Yukarı
148485

Dünya nüfusunun yarısı sıtma riski taşıyor

24 Nisan 2015 18:33

Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, sıtma hastalığında bu yılın temasının "Geleceğe Yatırım, Sıtmaya Bozgun" olarak belirlendiğini söyledi. 2030 yılına kadar sıtma vakaları ve ona bağlı ölümlerin yüzde 90 azaltılmasının hedeflendiğini ifade eden Akın, “2015 yılındaki hedeflerle birlikte sıtmanın görülmediği ülke sayısının 35 çıkarılması amaçlanmaktadır” açıklaması yaptı.

Akın yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü 2001 yılından itibaren her yıl 25 Nisan’ı Dünya Sıtma Günü olarak belirlediğini, düzenlenen etkinliklerle sıtma konusunda farkındalığın arttırılmasının amaçlandığını bildirdi. Ayrıca Dünya Sıtma Günü’nün, sıtmanın önlenmesi ve kontrolünde yapılan ilerlemelere vurgu yapmak ve bu ilerlemeleri hızlandırmak için bir fırsat olarak da değerlendirildiğini anlatan Akın, “Dünya Sıtma Günü’nün 2015 yılındaki teması ‘Geleceğe Yatırım, Sıtmaya Bozgun’ olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü bu tema çerçevesinde sıtmayı ortadan kaldırmak için çağrıda bulunmuş, bu amaçla bazı hedefler belirlemiştir. Bu hedeflerden birisi 2030 yılına kadar sıtma vakaları ve ona bağlı ölümlerin yüzde 90 azaltılmasıdır. Son 10 yılda 4 ülke sıtmanın görülmediğini belgelendirilmiştir. 2015 yılındaki hedeflerle birlikte sıtmanın görülmediği ülke sayısının 35 çıkarılması amaçlanmaktadır” dedi.

Sıtmanın, enfekte sivrisineklerin ısırması ile insanlara bulaşan ve hayatı tehdit eden bir hastalık olduğunu belirten Akın, 3,4 milyon kişinin, 106 ülke ve bölgede sıtma riski bulunan alanlarda yaşadığını, dünya nüfusunun da yaklaşık olarak yarısının “sıtma” riski altında olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Levent Akın, çoğu sıtma vakası ve buna bağlı ölümlerin sahra altı Afrika’da gerçekleştiğine dikkat çekerken, bununla birlikte Asya, Latin Amerika, Orta Doğu ve Avrupa’nın bazı bölümlerinin de sıtmadan etkilenebileceğini aktardı. 2014 yılında 97 bölgede ve ülkede sıtma bulaşmasının söz konusu olduğuna değinen Akın, “2013 yılında sıtma 198 milyon kişide klinik bulgu verdiği ve çoğunluğunu Afrika’lı çocukların oluşturduğu 584 bin kişinin yaşamını kaybettiği tahmin edilmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 2009 yılında sadece 9 nüks olarak bildirilen sıtma vakası varken 2012 yılında bu sayının 34’e yükseldiğini, 2012 yılında bildirilen 285 vakadan 251’inin yurt dışından Türkiye’ye gelen kişilerde saptandığını aktaran Prof. Dr. Levent Akın, şunları kaydetti:

“Avrupa Birliğine üye ülkelerde de bildirilen sıtma vakası 5 bin 161 olup vakaların yüzde 99’u AB dışındaki ülkelerden AB ülkelerine gelen kişilerde görülmüştür.

Bu bilgiler dünyada ve yakın coğrafyamızda sıtmanın hala bir tehdit olarak sürdüğünü göstermektedir. Bu nedenle ülkelerde yerli sıtma vakası görülmese dahi diğer ülkelerdeki vakalar nedeniyle hastalıkla mücadele zorunlu hale gelmektedir. Bu mücadelenin başarılı olabilmesi için sıtma hastalığını ve korunma yollarının tekrar hatırlanmasında yarar vardır.

Sıtma korunması ve yakalanıldığı zaman tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Bu bağlı olarak koruyucu önlemler uygulandığında sıtmaya bağlı hastalık yükünün azaldığı görülmektedir. İnsanlarda sıtmaya neden olan dört parazit türü vardır: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax (ülkemizde en sık görülen türü), Plasmodium malariae , Plasmodium ovale.

Sıtma hastalığının bulaşmasına neden olan sivrisinekler sığ tatlı su birikintileri, pirinç tarlaları gibi değişik yerlerde çoğalmaktadır. Plasmodium vivax ve falciparum en sık görülen, falciparum aynı zamanda en öldürücü olan tür olarak bilinmektedir.”

-“SITMA KORUNABİLİR BİR HASTALIKTIR”-

Sivrisinek ısırığından sonra sıtmaya bağlı ilk bulgu ortaya çıkana kadar geçen sürenin 7 ile 30 gün (genellikle 10-15 gün) arası değiştiğini söyleyen ve “Ancak sıtmanın sık görüldüğü bölgeye seyahat öncesi kemoproflaksi alanlarda bulguların açığa çıkması gecikebilir” bilgisine veren Akın, “Akut başlangıçlı olan sıtma, ateşli bir hastalıktır. İlk olarak ortaya çıkan belirtiler ateş, baş ağrısı, titreme, kusma gibi belirtilerdir. Kişilerde 2-3 günde bir olan ateş ile birlikte görülen titremeye neden olmaktadır. 24 saat içinde tedavi edilmediği takdirde, P. Falciparum ile oluşan sıtma ölüme yol açabilen ağır hastalığa ilerleyebilir. Ciddi sıtma, Karaciğer yetmezliği, pıhtılaşma bozukluğu, ciddi anemi, metabolik asidoza bağlı solunum sıkıntısı, ensefalit, çoklu organ yetmezliği gibi bulguların bir ya da daha fazlasına neden olmaktadır. Sıtmanın endemik olduğu bölgelerde kişilerde geçirilen asemptomatik sıtma sonucunda kısmi bağışıklık gelişebilir” dedi.

Akın, erken tanı ve tedavinin hastalığı azaltacağını ve ölümleri önleyeceğini ayrıca sıtmanın bulaşmasını da azaltacağını belirtirken, şu açıklamaları da yaptı:

“Sıtma korunabilir bir hastalıktır. Vektör kontrolü toplum düzeyinde sıtma iletimini azaltmak için ana yoldur. Bu nedenle vektörlere karşı etkili olarak mücadele edilmelidir. Sivrisineklerinin üreme alanları olan su birikintileri düzenlenmeli ya da yok edilmelidir.

Bireylerde sıtma bulaşının önlenmesinde, sivrisinek ısırıklarına karşı kişisel koruma uygulamaları mevcuttur. Sivrisinek ısırıklarını önlemek için cilde sürülen sivrisinek kovucuları kullanılabilir. Kapı ve pencerelerin telle kapatılması, cibinlik kullanımı, yatılan odalar için insektisit kullanımı gibi önlemler alınabilir. Sıtma için endemik olan bölgelere geçici olarak bulunacaklar için kemoproflaksi verilir.

Bildirimi zorunlu bir hastalık olan sıtma için izolasyon ve dezenfeksiyon uygulamaları yoktur. Sıtmanın sık görüldüğü bölgelere seyahat edenler gidip gelirken kontrol edilmeli, tedavi geciktirilmemelidir.”

ANKA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ali İhsan Yavuz tespiti: 'Seçim günü çok önemli, akşamı da çok önemli'

2019’daki yerel seçimlerde “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” sözleriyle gündeme gelen AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçim öncesi ...

RTÜK'ten 'seçim yasağı' kararı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel seçimler sebebiyle bu geceden itibaren seçim gününe kadar siyasi reklamların yasaklanacağını belirtti. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu gec...


Mansur Yavaş, oy oranını açıkladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yüzde 60'lara varan bir oyla seçileceğini belirterek, belediye meclisinde de çoğunluğu almanın önemine dikkati çekti.Ankara Büyükşehir Bel...

Erbakan 'Ey troller' deyip üç şartını yineledi

İktidara İstanbul adayını çekmek için sunduğu üç şartı sıralayan Erbakan, bir kez daha "Hodri meydan" dedi. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan "İktidar şimdi ilan etsin des...


Nerede oy kullanacağım? YSK seçmen kaydı e Devlet sorgulama ekranı...

Yerel seçim için 31 Mart 2024 Pazar günü milyonlar vatandaş oy kullanacak. "Nerede oy kullanacağım" sorusunun yanıtını merak eden vatandaşlar için seçmen kaydı YSK sitesi üzerinden ya da ...

Ve Erdoğan ilçe ilçe mitinglere başlıyor...

Rüzgarı bir türlü Kurum'dan yana döndüremeyen iktidar, durumu değiştirmek için bütün bakanları İstanbul'da sahaya sürdü. Ancak yarışın son virajına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhur İ...


Ekrem İmamoğlu'ndan canlı yayında AKP seçmenine çağrı: 'Ders vermeleri lazım!'

İBB Başkanı İmamoğlu, bütün bakanların İstanbul'da Murat Kurum için seçim kampanyası yürütmesini eleştirerek YSK'ye tepki gösterdi. NOW TV canlı yayınında konuşan İmamoğlu, AKP seçmenleri...

Mansur Yavaş'ı ve CHP'yi hedef alan Meral Akşener'e tepki yağdı: 'Artık muhalefetmiş gibi davranmayı bıraksın!'

Önceki gün yaptığı açıklama ile ABB Başkanı Mansur Yavaş’ı ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i sert sözlerle hedef alan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e sosyal medyada tepki yağdı.


CHP'nin seçim gecesi stratejisini açıkladı

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, sandık güvenliği ve veri akışı çalışmalarını anlattı. Sonuçlara dört farklı veri akışından ulaşacaklarını belirten Çelik "Seçim karargâhımızın bütün b...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Güven Hokna'dan açıklama: 'Tuvalet temizledim'

Efsane dizi Yaprak Dökümü'nde hayat verdiği Hayriye karakteriyle hafızalara kazınan oyuncu Güven Hokna katıldığı bir programda hayatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hokna, çektiği bir ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR