Yukarı
101983

3 Büyük Din 'İnançlarını Paylaştı'

23 Aralık 2011 13:58

Tüm dinleri anlama ve hoşgörü için "Interfaith Alliance" (Dinlerarası İttifak) ve "Human Rights First" (Önce İnsan Hakları) adlı örgütlerin uzun çabaları sonucu ilk kez "İnançları paylaşma" töreni yapıldı.

Bu kapsamda, 32 eyalet ve başkentteki 70'in üzerinde kilisede, Hristiyanların pazar ayinine Musevi ve Müslüman din adamları, Hristiyan din adamlarıyla birlikte katıldı. Burada, din adamları kendi kutsal kitaplarından bölümler okudu, birlikte ilahiler söyledi.

ULUSAL KATEDRAL'DE EZAN SESİ VE KUR'AN-I KERİM...
Başkent Washington DC'de de etkinliğe, ülkenin en büyük ikinci katedrali olan Washington Ulusal Katedral ev sahipliği yaptı.

"Tarihi bir tören" olarak nitelendiren bu özel anmada, Katedral Başkanı Samuel T. Lloyd III, İmam Muhammed Mecid ve Haham Amy M. Schwartzman, mumlar eşliğinde ayin sahnesine getirildi.

Anmada, üç dinin din adamları önce kendi dillerinde, ardından İngilizce olarak Tevrat, Kur'an ve İncil'den bölümler okudu.

Ülkenin en önemli katedrali olan Ulusal Katedral'de ilk kez ezan sesi yükseldi. İmam, katedralin balkonlarından birinde ezan okudu.

‘ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN’
Tören sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtlayan, Islamic Society of North America (Kuzey Amerika İslam Toplumu) Başkanı İmam Mecid, ABD'nin farklı yerlerindeki kiliselerde Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudilerin birlikte barış, sevgi ve şeffaflık mesajı vermiş olmaları bakımından, bugünün çok önemli bir gün olduğunu söyledi.

Mecid, "Böylesine güzel bir ibadet yerinde birbirimizin kutsal kitaplarından parçalar okumamız, ABD'deki Hristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudilerin bağnazlığa, nefret ve hoşgörüsüzlüğe '
hayır' demek için omuz omuza durduğunu gösteriyor. Birbirimize sevgi ve saygı mesajları verdiğimiz bu etkinliğin bir parçası olmaktan mutluluk duydum" diye konuştu.

Haham Amy Schwartzman da üç semavi dinin temsilcileri olarak birlikte ibadet deneyimini yaşamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Kendi dinimize ait kutsal mekanların dışında bir araya gelerek, birbirimizin kutsal kitaplarından bölümleri, paylaştığımız ortak değerleri dinlememizin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dünyada adaletsizliklerden, basmakalıp yargılardan kurtulmak için birlikte çalışmaya ihtiyacımız var" diye konuştu.

Ulusal Katedral'in Başrahibi III. Samuel T. Lloyd da üç semavi dinin temsilcileri olarak bir araya geldikleri bu etkinliğin çok önemli olduğunu ifade ederek, burada yaratılan ruhun ülke genelindeki tüm Hristiyanlar, Müslümanlar ve Yahudilere ilham vermesi umudunu dile getirdi.

Amerikalıların İslam dini hakkında çok az bilgi sahibi olduğunu ve bu konuda daha öğrenmeleri gereken çok şey bulunduğunu ifade eden Lloyd, bununla birlikte, Amerikalılar arasında İslam dini daha iyi tanıma konusunda giderek artan bir istekliliğin olduğunu, Amerikan toplumunun Kur'an-ı Kerim yakılması gibi hoşgörüsüzlük içeren davranışlardan mutlu olmadığını belirtti.

Lloyd, "Doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyorum. Bu tür etkinliklerin, bu konuda daha hızlı mesafe katedilmesine yardımcı olacağını umuyoruz. Farklı bir dinin içerdiği zenginlikleri öğrenmek zaman alacak, ama bu olacak" dedi.

Kongrede "ABD'deki Müslümanların Radikalleşmesi" konulu oturumu da sadece tek bir dini hedef almakla eleştiren Lloyd, "Dini radikalizmle ilgili genel anlamda meşru bir kaygı var, ancak tek bir dine odaklanmamalarını dilerdim" dedi.

Hristiyanlar arasında da radikalizm örnekleri olduğunu ifade eden Lloyd, "Sadece İslam dininin seçilmesi büyük bir hataydı" ifadesini kullandı.

‘İSLAMOFOBİ BİR ÖLÇÜDE AŞILDI’
Etkinliği organize eden kuruluşlardan Interfaith Alliance'ın Başkanı Rahip Dr. C. Welton Gaddy, etkinliğin ABD'nin çok çeşitli halkları içinde barındıran bir ülke olduğunun dünyadaki herkesçe bilinmesi bakımından çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

ABD'deki bazı çevrelerden diğer dinlere karşı nahoş, saldırgan ve nefret içeren açıklamalar gelebildiğine işaret eden Gaddy, ancak bu kesimlerin tüm Amerikalıları temsil etmediğini vurguladı. Gaddy, "Özellikle üç semavi dinin temsilcileri olarak, kutsal kitaplarımızın bize emrettiği işbirliği türünü aramızda kurmayı başarabilirsek, dünyada iyi yönde bir farklılık yaratabiliriz. Bunu bizden başkası yapamaz" diye konuştu.

‘BİLMEDİKLERİ ŞEYDEN KORKAN İNSANLAR VAR’
Bir soru üzerine, özellikle 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'de oluşan "İslamofobi"nin bir ölçüde dağıldığını ifade eden Gaddy, ancak bu konuda hala alınması gereken mesafe olduğunu kaydederek, "Çünkü, bilmedikleri bir şeyden korkan bazı insanlar var. Siyasi amaçlarla, aslında bunu yapmamaları gerekmesine rağmen, ayrılık tohumları eken insanlar da var. Dolayısıyla tüm bunlara karşı koymalıyız. Bu tür etkinlikler bu uğurda katkı sağlıyor. Ancak esas katkı, günlük hayattaki sıradan insanların birbirlerine karşı aynı tavrı gösterdikleri ve birlikte çalışmaktan bahsettikleri zaman sağlanmış olacak" dedi.

Etkinliğin diğer organizatörü Human Rights First adlı kuruluşun program ve politika direktörü Tad Stahnke de dünyada dini özgürlükler konusunda bir kriz yaşandığını belirterek, bu krizin sadece kanunlarla aşılamayacağını, farklı dinlere mensup kişiler arasında saygı ortamının oluşmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Stahnke, ABD'de İslam dini ve Müslümanlar hakkında hala çok sert tartışmaların yapılmaya devam ettiğine dikkati çekerek, "Bu tür etkinliklerin, insanların birbirlerini daha iyi tanımasına, herkesin haklarının korunması için birlikte çalışmalarına yardımcı olacağını umuyoruz, çünkü farklı dinlere ait toplumlar arasında hoşgörüsüzlükler, bağnazlıklar ve bölünmeler hala var" dedi. a



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

'Dünyanın en tehlikeli yürüyüşü': Yılda 100 kişi ölüyor!

Çin'deki en tehlikeli yürüyüş rotalarından biri olarak kabul edilen Mount Huashan'da, dar ahşap platformlar üzerinde yürümenin tehlikeleri nedeniyle yürüyüşçüler için güvenlik kemeri takı...

Enerji santrallerine saldırılar: OHAL ilan edildi

Enerji santralleri ve kritik altyapı tesislerinin saldırıya uğraması gerekçe gösterilerek, Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın emriyle OHAL ilan edildiği bildirildi. Devlet Başkanlığı kararna...


İran'daki patlamaların ardından Irak'a saldırı

İsrail'in İran'ın saldırılarına karşı İsfahan'ı vurduğu haberlerinden bir gün sonra, bu defa da Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi örgütünün karargahı vuruldu. Irak'ın Babil vilayetinde Şii...

Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...


'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...

IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...


FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...

İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...


ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR