Yukarı
101407

Türkiye'nin 5 Maddelik Talepi

23 Aralık 2011 13:43

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'den taleplerini 5 maddede şu şekilde sıraladı.

  Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Türkiye'nin AB süreciyle ilgili engel çıkarma çabası içinde olan kesimler bulunduğunu söyleyerek, "AB'ye herşeyden evvel diyoruz ki; fişi çeken biz olmayacağız, havlu atan biz olmayacağız" dedi.

  Egemen Bağış, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyelerine dün akşam verdiği yemekte Türkiye-AB ilişkileri ve üyelik sürecinde gelinen noktaya ilişkin görüşlerini aktardı.

  Bağış, Türkiye'nin AB'den taleplerini 5 maddede şu şekilde sıraladı:

  "Türkiye'nin açık ve net bir şekilde AB'den 5 talebi var. Türkiye adil bir müzakere süreci istiyor, vizeler konusunda bu saçma zihniyetin son bulmasını istiyor, terörle mücadelede somut işbirliği istiyor, Kıbrıs konusunun önüne bir engel olarak sürülmesinin son bulmasını istiyor ve AB zirvelerine liderlerimizin diğer aday ülkelerin liderleri ile birlikte davet edilmesini istiyor.

  Bunları dile getirmek de yanlış değil. Biz fişi çekmekten, bıçağın kemiğe dayandığından ya da havlu atmaktan bahsederken AB'ye herşeyden evvel diyoruz ki; fişi çeken biz olmayacağız, havlu atan biz olmayacağız. Biz 1959'da çıktığımız yolda kararlıyız, devam ediyoruz."

  Egemen Bağış, AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini bitirme gibi bir niyeti varsa, bunun için 27 ülkenin oybirliği ile karar alması ve bunu da Türkiye'ye tebliğ etmesi gerektiğini de belirtti.

  Bakan Bağış, Hindistan'da, Çin'de, İslam coğrafyasında Türkiye'nin AB süreciyle ilgili doktora tezleri, çalışmalar yapıldığını söyleyerek, "Bütün bunların neticesinde AB yetkililerinin, o 3 milyarlık insanlık alemine verecekleri mesajı gözden geçireceklerini ümit ediyorum" dedi.

  Türkiye'nin demokrasi kültürü ile İslam kültürünü 200 yılı aşkın bir süredir birlikte yaşatan ender ülkelerden bir tanesi olduğuna işaret eden Bağış, bu 200 yıllık dönemde Türkiye'nin yapmış olduğu çok ciddi hatalar ve başarılar bulunduğunu kaydetti.

  Bu hataların ne olduğunun sorulmasına karşılık Bakan Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

  "Türkiye Başbakanını idam etmiş bir ülkedir. Kafka'nın, Dostoyevski'nin kitaplarını yakmış bir ülkedir. Ama çok şükür, bunlar geçmişte kaldı. Bugün Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisine sahibiz. En istikrarlı yönetimlerinden birine sahibiz. Üretimde ortaya koyduğumuz performans ortada. Birçok sektörde Avrupa'nın ilk üçüne giriyoruz."

MUHTEŞEM YÜZYIL'A SADECE UYARI VERİLDİ

  Devlet Bakanı Bağış, geçen hafta Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye raportörü ile görüşürken, Avrupa Parlamentosu'na verilen önergelerden birinin "Muhteşem Yüzyıl" dizisi ile ilgili olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi:

  "Sanki Türkiye'de bir diziyle ilgili olarak kanallara ceza yağdırılıyormuş gibi bir intibayla önerge verilmiş. Halbuki biz sordurduk, RTÜK sadece bir uyarı vermiş bu diziyle ilgili. Ama önergenin metnine baktığınız zaman, sanki kanal kapanmaya doğru gidiyor. Maalesef Türkiye'de bazen pireyi deve yapma zihniyetleri Avrupa'da da çok net yankı buluyor. RTÜK kararının direk tercümesini verince, raportörün de çok şaşırıp teşekkür ettiğine biz şahit olduk."  



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yanardağ patladı, binlerce kişi tahliye edilecek

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "a...

Prens Harry bağlarını tamamen kopardı...

Kraliyet Ailesi'nin olaylı ismi Prens Harry, son hamlesiyle evini resmen terk ettiğini gösterdi. Meghan Markle ile gösterişli bir düğünle evlendikten sonra sık sık Kraliyet Ailesi'nin kar...


Çöl şehri Dubai'de sel felaketi: Nedeni bulut tohumlaması mı?

Dubai’de son 75 yılın en şiddetli yağışlarıyla birlikte büyük sel olayları yaşanması, normalde çok kurak olan bölgede soru işaretlerine yol açtı. "Çöl şehri" Dubai, Birleşik Arap Emirlikl...

Google, işten çıkarmalara devam ediyor

Bir Google sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, şirketin önceliklerine ve önemli fırsatlara yatırım yaptığına dikkat çekildi. Google'ın bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek amacı...


Hırvatistan'da genel seçimi Hırvat Demokrat Birliği kazandı

Devlet Seçim Komisyonu (DIP), oyların yüzde 95,54'ünün sayıldığını, HDZ'nin 151 sandalyeli ulusal meclise, 60 milletvekilini soktuğunu duyurdu.

Hamas lideri Haniye, Türkiye'ye geliyor

Hamas lideri İsmail Haniye haftasonu Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Erdoğan bugünkü AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Hafta sonu Filistin davasını...


Yunanistan da 'Demir Kubbe' kuruyor

Yunanistan Savunma Bakanı Dendias, İran'ın son saldırılarıyla yeniden gündeme gelen İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye benzer bir sistem kuracaklarını söyledi. Yunanistan Savu...

ABD'den İran'a yeni yaptırım

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın Kongre üyeleri, ABD müttefikleri ve partnerleriyle İran'a kapsamlı bir cevap verilmesini koordine ettiğini belirtti.


Azerbaycan, Ermenistan'ın açtığı davanın reddini istedi

Hollanda'nın Lahey kentinde BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanında 15 Nisan'da başlayan duruşmalarda, Azerbaycan ve Ermenistan heyetleri sunumlarını yapıyor. Azerbaycan Dışişle...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Azra Akın ikinci kez anne oldu

Atakan Koru ile mutlu bir evliliği olan 2002 Dünya Güzeli Azra Akın ikinci kez anne oldu. 2017'de Atakan Koru ile Trakya'da evlenen Azra Akın, 2018'de oğlu Demir'i kucağına almıştı. Mutlu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR