Yukarı
106644

Küba ve ABD’den normalleşme adımı

17 Aralık 2014 22:19

ABD ve Küba 50 yıldan fazladır kopuk olan diplomatik ilişkilerini normalleştirmek için tarihi bir adım attı. ABD Başkanı Obama ve Küba Devlet Başkanı Castro eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek ilişkileri yeniden tesis edeceklerini duyurdu.

ABD ve Küba 50 yıldan fazla süredir kopuk olan diplomatik ilişkilerini normalleştirmek için tarihi bir adım attı. 

ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçerek ilişkileri yeniden tesis etme kararlarını kamuoylarına duyurdu. 

"İzolasyon hiç bir işe yaramıyor" diyen Obama, Küba'da elçilik açmayı planladıklarını söyledi. Küba'ya uygulanan ambargoların hafifletileceğini belirten Obama, Havana yönetimini ekonomik reform yapmaya ve insan haklarını iyileştirmeye çağırdı.

ABD Başkanı, Küba'nın 'terörizme sponsor ülkeler' listesinden çıkartılmasının yeniden düşünülmesi için Dışişleri Bakanı John Kerry'e talimat verdiğini de söyledi.

Birbirinden sadece 145 kilometre uzakta olmasına rağmen ABD ile Küba arasındaki ideolojik ve ekonomik bariyerlerin yıllar içinde arttığını dile getiren Obama, bu dönemde ABD'deki Kübalı göçmenlerin ülkeye birçok katkılar sağlayarak, aslında iki ülke arasında eşsiz bir bağ kurduğunu söyledi.

Obama, bugünkü açıklamalarının Küba toplumunu bir gecede değiştiremeyeceğini bildiğini ama bunların Küba halkına destek sağlayacağını söyleyerek Kübalılara dostluk eli uzattıklarını bildirdi.

'Küba'yı yıkıma sürüklemenin kimseye faydası yok'

Bu yeni adımlara karşı çıkanlara da seslenen Obama, onların görüşlerine saygı duyduğunu, demokrasi ve özgürlüklere yönelik taahhütlerini paylaştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"50 yıldan fazla süredir yaptığımız şeyleri yapmaya devam edip, farklı sonuçlar alabileceğimize inanmıyorum. Küba'yı yıkıma sürüklemek, Amerikan çıkarlarına da Küba haklına da hizmet etmiyor. 50 yıldır işe yaramadı ama yaradığını bile farz etsek, deneyimlerimizden biliyoruz ki, ülkeler, insanları kaosa sürüklenmediği durumlarda daha iyi ve kalıcı değişimlere yöneliyor. Siyasi, sosyal ve ekonomik alanda gereksiz kısıtlamaları kaldırarak, Küba'ya11 milyon nüfusu için potansiyelini kullanma fırsatı sunuyoruz. Bu nedenle, yardım etmek istediğimiz Küba halkına, ABD'nin yaptırımlarıyla daha fazla yük getirmemeliyiz."

'Küba'yı ziyaret etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, Küba ile ilişkileri normalleştirme politikasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Küba'yı 60 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadesini kullandı.

Tutuklu takası ilk adım oldu

İki liderin konuşmalarından önce önce ABD ve Küba'nın tutuklu takası konusunda anlaştığı duyurulmuştu. 

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için çalışan 65 yaşındaki Alan Gross, Küba'da beş sene hapishanede kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Gross ile birlikte bir ABD’li istihbarat görevlisi de iade edilecek. ABD de Küba için çalışan 3 gizli ajanı serbest bıraktığını açıkladı.

1959’daki Küba Devrimi’nden bu yana ABD ve Küba arasındaki ilişkiler gergin. ABD Başkanı Obama, 2013’te iki ülke arasındaki politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti. Ancak bugüne kadar herhangi bir adım atılmadı. Obama’nın Küba’ya uygulanan ticari ambargoyu ve seyahat yasağını kaldırma yetkisi bulunuyor.

Yaptırımlar hafifliyor

Obama’nın konuşmasının ardından açıklama yapan ABD Maliye Bakanlığı, Küba’ya uygulanan yaptırımlarda değişikliğe gidileceğini belirtti. Washington, Küba’da yaşamayan Kübalıların ABD bankalarındaki hesaplarını artık dondurmayacak. Ayrıca ABD’liler Küba’nın dışındaki Kübalılarla ticaret yapabilecek.

BM ve Papa'dan tebrik

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “İki ülke arasındaki gelişmeleri yürekten onaylıyorum. Haberler çok olumlu. Küba ve ABD’nin ilişkilerini normalleştirmesinin zamanı geldi” dedi.

Vatikan da iki ülke arasındaki gelişmeleri kutladı. Papa Francis, Vatikanlı diplomatların iki ülkenin görüşmesine yardımcı olduğunu belirtti. 

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise iki ülke arasındaki tutuklu takasının Küba için zafer anlamına geldiğini belirtti. Maduro, “Obama’nın hareketi cesaret isteyen ve gerekli bir iş” dedi.

 

Al Jazeera



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Dışişleri Bakanlığı'ndan sert tepki: ''Yok hükmünde''

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Şili Temsilciler Meclisi tarafından dün (24 Nisan) kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan kararı yok hükmündedir. Pa...

Kuzey Makedonya’dan ilk sonuçlar geldi... Seçim ikinci tura kaldı

Kuzey Makedonya’da cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı.i 8 Mayıs’ta yapılacak ikinci turda Gordana Siljanovska Davkova ve Stevo Pendarovski yarışacak.


AB'de koltuk savaşı: 'Ayağını kaydırmaya çalışıyor'

Fransa lideri Macron'un Avrupa Komisyonu başkanlığına von der Leyen yerine eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'yi getirmek için uğraştığı belirtiliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Em...

Güney Kore'den beklentilerin üzerinde büyüme

Güney Kore, ilk çeyrekte yüzde 3,4 oranında GSYH büyümesi bildirdi; bu ekonomistlerin beklentisi olan yüzde 2,4'ü geride bırakarak 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en yüksek çeyreklik...


Trump'ın eski avukatına dava... Seçimlere müdahaleyle suçlanıyor

ABD'nin Arizona eyaletinde, aralarında eski ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Rudy Giuliani'nin de bulunduğu 18 kişiye 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına müdahale girişimi suçlaması...

Rusya THY'yi savundu, ABD'yi hedef gösterdi

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, TASS'a yaptığı açıklamada, Rusların Türk Hava Yolları'nın Meksika'ya giden uçaklarına binmesinin engellenmesindeki sorunların, Washington'un Mek...


Bir ülkeden daha Filistin kararı: Devlet olarak tanıdılar

Jamaika, Filistin'i resmen devlet olarak tanıdığını açıkladı. Jamaika Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Kamina Johnson Smith, yaptığı basın açıklamasında, "Jamaika'nın, uzun süredir devam e...

Biden yine 'soykırım' dedi...

ABD Başkanı Biden, 1915 olaylarıyla ilgili açıklamasında yine "Meds Yeghern" ifadesini kullandı, Türkiye'den tepki gecikmedi. ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarıyla ilgili "sözde Ermeni ...


Japonya’da 5 büyüklüğünde deprem

Japonya'nın İbaraki eyaletinin kıyı kesiminde 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Japonya Meteoroloji Ajansı'ndan (JMA) yapılan açıklamada, yerel saatle 20.40’ta meydana gelen depremin 6...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Barış Arduç o soruya verdiği yanıtla olay oldu

Oyuncu Barış Arduç bir muhabirin "Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur" sorusuna verdiği yanıtla hayranlarını mest etti. 'Deliha' filminin setinde tanışan Barış Arduç il...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR