015'TE İKİNCİ ELDE YÜZDE 7 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ'

Gökhan İncekara, 2015 yılı için sıfır araç pazarında, döviz kurunda ve ÖTV'de bir değişiklik olmayacağı var sayıldığında ikinci el pazarında yüzde 7 civarında bir artış öngördüklerini söyledi.

Gelecek yıl ikinci el araç pazarında fiyatların çok fazla değişmeyeceği tahmininde bulunan İncekara, "Bunların hepsi sıfır araçların fiyatlarına paralel olarak devam edecek. Şimdi 2014 modeller satılıyor. Ocak ve şubat aylarında da 2014 modeller satılmaya devam edecek. 2015 model araçlar geldiği zaman tahmini yüzde 5 artış olursa yine ona paralel ikinci el araçların fiyatlarında da yüzde 1 ya da 2 artış söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de hernekadar hatchback araçların satışları artsa da sedan araçların daha önde gittiğini aktaran İncekara, 1,6 ve daha düşük hacimli, dizel ve manuel vites arabaların ikinci el pazarında daha fazla satıldığını da sözlerine ekledi.

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahmini

Mart ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışını öngören Deutsche Bank, nisan ayı toplantısında bankanın politika faizi için yeni tahminini açıkladı.

Kartlı ödemeler martta 1,2 trilyon TL'ye dayandı

Seçim ayı olan martta yapılan toplam kartlı ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 126 artarak 1 trilyon 181,4 milyar TL'ye ulaştı. Kredi kartı ile yapılan ödemelerde büyü...


Küresel enflasyonda düşüş beklentisi

Ekonomistlerin küresel enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 4,6'ya, gelecek yıl için yüzde 4,4'e geriledi. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) ve İsviçre Ekonomi Politikası Enstitüsü ...

Gebze’de Mersen işçileri greve çıktı

X hesabından paylaşım yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Dünya çapında 33 ülkede 50 den fazla üretim tesisi bulunan Fransız şirketin işçileri yaklaşık  2 yıldır sendika ve...


Elektrik ve doğalgaza zam yapılacak mı? Bakan Bayraktar açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayısta elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapmayacaklarını açıkladı. Doğalgaz desteğiyle ilgili de konuşan Bayraktar, "Sosyal açıd...

Bankada parası olanlar dikkat! BDDK uyarı mektubu gönderecek

BDDK'dan yapılan açıklamaya göre, 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fo...


İsrail-İran geriliminin etkileri: Bitcoin 60 bin doların altını gördü

Kripto para birimi Bitcoin, İsrail ordusunun İran'a saldırı düzenlediği haberlerinin ardından 60 bin doların altını gördü.

34 internet sitesi için kapatma talebi

Sermaye Piyasası Kurulu, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurtdışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 34 internet sitesine erişimin engellenmesi ...


Şimşek: Harcamalarda kesintiye gideceğiz

Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan Şimşek, "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz" dedi. Haz...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR