Yukarı
137237

İzmir Taşerona Karşı Tek Yürek

21 Mayıs 2014 20:27

Ege'nin Sesi- Sinem Taş/ 13 Mayıs günü Manisa'nın Soma ilçesinde gerçekleşen katliam gibi kazada açıklanan resmi rakamlara göre 301 maden işçisi yaşamını yitirdi. DİSK, KESK ve TMMOB'un çağrısıyla bugün Soma için ve taşeronlaşmaya karşı kitlesel olarak tepki gösterildi. ‘İzmir Taşerona karşı tek ses, tek yürek’ adı altında Basmane'den Konak Sümerbank önüne yapılan yürüyüşe katılım yoğun oldu.

Karşıyaka Belediyesi işçilerinin yanı sıra Aliağa'da belediyede işten çıkarılan ve bir süredir direnişte olan taşeron işçiler ve Çiğli'de taşeronlaşma tehlikesiyle yüz yüze olan KAFESAN işçileri de eyleme destek verdi.

"İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız", " Susma, haykır, taşerona hayır", “Soma’nın hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı eylemde işçiler arasında yaşanan gerginlik kısa süreli krize yol açtı.

İddiaya göre Çiğli taşeron işçilerinin kortejin en önünde pankartları ile durmak istemesi nedeniyle Genel-İş işçileri arasında gerginlik yaşandı. Ortam eylemdeki işçilerin müdahalesi ile yatıştırıldıktan sonra yürüyüş devam etti.

Yaşanan gerilimin ardından yürüyüşe devam eden grup her bir ağızdan “Taşerona Hayır” dedi. Eyleme Disk Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Musa Çam, Mustafa Moroğlu da katılarak destek verdi.

 

Geçtiğimiz günlerde Konak’ta gerçekleşen Soma Eylemi sırasında TOMA’dan sıkılan tazyikli suya maruz kalarak hastaneye kaldırılan ve kulak zarı patlayan Kani Beko’nun eyleme kulağındaki sargı ile katılması dikkat çekti.  Öfkesi slogan atarken de kameralara yansıyan Beko basının sorduğu sorulara yanıt verdi. Konak’taki eylem sırasında Belediye önünde basın açıklaması yapılabileceği söylendiği halde yan tarafında bulunan TOMA’nın hedef gözeterek kendisine nokta atışı ile suyu sıktığını belirten Beko kulak zarının patladığını ve ameliyat olduğunu yani kulağına yama yapıldığını söyledi. İzmir Valisi Mustafa Toprak ve İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya hakkında suç duyurusunda bulunan Beko gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceğini belirtti.

Sloganlar eşliğinde Konak Eski Sümer Bank önüne kadar gelen kalabalık burada basın açıklaması okudu. İlk olarak basın açıklaması okuyan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu Soma'da yitirilen 301 maden işçisine değinerek "Bu katliamın faillerini biliyoruz: Daha ilk gün suçu örtbas etmeye çalışanlar kim ise fail odur. Bu ülkenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı daha hiç bir araştırma yapmadan bu madende iş güvenliği önlemini aldığını ilan etti. Bu ülkenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soma'ya bile gitmeden işletmede mevzuata aykırı bir durum olmadığını duyurdu. Bu ülkenin Başbakan'ı 1860'lı yıllarda İngiltere'de de bu kazaların olduğunu söyleyerek aklımızla ve acımızla dalga geçti 19'uncu Yüzyıl koşullarındaki gibi çalışmaya ve ölmeye isyan eden Somalılar cenaze  evinde hakaret etti ve saldırdı. Cenaze törenlerine bile saldıracak, Soma'nın ateşini TOMA ile söndürmeye kalkacak kadar pervasızlaştılar." Diye konuştu.

"Bugünlerde AKP iktidarı yeni bir torba yasa ile taşeron çalışanlara müjde vereceklerini iddia etmektedir" diyen Çerkezoğlu "Biz burada ilan ediyoruz ki taşeronu yasaklamayan, taşeron köleliğine son vermeyen her yasa bizim için müjde değil aldatmacadır" diye konuştu.

Davadan dönmeyeceklerini belirten Çerkezoğlu taleplerini dört madde halinde sıralayarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nı istifaya çağırdı.

Şartlarını

"1. Milyonlarca işçi için kölelik ve ölüm anlamına gelen taşeron çalıştırma kayıtsız şartsız, derhal yasaklanmalıdır.

2. Özelleştirilen, taşeron şirketlere devredilen tüm madenler yeniden kamu eliyle işletilmelidir.

3. İş sağlığı ve güvenliği adı altında bu alanı taşeron devreden, piyasaya açan yasa çöpe atılmalıdır. İşyerlerinde tüm denetim yetkisi emek ve meslek örgütlerine verilmelidir.

4. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı derhal istifa etmelidir"

Olarak sıralayan Çerkezoğlu "Bu ülkede namuslular da namussuzlar kadar cüretkâr olacak, Zafer direnen emekçinin olacak" diyerek sözlerine son verdi.

Çerkezoğlu'nun ardından söz alan Türk-iş Bölge Temsilcisi Hüseyin Karakoç basın açıklamasını okudu. Soma işçilerini anan Karakoç Soma Faciası için " 1992 Zonguldak - Kozlu'da yaşanan grizu patlamasında şehit olan 263 kardeşimizden sonra yaşadığımız en büyük acıdır" diye konuştu.

Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümlere, Adana ve Erzurum'daki barajlarda ölen işçilere de değinen Karakoç "Bütün bunların sorumlularına hiç bir şey olmadı. Bir kaç kişi dışında hiçbiri ceza almadı.  Ancak bu kez öyle olmayacak. Bu cinayetin sorumluları bulunup hak ettikleri cezaları alana kadar takipçisi olacağız. Bu cinayete sessiz kalmayacağız" dedi.

Okunan basın açıklamalarının ardından grup olaysız dağılırken Aliağalı taşeron işçileri Gündoğdu Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirdi.


 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlanacak: İşte İstanbul, Ankara ve İzmir'deki etkinlikler

İBB Kültür tarafından 18-24 Nisan 2024 tarihleri arasında bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali, dünya genelinde 16 ülkeden çocuk halk dansları topluluğunu ve 39...

Meteoroloji'den İstanbul dahil birçok il için sağanak uyarısı

Meteoroloji 23 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. Yeni rapora Marmara'da etkisini gösteren soğuk ve yağışlı hava bugün de devam edecek. Önümüzdeki günlerde yerini kuvvetli rüzgara bıra...


AKP'li milletvekillerine 'sosyal medya' uyarısı

Son dönemde tartışma konusu olan bazı sosyal medya paylaşımları sebebiyle AKP grup yönetimi milletvekillerine yaptığı ikazda “Herkes sizi izliyor, adımlarınıza dikkat edin” dedi.

İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç hayatını kaybetti

Önceki gün hastaneye kaldırılan İsmailağa cemaatinin yeni 'şeyh'i Hasan Kılıç 94 yaşında yaşamını yitirdi. Cemaatin sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada "Şeyhimiz Hasan Efendi Ha...


Erken yaz başlıyor: Normalleri 15 derece aşacak...

Sıcaklıkların, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz'de mevsim normallerinin 4 ila 6 derece, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise 10 ila 15 derece üzerine çıkma...

"İdlib'e yardım" diye IŞİD hücresini fonlamışlar

İstanbul merkezli 4 ilde düzenlenen 'Bozdoğan-27' operasyonunda gözaltına alınan IŞİD terör örgütü mensuplarıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Şüphelilerin örgüt için yaptıkları para...


Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier İstanbul'da

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steimeier özel uçakla saat 11.30'da İstanbul Havalimanı'na geldi. Cumhurbaşkanı Steinmeier'i İstanbul Havalimanı'nda İstanbul Valisi Davut Gül, Almanya'...

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Irak'ta dikkat çeken kareler

Irak'ın başkenti Bağdat ile Erbil'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı ziyaretten dolayı cadde ve sokaklara Türk bayrakları asıldı. Erdoğan'ın ziyaretine hazırlanan başkent ...


8 ilde onlarca mağara ve sığınak imha edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bozdoğan-28" operasyonlarında teröristlerin kırsalda sakladığı mühimmat ve patlayıcıların bulunduğu 82 mağara ve sığınağın imha edildiğini duyurdu.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR