Yukarı
70772

'Cumhuriyet'te elimizde silahla bekledik'

26 Ocak 2015 10:48

Almanya'nın Köln kentinde, Gazeteci Uğur Mumcu ile Şair Nazım Hikmet için bir anma programı düzenlendi. Köln Üniversitesinde düzenlenen anmaya oyuncu Tarık Akan, yazar ve program yapımcısı Nebil Özgentürk, gazeteci ve belgesel yapımcısı Can Dündar, tiyatro oyuncusu Rutkay Aziz, CHP milletvekilleri Durdu Özbolat ve Levent Gök ile İstanbul Esenyurt eski belediye başkanı Gürbüz Çapan katıldı.

"Cumhuriyet Halk Platformu" tarafından düzenlenen etkinlikte bin 500 kişilik amfinin dolması nedeniyle bazı davetliler geri dönmek zorunda kaldı. Anmada, Can Dündar'ın hazırladığı ve Nazım Hikmet'in Moskova'daki sürgün yıllarını anlatan belgeseli ile Nebil Özgentürk'ün, Uğur Mumcu belgeseli gösterildi.

CAN DÜNDAR: CUMHURİYET GAZETESİ'NDE ELİMİZDE SİLAH VE SOPALARLA BEKLEDİK

Etkinliğin podyum tartışması bölümünde Gürbüz Çapan, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Nebil Özgentürk ve Can Dündar, Türkiye gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundular.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Can Dündar, gazetesinin Charlie Hebdo seçkisi yayınlamasından sonra yaşanan hedef gösterme sürecini anlattı. Charlie Hebdo'ya benzer bir baskını beklediklerini açıklayan Dündar, şunları söyledi: "Charlie Hebdo'ya yapılan kanlı baskın bu karanlığın, bu yobazlığın uluslararası çapta yaygınlaştığını gösteren çok önemli bir ölçüydü. Aynı günlerde biz Cumhuriyet Gazetesi'nde dergiyi yeniden bastığımız için benzer bir baskını iki hafta önce kimimizin elinde silah kimimizin elinde sopayla bekledik. Böyle bir ülkeden bahsediyoruz. Buna rağmen gazetecilik yapmaktan söz ediyoruz.

Size sadece şunu söylemek isterim. Ne olur ölenlerin arkasından gözyaşı dökmek yerine yaşayanlara sahip çıkalım. İleride bizim filmleri de izleyip, 'ya iyi çocuklardı filan' demek yerine yazılanın, yapılanın yanında duralım; hakikaten safları sıklaştıralım. Ne olur bize zırh olun, kol kanat gerin." 

BAZILARININ DOĞUMU ÜLKESİNE PEK HAYIRLI GELMİYOR

Oyuncu Rutkay Aziz ise konuşmasında şunları söyledi: "Kimse üzerine alınmasın, bazı insanların doğumu insanlığa, ülkesine, toplumuna pek uğurlu gelmiyor. Almanya da çok iyi bilir. Alman halkı da bunun acısını tatmıştır, savaşa sürükler, işsizliğe sürükler, açlığa sürükler, hırsızlığa sürükler. Ama kiminin doğumu vardır, Nazım Hikmet gibi, Uğur Mumcu gibi, İlhan Selçuk gibi onlar toplum için bir ışık gibi yanarlar başımızda.

Türkiye'de çok moda oldu; 'vatan haini' olmak. Nazım ve Uğur gibi değerlerimizi görüyorsunuz, ölümsüz. Her ikisi de bazı haksızlıkları, olayları gördükleri için vatan haini oldular. Günümüzde de özgürlükten, adaletten, hukuktan, bağımsızlıktan söz etmek, üç maymunu oynamamak da vatan hainliği sayılıyor. Biz de vatan hainliğine inatla devam edeceğiz."

HER ŞEYİM YERLİ YERİNDE AMA MUTSUZUM

Türkiye'de insanların olayları sorgulamadığını dile getiren Tarık Akan ise şu ifadeleri kullandı:

"Siz burada yaşıyorsunuz, Türk televizyonları izleyip oradan biraz rahatsız oluyorsunuz ama biz o ülkede yaşıyoruz. Ben her şeyim yerli yerinde olmasına rağmen mutsuzum, huzursuzum. Sabah kalkıyorum, gazeteye bakıyorum; 'eyvah diyorum, bu lafı nasıl söyler.'  Öğlen diğer gazetelere bakıyorum bir facia. İnternet'e giriyorum, 'Allah'ım diyorum, bu nasıl olabilir.'  Akşamları birkaç kadeh atıyorum da rahatlıyorum. Sonra televizyonu açıyorum, çıldıracağım. Huzur diye bir şey kalmadı ülkemde. Eleştirebilirsin ama bir ara ver. Bir hafta, 10 gün sus be adam.

Tarık Akan ayrıca, Türkiye eğer Avrupa Birliği'ne girseydi durumun bugünden daha farklı olacağını da belirtti.

Nebil Özgentürk de konuşmasında Tarık Akan ve Rutkay Aziz için belgesel hazırladıklarını söyledi. Bunun üzerine Rutkay Aziz, Bizim belgeselleri yayınlamak için acele etmiyorsun ama değil mi diyerek espri yaptı.

DHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlanacak: İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'deki etkinlikler

İBB Kültür tarafından 18-24 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali, dünya genelinde 16 ülkeden çocuk halk dansları topluluğunu ve 39...

Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji 23 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. Yeni rapora Marmara'da etkisini gösteren soğuk ve yağışlı hava bugün de devam edecek. Önümüzdeki günlerde yerini kuvvetli rüzgara bıra...


AKP'li milletvekillerine 'sosyal medya' uyarısı

Son dönemde tartışma konusu olan bazı sosyal medya paylaşımları sebebiyle AKP grup yönetimi milletvekillerine yaptığı ikazda “Herkes sizi izliyor, adımlarınıza dikkat edin” dedi.

İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç hayatını kaybetti

Önceki gün hastaneye kaldırılan İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç 94 yaşında yaşamını yitirdi. Cemaatin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada "Şeyhimiz Hasan Efendi Ha...


Erken yaz başlıyor: Normalleri 15 derece aşacak...

Sıcaklıkların, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de mevsim normallerinin 4 ila 6 derece, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise 10 ila 15 derece üzerine çıkma...

"İdlib'e yardım" diye IŞİD hücresini fonlamışlar

İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen 'Bozdoğan-27' operasyonunda gözaltına alınan IŞİD terör örgütü mensuplarıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Şüphelilerin örgüt için yaptıkları para...


Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier İstanbul'da

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steimeier özel uçakla saat 11.30'da İstanbul Havalimanı'na geldi. Cumhurbaşkanı Steinmeier'i İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'...

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Irak'ta dikkat çeken kareler

Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı. Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent ...


8 ilde onlarca mağara ve sığınak imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bozdoğan-28" operasyonlarında teröristlerin kırsalda sakladığı mühimmat ve patlayıcıların bulunduğu 82 mağara ve sığınağın imha edildiğini duyurdu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR