Yukarı
161127

'Telekom'un içi boşaltıldı'

26 Ekim 2016 10:10
CHP'li Erdoğdu, Devletin 6,5 milyar dolara Oger Telekom'a sattığı hisseleri 20-25 milyar dolara geri almak zorunda kalabileceğini söyledi.

AKP hükümetinin özelleştirme iştahı nedeniyle 2005 yılında değerinin oldukça altı bir miktara Suriye kökenli Hariri ailesine ait Oger Telekom'a 21 yıllığına devredilen (Yüzde 55 hisse) Türk Telekom borç batağı içinde.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Türk Telekom ve Oger şirketine 4,6 milyar dolar borç veren 20'ye yakın banka, borçların ödenmesi için hükümete baskı yapmaya başladı. Hükümetin ise Telekom'un borçlarının finansmanı için Suudi yetkilerle görüşmelere başladığı öğrenildi.

Türk Telekom'un özelleştirilmesi süreci ve sonrasında şirketle ilgili gelişmeleri yakından takip eden CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, BirGün'e konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğdu, Devletin 6,5 milyar dolara Oger Telekom'a sattığı hisseleri 20-25 milyar dolara geri almak zorunda kalabileceğini söyledi.

'Kârı alıp alıp yemişler'

Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle kamunun 98 milyar dolar zarara uğratıldığını iddia eden Erdoğdu, Telekom'da yaşanan süreci şöyle özetledi:

» Telekom'un yüzde 55'lik hissesi 2005 yılında 6,5 milyar dolara 21 yıllığına devredildi. 2007 yılında şirket, daha önce dört taksitte ödenmesi planlanan 4,31 milyar dolarlık kısmı peşin ödeyerek Hazine'deki hisselerinin tamamını aldı. Şirket o dönemde bankalardan aldığı borcu ödemede zorluk çekince 2013'te borcunu yapılandırdı. O borç da ödenemedi.

» Şirket özelleştirmeden bu yana toplam 22 milyar liranın üzerinde net kâr elde etti. Yani kâr eden bir şirketten bahsediyoruz. Fakat kârı alıp alıp yemişler. Bu da yetmemiş, Telekom'u aşırı da borçlandırmışlar. Şirketin içi boşaltılmış.

» Telekom'u satın alan Hariri ailesine ait Oger Telekom şirketi, özelleştirme sözleşmesinde taahhüt ettiği hiçbir yatırımı yerine getirmedi.

'Hintli işçileri açlığa mahkûm etmişler'

» Telekom şirketinin satıldığı Hariri ailesinin Suudi Kralı'yla bir dünürlük ilişkisi var. Ama son dönemde petrol gelirlerinin düşmesi Arap sermayesini sıkıntıya soktu. Hariri'lerin Suudi Arabistan merkezli inşaat şirketi Saudi Oger son 8 aydır 20 bin çalışanının maaşlarını ödeyemedi ve iflasın eşiğinde. Şirket, çalıştırdığı 800 Hindistanlı işçiyi işten attı. Hindistan bölgede aşevi açmak zorunda kaldı

» Suudi kralığı, borç içindeki şirketin hisselerini Saudi Oger firması üzerinden almaya çalıştı fakat girişim henüz başarıya uğramadı. Telekom'un özelleşmesi sürecinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Başbakan Binali Yıldırım, krizin çözümü için devreye girdi. Kamu bankalarından açılacak kredilerle hisselerin yandaş şirketler tarafından alınması ihtimali var.

» Kamu bankaları hükümetin yolsuz projelerini finanse etmekten finansal sıkıntı içine girmeye başladı.

'Halk düşük hizmete ağır fatura ödüyor'

» En önemli konu şu: Hiçbir stratejik yatırım ve özelleştirme şartnamesinde yer alan altyapı yatırımları yapılmadığı için Türkiye'deki telefon ve internet hizmetleri olması gereken seviyenin çok altında kaldı. Telekom ana servis sağlayıcısı olduğu için diğer telefon, internet ve televizyon şirketleri de durumdan olumsuz etkileniyor. Halk ise 10 yıldır aldığı hizmete göre dünyanın en ağır faturasını ödemek zorunda kalıyor.

» Uzmanlarla birlikte yaptığımız hesaba göre Telekom özelleştirmesiyle ortaya çıkan zarar 98 milyar TL. (Bu hesaplamada internet ve telefon hizmetlerinin çok kalitesizleştirilmesi gibi maddi olmayan unsurlar yok)

» Telekom normalde satılmış bir varlık değil, kiralanmış bir varlık. 21 yıl sonra bize dönecek. Ama hisse rehinine izin veriyorlar. Bu sefer de bankaların Türk Telekom'a el koyma ihtimali var. Bu olmasın diye ne yapılacak? Hazine bu parayı ödemek zorunda kalacak. Devlet 6,5 milyar dolara Telekom'un yüzde 55 hissesini satmıştı. Şimdi 20-25 milyar dolara içi boşaltılmış bir şirketi geri almak durumunda kalacak.

Kamu nasıl zarar ettirildi?

Erdoğdu’nun açıklamasına göre Türk Telekom’da kamunun 98 milyar dolar zarara uğratılması süreci şöyle:

» Piyasa serbestletirilecek yani bir sürü telekom şirketi çıkacak dediler. Bunlar olmadı. Bunlar olmadığı için fiyatlar düşmedi. Tekel halinde devam etti. Tekel bir şirket normalde özelleştirilemez.

» Özelleştirdikten hemen sonra abone başına 20 TL sabit ücret koydular ev telefonlarına. 20 milyon aboneden ayda 400 milyon TL kazandılar. Yılda 4,8 milyar TL eder. Bu haksız kazancı Danıştay iptal etti ama uygulama halen sürüyor.

» Telekom özelleştirilirken yüzde 30 kurumlar vergisi vardı. Yani Telekom kârının yüzde 30’unun devlete veriyordu. 4 milyar dolar kabaca brüt karı olduğunu düşünürsek 1,2 milyar dolar vergi veriyordu. Telekom özelleştirildikten 6 ay sonra kurumlar vergisi yüzde 20’ye düşürüldü. Verginin düşmesinden de yıllık 400 milyon dolar kazanç sağlandı. Böyle bir vergi değişmii yapacaksan önce şartnamesini yazarsın veya vergi düşürüldükten sonra özelleştirirsin. Bu yapılmadı.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geçtiğimiz hafta beklentilerin altında​ kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre daha önce 16 Mart ile biten haftada 210 bin seviyesinde gerçekleştiği açıklanan başvuru sayısı 212 bin ol...

Asgari ücrette seçim sonrası büyük tehlike

Enflasyon hızla yükselirken hükümet 2024'te asgari ücrete ara zam yapmama kararından geri adım atmadı. Konu seçim döneminde de gündeme gelmedi. Asgari ücrette ara zam olmaması, özel sektö...


Sosyal koruma harcamalarının milli gelire oranı geriledi

Sosyal koruma harcaması 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Bu harcamanın yüzde 98,2'sini 1 trilyon 267 milyar 924 milyon...

JPMorgan'dan borsa uyarısı geldi

Banka stratejisti Dubravko Lakos-Bujas müşterilerine çarşamba günü yayımladığı notta yatırımcıları momentum trade hareketi durakladığında “yanlış tarafta sıkışıp kalabilecekleri” konusund...


Borsa güne yükselişle başladı

Bankacılık endeksi yüzde 0,59 ve holding endeksi yüzde 0,18 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,88 ile kimya petrol plastik olurken, en çok kaybettiren ...

TÜİK: İşgücü maliyeti 2022'de aylık 11 bin 602 TL oldu

TÜİK'in İşgücü Maliyeti İstatistikleri sonuçlarına göre 2022 yılında aylık ortalama işgücü maliyeti 11 602 TL olarak gerçekleşti. Finans ve sigorta faaliyetleri (K) sektörü, 28 bin 790 TL...


Yatırımcılar dikkat... Altın fiyatları düşüşte!

Geçen hafta Fed kararı sonrası rekor seviyeye yükselen altın haftanın dördüncü işlem gününde de düşüşünü sürdürüyor. İşte gram altın, çeyrek altın, Cumhuriyet altını, ons altın fiyatları....

Vergide 17,5 milyarlık kaçak yakalandı

Ülke genelinde 237 bin vergi incelemesi yapan vergi müfettişleri 17,5 milyar liralık kayıp ve kaçak yakaladı. Mükelleflere 37 milyarlık ceza faturası çıktı. Vergi müfettişlerinin 2023 yıl...


Pegasus, Boeing 737 kararını değiştirdi

Pegasus Havacılık CEO’su Güliz Öztürk Bloomberg’e verdiği röportajda, “Tek tip bir filo oluşturma yolunda ilerliyorduk. Ancak mevcut büyüme ve büyüklükle birlikte kendi iç analizlerimizi ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR