Yukarı
36376

Dikili’de Rant İddiası CHP’yi Böldü

09 Ekim 2015 12:55

Ege’nin Sesi/Ender Gündüz - Dikili Belediyesi Ekim Ayı Meclisi’nde kurucuları AK Partili olan ANKA Üniversitesi’ne Çandarlı şehir merkezindeki değeri 50 milyon TL (Eski Parayla 50 trilyon lira)olan 165 dönümlük araziyi ücretsiz tahsis kararı aldı. Karar meclisin 8-8 eşitliği ile sonuçlandı. Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un evet oyu vermesi sebebiyle karar eşitlik olmasına karşın Meclis’ten geçerken, CHP’li 5 belediye meclis üyesi karara ret verdi. 3 AK Partili meclis üyesi de Dikili halkının çıkarlarını zedeler nitelikte olduğu düşüncesiyle ret oyu verirken, tahsisçi CHP Grubu’na 1 MHP’li üye destek verdi ve arazi Üniversiteye tahsis edildi.

Dikili’nin malları nereye gidiyor?

Dikili Belediye Meclis Üyesi ve AK Parti eski İlçe Başkanı Önder Akşengür, “Birilerinin rant sağladığına inandıkları tahsis kararını” yasalara aykırılık nedeniyle yargıya taşıyacaklarını belirtirken, CHP İlçe Başkanı İsmail Hakkı Şener ise yorum yapmak istemediğini kaydetti, “Karardan Dikili Halkı rahatsız” diye endişelerini dile getirdi. Şener, konuyu parti kurullarıyla değerlendirdikten sonra açıklama yapacağını belirtti.

AK PARTİLİ SAĞLAM BAŞKAN

2013’te kurulan Vakıf Üniversitesi’nin başında Dr. Mehmet Hakan Sağlam bulunuyor. AK Parti MKYK Üyeliği yapan Prof. Dr. Edibe Sözen de kurucular arasında.

Dikili’deki tahsisin bu yönüyle CHP’de büyük bir rahatsızlığa yol açtığı belirtilirken, arazinin peşkeş çekildiği tartışmaları da ilçede başladı. CHP’de 50 milyon liralık tahsisin perde arkasında Genel Merkez’den de bazı çevrelerin işin içine girdiği öne sürülürken, tam da Genel Seçimler öncesinde yaşanan tahsis olayının bir “Skandal” niteliği taşıdığı da kaydediliyor.

GÖRÜŞME YETKİSİ İSTEMİŞTİ

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun’un Eylül ayında yapılan meclise konuyu getirmesi sırasında üniversitenin yeterli referansı olmadığını dile getirdiklerini söyleyen AK Parti Meclis Üyesi Önder Akşengür, “Bu mecliste ben müdahale ettiğimde Belediye Başkanı Mustafa Tosun (Ben görüşme yetkisi istiyorum. Sizden Başka bir şey itemiyorum) demişti. Başkan daha sonra kararı getirip tartışmalı biçimde geçirdi. Meclisi de aldattı” dedi.

“Biz de üniversite ile görüşüp bizi bilgilendirmesi için yetki verdik. Ekim ayında bizden habersiz biçimde konuyu birdenbire gündeme getirdi ve apar topar geçirdi” dedi. Akşengür, şunları söyledi:

“Meclisin huzurunda, ‘Üniversiteden böyle bir talep var, ben bu üniversiteyle temas kurma ve görüşme yetkisi istiyorum’ dedi. Yani maddeyi önce gündeme koydular ancak bu mecliste, geçen meclisteki kararlar gelince yer taleplerinin de yerine getirileceği vardı. Meclis ona görüşme yetkisi verdi ama onlar o görüşme yetkisini içerisinde sanki takas et, bağışla gibi yetki de var. Karar özeti elime geçince önerge verdim, dedim ki geçen biz Başkana Anka Üniversitesi’yle görüşme yetkisi vermiştik ancak elimizdeki karar özetinde yer bağışlama ve yer takası var. Sanırım bu sehven yazılmış bir şey. Biz konunun anlaşılır bir şekilde sadece başkanın Anka Üniversitesi’yle görüşme yetkisi verilmesi tarzında yazılması, aksi takdirde farklı algılanabileceği olur diye önerge yazdım. Hâlbuki zaten böyle bir durumda, 3393 sayılı yasa ve belediye kanunun 18.maddesinin ilgili olduğu, toplumsal çıkarlar olduğunda belediye takas eder, bağışlar gibi maddeler var ama ona dayandıramazlar, bir üniversiteye ancak ihaleyle yer verebilirler, asla ve asla bedelsiz yer verme şansları yok. Baştan sona suç. Atfettikleri yasa buna olanak vermez, bunu da önergemizde ifade ettik. Amaç yetkiyi sadece görüşme yetkisi olarak vermekti. Tekrar gündeme taşıdım ben bunu bu mecliste. Oylama yapıldı tekrar gündeme alınıp alınmaması yönünde. Yapılan oylamada, 5 tane CHP’li üye, 3 tane AKP’li üye ret verdi. Başkanın oyuyla geçti. Başkanın beraberlik oyuyla, 8’e 8 oluyor. Konu tamamen danışıklı bir dövüştür. Belediyemizin verdiği o arsanın bedeli şu an 50 trilyondur.”

BORCUNU KAPATAMAZKEN

Akşengür Dikili Belediyesi’nin borçları bir yanda dururken, arazi tahsisinin manidar olduğunu da kaydetti. Akşengür şöyle devam etti:

“5-10 arsayı satıp borcunu kapatmayı düşünen bir belediyenin 50 trilyon edecek bir arsayı bedelsiz vermesi manidar değil mi? Mutlaka birileri bu işte rant peşindeler, bu üniversitenin yetkililerinin işlerini halletsin diye belediyeye getiren kişiler de olmuştur herhalde. Bu işin içinde belediye başkanı, aracı kişiler, dolaylı yoldan, belki fark etmiyorlardır ama buna oy veren meclis üyeleri dâhil, çok ciddi bir zan altındalar. Dikili halkı adına, tarih bunu affetmeyecektir”

“BİZ İLÇEMİZİN HAKLARINI GÖZETİRİZ”

Kendilerinin Ak Parti Üyesi olduğunu, bu üniversitenin kurucuları arasında da Ak partili önemli isimlerin bulunduğunu hatırlatan Akşengür konuya ilişkin görüşlerini de şöyle açıkladı:

“Bize niye ulaşmadılar, bizim böyle bir düşüncemiz var, Dikili toprakları sınırları içerisinde bize yer bulabilir misiniz? Üniversitemizin eksikliği var, yüksekokul, fakülte eksikliği var diye bizimle de temas kursalardı, biz konuyu getirebilirdik gündeme, topluma bunu hazırlardık, servis ederdik. Ama sonradan fark ettim heyetinde Ak Partililer varmış fakat benim için fark etmiyor. Benim derdim, Dikili halkı beni buraya seçmiş, Dikili halkının hakkını muhafaza etmek için buradayım. Çıkar meselesi var, yoksa bizi ya da teşkilatımızı arayabilirdi, genel merkezle diyalog kurabilirlerdi. Biz bir önergeyle konuyu gündeme getirirdik. Ben daha sonra öğrendim mütevelli heyetinde kimlerin olduğu. Benim tek baktığım 2013 yılında kurulmuş bir üniversite olduğu ve herhangi bir faaliyette bulunmamış.”

MHP’Lİ ÜYE EVET DEDİ

Akşengür bu bölgenin kıymetli bir arazi olduğuna da değinirken,  Çandarlı’dan Dikili’ye gelen MHP’li üyenin de kendi beldesinin arazisinin tahsisine evet dediğini anımsattı. Akşengür, “MHP’li üye Çandarlı kontenjanından girmiş. O da Çandarlı’nın malının peşkeş çekildiğini göre göre karşı çıkmadı” diye eleştirdi.

EYLÜL AYINDA ALINAN MECLİS KARARI ŞÖYLEYDİ:

   KARAR NO     : 138

Gündem gereği Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 28/08/2015 tarih 334 sayılı “Anka Teknoloji Üniversitesi’nin arsa talebi” hakkındaki yazısının görüşülmesine geçildi. Yazı okundu, dinlendi.

ANKA Teknoloji Üniversitesi tarafından; mülkiyeti Dikili Belediyesi Tüzel Kişiliğine ait Çandarlı Mahallesi Yukarıbük Mevkii 1269 ve 1270 parsel numaralı tarla nitelikli taşınmazlar ve İsmetpaşa Mahallesi Uçaraltı Katrancı Mevkii 381 ada 44 parsel ve Salimbey Mahallesi Çalıtepe Mevkii 160 ada 40 parsel numaralı mera vasıflı arazilerin ilgili üniversitenin faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla devredilmesi talep edildiği görülmüştür.

Konunun ilgili mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi sonucunda, 5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; “Belde sakinlerinin mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunama” ve (h) bendinde; mahalli müşterek nitelikli hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz almak, kamulaştırmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek ve bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesis etmek hususlarının belediyelerin yetki ve imtiyazları arasında gösterildiği; 18 inci maddesinin (e) bendinde de “taşınmaz mal alımına, satımına, takasına, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın kamu hizmetinde ihtiyaç duyulmaması halinde tahsisin kaldırılmasına; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi 30 yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar vermek” hususunun Meclisimizin görev ve yetkileri arasında sayıldığı tespit edilmiştir.

Meclisimizce yapılan görüşmelerde; 5018 sayılı kanunun 45. ve 47.maddeleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18.maddesinin ( e ) bendi ve 75 inci maddesinin ( d ) bendi uyarınca ilçemizde Anka Teknoloji Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili çalışmaları yapmak üzere Belediye Başkanı Mustafa TOSUN’a yetki verilmesine Oy Birliği ile karar verilmiştir.



Yorumlar

  • Yönetim kadrosunda bulunan yöneticiler,toplumun malını 3-5 kişinin kararıyla her hangi bir yere tahsis edememeli.Bu konu o yerleşim bölgesinde ikamet eden her kişinin bilgisine sunularak tartışılarak ve de referandum la yapılmalıdır...Sevgilerimle...
    Ali Haydar Dirlikli
    20 Ekim 2016 05:36

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...

Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.

Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...


Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...

İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...


Çocuk Başkan Koltuğa Oturdu, Talimatı Verdi

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa Günay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu Vali Kazım Paşa İlk Okulu 4’üncü sınıf öğrencisi Masal Yeken’e bıraktı.

Karşıyaka’nın çocuk başkanı park ve barınak istedi!  

Karşıyaka Belediye Başkanı B. Yıldız Ünsal, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu 10 yaşındaki Esma Yıldız’a bıraktı. Başkanlık görevini devralan Yıldız’ın ilk talebi o...


Başkan Tugay’ın emanet ettiği koltukta şarkılı mesaj

İzmir’de 23 Nisan coşkusuİzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda koltuğunu ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi Alya Ada Nizamoğlu’na...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Demet Akalın'ın başı kiracısıyla dertte

Ünlü şarkıcı Demet Akalın, evinde 5 bin TL kiraya oturan kiracısıyla yaşadığı sorun nedeniyle isyan etti. Akalın, kiracısının 'Programda benden bahsetti, zam yapacaktım vazgeçtim' demesin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Siyah nokta neden olur, temizleme nasıl yapılır?

Siyah nokta, cilt foliküllerinin tıkanması sonucu oluşuyor. Kötü bir görünümün yanı sıra temizlikten uzak bir görüntüye neden olan siyah noktaları temizlemek için cildini günde en az iki kez temizleyerek gözeneklerini açık tutabilir, cildin yağ ve kirlerden arınmış olması siyah noktaların oluşumunu azaltabilirsiniz.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR