Yukarı
163098

Belediye dershaneleri geri dönüyor

22 Kasım 2016 09:21

Ege’nin Sesi- Belediye dershaneleriyle ilgili yeni düzenleme yeni Kanun Hükmünde Kararname ile geldi. Daha önceki kararnameyle yasaklanan ve kapatılmaya başlanan belediye dershanelerinin önü bu karar ile açılmış oldu.

OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılması istenen belediye dershaneleri, sabaha karşı çıkarılan yeni KHK ile yeniden faaliyete olacak.  Özel Eğitim Kurumları Kanunu'nda ilgili fıkraya eklenen cümleyle, belediyeler, milli eğitim müdürlükleriyle işbirliği içinde ücretsiz kurslar açabilecek. 

Son kararnamenin 34’üncü maddesinde “8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'Belediyeler, sivil toplum kuruluşları' ibaresi 'Sivil toplum kuruluşları' şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir. Belediyeler ise il millî eğitim müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde, örgün eğitim programlarına destek mahiyetinde ücretsiz kurslar açabilir” denildi. Yani buna göre belediyeler, milli eğitim müdürlükleriyle işbirliği içinde ücretsiz kurslarla öğrencileri Anadolu Liseleri ve üniversitelere hazırlayabilecek. 

İZMİR'DE BİNLERCE ÖĞRENCİ YARARLANIYOR

İzmir'de başarılı, ancak maddi durumu iyi olmadığı için kurslara devam edemeyen binlerce öğrenci, belediyelerin dershanelerinde liselere ve üniversiteye hazırlanıyor. Belediye dershaneleri arasında 6250 öğrenciyle Bornova Belediyesi’ne ait BELGEM öne çıkıyor. BELGEM’de 48 öğretmen görev yapıyor. Gaziemir’in GAZİGEM’inde 2010 öğrenci 67 öğretmen, Karşıyaka KARGEM’de 1560 öğrenci, 37 öğretmen, Karabağlar KARBEM’de 1340 öğrenci, 27 öğretmen, Buca Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi’nde 1200 öğrenci 45 öğretmen bulunuyor. Menemen’de 1018, Bayraklı’da 900, Çiğli’de 550, Narlıdere’de ise 450 öğrenci eğitim alıyor.

"YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ"

 İzmir’de belediyelerin dar gelirli ailelerin başarılı çocuklarına sağladığı ücretsiz kursların kapanmaması için Başbakan Binali Yıldırım’a mektup yazan ve “Belediye dersanelerini kapatma kararından vazgeçin” çağrısında bulunan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, son yayınlanan KHK ile yapılan yanlıştan dönüldüğünü söyledi. Karabağ, “Kurslarımızın kapanmaması için çok uğraştım. Bu yanlıştan dönüleceğini düşünüyordum. Bizden mutlusu yok. Şimdi gerekli işlemleri yapıp yolumuza devam edeceğiz” dedi.

29 Ekim’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediyeler tarafından düzenlenen ücretsiz kursların önü kapanmıştı. Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, bu karar öncesi Başbakan Binali Yıldırım’a bir mektup yazmıştı. Karabağ, “Kapatma kararın vazgeçilmeli. Fakir aile çocukları eğitimde fırsat eşitliğini yakalaması gerekir” demişti.

"YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"

Başkan Karabağ, Bayraklı Gençlik ve Eğitim Merkezi’nde (BAYGEM) bine yakın öğrencinin kurs gördüğünü belirterek, “Bir önceki KHK ile belediyelerin bu kursları düzenlemesinin önü kapatıldı. Kurslarımızın kapanmaması için çok uğraştım. Bu kararın yanlış olduğunu ifade ettik. ‘Belediyelerle ilgili bölüm yeniden değerlendirilebilir’ dedik. Son yayınlanan KHK ile bu yanlıştan dönüldü. BAYGEM öğrencileri geçtiğimiz yıl TEOG’da yüzde 100, LYS’de yüzde 85 başarı yakalamıştı. Bu çocuklar bizim geleceğimiz. Bizim en çok övündüğümüz projemiz…Şimdi gerekli prosedürleri tamamlayıp yolumuza devam edeceğiz” dedi.

"BİZDEN MUTLUSU YOK"

“Şuanda bizden mutlusu yok” diyen Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, “Bin insanın geleceğine yön vermek gerçekten çok önemli. Çocuklarımızın hayallerindeki lise ve üniversiteleri kazandığında, yüzlerindeki sevinci anlatmanın tarifi yok. 2009’da belediye kurulduğunda ilk işlerimizden biri de BAYGEM’i kurmak oldu. Burayla ilgili projelerimiz var. İlçe emniyet müdürlüğü binası bize ait. Orayı boşalttıklarında orayı da kurs merkezi yapacağız. Böyle bir projemiz var. Kurs verdiğimiz öğrenci sayısını da artırmayı düşünüyoruz. Atatürk’ün yolundan giden öğrencileri yetiştirmeye devam edeceğiz. Binlerce kişinin yaşadığı mağduriyet ortadan kalktı. Öğretmenlerimiz işine aşına tekrar dönecek ” diye konuştu.
KARGEM KAPANMAYACAK
Belediyelerin, eğitim faaliyetlerine sınırlama getiren ve dershanelerinin kapatılmasını öngören Kanun Hükmünde Kararname’de düzeltme yapıldı. Yeni haliyle, belediyelerin ‘dershane ve eğitim merkezi’ faaliyetlerinin devam etmesinin önü açılırken, KARGEM’de eğitim gören yaklaşık 2 bin ihtiyaç sahibi öğrenci de rahat bir nefes aldı. Başkan Akpınar “Kararlıydık, dik durduk ve KARGEM’i kapatmadık. Haklı olduğumuz anlaşıldı” dedi.

Belediyelere ait dershanelerin ve eğitim merkezlerinin kapatılmasına ilişkin geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname tepki çekmiş, hem ihtiyaç sahibi öğrenciler hem de veliler mağdur olma korkusu yaşamıştı. Söz konusu Kanun Hükmünde Kararname, düzenlenerek yeniden yayınlandı. Buna göre; belediyelerin, Mili Eğitim Müdürlükleri ile yapılan ve Bakanlıkça onaylanan protokol çerçevesinde eğitim faaliyetlerine devam edebilmesinin önü tekrar açıldı. Karar, hem belediyelerde hem öğrencilerde hem de velilerde büyük mutluluk yarattı.MUTLUYUZ, GURURLUYUZ  

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Belediyelerin Atatürk’e, Cumhuriyet’e, devlete bağlı nesiller yetiştirmesinin, bu doğrultuda eğitim merkezleri açmasının yanlış bir şey olmadığını savunmuştuk. Kapatma kararının yanlış olduğunu söylemiştik ve KARGEM’i kapatmayacağımızı duyurmuştuk. KHK’nın arkasından dolanıp, isim değişikliğine de gitmedik. Bu konudaki dik duruşumuzun ve kararlılığımızın mükâfatını aldık. Bu yanlıştan dönen ve sağduyu ile kararı düzelten herkese teşekkür ediyoruz. KARGEM bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atatürk'e ve Cumhuriyet değerlerine bağlı öğrenciler yetiştirmeye devam edecek. Mutluyuz ve gururluyuz” dedi.

"SOKAĞA BIRAKMAM" DEMİŞTİ

Karşıyaka Belediyesi, eğitim merkezlerinin kapatılmasına yönelik kararın ardından, belediye önünde 3 bin kişi ile eylem yapmış; öğrenciler, aileler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte, hatalı kararın düzeltilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Başkan Akpınar da “Karar yanlış ve eminim geri çekilecek. Ben çocuklarımı da öğretmenlerimi de sokağa bırakmam” demişti.

NARBEM kapanmadan hizmete devam

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, OHAL kapsamında çıkarılan 677 ve 678 sayılı KHK’lar belediye dershaneleri kapatılmasına yol açan kararname ilgili bir açıklamada bulundu. Batur ‘NARBEM’in kuruluş aşamasında ön gördükleri bu sıkıntıyı, aldıkları önlem ile ortadan kaldırarak bu süreç boyunca NARBEM’in kapatılmadığını, öğretime devam edildiğini ve öğrencilerin mağdur olmadığını, CHP Genel Merkezinin talimatları doğrultusunda merkezi sonuna kadar açık tuttuklarını’ ifade etti.

Batur’dan Kaymakama teşekkür

Geçtiğimiz haftalarda OHAL kapsamında çıkarılan 677 ve 678 sayılı KHK’lar belediye dershaneleri kapatılmasına yol açmıştı. Bu kararname ile OHAL kapsamında çıkan kanun hükmünde kararnameler arasında yer alan 676 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereği belediyelerin eğitim faaliyetleri durduruldu. Özellikle ilçe belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren İzmir’deki dershanelerin kapısına kilit vurulmuştu. İzmir’in birçok ilçe belediyesinin bünyesinde faaliyet gösteren dershaneler birbiri ardına kapatılmıştı. Şok etkisi yaratan karar ile Karşıyaka’da Kargem, Bayraklı’da Baygem, Bornova’da Belgem, Buca'da Bugem, Gaziemir’de Gazigem gibi isimlerle faaliyet gösteren yerlerin yanı sıra Aziz Nesin Bilgi ve Eğitim Merkezi BEM'e de devre dışı kalmıştı. Narlıdere Belediyesinin en önemli sosyal hizmetlerinden biri olan ve 2002 yılında dar gelirli ailelerin çocuklarının dershanesi olarak kurulan NARBEM ‘Eğitimde Fırsat Eşitliği’ sloganıyla Narlıdereli gençlerin geleceği için bir fırsat oldu. Belediye, Halk Eğitim ve kaymakamlık işbirliği ile Narlıdereli gençlere eğitimde fırsat eşitliği sağlayan NARBEM ile ilgili OHAL kapsamında çıkarılan 677 ve 678 sayılı KHK’lar kapatılan dershaneler ile ilgili bir açıklama yapan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, NARBEM’in bu üzücü süreç boyunca kapatılmadığını, hizmetlerine devam ettiğini ve bundan sonrada devam edeceğini belirtti.

Batur “14 yıldır dar gelirli vatandaşlarımızın çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla hizmet veren NARBEM görevine devam ediyor. Basında yer alan ‘Belediye dershaneleri kapatıldı’ haberlerini üzülerek takip ettik. Bu süreç boyunca kapatılmayan ve gençlerimize hizmet vermeye devam eden NARBEM bundan sonra da hizmet vermeye devam edecektir. Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi Yerel yönetimler ‘den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un yolladığı CHP Genel Merkezden gelen talimatlar doğrultusunda biz bir kapatma kararı almadık ve sonuna kadar açık kaldık. Narlıdere Belediyesi olarak belediyelerin eğitim kurumları ile ilgili yaşanan bu sıkıntısını çok daha önceden öngörerek 2002 yılında NARBEM’in hizmetlerini Belediye, Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık ile birlikte gerçekleştirilen protokol ile yıllardır sürdürüyoruz. Bizim 2002 yılından bu güne Belediye, Narlıdere İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kaymakamlık uyum içerisinde devam eden bu hizmet Narlıdere’de KHK’lardan sonra hiç aksamadan devam edecektir. Narlıdere Kaymakamımız Hayrettin Çiftçi gençlerimizin geleceğini ilgilendiren bu konuda Eğitim merkezimizin açık kalması için sonuna kadar bize destek oldular. Bir kez daha NARBEM’de öğrenim gören öğrenciler adına teşekkür ediyorum.” dedi. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Urla Belediye Meclisi'nden 2023 faaliyet raporuna şerhli onay

Urla Belediyesi nisan ayı meclis toplantısının üçüncü birleşiminde görüşülen faaliyet raporunun bazı bölümlerine denetim ve inceleme yolu açık olmak üzere şerh konularak oylandı ve oy çok...

Kaymakam Sarı’dan Başkan Türkmen’e tebrik ziyareti

Kemalpaşa Kaymakamı Musa Sarı, İlçedeki çeşitli kamu kurumu müdürleri ile birlikte Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'e makamında hayırlı olsun ziyaret gerçekleştirdi.


Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju Çelik Kuzey Ege Bölgesindeki gazetecilerle buluştu

Bergama Belediye Başkanı Dr. Tanju ÇELİK, bölgedeki tüm yerel gazeteci, radyo ve sosyal medya hesaplarının yöneticileriyle buluştu ve Bergama’nın geleceğine dair değerlendirmeler yapıldı....

Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde büyük dönüşüm başlayacak

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Kapalı Pazar Yeri’nde incelemeler yaptı. Sabahın ilk ışıklarıyla, henüz pazarcı esnafı tezgahını yerleştirirken binaya gelen Başkan Eşki, hem e...


CHP'de çalıştay zamanı! İşte program...

CHP’de yerel seçimlerde seçilen  il ve ilçe ve belediye başkanları "Yerel Yönetim Çalıştayı"nda bir araya gelecekler. Genel Başkan Özgür Özel’in başkanlığında yapılacak olan toplantı 20-2...

Mali Hizmet Kalitesinde Yükseliş: Filiz Başkan Mali Tabloyu Açıkladı

Efes Selçuk Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı'nın ikinci birleşiminde görüşülen 2023 yılı faaliyet raporunun sunumunu yapan Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, yükselen enflasyon ve artan...


Vatandaş istedi, Başkan Önal talimat verdi

Havaların ısınmasıyla oluşabilecek sinek, böcek ve haşerat sorununa karşı harekete geçen Bayraklı Belediyesi, anında çözümle vatandaşın takdirini topladı. Bu kapsamda Soğukkuyu Mahallesi’...

Narlıdere'de temizlik seferberliği sürüyor

Narlıdere Belediyesi’nin kent genelinde başlattığı temizlik seferberliği sürüyor. Belediye ekiplerince ilçenin 11 mahallesinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, her gün iki mahallede gene...


Toplu ulaşıma Maraton İzmir ayarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 21 Nisan Pazar günü koşulacak Maraton İzmir nedeniyle bazı ESHOT ve İZTAŞIT hatlarında geçici güzergâh değişiklikleri yapacak. İZDENİZ’e...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR