Yukarı
101814

IMF Başkanı 74 Yıl Ceza Alabilir

23 Aralık 2011 13:54

Cinsel taciz iddiasıyla New York'ta gözaltına alınan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn için 1 milyon dolar kefalete bile ret, tutuklu yargılanacak.

  Manhattan Bölge Mahkemesi, “kaçma şüphesi nedeniyle” 1 milyon dolarlık kefaleti reddederek, tecavüz girişimi suçlamasıyla tutuklanan IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ı cezaevine gönderdi. İddiaya göre avukatı, “O sırada otelde değil yemekteydi” diyerek suçlamayı reddedecek...

  New York Sofitel Otel’de görevli temizlikçi kadına “cinsel saldırı” suçlamasıyla, uçakla Fransa’ya hareketinden hemen önce tutuklanan IMF Başkanı Dominique StraussKahn dün 30 saat tutulduğu karakoldan Manhattan Bölge Mahkemesi’ne götürüldü.

KADIN YARGIÇ ACIMADI

  Savcı IMF Başkanı’nın kefaletle serbest bırakılması halinde ABD’den kaçabileceğini ve Fransa ile suçluların iadesine ilişkin bir anlaşma bulunmadığını belirterek Kahn’ın tutuklu yargılanmasını talep etti. Kadın Yargıç Melissa C. Jackson da, “New York’tan ayrılmayacağım” sözü vermesine ve tutuksuz yargılanması için 1 milyon dolarlık kefalet önermesine karşın Kahn’ı bir sonraki duruşmaya kadar cezaevine gönderdi. Yargıç duruşma tarihini ise 20 Mayıs olarak belirledi.

  “Büyük Baştan Çıkarıcı” olarak tanınan ve Fransa’nın müstakbel cumhurbaşkanı olarak görülen Strauss-Kahn mahkeme çıkışında açıklama yapmadı.

  İddialara göre, StraussKahn’ın, oral sekse zorladığı iddia edilen 32 yaşındaki kadının elinden kurtulması üzerine, aceleyle odadan kaçtığı ve cep telefonunu odada unuttuğu ortaya çıktı.

ÇAMAŞIRINI DA YIRTMAK İSTEMİŞ

  Strauss-Kahn, otel yetkililerinden cep telefonunu havaalanına getirmelerini de istemiş. Temizlikçi kadın, banyodan çırılçıplak çıktığını anlattığı IMF Başkanı’nın iç çamaşırını parçalamaya çalıştığını da öne sürdü. Fransız RMC radyo kanalı, avukatlarının Strauss-Kahn’ın, “havaalanına gitmeden önce, kızıyla lokantada öğle yemeği yediğini ve o sırada otelde olmadığını kanıtlayacaklarını’’ duyurdu. Avukatlar, Kahn’ın “kesinlikle masum” olduğunu söyleyecek.

MICHAEL JACKSON’IN AVUKATI SAVUNACAK

  Strauss-Kahn’ı daha önce çocuklara yönelik cinsel tacizle suçlanan ve 2009’da ölen Michael Jackson’ın avukatı Benjamin Brafman savunacak. Brafman daha önce de mafya liderlerini ve ünlü isimleri savunmuştu.

74 YIL CEZA ALABİLİR

  Öte yandan, Kahn hakkında 7 ayrı suçlama bulunduğu ve bunlardan suçlu bulunması halinde 74 yıl 3 ay hapse mahkûm edilebileceği belirtiliyor.

Tacize uğrayan gazeteci de dava açacak

  IMF Başkanı tarafından 2002’de cinsel tacize uğradığını iddia eden Fransız gazeteci-yazar Tristane Banonaki de dava açmaya hazırlanıyor. 31 yaşındaki Banonaki, cinsel taciz iddiasını 2007’de katıldığı bir televizyon programında da dile getirmişti. Avukatı, Tristane’ın, daha önce dava açmaması için, Sosyalist Parti üyesi olan annesi tarafından ikna edildiğini belirtti.

SUÇLAMALAR HAKKINDA BRİFİNG VERİLDİ

  Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Kurulu'nun, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a yöneltilen suçlamalar hakkında bilgilendirildiği ve Kurul'un konuyla ilgili gelişmeleri izleyeceği bildirildi.

  IMF Sözcüsü Caroline Atkinson, yaptığı yazılı açıklamada, "İcra Kurulu'nun, dün öğleden sonra düzenlediği gayriresmi oturumda, IMF Başkanı Strauss-Kahn ile alakalı gelişmeler konusunda IMF Başkan Vekili John Lipsky ve IMF Hukuk Müşaviri Sean Hagan tarafından sözlü olarak bilgilendirildiğini" belirtti.

  Açıklamasında, "Kurul, New York'a özel ziyareti sırasında IMF Başkanı'na yöneltilen suçlamalar hakkında bilgilendirildi" ifadesini kullanan Atkinson, IMF ve İcra Kurulu'nun konuyla ilgili gelişmeleri izlemeye devam edeceğini kaydetti.

  Atkinson, IMF binasının dışında gazetecilere yaptığı açıklamada da, toplantıda herhangi bir karar alınmadığını söyledi.

  IMF'nin 24 üyeli İcra Kurulu'nun Strauss-Kahn'ı görevden alma yetkisi bulunuyor, ancak kurul kaynakları, Reuters'a yaptıkları açıklamada, hala seçenekleri değerlendirdiklerini ve IMF Başkanı hakkındaki suçlamaları incelediklerini belirtti.

  Kaynaklar, İcra Kurulu'nda temsil edilen bazı ülkelerin temsilcilerinden, Strauss-Kahn'ın geleceğiyle ilgili hızlı bir karar alınması yönünde talepler geldiğini, ancak bazılarının ise, IMF Başkanı hakkında erken bir yargıda bulunulmaması gerektiği görüşünü ortaya koyduklarını ifade etti.

  Gazetecilere açıklamasında, IMF Başkan Vekili Lipsky'nin daha önce IMF personeline hitap ettiğini bildiren Atkinson, "Lipsky, IMF'nin işlerine kesintisiz devam ettiğini ve bunu mümkün kılacak hususun ise, personelin deneyimi ve işine bağlılığı ile üye ülkelerle birlikte çalışma yeteneğimizin olduğunu vurguladı" diye konuştu.

ÖZLEM DALGA 3 KEZ GÖRÜŞTÜĞÜ IMF BAŞKANI’NI ANLATTI:
"Tonton bir ekonomi profesörüydü"

  Bloomberg HT ekibi olarak pazar sabahı IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn’ın tecavüz girişimi nedeniyle tutuklandığı haberiyle şoke olduk.

  Kanalın lansmanında ve Türkiye’ye geldiğinde kendisi ile röportaj yapma fırsatım oldu. Bu zaman zarfında Bloomberg HT Editörü Cem Pekin ve Bloomberg Prodüktörü Josh Basett ile birlikte Kahn ile hem yemekte hem de çay içerken Çırağan Oteli’nde sohbet ettik.

  Her seferinde 62 yaşında ton ton ekonomi pröfesörü Türk dostu bir Fransız gördüm. 

  Bir keresinde Türkiye’nin AB üyesi olması için kendi bakanlığı zamanında nasıl çalıştığını anlattı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller ile görüşmesinden bahsetti. AB’nin Türkiye’yi üye olarak kabul etmesinin AB’ye olan faydalarından söz etti.

  Her defasında Fransa’da politikaya girme niyeti olup olmadığını kendisine sordum. IMF Başkanı olarak çok işi olduğunu bir ülkenin tren sistemi ve bütçesi ile ilgilenmek istemediğini söyledi.

  Anketlerde yükselmesi ile fikri değişti mi bilmem ama kızımın Fransızca okuması için beni ikna etmeye çalışacak kadar Fransa’ya ve Fransız kültürüne düşkündü.

  Ortalama bir Fransız kadar da çapkın olabilir ama bunun hesabını bir tek karısına verir. Hatta bu onu açık evlilikleri ile ünlü Fransızlar arasında ve kamuoyunda çekici bile kılabilir. Ama kendisi hakkında açılan temizlik görevlisine tecavüz davası çok ciddi bir suçlama; bunu Fransız kamuoyu bile sindirmekte zorlanır.

  Bizim tanıdığımız ve konuştuğumuz IMF Başkanı tecavüze kalkışmayacak kadar akıllı ve kaybedecek çok fazla değeri olan bir adamdı.

  Bize kendisini başkanlık yarışından düşürmek için komplo gibi geldi. Umarım onun ve kendisini suçlayan temizlik görevlisinin iyiliği ve Amerikan hukuk sisteminin bütünlüğü için şeffaf ve iyi bir dava süreci olur. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kırgızistan’dan Tik Tok kararı

Kırgızistan Çin merkezli popüler sosyal medya uygulaması TikTok'un yasaklanmasına yönelik alınan kararın uygulamaya konulduğunu duyurdu.

ABD basını: İsrail, İran'a misilleme planlarını iptal etti

Orta Doğu, İsrail'in İran'ın saldırılarına yanıtını diken üstünde beklerken ABD basınında, İsrail'in bu hafta İran'a karşı yapmayı planladığı 2 misilleme saldırısını iptal ettiği öne sürü...


Ermenistan'da 1915 olayları tartışması büyüyor

Ermenistan basınında yer alan haberlere göre, Ulusal Meclis Savunma ve Güvenlik Konuları Daimi Komitesi Başkanı ve iktidardaki "Sivil Sözleşme" milletvekili Andranik Koçaryan, 1915 olayla...

Devrik lider Suu Kyi ev hapsine alındı

Cunta yönetimi uluslararası kamuoyunda sert tepkiyle karşılanan demokrasi karşıtı hareketin ardından başlayan kitlesel protestoları şiddetle bastırmış, darbe karşıtı gösterilerde çok sayı...


Hollanda Parlamentosu'ndan Türkiye kararı

Hollanda Parlamentosu, Avrupa Birliği'nin Türkiye ile Gümrük Birliği anlaşmasının modernizasyonunun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala'nın derhal se...

Yanardağ patladı, binlerce kişi tahliye edilecek

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "a...


Prens Harry bağlarını tamamen kopardı...

Kraliyet Ailesi'nin olaylı ismi Prens Harry, son hamlesiyle evini resmen terk ettiğini gösterdi. Meghan Markle ile gösterişli bir düğünle evlendikten sonra sık sık Kraliyet Ailesi'nin kar...

Çöl şehri Dubai'de sel felaketi: Nedeni bulut tohumlaması mı?

Dubai’de son 75 yılın en şiddetli yağışlarıyla birlikte büyük sel olayları yaşanması, normalde çok kurak olan bölgede soru işaretlerine yol açtı. "Çöl şehri" Dubai, Birleşik Arap Emirlikl...


Google, işten çıkarmalara devam ediyor

Bir Google sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, şirketin önceliklerine ve önemli fırsatlara yatırım yaptığına dikkat çekildi. Google'ın bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek amacı...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR