Yukarı
170270

Kocaoğlu'ndan çarpıcı referandum mesajları

06 Şubat 2017 22:36

EGE’NİN SESİ-İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, anayasa değişiklik teklifi ve referandum süreciyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Katıldığı bir televizyon programında açıklamalar yapan Başkan Kocaoğlu, canlı yayında şu ifadelere yer verdi:

"EKONOMİK DARALMAYA DOĞRU GİDİŞ VAR"

“İçeride PKK terörü var. Suriye ve Irak'tan gelen başta IŞİD olmak üzere çeşitli terör odakları var. Ordumuz El Bab'ta ve Türkiye'de terörle mücadele ediyor. Ülkenin birlik beraberliğe en çok ihtiyacı olduğu dönem.

15 Temmuz darbe girişimi hala bakıyoruz hükümetimiz bunları temizlemeye çalışıyor. Böyle bir atmosferdeyiz.

Ekonomiye geldiğimizde henüz pazarda ve hayatta kriz diyeceğimiz ekonomi yok ama makro göstergeler bir durağanlığa belki sonunda kimse istemez biz de istemiyoruz belediyeyi yönetiyoruz herkesin işi var bir ekonomik daralmaya doğru gidiş var. 

Tablo bu...

Bir de 2015 yılının birinci 6 ayı, 7 Haziran seçimleriyle geçti. 6 ay öyle kaybettik. İkinci 6 ay 1 Kasım seçimleri...2016'da ilk 6 ay Başbakanlık krizi...İkinci 6 ay da bu darbe girişimi oldu. 

Geldik 2017'ye...Birinci 6 ayı referandumla geçiriyoruz. İkinci 6 ay da ne olacak bilmiyoruz. Hiçbir ekonomi hiçbir toplum sadece seçimle siyasetle yaşayamaz.Yazık ekonomimize yazık ülkemize...

İster Cumhurbaşkanlığı sistemi seçimi deyin ister Başkanlık sistemi seçimi deyin. Adı önemli değil. İçeriği önemli. Dünyada güçlü parlamentoların güçlü devlet kurumlarının olduğu ülkelerde, istikrarlı büyüme demokrasisi de hukukun üstünlüğü de insan hakları da barışa katkısı da güçlü parlamenter rejimlerin daha başarılı olduğu aşikar.

"DEVLET EREZYONA UĞRUYOR"

Özellikle benim hissettiğim ve altını eş dost sohbetlerinde parti içi toplantılarda çizdiğim bir tablo vardı. Devlet erozyona uğruyor. Devlet kurumları...Ben söylediğimde ortada hiçbir şey yoktu. Devlet kurumları devletin tamamına milletin tamamına eşit davranan kurumlar adil davranan kurumlar. Ordu ülkeyi koruyacak. MİT bir devlet kurumudur. Koruyacak. Emniyet aynı şekilde. Yargı adelet dağatacak. Tarafsız olacak kurumlar. Devlet erezyona uğrayınca bu kurumlara siyaset giriyor ticaret giriyor. Devlet zayıflıyor. Ben 2010'da hissettim bunu. Problem devlet kurumlarının 2010'dan beri erezyona uğraması. Anadolu'da bir laf var. Devlet başa kuzgun leşe...Kişiler gelir geçer. Devlet daim olacak, güçlü olacak bütün vatandaşlarını koruyacak.

Amerika'da başkanlık sistemi var ama yargı başkana 'dur' diyebiliyor. Parlamento orada tamamen özgür. Anayasamızın değişmesi gerek bana göre de...Bugünün koşullarına göre bir anayasa değişikliği ile hareket etmemiz gerekiyor. Hukuku güçlendirmeden devlet kurumlarını güçlendirmeden, tarafsızlıklarını korumadan seçim yasasını değiştirmeden yapacağınız anayasa, uygulamalar adı ne olursa olsun hepsi hiçbir iyilik getirmez. 

"DEVLET GÜÇLÜ OLACAK"

17 defa 1982 anayasası değişti. Hepsinde uzlaşı sağlandı. 18. değişiklikte uzlaşı yok.

Bütün sistemler yönetim sistemleri o coğrafyaya o millete o devlete tarihine geleneğine özelliklerine uygunsa başarılı olur. Uygun değilse başarılı olmaz. 

Ulu Önderimiz Cumhuriyet kurdu. Devrimleri yaptı. 100 senedir devam ediyor. Demek ki yaptığı bütün devrimler Anadolu insanının geçmişine inancına değerlerine uygun. 

Bu coğrafya da devletin kesinlikle ve kesinlikle zayıflamaması gerek. Devlet güçlü olacak. Devlet kurumlarıyla güçlü olacak. 

"UZLAŞI KÜLTÜRÜNÜN YERLEŞMESİ LAZIM"

Ben parlamenter sistemden yanayım. Başkanlık sistemi olmaz diye de bir şeyimde yok. Bu coğrafyaya getirirsiniz güçlü parlamentoyu getirirsiniz yargının bağımsızlığını sonra başkanlık sistemi de olabilir. Ancak benim inancım biz de parlamenter sistem ülke koşullarımıza daha uygun. 

Bu coğrafyada Anadolu'da 33 medeniyet kuruldu. Geçiş dönemlerle bu sayı ikiye katlanıyor. İstilalar gelenler gidenler...Bu toplum var olabilmek için iki tane tecrübe edinmiş. Topluma sinen iki özellik var. Biri sabırlı olması...Bu toplum sabırlıdır. İkincisi de yaşayabilmek için dayanışma içinde olmasıdır. 

Daha önce uzlaşılan maddeler getirilmeliydi meclise...İşte size 64 maddede anayasa değişikliği...Bu uzlaşı sağlanmıştı. Bu niye geçmedi. Götürülürdü geçerdi. Kimse tek başına uzlaşı yok ben her şeyi idare edeceğim böyle bir şey yok. Uzlaşı kültürünün bu ülkeye yerleşmesi lazım...

Sistem değişecekse demokrasiyi geliştirmeli. Anayasa demokrasi değişsin diye katılımcılık artsın diye değiştirilir. Anayasa ceza kanunu değildir. Ülkede yaşayanların ortak metnidir. 

Rahmetli Demirel'in ve 82'deki siyasilerin yasağının kalkıp kalkmaması için referandum yapıldı. Siyasi yasaklar kalksın mı kalkmasın mı diye soruldu. Bunun referandumu yapılır. 18 madde, bir çok maddeyi etkiliyor. Benim diyen hukukçuların bile zorlandığı bir sistemde böyle acele bir değişiklik yapılması doğru değildir. Değişiklik yapacaksanız konunun uzmanları tecrübeli siyasiler hepsi beraber teknokrat kadroyla birlikte yapmalı. Burada köklü bir değişiklik yapılıyor ortada uzman yok, kadro yok. 

Adalet ve Kalkınma Partisi'ne 1 Kasım'da oy verenler yine oy verirse buradan 'evet' çıkar. Matematik bunu söylüyor. Ben Adalet ve Kalkınma partililerinde bu değişiklikten rahatsız olduğunu ve 'hayır' oyu vereceğine inanıyorum. MHP'lilerin de bir kısmının rahatsız olduğunu ve 'hayır' diyeceğini düşünüyorum. CHP'ye oy vermeyen solda ve sağda yer alan diğer partilerin de 'hayır' dediğini görüyoruz.

Bu sadece CHP'nin değil, 80 milyonun sorunu...Şu maddeyi istiyorum da öbürünü istemiyorum yok burada. Onun için bu bir dursun sakinleşelim, başımızdaki problemler halladilsin, 2019'da daha var. Oturalım konuşalım, seçim yasasını da konuşalım. Anayasayı da baştan konuşalım.

"CHP'YE NE FETÖ NE DE PKK BULAŞIR"

CHP sıradan bir parti değiil. Dünyanın en eski partilerinden. İlk meclis Cumhurbaşkansız sadece meclis başkanıyla hükümetiyle Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış bir meclis, parti...Bu partiye terör bulaştırmaya çalışmak onun bunun yanına koymaya çalışmak doğru değil. 

Geçmişimize bakarsak. 2000 yılından bu yana kim kimle ne iş yapmış, kim kimle nasıl ittifak kurmuş bu ayna gibi ortada. Bana bulaşmaz. Bana dediğim CHP'ye... Bize bulaşmaz. Ne PKK, ne FETÖ, ne IŞİD bulaşır. Bize hiçbir şey bulaşmaz. Biz vatanın milletin geleceği için uğraşan insanlar topluluğuyuz. CHP'ye yafta yakıştırmaya çalışmak bence büyük hatadır. Çok büyük hatadır. Bunun altından kalkmak mümkün değildir. CHP'ye terörist dersen, vatan hainleriyle işbirliği yapıyor dersen olmaz. Ben bu lafı söylenmemiş yok farz ederim.  

Biz 'hayır' cephesindeyiz. Çalışacağız. Termel görevimiz. Adalet ve Kalkınma Partisi de çalışacak. Ne biz tekiz. Ne de Adalet ve Kalkınma Partisi...Bu anayasanın gelecek kuşaklara fayda sağlayacağına inananlar 'evet' diyecek. Fayda sağlamayacağını düşünenler demokrasinin güçlenmesini isteyenler 'hayır' diyecek. Şu parti bu parti işi değil. 80 milyon insanımız var. Karar verecekler. Hayırlı olsun."



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan’da Belediye Başkanı Kaan Bağçivan oldu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Beyaz Altay Gündüz Bakımevi öğrencilerinden Kaan Bağçivan, Belediye Başkanı Mustafa Turan’ı ziyare...

Bayındır 25. Uluslararası Çiçek Festivali 25-28 Nisan'da Yapılacak

Bayındır Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Çiçek Festivali'nin bu yıl 25'ncisi gerçekleştirilecek. Bayındır şehir merkezinde yapılacak olan festival ...


EGEHAYMER kalitesini bir kez daha tescilledi

Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAYMER), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yapılan denetimler sonucunda hâlihazırda sahip olduğu TSE-ISO-EN 9001 ...

Helikopterleri ağaçta asılı kalan çocukların imdadına belediye koştu

Engelsiz bir kent için çalışmalarını ilçe genelinde hızla sürdüren Torbalı Belediyesi, bugün down sendromlu Eren ile Williams sendromlu Eymen kardeşler için seferber oldu. Babaları Ersen ...


Tarım Fuarı katılımcılarını da ziyaretçilerini de mutlu etti

Tarım ve hayvancılık sektörüne yön veren Ödemiş’te ilklere imza atıldı. Çiftçini ayanğına götürülen fuar, katılımcılarını da ziyaretçilerini de mutlu etti. Ödemiş Ticaret Borsası’nın öncü...

Güzelbahçe’de 23 Nisan ve Konser Coşkusu Yaşanacak

Güzelbahçe Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklar için OLİVELA yaşam parkında bir dizi etkinlik düzenleyecek, akşam da Niyazi Koyuncu konseri ile bayram coşkus...


Başkan Tugay: “Vicdanımızın sesini dinlemekten asla vazgeçmeyeceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay eşi Öznur Tugay ve ilçe belediye başkanlarıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Tugay, “Görevimizin başında ...

İzmir'de 'Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı' yapıldı

İZMİR'de Tarım ve Orman Bakanlığı ile AFAD ve Hayvan Arama Kurtarma Derneği (HAK-TİM) iş birliğinde Hayvan Arama Kurtarma Tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikatta, iguana, kuzu, keçi, kedi,...


Maratonİzmir 5'inci kez koşulacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 5'inci kez düzenlediği, Türkiye'nin en hızlı maraton parkuru olma özelliği taşıyan Uluslararası İzmir Maratonu (Maratonİzmir) yarın yapılacak. Renkl...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR