Yukarı
108912

`İlişkilerinin güçlenmesi dünyanın beklentisi`

20 Eylül 2016 13:09

Çin Başbakanı Keqiang, New York'ta ABD Başkanı Barack Obama'yla görüştü.

Çin Uluslararası Radyosu - New York'ta dün ABD Başkanı Barack Obama'yla görüşen Başbakan Li Keqiang, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin iki ülke halklarının temel çıkarlarına uygun düştüğü gibi uluslararası toplumun ortak beklentisi olduğunu söyledi.

Li Keqiang, Çin'in, ABD'yle ikili, bölgesel ve küresel düzeyde çeşitli alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye, ekonomi, ticaret, ordu, yargı, terörle mücadele, siber güvenlik ve kültür gibi alanlardaki işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu kaydetti.

İkili ilişkilerin sürekli, sağlıklı ve istikrarlı gelişmesine yeni güç katılmasının önemine dikkat çeken Li Keqiang, Kore Yarımadası, iklim değişikliği gibi önemli uluslararası sorunlardaki eşgüdümün güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti.

Ekonomi ve ticaret işbirliğinin ikili ilişkilerin itici gücü olduğuna dikkat çeken Li Keqiang, tarafların yatırım anlaşmasına ilişkin görüşmelerin bir an önce tamamlanmasını hızlandırarak, karşılıklı olarak piyasa girişini genişletip şirketlere daha iyi işletme ve işbirliği ortamı sağlaması gerektiğini vurguladı.

Li Keqiang ayrıca, ekonomik ve ticari anlaşmazlıkların uygun şekilde ele alınarak, bu alanlarda ikili ilişkilerin gereksiz sorunlara takılmasının önlenmesi gerektiğini ifade etti.

Li Keqiang, ABD'den ileri teknoloji ürünlerinin Çin'e ihracatına uygulanan sınırlamaları gevşetmesini beklediklerine dikkat çekti. Çin'in Tayvan ve Tibet sorunlarındaki ilkeli tutumunu yineleyen Li Keqiang, ABD'den ilgili sorunları uygun şekilde ele almasını umduklarına işaret etti.
Kore Yarımadası sorununa değinen Li Keqiang, Çin'in öteden beri yarımadanın nükleer silahlardan arındırılması, yarımadada barış ve istikrarın korunması, sorunun diyalog ve istişare yoluyla çözülmesinde ısrar ettiğini yineledi.

Li Keqiang, Güvenlik Konseyi'nin Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin gerçekleştirdiği son nükleer denemeye verdiği tepkiyi desteklediklerini, tarafların gerginliği tırmandırıcı eylemlerden kaçınmasını beklediklerini ve ABD'nin Kore Cumhuriyeti topraklarına THAAD füze sistemi konuşlandırmasına karşı çıktıklarını kaydetti.

ABD Başkanı Obama ise, ikili ilişkilerde istikrarın korunmasının, iki ülke ve dünya için önemli olduğunu, ABD'nin ikili ilişkilerin güçlü ve sürdürülebilir gelişmesini beklediğini kaydetti.

Ekonomik ilişkilerin ikili ilişkilerin istikrarlı unsuru olduğunu belirten Obama, Çin'deki reform sürecini desteklediklerini ve ikili yatırım anlaşmasına ilişkin görüşmelerde olumlu gelişme kaydedilmesini hızlandıracaklarını söyledi. Obama ayrıca, ABD'nin tek Çin politikasının değişmeyeceğini yineledi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Google, işten çıkarmalara devam ediyor

Bir Google sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, şirketin önceliklerine ve önemli fırsatlara yatırım yaptığına dikkat çekildi. Google'ın bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek amacı...

Hırvatistan'da genel seçimi Hırvat Demokrat Birliği kazandı

Devlet Seçim Komisyonu (DIP), oyların yüzde 95,54'ünün sayıldığını, HDZ'nin 151 sandalyeli ulusal meclise, 60 milletvekilini soktuğunu duyurdu.


Hamas lideri Haniye, Türkiye'ye geliyor

Hamas lideri İsmail Haniye haftasonu Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Erdoğan bugünkü AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Hafta sonu Filistin davasını...

Yunanistan da 'Demir Kubbe' kuruyor

Yunanistan Savunma Bakanı Dendias, İran'ın son saldırılarıyla yeniden gündeme gelen İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye benzer bir sistem kuracaklarını söyledi. Yunanistan Savu...


ABD'den İran'a yeni yaptırım

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın Kongre üyeleri, ABD müttefikleri ve partnerleriyle İran'a kapsamlı bir cevap verilmesini koordine ettiğini belirtti.

Azerbaycan, Ermenistan'ın açtığı davanın reddini istedi

Hollanda'nın Lahey kentinde BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanında 15 Nisan'da başlayan duruşmalarda, Azerbaycan ve Ermenistan heyetleri sunumlarını yapıyor. Azerbaycan Dışişle...


Teknoloji devi Vietnam'da yatırımı artırmak istiyor

Apple'nın bildirisine ve Vietnam medyasındaki haberlere göre, Cook'un Vietnam'a yaptığı ilk ziyarette Başbakan Pham Minh Chinh ile buluştuğu belirtiliyor.

İngiltere'de sigara satışı kararı: Onlara ömür boyu yasak!

İngiltere’de yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayacak tasarı parlamentoda onaylandı. Buna göre, 2009’dan sonra doğanlara sigara satışı yasaklanıyor.


NYT'nin 'Gazze' yönergesi ortaya çıktı: 'İsrail'in yaptıklarına soykırım, işgal demeyelim'

Analiz, 24 Kasım itibarıyla New York Times'ın İsraillilerin ölümlerini 53 kez, Filistinlilerin ölümlerini ise yalnızca bir kez "katliam" olarak tanımladığını ortaya çıkardı. İsrail saldır...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Uraz Kaygılaroğlu'ndan tepki çeken fotoğraflara cevap

Uraz Kaygılaroğlu’nun fotoğraf sanatçısı sevgilisi Sayna Soleimanpour’un ilk sergisi için verdiği pozlar sosyal medyaya tartışma yarattı. Ünlü oyuncudan jet açıklama geldi! Ünlü oyuncu Ur...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması için kullanılabileceğini umuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR