Yukarı
40983

Karaburun'da RES Zaferi: Nihayet durduruldu

27 Nisan 2016 18:12

Karaburun Sarpıncık RES projesine durdurma kararı çıkmasına rağmen inşaat faaliyetleri Ocak ayında bu yana devam ediyordu. Bakanlık tarafından Kaymakamlığa mahkeme kararının uygulanması için talimat gönderdi. İnşaat faaliyetleri, idareye verilen sürenin bitimine sadece üç gün kala durduruldu.

Karaburun'daki Sarpıncık RES projesine karşı sivil inisiyatifin hukuki mücadelesi sonunda karşılık buldu. Mahkeme tarafından 2016 yılının Ocak ayında sonunda verilen proje için yürütmeyi durdurma kararı idareye verilen sürenin bitimine 3 gün kala durduruldu.

Çalık Holding’in bünyesinde olan Sarpıncık RES projesi yargıdan çıkan yürütmeyi durdurma kararına rağmen firma inşaat faaliyetlerini devam ettiriyordu. 

Karaburun Kent Konseyi,Karaburun Kaymakamlığı ile İlçe Jandarma Komutanlığı nezdinde girişimde bulunarak, tahribatın vahim boyutlara ulaşmasının engellenebilmesi için yargı kararının hızlı bir şekilde uygulanarak inşaat faaliyetlerinin durdurulmasını talep etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mahkeme kararının uygulanması için Karaburun Kaymakamlığı’na talimat gönderdi. İnşaat faaliyetleri, idareye verilen sürenin bitimine sadece üç gün kala durduruldu.

Karaburun Kent Konseyi yaşanan süreci ve sonunda gelen yürütme kararını şöyle anlattı:

Karaburun Yurttaş Davacılarının açtığı davada, İzmir 1. İdare mahkemesi 24.02.2016 tarihinde oybirliğiyle verdiği kararla Çalık Grubuna ait Sarpıncık RES Projesinin Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planlarıni iptal etti. Bu kararla, proje sahasında devam eden inşaatların dayanağı olan imar planları hukuken geçersiz kılınmıştır. Yeni ve hukuken geçerli bir imar planı olmadan inşaatların devam etmesinin hukuken imkansızlığı ve aynı zamanda suç teşkil edeceği açıktı.

Geçen sürede, firma inşaat işlerine hızla devam etmiş, Karaburun Kaymakamlığı’na, 24.03.2016, 30.03.2016 ve 18.04.2016 tarihlerinde sunulan İdari Dilekçelerle, Sarpıncık RES proje sahasındaki faaliyetlerin durdurulması ve  durdurma/şantiye mühürleme tutanağının bir suretinin Yurttaş Davacılarına verilmesi talep edilmişti. Davayı gönüllü olarak yürüten ÇEHAV avukatları da, 31.03.2016 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdikleri idari dilekçeyle İYUK 28/1 hükümlerine göre proje sahasındaki faaliyetlerin durdurulmasını talep ve yasal süresi içinde işlem tesis etmeyen sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulacağını beyan etmişlerdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Mahkeme kararının uygulanması için 26/04/2016 günü Karaburun Kaymakamlığı’na talimat gönderdi. Bir başka deyişle, inşaat faaliyetleri, idareye verilen sürenin bitimine sadece üç gün kala durduruldu.

Mahkemenin iptal kararı tarihinden düne kadar geçen sürede firma çalışmalara devam etti, türbin noktalarına beton döktürme faaliyetini sürdürdü.

İnşaatın durdurulması için RES sahasına giden Karaburun Kaymakamlığı, Karaburun Belediyesi ve Jandarma Komutanlığı yetkilileri, çalışmaların sürdürüldüğü T2 No’lu türbin alanında tutanak tuttu. Karaburun Kent Konseyi temsilcileri de gözlemci olarak alandaydı.

Sarpıncık RES’in ÇED Olumlu Kararı da  İzmir 5. İdare Mahkemesi’nin  22/10/2015 tarihinde verdiği kararla iptal edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kez yargıdan hızlı hareket ederek,  Sarpıncık RES’le ilgili yeniden İnceleme Değerlendirme toplantısı yaptı.Mahkemenin iptal kararının üzerinden 1 ay bile geçmeden, 20.11.2015’te Sarpıncık RES Projesi için ikinci bir ÇED Olumlu Kararı verdi. Bu ÇED kararı da Karaburun Yurttaş Davacıları tarafından yargıya taşındı.

ÇED kararlarını bu denli hızla alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Mahkemenin iptal kararlarını aynı hızla uygulamaya koymaması, Sarpıncık RES Projesinin Sarpıncık, Hasseki ve Kızılcadağ’daki tahribatının boyutlarını giderek arttırıyor.

Yüzölçümünün %71’i RES sahası olarak 6 firmaya tahsis edilen Karaburun, yaşam hakkını ve yaşam alanlarını savunmak için yurttaş davalarıyla yürütülen hukuk mücadelesine devam etmeye kararlıdır.

KARABURUN YURTTAŞ DAVACILARI - KARABURUN KENT KONSEYİ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Tunç’tan emeklilere bayram müjdesi

AK Parti Karabağlar Belediye Başkan Adayı Mehmet Sadık Tunç’tan emeklilere müjde. Tunç, bayramda ilçede yaşayan emeklilere ayrım gözetmeksizin 10.000 TL’lik ikramiyesi ödeneceğinin taahhü...

CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan seçmene çağrı

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 31 Mart yerel seçimleri için seçmenlere “Bu pazar tüm vatandaşlarımızı mücadelemizi büyütmeye, Cumhuriyet’in savunucusu, demokrasinin teminatı Cu...


1 Nisan'da yeni döneme merhaba

Efes Selçuk'un geleceğine dair umut dolu bir heyecanla seçim kampanyasını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkan Adayı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gerçekleştirilecek olan büyü...

CHP Aliağa: "Belediye işçileri yalnız değildir"

CHP Aliağa’dan yapılan açıklamada: “10 yıllık Serkan Acar yönetiminde bu kentte yaşayan insanların sosyal hayatlarına dokunacak hayatlarını kolaylaştıracak, kent yoksulluğu ile mücadele e...


“Hemşehrilerimizin adaletine güveniyorum”

Menemen Belediyesi, Ramazan ayı boyunca her akşam farklı bir mahallede iftar programları düzenledi. 15 Mahallede yaklaşık 70 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen iftarlarda vatandaşla...

Kasapoğlu: Sadık Başkan’ın Marka Şehir vizyonu ile Bergama’ya hizmet edeceğiz

Bergama Belediye Başkan Adayı Dr. Sadık Doğruer; saha çalışmalarına, önceki dönem Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile devam ederken, Bergama’da ...


Agrobay direnişinde ilk kazanım elde edildi

Sendika üyesi olduktan sonra tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin direnişi, aylar sonra ilk kazanımı getirdi. İşçilerin Ağustos ayı maaşları ve yıllık izinleri de ödendi.

''20 Milyon Vatandaşımız Yardım Almak Zorunda''

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ekonomik krizin yarattığı yoksulluk ile yardıma muhtaç sayısının her yıl katlandığına dikkat çekerek 2022 yılında sosyal yardım alan hane sayısının 4 mi...


Çakalburnu Lagünü kuşlar için güvenli, vatandaş için konforlu

Temiz ve yüzülebilir Körfez hedefiyle hayata geçirilen önemli yatırımların yanı sıra rutin çalışmalarını da sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir’in öne çıkan doğal güzelliklerinden Çakalb...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Seren Serengil: Oyumu Ekrem İmamoğlu'na vereceğim

Şarkıcı Seren Serengil, 31 Mart seçimlerinde oyunu Ekrem İmamoğlu'na vereceğini açıkladı. "İstanbul'da doğdum, büyüdüm ve oyumu Ekrem İmamoğlu'na veriyorum. Karakterli olduğum için, yurdu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR