Yukarı
13475

Bornova marka kent oluyor

24 Nisan 2012 19:59

Üç yılda öz kaynaklarla yapılan yatırım miktarı 110 milyon liraya ulaşıyor.Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, üç yılda yaptığı hizmetleri anlattı. Bornova Belediyesi Şahin Tepesi Restoran’da yapılan ‘Üçüncü Yıl Değerledirme Toplantısı’nda konuşan Başkan Sındır, ilçeyi bir marka kent yapma yolunda ilerlediklerini söyledi.

Sıkı bir bütçe disipliniyle çalıştıklarını belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ‘Tahmini bütçelerimizin gerçekleşme oranı yüzde 88, yüzde 90 düzeylerinde. Hatta bazı müdürlüklerimizde yüzde 90’lara ulaşmış durumda’ dedi. Başkan Sındır, yer yıl artan bütçe rakamlarının bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Ödüllü Evde Gebe Bebek ve Loğusa Bakımı Projesi ile gurur duyduklarını belirten Başkan Sındır, 2011’de yaşlı bakım hizmeti ekiplerini de 4’ten 6’ya çıkardıklarını, 2012’de 8 bin eve girmeyi planladıklarını dile getirdi.

Bornova Belediyesi’nin fiziki yatırımlarının yüzde 70’ini Altındağ, Çamdibi, Işıkkent, Mevlana gibi daha önce yatırım alamayan bölgelere yapıldığını söyleyen Başkan Sındır, ‘Pazaryeri yatırımlarımızın önemli bir bölümü de bu bölgelerde başladı. Merkez’deki yatırımlarımız da hızla sürüyor” diye konuştu.

29 Mart 2009 tarihinde 95 milyon lira olan Bornova Belediyesi bütçesi üç yılda uygulanan idari ve mali disiplinle 160 milyon liraya ulaştı. Yatırım oranları da her geçen yıl artış gösterdi. 2009’da 15, 2010’da 22 milyon, 2011’de de 25 milyon liralık yatırım yapıldı. 2012 yılının yatırım oranı ise 50 milyon liraya yükseldi. Bornova Belediyesi büyük projeleri tamamlarken, yenilerinin de temelini attı. Yapılan yatırımların tamamı öz kaynaklarla gerçekleştirildi.

Dev tesisler hizmete açıldı
Geride bıraktığımız yıl içinde Bornova Belediyesi’nin tamamladığı büyük tesislerin art arda açılışı yapıldı. İçinde açık ve kapalı yarı olimpik yüzme havuzları bulunan Işıkkent Spor Tesisleri’nin açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı.  Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi ile Naldöken Toplum Merkezi de tamamlanarak yurttaşlara hizmet vermeye başladı. Ayrıca, Ege Üniversitesi ile ortaklaşa yürütülen çalışma sonucu, Sağlık Köyü Kompleksi içindeki Özgül Gündüz Halk Sağlığı Binası da açıldı. Türkan Saylan Kadın Konukevi’nin hem inşaatı bitirildi hem de iç tefrişatı tamamlandı.

Bornova Belediyesi Sokak arasında pazaryeri bırakmamak için de önemli projeler üretti. Mevlana ve Doğanlar Mahallesi pazaryerleri tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunuldu. Işıkkent, Evka-4 ve Pınarbaşı pazaryerlerinin de temeli atılarak çalışmalar başlatıldı. Merkez pazaryerinde ise kamulaştırma ile ilgili sorunlar biter bitmez çalışmalar başlayacak.

Yol ve parke taş düzenlemelerine 10 milyon lira harcanarak asfaltsız mahalle bırakılmadı. Yeni güzergahlar ve iyileştirme çalışmaları için 94 bin ton asfalt kullanan Bornova Belediyesi’nin asfalt döktüğü yolların uzunluğu 107 kilometreyi buldu.

Türkiye’nin en modern yapı güvenlik testi merkezlerinden birini kuran Bornova Belediyesi bu anlamda büyük bir hizmet veriyor. En yeni teknoloji ürünü cihazlarla binaların sağlamlığı Bornova sınırları içinde daire başına 10 liraya tespit ediliyor. Gelen talepler üzerine hizmetin kapsamı meclis kararı ile İzmir’in tüm ilçelerini kapsayacak şekilde genişletildi.

Avrupa standartlarında yeşil alan
Bornova Belediyesi, sağlıklı ve yaşanabilir bir kent için yeşil alan oluşturma çalışmalarına tüm hızıyla devam etti. 2011’de yapılan çalışmalarla mevcut yeşil alanlara 180 bin metrekare daha eklendi. İlçede kişi başına düşen yeşil alan miktarı 7 metrekareyi buldu.  Bornova Belediyesi Avrupa Birliği'nin kişi başına düşen yeşil alan ortalamasını yakalayarak hemşehrilerine yüksek standartlarda bir hizmet kalitesi sundu. 
Altındağ Merkez Mahallesi’nde yapılacak 1192 metrekarelik yeşil alan düzenlemesi için kamulaştırılan 641 metrekarelik alandaki binaların yıkımına bölge halkı ve esnaf da katıldı. Bu yıl Bornova’ya toplamda 23 yeni park çalışması yapıldı. 2011 yılında 95 bin 388 metrekare alanda yürütülen çalışmalarla park sayısı 402’ye çıktı. İlçede parkı olmayan hiçbir mahalle kalmadı.

 


Bornova Belediyesi 3.Yıl Toplantısı ile egeninsesi853

Sosyal işlere 10 milyon liralık yatırım
Bornova Belediyesi, ihtiyacı olan yaşlı, kadın, öğrenci ve bebek olmak üzere çok çeşitli kesimlere yardım hizmeti sunuyor. Yeni kurulan Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde bu yardımlar artarak devam etti. İlçe sınırları içinde yaşayan ve evinden dışarı çıkamayan, hareket kabiliyeti az veya olmayan 60 yaş üzerindeki yatağa bağımlılar, yoksullar ile kimsesizlere bakım hizmeti veriliyor. Görevliler, yaşlıları evlerinde ziyaret edip, sorunları saptayarak kayıt altına alıyor. Uzman elemanlar eşliğinde yatak çarşaf değişimi, banyo, oda temizliği, tırnak kesimi, pansuman, ağız ve diş sağlığı bakımı yapılıyor. Ayrıca psikolojik destek konularında da gerekli hizmet veriliyor.
Bornova Belediyesi’nin bir başka sosyal hizmetini de gebe, loğusa ve bebek bakımları oluşturuyor. Sağlık ekipleri hamile ve loğusa kadınlar ile çocuklara evlerinde bakıyor. Evlerde, muayene, kontrol, yönlendirme ve eğitim hizmeti sunuyor.

Dayanışmaya aracılık
Bornova Belediyesi’nin, dar gelirli vatandaşlara destek olmak için açtığı giysi bankası ilk ayında 7 bin parça giysi ve ayakkabıyı ücretsiz dağıtarak 4 bin 500 kişinin yüzünü güldürdü. Yenisinden hiçbir farkı olmayan ikinci el giysilerin yanı sıra hayırseverlerin bağışlarıyla kullanılmamış giysilerin de bulunduğu Giysi Bankası ikinci ayına girerken, dar gelirli Bornovalılara bu kez de bayram sevincini yaşattı. Dar gelirli vatandaşlar bu bayramda çocuklarının yüzlerini güldürebilmek için Naldöken Kültür Merkezi’ndeki Giysi Bankası’na akın etti. Bayram öncesinde yüzlerce giysi ihtiyaç sahiplerine ulaştı.

Öte yandan toplumdaki dayanışma ruhuna öncülük ve aracılık eden Bornova Belediyesi giysi bankasından sonra “eşya bankası” çalışmasını da başlattı. Bornova Belediyesi’nin çağrısıyla kısa sürede Naldöken Kültür Merkezi’nde toplanan mobilya ve beyaz eşyalar ihtiyaç sahibi vatandaşlar tespit edilerek evlerine teslim yapıldı. Her ay 7-8 vatandaşın evi bu şekilde Bornova Belediyesi’nin yardımlarıyla donatılıyor.

Eğitime büyük destek
Bornova Belediyesi bünyesinde kurulan Gençlik Merkezi’nde ilçede yaşayan ya da ilçedeki üniversitelere öğrenim görmek için gelen gençlerin her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Başvuru yapan ve ihtiyacı olan öğrencilere günde iki öğün sıcak yemek veriliyor. Ayrıca, talep eden öğrencilere kıyafet, eşya ve erzak yardımı da yapılıyor. Bornova Belediyesi gençlere ayrıca psikolojik rehberlik yardımında bulunabilmek üzere merkezde bir de uzman bulunduruyor.

Yeni eğitim döneminin başlaması ile Bornova Belediyesi Gençlik ve Eğitim Merkezi (BELGEM) de sezonu açtı. Bornova Belediyesi'nin lise ve üniversite sınavlarına girecek gençleri ücretsiz olarak hazırladığı dershanesi BELGEM de dersler başladı. Bu yıl kapasite yüzde 100’ün üzerinde arttırıldı. Geçen yıl kapılarını 1500 öğrenci kapasitesiyle açan BELGEM bu yıl 500 üniversiteye hazırlık, 1200 SBS’ye (lise) hazırlık öğrencisine dershane hizmeti sunacak. BELGEM’de bu yıl 1500 ilköğretim okulu (4-5-6-7-8.sınıf) öğrencisine de İngilizce destek kursları verilecek. Böylece ücretsiz olarak hizmet verilen öğrenci sayısı 3200’ü buldu.

Bornova Belediyesi ilköğretim okulu ve liselerin fiziki yapılarının iyileştirilmesi için de büyük bir çalışma yürütüyor. İlçede ihtiyacı olan okulların boyası, badanası ve bina bakımları Bornova Belediyesi tarafından yapılıyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bu iş için 1 milyon lira ayrıldı.

Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi, Naldöken Kültür Merkezi, Kadın Konukevi ve pazaryerleri gibi fiziki yatırımların büyük çoğunluğunun son 2.5 yılda tamamlandığını hatırlatan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Ama en büyük yatırım insana olan yatırımdır. Bu yönde de çok ciddi çalışmalarımız oldu. Yaşlı, gebe ve bebek bakım hizmetlerini yurttaşlarımızın evlerine giderek orada veriyoruz. BELGEM’de ücretsiz olarak verdiğimiz üniversite ve lise hazırlık kurslarındaki öğrenci sayımız 3 bini aştı. 2012’de de bu yatırımlar artarak devam edecek. Fiziki yatırımlarımızın yanı sıra çok ciddi sosyal yardımlarımız olacak. Bu amaçla Sosyal Yardım Müdürlüğümüzü kurduk. Bu müdürlüğümüz aracılığı ile çok ciddi oranda sosyal yardım dağıtacağız” dedi.



3.yil_film ile egeninsesi853


Bornova Belediyesi’nin üç yılda tamamladığı projeler ve işler:

-İçinde yarı olimpik açık ve kapalı yüzme havuzları bulunan Işıkkent Spor Tesisleri hizmete açıldı.
-Mevlana Mahallesi Toplum ve Bilim Merkezi tamamlanıp açıldı.
-Naldöken Mahallesi Kültür Merkezi bitirilip halkın hizmetine sunuldu.
-Türkan Saylan Kadın Konukevi tamamlandı.
-Deprem Etüt Merkezi kuruldu. Bornovalılara 10 liraya evlerinin dayanıklılığını öğrenme imkanı sağlandı.
-Doğanlar ve Mevlana pazaryerleri hizmet vermeye başladı. 
-Işıkkent ve Pınarbaşı Pazaryerlerinin inşaatları bitirildi.
-Vergilerin internet aracılığı ile ödenmesi dahil pek çok işlemin yapılabildiği  e-belediye sistemi  kuruldu.
-Sağlık Köyü Özgül Gündüz Halk Sağlığı Evi açıldı.
-Öğrencilere ücretsiz lise, üniversite ve İngilizci kursların verildiği BELGEM’in kapasitesinin iki katına çıkarılarak 3500 öğrenci rakamına ulaşıldı.
-Yeni yapılan 1.5 milyon metrekare yeşil alan ile Bornova’da kişi başına yeşil alan miktarının dünya ortalaması olan yedi metrekarenin üzerine çıkarıldı.
-1.5 milyon liralık yatırımla Bornova’nın kaldırım ve yolları engellilere uygun hale getirildi.
-Gıda, giysi ve eşya bankaları kurularak ihtiyacı olan yurttaşların hizmetine sunuldu.
-Yaşlılara, hamilelere, loğusa dönemindeki kadınlara ve çocuklara evde sağlık ve bakım hizmeti veriliyor.
-Kent Konseyi ve onun bünyesinde kurulan kadın, gençlik ve çocuk meclisleri ile yönetimde katılımcı anlayış sağlandı.
-Muhtarlara bilgisayar ve belediye bürokratlarına ücretsiz ulaşabilecekleri cep telefonları dağıtıldı.
-Alo çöp ve Alo moloz hattı kurularak 24 saat vatandaşın hizmetine sunuldu.
-Atık yağların toplanması projesi yürüyor. Muhtarlıklara ve ilçenin çeşitli noktalarında atık yağlar belediye ekiplerince toplanıyor.  
-Bornova Belediyesi’nin ülkemizin en prestijli kurumlarından biri olan Tarihi Kentler Birliği’ne üyeliği kabul edildi.
-Her yıl iki yeni oyun ile sanatseverlerin karşısına çıkan Türkiye’nin tek kadrolu belediye tiyatrosu olan Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu yıllık 15 bin seyirciye ulaştı.
-Her yıl yaklaşık 10 bin vatandaş belediyenin açtığı hobi ve beceri kurslarına katılarak kişisel gelişimine katkı sağlıyor.
-15’e yakın farklı branştaki kurslarla her yaştan Bornovalıya spor imkanı sunuldu.

Bornova Belediyesi’nin devam eden projeler ve işler:
-İzmir’in tarihinin 8500 yıllık olduğunu kanıtlayan Yeşilova Höyüğü için hazırlanan Ziyaretçi Merkezi Projesi Tarihi Kentler Birliği’nden ödül aldı. Ziyaretçi merkezi inşaatı bu yıl içinde başlıyor.
-1000 yıllık Bornova Çarşısı’nın Sokak Sağlıklaştırma Projesi kapsamında restorasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde başlıyor.
-Evka 4 Pazaryeri’nin yapımı devam ediyor. Evka-3 ve Çamkule Pazaryeri’nin temelleri atılıyor.
- 6.5 milyon liralık kamulaştırma işlemleri tamamlanan Merkez Pazaryeri’nin inşaatı önümüzdeki günlerde başlıyor.
- Altındağ Atatürk Kültür Merkezi ve Spor Salonu’nun proje çalışmaları devam ediyor.
-Kent Müzesi olarak hizmet verecek Dramalılar Köşkü’nün restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
-Kazım Dirik Mahallesi’nde kamulaştırılan 100 yıllık eski Bornova evi restore edilerek açılacak.
-Topçu Tugayı yanından açılan yolla İzmir’i Manisa’ya bağlayan yeni bir güzergah oluşturuluyor.
-Atatürk, İnönü ve Evka-4 Mahallelerine Merkez’den ulaşımı sağlayan Kızılay Yokuşu’nda kamulaştırmalar tamamlanarak yol genişletilecek.
-Belediye envanterindeki 11 milyon belgenin dijital ortama geçirilmesi için gerekli çalışmalar başlatıldı. Önümüzdeki yılın ortalarına kadar tüm arşivi dijital ortama taşınacak.
- Bornova Belediyesi misket üzümü üretimine başladı. Toplam 1500 adet aşılı misket üzümü fidanı, Bornova’da Çamiçi Köyü’ndeki 5 bin metrekarelik alana dikildi.
-Bornova Bamyası’nın üretiminin yaygınlaştırılması için gerekli çalışmalar başladı.
-Şu anda toplam 13 mahallede uygulanan evsel atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması projesi bu yıl tüm ilçe geneline yayılacak.
-Yurttaşların soludukları havanın kalitesini ölçecek cihazlar çeşitli mahallelerde meydanlara yerleştirilecek. Alınan sonuçlar meydanlarda dev panolardan ve internet üzerinden anında yayınlanacak.



 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...

Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.


Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....

Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde büyük dönüşüm başlayacak

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde incelemeler yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla, henüz pazarcı esnafı tezgahını yerleştirirken binaya gelen Başkan Eşki, hem e...


CHP'de çalıştay zamanı! İşte program...

CHP’de yerel seçimlerde seçilen  il ve ilçe ve belediye başkanları "Yerel Yönetim Çalıştayı"nda bir araya gelecekler. Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında yapılacak olan toplantı 20-2...

Mali Hizmet Kalitesinde Yükseliş: Filiz Başkan Mali Tabloyu Açıkladı

Efes Selçuk Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nın ikinci birleşiminde görüşülen 2023 yılı faaliyet raporunun sunumunu yapan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, yükselen enflasyon ve artan...


Vatandaş istedi, Başkan Önal talimat verdi

Havaların ısınmasıyla oluşabilecek sinek, böcek ve haşerat sorununa karşı harekete geçen Bayraklı Belediyesi, anında çözümle vatandaşın takdirini topladı. Bu kapsamda Soğukkuyu Mahallesi’...

Narlıdere'de temizlik seferberliği sürüyor

Narlıdere Belediyesi’nin kent genelinde başlattığı temizlik seferberliği sürüyor. Belediye ekiplerince ilçenin 11 mahallesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, her gün iki mahallede gene...


Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 21 Nisan Pazar günü koşulacak Maraton İzmir nedeniyle bazı ESHOT ve İZTAŞIT hatlarında geçici güzergâh değişiklikleri yapacak. İZDENİZ’e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR