Yukarı
112801

Bomba yüklü arabayla 94 kilometre

26 Mayıs 2012 10:59

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde dün sabah 09.45 sıralarında Emniyet Müdürlüğü’ne patlayıcı yüklü otomobille düzenlenen intihar saldırısında polis memuru Ahmet Geben şehit oldu, 7’si polis 17 kişi yaralandı. İntihar saldırısını gerekleştiren 3 teröristten 2’si infilak ettirdikleri araç içinde, 1’i de çatışmada öldü.

Eylemci grubun, ilk olarak fark edildikleri ve jandarma kontrol noktasına çarparak kaçtıkları Kahramanmaraş Göksun’dan 94 kilometrelik yolu kat ederek Pınarbaşı ilçe merkezine kadar gelmeleri ise ‘takip edilen grup yerleşim birimleri dışında önlenemez miydi?’ sorusunu gündeme getirdi.

94 kilometre gittiler

Biri kadın 3 PKK’lı, 06 E 1819 plakalı otomobille başka bir hedefe giderken, ilk olarak Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde fark edildi. Kahramanmaraş-Kayseri karayolunda yol kontrolü yapan jandarma ekibi, şüphe üzerine aracı durdurmak istedi.

‘Dur’ ihtarına uymayan araçtakiler Uzman Çavuş Altan Çamkara’ya çarparak kaçtı. Çamkara, hastaneye kaldırılırken, polis ve jandarma zanlıları takibe aldı. Kayseri yolunu takip eden PKK’lılar, Sarız üzerinden toplam 94 kilometre yol kat ederek Pınarbaşı’na geldi.

Takipte olduklarını ve asıl hedeflerine ulaşamadan yakalanacaklarını anlayan gruptakiler saldırı için Pınarbaşı Emniyet Müdürlüğü’ne yöneldi. Polis lojmanlarının da bulunduğu Emniyet Müdürlüğü önüne gelen otomobilden şüphelenen polisler, aracı durdurmak istedi.

Bu sırada araçtan inerek Emniyet Müdürlüğü’ne girmek için koşmaya başlayan terörist, polislere el bombasını attı, araçtakiler de ateş açtı. Emniyet Müdürlüğü’ndeki polislerin karşılık vermesi üzerine binaya ulaşamayacaklarını anlayan saldırganlar, lojmanların önündeyken araçtaki patlayıcıları infilak ettirdi.

2 kişi gözaltında
Polis memuru Ahmet Geben şehit oldu, 17 kişi de yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren 3 kişi de öldü. Saldırıda kullanılan aracın Gaziantep’de satışını yapan galeri sahibi Nejdet Ö. ve sahte kimlikle otomobili alan Erkan Ö. ise gözaltına alındı.

Durdurma yetkisi var
Karayollarında hem jandarma hem de polis trafik kontrolü yapabiliyor. Kimin nerede kontrol yapacağı vali başkanlığındaki bir komisyonca tespit ediliyor.

Türkiye genelindeki devlet yollarının yüzde 26’sı, il yollarının yüzde 86’sı ve köy yollarının tamamı jandarmanın kontrolünde.

Jandarmanın karayollarında yapacağı denetimler hem kendi mevzuatında hem de karayolları mevzuatında yer alıyor. Bölgenin özelliklerine göre 15-20 kilometrede bir kontrol yapma yetkisi var.

Jandarmanın trafik kontrolü sırasında kaçan bir arabayı takip ve yakalama yetkisinin yanı sıra silah kullanma yetkisi de var. Trafik kontrolü sırasında eğer kaçak araç yakalanamazsa takibe geçebildiği gibi güzergâhtaki diğer jandarma trafik kontrol noktalarına ve güzergâhtaki illerin emniyet müdürlüklerine haber vermek zorunlu. Haberi alan il emniyet müdürlüğü de tüm ekiplerini uyarmak zorunda.

Silah kullanma yetkisinin nasıl kullanılacağı da yasa ve genelge dahil mevzuatlarda açıkça belirtiliyor. Buna göre, önce uyarı ateşi açılıyor, buna rağmen şüpheli araç durmuyorsa lastiğini, camını hatta kişiyi hedef alarak silah kullanılabiliyor.

‘Bir eksiklik olduğu kesin’

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı emekli Tümgeneral Alaettin Parmaksız, bomba yüklü aracın 94 kilometre durdurulmadan ilerlemesiyle ilgili şu yorumu yaptı: “Bir eksiklik olduğu muhakkak. İlk aklıma gelen, aracın içinde patlayıcı olduğunu bilmemeleri.

Yoksa patlayıcı dolu aracın bu mesafede durdurulmaması mümkün değil. Takipte mesafe limiti yoktur. Gerekirse Kars’tan İstanbul’a kadar izlersiniz. Teknik olanakları da göz önüne almak lazım. Çevirme yapan jandarma aracıysa belki bir arazi taşıtıydı. Takip etmesi zordu. Emniyet birimleri arasında koordinasyonsuzluk normalde olmaz.”

31 yıl sonra aynı eve şehit acısı

11 yıllık polis memuru 38 yaşındaki Ahmet Geben’in patlamayla olay yerinde şehit olduğu açıklandı. Evli ve 3 çocuk babası olan, Kahramanmaraş Göksun nüfusuna kayıtlı Geben’in, Emniyet Müdürlüğü ve polis lojmanları önüne gelen otomobili görünce, hemen bulunduğu araçtan indiği ve ateş açan teröristlerle çatışmaya girdiği, bu çatışma sırasında atılan el bombasıyla hayatını kaybettiği belirtildi.

Geben’in şehit olduğu haberi memleketi Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesindeki ailesini yasa boğdu. Geben’in ağabeyi Mehmet Geben’in de havacı er olarak askerliğini yaparken, 22 Eylül 1981’de Babaeski’deki ’Sonbahar Tatbikatı 81’ sırasında, Northrop F-5 tipi bir jet uçağın karargâh üzerine düşmesi sonucu şehit olan 53 askerden biri olduğu belirtildi.  (Radikal)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

MSB'den 'Irak' açıklaması...

Milli Savunma Bakanlığı, terörle mücadele kapsamında Irak'la sınır güvenliğini artırmak için önemli bir adım attı... Bakanlık, Irak'a sınır güvenlik sistemlerine ilişkin olarak destek ver...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Sosyal medya tartışması cinayetle bitti: 8 kişi gözaltında

Kocaeli'nin Darıca ilçesinde sosyal medyada başlayan tartışma cinayetle sona erdi. Kar maskeleri ile kahvehaneyi basan iki kişi, 19 yaşındaki Arda Yücel Ekşioğlu'nu öldürdü. Olayla ilgili...

Mansur Yavaş'tan büyükelçilere 23 Nisan resepsiyonu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Türkiye artık sadece göçmenler için bir geçiş ülkesi olmaktan çıkıp, bir kalış ülkesi haline gelmiştir. Bunun yarattığı toplumsal huzursu...


İmamoğlu ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı ilçeye yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçimden sonra ilk ziyaretini CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı Beyoğlu Belediyesi’ne yaptı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’i makamında ziyaret eden İmamoğlu...

Fahrettin Koca: Aşıların yüzde 86'sı ülkemizde üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etap inşaatı yakında tamamlanıyor. Merkezin hizmete girmesiyle, 2028'den ...


Çorlu tren katliamında karar çıktı

2018'de 7'si çocuk 25 kişinin can verdiği Çorlu'daki tren kazasına ilişkin davada karar duruşması bugün gerçekleşti. Dava sonucu Mümin Karasu 17 yıl 6 ay, Nihat Aslan 15 yıl, Levent Muamm...

Çöl tozu hava kalitesini bozdu

Meteoroloji'nin Afrika kaynaklı toz taşınımı uyarısının ardından birçok şehirde görüş mesafesi düştü, hava kalitesi azaldı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı ...


Ali Erbaş’a Kuran’ın Türkçe mealini gönderdiler

Zafer Partisi İstanbul İl Başkanlığı Irak ziyareti sırasında muhabirin sorduğu Arapça soruyu anlamayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a Kur’an-ı Kerim’in Türkçe mealini gönderdi. AKP’li...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR