Yukarı
145027

'Türkiye'nin bağımsız bir yargıya ihtiyacı var'

15 Aralık 2014 18:32

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye'nin nefes almaya, demokrasi ve bağımsız bir yargıya ihtiyacı olduğunu anlatırken, "Şimdi paralel yapı; 10 sene iktidarla beraber yürüyen cemaate yönelik bir operasyon yapılıyor. Bütün bu siyasi müdahaleler, Türkiye'de hukuk devleti olmayışından, bağımsız yargının olmayışından, demokrasinin olmayışından kaynaklanıyor" dedi.

Şırnak'ın Cizre İlçesi'ndeki Şırnak Barosu temsilciliğini ziyaret eden HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ziyaret sonrası, çözüm süreci, 14 Aralık operasyonunu değerlendirdi.

Parti olarak 'Çözüm sürecinin' başarıya ulaşması için büyük çaba harcadıklarını belirten Kaplan, parti heyetinin tekrar İmralı'ya gideceğini ve çözüm taslağı konusunda somut adımların atılacağı yönünde umutlarının arttığını söyledi. Hasip Kaplan, "Bu 'Çözüm süreci' açısından, olası provakasyonlara karşı da halkın ve örgütlerimizin uyanık olması lazım. Özellikle bu süreçte çok dikkatli olunmasını söylüyoruz. Çünkü Cizre, Şırnak hassas bir yer" dedi.

Daha önce KCK adı altında partilerine yönelik operasyon ve gözaltıları hatırlatan Kaplan, 13 ili kapsayan 14 Aralık Operasyonu'nu değerlendirerek, şöyle konuştu:

"Paralel Operasyonu' da yapıldı. Bu konuda aslında görüşümüz çok nettir. Hukuksuz olan herşeye, siyasi olan herşeye müdahaleye biz karşıyız. Bunun en büyük acısını Şırnak'ta biz yaşadık. Bütün belediye başkanlarımız 'KCK operasyonları' adı altında, il ve ilçe örgütlerimiz, encümenlerimiz alındı ve çok açık hukuksuzluk vardı. Daha sonra Ergenekon, Balyoz davaları görülmeye başlandı. 463 subay, general, 4-5 sene, Genelkurmay Başkanı'na kadar alındı. Şimdi 'Paralel yapı' olarak 10 sene iktidarla beraber yürüyen cemaate yönelik operasyon yapılıyor. Bütün bu siyasi müdahaleler, Türkiye'de bir hukuk devleti olmayışından, bağımsız yargının olmayışından, demokrasinin olmayışından kaynaklanıyor."

"BAĞIMSIZ YARGI TÜRKİYE'NİN KADERİNİ BELİRLEYECEK"

Yeni güvenlik paketini de değerlendiren Kaplan, paketlerle getirilen şüphe, dinleme ve aramada sınır tanımayan, cezaları arttırma yerine Türkiye'nin nefes almaya, demokrasi, bağımsız bir yargıya ihtiyacı olduğunu söyledi. Kaplan, şöyle devam etti:

"Bu yönden baktığımız zaman, hem güvenlik, hem de yargı paketleri, Türkiye'nin normalleşmesine, nefes almasına katkı sunmuyor. Özellikle Şırnak'ta biz bunu daha iyi hissediyoruz. Bu tür anti demokratik yasalarla değil, yargının bağımsızlığını, Türkiye'nin demokratikleşme, düşünme hürriyetini, kendini ifade etme tarzını yakalanmasını sağlanmasıyla bu mümkün olacak. Bu açıdan bağımsız yargı Türkiye'nin kaderini de belirliyecek bir durum. Bugün paralele, cemaate operasyon yapıldıysa, yarın hükümetin de benzer bir darbe mekaniği, bir güçle karşılaşması durumda, aynı operasyonları olacaktır."

"SON SIĞINAĞIN YARGI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

'Çözüm sürecinin' Türkiye'yi rahatlatacağını savunan Kaplan, Türkiye'de yaşayan herkesin sığınacağı son limanının bağımsız yargı olacağını anlattı. Kaplan, şöyle devam etti:

"Biz herkesin, her siyasinin mutlaka sığınacağı son limanın bağımsız bir yargı olacağını düşünüyoruz. Bunu düşünerek, hukuk devleti olma yönünde, cözüm sürecine büyük bir katkı sağliyacak. Çözüm süreci Türkiye'yi rahatlatacak, hükümetin somut adım atması Türkiye'yi rahatlatacaktır Türkiye'de malesef medya özgür değil. Medya maden ve enerji alanlarına dalarak özgürlüklerini yitirmiştir. Bir de siyasi baskılarla, operasyonlarla Dünya'da basın konusunda Türkiye 1'nci sırada. Bu rekorlarla G20 zirvesinde yer alan bir devletin övünmesi mümkün değildir. Türkiye demokrasi, özgürlükte, hürriyet, güvenlik ve özgürlüğü şuan çok önemlidir. Bu olduğu taktirde herkes, 'her an yakalanırım' korkusu taşımaz. Barışın olduğu yerde adalet olur. Bunun için de hukuk gerekiyor."

"PROVOKASYONLARA DİKKAT"

'Çözüm süreci' için halktan duyarlı olmalarını isteyen HDP Milletvekili Hasip Kaplan, geçiş sürecinin tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bütün ilçeleri dolaşıyoruz, halkımıza şu duyarlı çağrıda bulunuyoruz; Bu geçiş süreleri, çok tehlikeli olur. Her türlü provakasyona açık bir süreçtir. Birileri, birilerinin adına tahrikler, tehditler, tehlikeli provakatik eylemler içine girebilir. Ortadoğu cografyası çok kaygandır. Herşey iç içe geçmiştir. Ajanlar ve provakasyonlar cirit atıyor. Onun için halkımızın son derece duyarlı olması gerekiyor. Asla Kürdistan'da bir daha bu topraklarda brakuji (Kardeşin kardeşi öldürmesi) olayları yaşanmaması için siyasetçiler elinden geleni yapmak zorunda. Biz de bunun için çaba icindeyiz. Bu bir yana, halkımız kendi içinde provakasyon eylemlere karşı koyacak. İkincisi ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde bağımsız yargıyı sağliyacaksınız, hukuku sağlayacaksınız. Türkiye, Avrupa sürecini, strajetik hedef olarak seçmiş. Bunu hayata geçirmek zorundadır. Tarafsız ve bağımsız bir yargı için, siyasetin 17 Aralık operasyonundan sonra yaptığı kısıtlayıcı düzenlemeler, Türkiye'nin aleyhine işlediğini ifade etmek istiyorum."

Şırnak Baro Başkanı Nurşirevan Elçi de, yaptığı kısa konuşmada; ziyaretinden dolayı HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'a teşekkür etti.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

Özgür Özel'den Erdoğan'la görüşme açıklaması: Önemli gündemlerim olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin olarak gazetecilere açıklama yaptı.


Bakan Fidan'dan 'Demirtaş ve Kavala' şartı koyan Hollanda'ya ziyaret

Hollanda Parlamentosu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB'nin Türkiye...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'a veda töreni

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolması nedeniyle başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturacak. AYM’de Zühtü Arslan için yarın veda töreni yapılac...


APP plaka satan kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden sahte mühürlü ve mühür k...

CHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu

CHP'nin yeni grup başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. CHP'de, Burcu Köksal’dan boşalan CHP Grup Başkanvekilliği için yapılan seçim tamamlandı. CHP'nin diğer grup başkanvekil...


Kuran kursu davasında yeniden karar çıktı!

Konya'da 2008 yılında, 17 öğrenciyle 1 eğitmenin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının, gaz sıkışması kaynaklı patlamada çökmesine ilişkin 11 sanığ...

AYM'den uzman çavuş kararı

Anayasa Mahkemesi, 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan jandarma uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman...


Yabancı gözlemcilerden 31 Mart yorumu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden 24 kişilik heyet 31 Mart seçimini yerinde takip etti. Gözlemciler, yüzde 78'lik katılım oranına dikkat çekti. Avrupa Konseyi Yere...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR