Yukarı
102841

Suriye'de gözlemcilere rağmen '400 ölü'

11 Ocak 2012 12:48

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Susan Rice, verilerin Suriye hükümetinin demokrasi yanlısı göstericileri öldürmeye yönelik tutumunu güçlendirdiğini söyledi. Rice, Suriye hükümetinin şiddete son verme fırsatını geri teptiğini belirtti. Suriye lideri Beşar Esad dün erken saatlerde yaptığı açıklamada "ülkedeki teröristlere" karşı mücadelenin ise süreceğini ve "teröre vurulacak demir yumruğun" yalnızca hükümetin değil Suriye halkının mücadelesi olduğunu söyledi.

Uzun süre sonra ilke kez halka seslenen Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, dış güçlerin ülkesine karşı komplo düzenlediklerini söyledi. Şam Üniversitesi'nde konuşan Esad, bölgesel ve dış güçlerin Suriye'nin istikrarını bozmak istediklerini ancak bunda başarısız olduklarını söyledi.

"Dış güçlerin komplosu herkesin malumu" diyen Esad son on ayda yaşananlardan büyük üzüntü duyduğunu belirtti. BM, geçen ay Mart ayından bu yana devam eden demokrasi yanlısı gösterilerde beş bini aşkın Suriyelinin öldüğü tahmininde bulunmuştu.

Ülkedeki gelişmelerin Suriye için büyük bir sınav olduğunu belirten Esad konuşmasında Arap Birliği'nin tutumuna da değindi. "Şam, Arap dünyasının kalbidir" diyen Esad buna rağmen Arap Birliği'nin Suriye'ye karşı tavır alarak hata yaptığını söyledi. Bu tavrı takınan ülkelerin yabancı mihrakların eksenine girmiş olduğunu öne sürdü.

Arap Birliği heyetine saldırı
Bu arada Lazkiye'ye gitmekte olan Arap Birliği gözlemci heyetinin konvoyuna göstericiler tarafından yapılan saldırıda, Kuveytli iki Arap Birliği gözlemcisi yaralandı. Bu, Suriye'de Arap Birliği heyetine karşı yapılan ilk saldırı. Arap Birliği, Suriye'deki gözlemci heyetine yapılan saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tuttu.

Arap Birliği Başkanı Nebil el-Arabi, gözlemci heyetinin hem rejim yanlısı hem de rejim karşıtı göstericilerin saldırısına uğradığını söyledi ve heyetin güvenliğinden hükümetin sorumlu olduğunu kaydetti. Gözlemci heyeti bünyesinde Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Fas ve Cezayirli üyeler bulunuyor. Ülkesinin Arap ülkelerinin getireceği önerilere kapısını kapatmadığını belirten Esad, ancak bunun için ülkenin egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Esad, mutlak krallıkların Suriye'ye demokrasi ya da reform konusunda nutuk çektiğinden söz ederek buna tepki gösterdi; "Suriye'de ilk meclis 1917'de kuruldu. O zaman onlar neredeydi?" dedi. Beşar Esad ayrıca ülkedeki reformaların süreceğini ve politik sürece farklı eğilimlerin katılmasına açık olduğunu belirtti.

Esad konuşmasında Mart ayında anayasa hakkında bir halk oylaması yapılabileceğini ve Mayıs-Haziran aylarında seçimler düzenlenebileceğini söyledi. Esad bununla birlikte, sıradan Suriye vatandaşlarına ateş açılması konusunda herhangi bir emir verilmemiş olduğunun altını çizdi.

Esad'ın güç kullanımını reddetmeyen tavrı, Arap Birliği'nin desteklediği 'barış planı'nın uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri yaratıyor. Olaylar devam ediyorBu arada Suriye'deki muhaliflerden, ülkede gözlem yapmakta olan Arap Birliği heyetine rağmen şiddet olaylarının sürmekte olduğuna dair haberler gelmeye devam ediyor.

Suriye'de bulunan 165 gözlemci, ülkedeki çatışmanın sona ermesi amacıyla Arap Birliği tarafından gündeme getirilen barış planına Şam yönetiminin uyup uymadığını denetliyorlar. Bu planın en önemli bölümü, Esad yönetiminin kentlerdeki güvenlik kuvvetlerini çekip şiddete son vermesi idi.

Esad muhalifleri ise, Arap Birliği heyetini ülkedeki muhaliflere karşı yürütülen sistematik baskının üzerini örtmekle eleştiriyor. Yerel Koordinasyon Komitesi adlı muhaliflerden oluşan haber ağının bildirdiğine göre Pazartesi günü 21 kişi daha hayatını kaybetti.

Suriye'ye yabancı medya kuruluşlarının girmesine izin verilmemesi sebebiyle, ülkeden gelen haberleri doğrulamak mümkün değil. Geçen ay Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada yaklaşık bir yıldır süren Esad karşıtı olaylarda 5000'in üzerinde insanın hayatını kaybettiği belirtilmişti. (BBC Türkçe)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yanardağ patladı, binlerce kişi tahliye edilecek

Endonezya Ulusal Afet Merkezi (BPBD) Sözcüsü Abdul Muhari, yaptığı açıklamada, patlama nedeniyle bölgeden 11 binden fazla kişinin tahliyesine karar verildiğini, ayrıca 29 Nisan'a kadar "a...

Prens Harry bağlarını tamamen kopardı...

Kraliyet Ailesi'nin olaylı ismi Prens Harry, son hamlesiyle evini resmen terk ettiğini gösterdi. Meghan Markle ile gösterişli bir düğünle evlendikten sonra sık sık Kraliyet Ailesi'nin kar...


Çöl şehri Dubai'de sel felaketi: Nedeni bulut tohumlaması mı?

Dubai’de son 75 yılın en şiddetli yağışlarıyla birlikte büyük sel olayları yaşanması, normalde çok kurak olan bölgede soru işaretlerine yol açtı. "Çöl şehri" Dubai, Birleşik Arap Emirlikl...

Google, işten çıkarmalara devam ediyor

Bir Google sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, şirketin önceliklerine ve önemli fırsatlara yatırım yaptığına dikkat çekildi. Google'ın bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek amacı...


Hırvatistan'da genel seçimi Hırvat Demokrat Birliği kazandı

Devlet Seçim Komisyonu (DIP), oyların yüzde 95,54'ünün sayıldığını, HDZ'nin 151 sandalyeli ulusal meclise, 60 milletvekilini soktuğunu duyurdu.

Hamas lideri Haniye, Türkiye'ye geliyor

Hamas lideri İsmail Haniye haftasonu Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Erdoğan bugünkü AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Hafta sonu Filistin davasını...


Yunanistan da 'Demir Kubbe' kuruyor

Yunanistan Savunma Bakanı Dendias, İran'ın son saldırılarıyla yeniden gündeme gelen İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe'ye benzer bir sistem kuracaklarını söyledi. Yunanistan Savu...

ABD'den İran'a yeni yaptırım

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın Kongre üyeleri, ABD müttefikleri ve partnerleriyle İran'a kapsamlı bir cevap verilmesini koordine ettiğini belirtti.


Azerbaycan, Ermenistan'ın açtığı davanın reddini istedi

Hollanda'nın Lahey kentinde BM'nin yargı organı Uluslararası Adalet Divanında 15 Nisan'da başlayan duruşmalarda, Azerbaycan ve Ermenistan heyetleri sunumlarını yapıyor. Azerbaycan Dışişle...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Azra Akın ikinci kez anne oldu

Atakan Koru ile mutlu bir evliliği olan 2002 Dünya Güzeli Azra Akın ikinci kez anne oldu. 2017'de Atakan Koru ile Trakya'da evlenen Azra Akın, 2018'de oğlu Demir'i kucağına almıştı. Mutlu...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Ağız kanseri teşhisinde lolipop yöntemi

Araştırmacılar lolipopun ağız kanseri teşhisini hızlandırabileceğini, hatta sigara içen veya çok miktarda alkol tüketen kişiler gibi en fazla risk altında olan kişilerde tümör taraması için kullanılabileceğini umuyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR