Yukarı
146074

Sultanahmet bombacısının sırrı çözüldü

21 Ocak 2015 12:26

IŞİD militanları, “Kocanı Türkiye öldürdü” deyip bombaları Diana Ramazova’ya verdi. Başakşehir’de 4 gün kanlı infazın planını yapan canlı bomba eylemi gerçekleştirdi.

İs­tan­bul Sul­ta­nah­me­t’­te 6 Oca­k’­ta Tu­rizm Şu­be Mü­dür­lü­ğü­’ne dü­zen­le­di­ği bom­ba­lı sal­dı­rıy­la bir po­li­si şe­hit edip bir po­li­si ya­ra­la­yan Çe­çen asıl­lı Rus pa­sa­port­lu Dia­na Ra­ma­zo­va­’nın (18) sır ha­li­ne dö­nü­şen sal­dı­rı ne­de­ni ve pla­nı ay­dın­la­tıl­dı. İş­te, 18 ya­şın­da­ki bir ka­dı­nı can­lı bom­ba­ya dönüş­tü­ren ay­rın­tı­lar: Da­ğıs­ta­n’­da ya­şa­yan Çe­çen asıl­lı bir ai­le­nin ço­cu­ğu olan Ra­ma­zo­va, 2 yıl ön­ce­si­ne ka­dar Rus­ya­’da gar­son­luk ya­pa­rak ha­ya­tı­nı ka­za­nı­yor­du. Dia­na Ra­ma­zo­va­’nın ha­ya­tı, 2013 yı­lın­da bir sos­yal pay­la­şım ağın­dan ta­nış­tı­ğı Nor­veç va­tan­da­şı Çe­çen asıl­lı Abu Alue­vitsj Edel­bi­je­v’­le (25) ta­nış­ma­sıy­la de­ğiş­ti.

SUL­TA­NAH­ME­T’­TE PAN­Sİ­YON­DA Nİ­KAH

İs­tih­ba­rat kay­nak­la­rın­dan edi­ni­len bil­gi­ye gö­re, kü­çük yaş­ta Nor­ve­ç’­e yer­le­şen Çe­çen bir ai­le­nin ço­cu­ğu olan Edel­bi­jev, 7 Ey­lül 2013 ta­ri­hin­de Edir­ne Ka­pı­ku­le sı­nı­rın­dan Tür­ki­ye­’ye gi­riş yap­tı. Ar­dın­dan ka­çak yol­lar­la Su­ri­ye­’de­ki IŞİD kamp­la­rı­na ge­çen Edel­bi­jev, Ra­ma­zo­va­’y­la internet üze­rin­den ta­nış­tı. Ta­nış­ma, Ağus­tos 2014’te İs­tan­bu­l’­da Sul­ta­nah­me­t’­te bir pan­si­yon­da kı­yı­lan imam ni­ka­hıy­la ka­rı-ko­ca iliş­ki­si­ne dö­nüş­tü.

5 AY ÖN­CE IŞİ­D’­E KA­TIL­DI, DES­TEK VER­Dİ

Can­lı bom­ba, Nor­veç­li Edel­bi­jev ile sev­gi­li ol­ma­sı­nın ar­dın­dan te­set­tü­re gi­rip çar­şa­fa bü­rün­dü. Eşi ta­ra­fın­dan ör­gü­te so­ku­lan genç ka­dın, Ey­lül 2014’te yi­ne ka­çak yol­lar­la Su­ri­ye­’ye ge­çip IŞİ­D’­e ka­tıl­dı. Kamp­lar­da 3 ay ka­lan Ra­ma­zo­va, eşi­nin ak­si­ne sa­vaş­ma­dı, des­tek hiz­me­ti sun­du.

EY­LEM­DEN BİR AY ÖN­CE EŞİ ÖL­DÜ

Ör­gü­tün Mu­su­l’­da bu­lu­nan Gü­ver ve Ce­lav­le kamp­la­rın­da eği­tim alan “Sü­mey­ra­” kod ad­lı Ra­ma­zo­va, 8 Ara­lı­k’­ta dul kal­dı. “İd­ri­s” kod ad­lı eşi Edel­bi­jev, 7-8 Ara­lık 2014 ta­ri­hin­de IŞİD he­def­le­ri­ne dü­zen­le­nen ha­va sal­dı­rın­da can ver­di.

ÖR­GÜT TÜR­Kİ­YE­’YE GÖNDERDİ

Eşi­nin ölü­münün ar­dın­dan acı ve göz­ya­şı­na bo­ğu­lan Ra­ma­zo­va, 22 gün son­ra in­ti­kam için Tür­ki­- ye­’ye dön­dü. Yak­la­şık bir ay­lık sü­re­de, “E­şi­ni Tür­ki­ye vur­du. İn­ti­ka­mı­nı al” tel­kin­le­riy­le kar­şı­la­şan Ra­ma­zo­va, 29 Ara­lık 2014’te ka­çak ola­rak Ki­lis sı­nı­rın­dan Tür­ki­ye­’ye so­kul­du.

SI­NIR­DAN 2 EL BOM­BA­SIY­LA GEÇ­Tİ

Eşi­nin pa­sa­por­tu ve 2 el bom­ba­sı­nı da ya­nın­da ge­ti­ren can­lı bom­ba, Ki­li­s’­te te­le­fon­la ir­ti­ba­ta geç­ti­ği ör­güt men­sup­la­rın­ca kar­şı­lan­dı. 30 Ara­lık 2014’te Rus­ya va­tan­da­şı Aze­ri uy­ruk­lu bir ka­dın ile İs­tan­bu­l’­a gön­de­ri­len Ra­ma­zo­va, so­lu­ğu eşi­nin ya­kın­la­rı­nın ya­nın­da al­dı. İki gün bo­yun­ca Tuz­la­’da mi­sa­fir ol­du­ğu ev­de Edel­bi­je­v’­in öl­dü­ğü­nü ve ken­di­si­nin de ha­mi­le ol­du­ğu­nu söy­le­yen genç ka­dın, bu sı­ra­da İs­tan­bu­l’­da ve Rus­ya­’da bu­lu­nan bir­kaç ya­kın ar­ka­da­şıy­la cep te­le­fo­nun­da­ki Whats App prog­ra­mı va­sı­ta­sıy­la gö­rüş­me yap­tı.

Ra­ma­zo­va, 2 gün son­ra, ör­gü­tün Ba­şak­şe­hi­r’­de “Ele­man na­kil evi­” ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı hüc­re­ye geç­ti. Ça­re­siz ka­dı­nın bey­ni bu­ra­da bir kez da­ha yı­kan­dı. Ör­güt men­su­bu mi­li­tan­lar, kal­dı­ğı gün­ler bo­yun­ca Ra­ma­zo­va­’ya, “E­şi­ni İra­n’­dan kal­kan uçak­lar de­ğil, Tür­ki­ye­’den kal­kan uçak­lar öl­dür­dü­” de­nil­di.

İRA­N’­IN ÖL­DÜR­DÜ­ĞÜ­NE İNA­NI­YOR­DU

Sal­dı­rı­dan son­ra ya­nı­ba­şı­na dü­şen cep te­le­fo­nu­nu in­ce­le­yen po­lis­ler, kı­sa sü­re­de çö­züm­le­me yap­tı. Ar­ka­daş­la­rıy­la yap­tı­ğı ya­zış­ma­lar­da eşi­nin öl­dü­ğü­nü, ha­mi­le ol­du­ğu­nu ya­zan Dia­na Ra­ma­zo­va, ör­güt­le bağ­lan­tı­lı isim­le­re ise eşi­nin in­ti­ka­mı­nı ala­ca­ğı­nı söy­le­di. El­de­ki bil­gi­le­re gö­re, can­lı bom­ba Ra­ma­zo­va, Ba­şak­şe­hi­r’­de ge­çir­di­ği gün­ler ön­ce­si eşi­ni İra­n’­ın öl­dür­dü­ğü­ne inan­mış. Hat­ta, 1-2 gün sü­rey­le İs­tan­bu­l’­da­ki Şi­i ca­mi­le­ri­nin ne­re­de bu­lun­du­ğu­na da­ir araş­tır­ma­lar yap­mış.

ÜÇÜN­CÜ KEZ DÖN­DÜ VE PAT­LAT­TI

İçe­ri­sin­de eşi­nin pa­sa­por­tu ve özel eş­ya­la­rı­nın da bu­lun­du­ğu ba­vu­lu­nu bı­rak­tı­ğı Ba­şak­şe­hi­r’­de­ki ev­den 6 Ocak 2015’te 2 adet el bom­ba­sı ve cep te­le­fon­la­rı­nı ala­rak çı­kan ve bin­di­ği tak­siy­le Sul­ta­nah­me­t’­e gi­den Ra­ma­zo­va, ön­ce Sul­ta­nah­met Ca­mi­i­’nin et­ra­fın­da ke­şif yap­tı. Bir sü­re amaç­sız­ca ge­zi­nen can­lı bom­ba, da­ha son­ra ey­le­mi yap­tı­ğı nok­ta­ya yö­nel­di. Sal­dı­rı son­ra­sı in­ce­le­me­ye alı­nan gü­ven­lik ka­me­ra­sı gö­rün­tü­le­rin­de Diana Ra­ma­zova­’nın sal­dı­rı nok­ta­sı­na 2 kez gi­dip ge­ri dön­dü­ğü ve 3’ün­cü yö­ne­liş­te ey­le­mi ger­çek­leş­tir­di­ği be­lir­len­di.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

HPV ve HIV iddialarıyla gündeme gelmişti... Gözaltına alınanlar var!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "ha...

Yargıtay'da başkanlık seçimi dördüncü gününde

Yargıtay Başkanlığı seçiminin dokuzuncu turunda da sonuç çıkmadı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca 119, 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 138 oy aldı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'...


Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul'daki riskli 5 ilçeyi açıkladı

Yalova açıklarında ve Marmara Denizi çevresinde meydana gelen depremler endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi riskli ilçelere dikkat çek...

Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa Cemaati'ne yanıt gecikmedi

Kamuoyunda 'Cübbeli Ahmet Hoca' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa cemaatinin kendisi hakkında verdiği ihraç kararına yanıt verdi. İsmailağa Cemaati'nde, tarikatlarda şeyhlik mak...


'Emekliler simit satsın' diyen MHP'li vekilin şirketi devletten milyonlarca liralık ihale almış

Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam savaşı veren dar gelir emekliye "Her şeyi devletten bekleme, ayda 10 bin lira kazanabileceğin ek iş bul. Simit sat, su sat" diyen MHP Aksaray Mi...

''Telefonundaki yazışma ve tape kayıtlarını inceleyecek''

Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen 2'si tutuklu 7 sanığın yargılandığı dolandırıcılık davasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) savcılığa gönderilen yaz...


Beyoğlu Hükümet Konağı ihalesini Erdoğan'ın lise arkadaşının şirketi aldı

Cumhuriyet’in haberine göre, 23 milyon 998 bin TL’lik ihaleyi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Hasan Gürsoy’un "Gürsoy Grup" adlı restorasyon şirketi aldı.

Özel: 11 büyükşehire 4 ekleyebiliriz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim tahminlerini paylaştı. Özel, önceki seçimde CHP'nin kazanmış olduğu 11 büyükşehrin üstüne 5 büyükşehir daha eklenmesinin mümkün olduğunu söyledi.


41 ilde 'Narkoçelik-9' Operasyonu... 400'den fazla gözaltı var!

Emniyet'in 41, Jandarma'nın 12 ilde yürüttüğü Narkoçelik-9 operasyonunda 1 ton 43 kg uyuşturucu ile 387 bin hap ele geçirildi. 434 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Em...