Yukarı
109589

İzmir 2013 Akdeniz Oyunları'na Talip

23 Aralık 2011 00:32

2013 Akdeniz Oyunları'nı ekonomik nedenlerle kaybeden Yunanistan'ın yerine organizasyonu İzmir'in düzenlemesini öneren İTO Başkanı, Başbakan Erdoğan'a yazı gönderip yardımını istedi

  Ekonomik krizdeki Yunanistan, 2013 Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan Volos kentine bir çivi dahi çakamayınca, oyunları düzenleyen icra komisyonu organizasyonu Yunanistan'ın elinden aldı. Bu gelişme 40 yıl önce Akdeniz Oyunları'na, 6 yıl önce ise Dünya Üniversitelerarası Yaz Oyunları'na (UNIVERSIADE) ev sahipliği yapan İzmir ve Ege için büyük fırsat yarattı.

  İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in 4 yılda bir yapılan oyunlara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu bildiren bir yazıyı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mahmut Özgener'e gönderdiklerini açıkladı.

ALTYAPIMIZ UYGUN

  Komşu ülke Yunanistan'ın ekonomik nedenlerle organizasyonu yapamamasına üzüldüklerini ifade eden Demirtaş, ancak bu organizasyonun bir şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi. Harekete geçen TFF Başkanı Özgener ise, Türkiye'nin bu oyunlara İzmir'le aday olması talebini Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak'a iletmek için girişim başlattı. İzmir'in oyunlara evsahipliği yapması 2005'teki UNIVERSIADE da olduğu gibi sadece kente değil tüm Ege Bölgesi'ne katkı sağlayacak.

  Yunanistan'ın gerçekleştirememesi halinde İzmir'in 2013 Akdeniz Oyunları'na talip olmasını geçtiğimiz günlerde de öneren İTO Başkanı Demirtaş, organizasyonun Yunanistan'dan alınması üzerine konuyu Ankara gündemine taşıdı. Başbakan Erdoğan'a konuyla ilgili yazı gönderen Demirtaş, "2013 Akdeniz Oyunları için 2007 yılında yapılan elemelerde Türkiye, Hırvatistan ve Yunanistan yarıştı. Türkiye olarak Mersin bu işe talip oldu. Ancak birinci turda elendi. 2013'te yapılacak oyunlara kısa bir süre kaldı. Mersin bu tesisleri yetiştirebilirse aday olabilir. Ancak hem kaynak harcanmaması hem de yatırımların gecikme riskine karşı İzmir olarak ev sahipliği yapmaya hazırız. Bu konudaki yazıyı Başbakanımıza ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener'e gönderdik. Ayrıca Özgener'le konuşarak destek istedik" diye konuştu.

  İzmir'in 1971'de gerçekleştirilen Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği yaptığını, 2005 yılında ise UNIVERSIADE oyunlarını gerçekleştirdiğini hatırlatan Demirtaş, kentin hem tecrübesi hem de tesis ve altyapı olarak hazır olduğunu vurguladı. Demirtaş, "Bir olimpiyat köyü ve tesislerin revizyonu yeterli olur. Bu organizasyon için Başbakanımızın, Akdeniz Oyunları İcra Komitesi'ne 'Türkiye ve İzmir aday olsun' demesi yeterli" açıklamasında bulundu.

Özgener: Tek adres İzmir

  Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Yeni Asır'a yaptığı açıklamada, "Akdeniz Oyunları Türkiye'de düzenlenecekse, ev sahipliği yapacak tek şehir İzmir'dir" dedi. Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı 2013'e çok kısa süre kaldığına dikkat çeken Özgener, "Büyük yatırımların yapılması için zaman çok az. İzmir hazır tesisleri, iklimi ve kentin spor faaliyetlerini sahiplenmesi açısından Mersin'den çok avantajlı. Ayrıca Akdeniz Oyunları tecrübemiz var. Konuyu Devlet Bakanımız Faruk Nafiz Özak'a da ileteceğiz" diye konuştu.

İlkinde Atatürk Stadı yapılmıştı

  Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin sporcuları arasında düzenlenen Akdeniz Oyunları, 4 yılda bir gerçekleştiriliyor ve 15 gün sürüyor. İlk Akdeniz Oyunları, Mısır'ın İskenderiye şehrinde 1951'de düzenlendi. Türkiye ise oyunlara 1971'de ev sahipliği yaptı. Oyunlar İzmir'de gerçekleştirildi. Kentteki Atatürk Stadı bu oyunlar çerçevesinde yapılmıştı.

Yunanistan hükümeti: Harcayacak para yok

Stelyo BERBERAKİS
(ATİNA) Uluslararası Akdeniz Oyunları Komitesi (UAOK), 2013 yılında yapılacak Akdeniz Oyunları'nı, mali kriz geçiren Yunanistan'ın elinden almak zorunda kaldı. Bu karar 2007 yılından bu yana 2013 oyunlarının getireceği kalkınma hamlesini bekleyen Larissa ve Volos gibi orta Yunanistan'daki kent sakinlerini hayal kırıklığına uğrattı.

  Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı kentlerde inşa halindeki olimpiyat köyünün ve atletizm alanlarının zamanında teslim edilemeyeceği yargısına varan Uluslararası Komite, 2013 oyunlarının bu ülkede yapılamayacağına kanaat getirdi ve bu kararını Yunan hükümetine resmen ilan etti.

  Ancak UAOK'un bu kararı Yunan hükümeti için sürpriz olmadı. Yunan hükümet sözcüsü Yorgos Petalotis, "...Hiçbir ekonomik getirisi olmayacağı kesin olan böyle bir yatırımı yapmamızın zamanı değildi. Üstelik oyunlar süresinde düzenlenmesi şart koşulan fiestalara harcayacak milyonlarımız yok" dedi.

  Larissa ve Volos kentleri yerel yönetimleri ise Akdeniz oyunlarının elden gitmesiyle bu iki kentin yalnız hayal kırıklığına uğratılmadığına, ülkenin uluslararası itibarının da daha sarsıldığına dikkati çekti.

ULUSLARARASI FİYASKO

  2013 Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı Karla gölü ve etrafındaki düzenlemeler, kentler arası kara yolu ve demiryolları ile Achialos Havaalanı'nın yenilenmesi projeleri de böylece rafa kaldırılmış oldu.

  Orta Yunanistan (Tesalya bölgesi) Valisi Kostas Agorastos "yüz karası" olarak nitelediği bu olumsuz gelişmeden dolayı Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu ve Ekonomi Bakanı Yorgos Papakonstantinou'yu sorumlu tuttu. Agorastas, Yunan hükümetinin 2013 Akdeniz Oyunları'nı bölgeden mahrum etmesinin ardında "ekonomik kasıt" olduğunu öne sürdü.

  Larissa Belediye Başkanlığı'ndan yapılan sert açıklamada ise Yunan hükümetinin, bu ekonomik kriz ortamında ümidini Akdeniz Oyunları'na bağlayan bölge halkına yalan söylediği ve bu uluslararası fiyaskodan turizm ile ekonomi bakanlarının sorumlu olduğu vurgulandı.

  Volos Belediye Başkanı Panos Skotinyotis de, komitenin uyarılarına rağmen inşaatlardaki gecikmelerin sürmesinin ardında kasıt bulunduğunu iddia etti.

  Bu beklenmedik gelişmeden sonra UAOK'un 2013 Akdeniz Oyunları'nı İspanya'ya verebileceği öne sürüldü. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Ali İhsan Yavuz tespiti: 'Seçim günü çok önemli, akşamı da çok önemli'

2019’daki yerel seçimlerde “Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu” sözleriyle gündeme gelen AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, seçim öncesi ...

RTÜK'ten 'seçim yasağı' kararı

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yerel seçimler sebebiyle bu geceden itibaren seçim gününe kadar siyasi reklamların yasaklanacağını belirtti. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu gec...


CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne 'TRT' başvurusu

CHP Seçim ve Parti Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci Binici yaptığı açıklamada, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun (TRT) muhalefete uyguladığı karartmayı Anay...

Yeniden Refah'ın İstanbul adayı Mehmet Altınöz’e engel: 'TGRT’ye davet ettiler, yayına çıkarmadılar'

Yeniden Refah Partisi açıklamasında, partinin İstanbul adayı Mehmet Altınöz'ün canlı yayına konuk olmak üzere davet edildiği TGRT Haber’de engellendiği duyuruldu.


Mansur Yavaş, oy oranını açıkladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yüzde 60'lara varan bir oyla seçileceğini belirterek, belediye meclisinde de çoğunluğu almanın önemine dikkati çekti.Ankara Büyükşehir Bel...

Erbakan 'Ey troller' deyip üç şartını yineledi

İktidara İstanbul adayını çekmek için sunduğu üç şartı sıralayan Erbakan, bir kez daha "Hodri meydan" dedi. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan "İktidar şimdi ilan etsin des...


Nerede oy kullanacağım? YSK seçmen kaydı e Devlet sorgulama ekranı...

Yerel seçim için 31 Mart 2024 Pazar günü milyonlar vatandaş oy kullanacak. "Nerede oy kullanacağım" sorusunun yanıtını merak eden vatandaşlar için seçmen kaydı YSK sitesi üzerinden ya da ...

Ve Erdoğan ilçe ilçe mitinglere başlıyor...

Rüzgarı bir türlü Kurum'dan yana döndüremeyen iktidar, durumu değiştirmek için bütün bakanları İstanbul'da sahaya sürdü. Ancak yarışın son virajına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhur İ...


Ekrem İmamoğlu'ndan canlı yayında AKP seçmenine çağrı: 'Ders vermeleri lazım!'

İBB Başkanı İmamoğlu, bütün bakanların İstanbul'da Murat Kurum için seçim kampanyası yürütmesini eleştirerek YSK'ye tepki gösterdi. NOW TV canlı yayınında konuşan İmamoğlu, AKP seçmenleri...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi

Farah Zeynep Abdullah'ın Kızıl Goncalar dizisine dahil olacağı söylentileri sosyal medyada büyük ilgi görmüştü. Ünlü oyuncu iddialara yanıt verdi. Öyle bir geçer zaman ki Masumlar Apartma...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR