Yukarı
171862

10 kentten 8'i Türkiye'de!

24 Şubat 2017 14:41

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa'da havası en kirli 10 kentten 8'i Türkiye'de bulunmaktadır. En önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilen hava kirliliği, DSÖ tarafından kansere yol açan başlıca çevresel sorunlar arasında gösterilmektedir.

İngiliz Guardian gazetesinde yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü’nün şehirlerdeki hava kalitesi ile ilgili verilerin analizi Türkiye'deki kentlerin havasının ne kadar kirli olduğunu ortaya koydu. DSÖ'nün veri tabanını kullanarak, kentlerde hava kalitesi üzerine yapılan analizde Avrupa’dan ABD’ye, Afrika’dan, Asya’ya hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı kentlere dair bilgiler yer aldı. Analiz, dünya genelinde her gün milyarlarca insanın kirli hava soluduğunu gösteriyor.

Nazlıaka'nın soru önergesi şöyle;

Başkent Ankara hava kirliliği yüksek olan illerimizden biridir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre Ankara’nın havası yıllardır kirlidir ve tüm uyarılara rağmen önlem alınmamaktadır. Bu kirlilik sonbahar ve kış aylarında insan sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşmaktadır.

2016 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ankara Sincan’da bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun ölçümlerine son verdiği iddia edilmektedir. Yaşanan bu durum bir skandaldır. Ankara’nın en önemli hava kalitesi izleme istasyonlarından birinde, 2016 yılında PM 10 ölçümü yapılmamıştır. Ankara’nın hava kalitesine ilişkin verileri saklamaya yönelik bu hamleye karşın TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şubesi; 2016 yılında başkentimizde PM 10 sınır değeri 420 defa aşıldığını açıklamıştır. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu ilçelerden biri olan Sincan verilerinin eklenmesi durumunda bu sayının daha da artacağı ortadadır.

Tüm uyarılara rağmen Ankara’da özellikle hava koridorlarında dikey yapılaşma devam etmektedir. Raylı sistem (metro) yaygınlaştırılıp geliştirilemediği için otomobil sayısındaki artış, şehir içinde özel otomobil ağırlıklı ulaşım ve trafik sıkışıklığı bu kirliliği daha da arttırmaktadır.

Bu bağlamda;

1- Sincan Ankara’da hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçelerden biridir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sincan’da bulunan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu’nda 2016 yılında PM 10 parametresi ölçümlerinin yapılmadığı iddiası doğru mudur? Doğru ise 2016 yılına kadar devam eden bu ölçümlere neden son verilmiştir? Hangi gerçekler manipüle edilerek halktan saklanmaya çalışılmaktadır?

2- Kamu kurum ve kuruluşlarının öncelikli görevlerinden biri vatandaşlara kamuoyunun bilmesi gereken konularda yeterli ve doğru bilgi vermektir. Hele hele bu konu insan, toplum ve çevre sağlığıyla ilgiliyse bu hassasiyet daha fazla gözetilmelidir. Söz konusu istasyonun PM 10 ölçümlerine son verilmesi ilgili kurumun bu görevi aksatması anlamına gelmiyor mu? Yetkililer hakkında idari ve adli soruşturma açılacak mıdır?

3- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme İstasyonu verilerine göre 2016 yılında Ankaralılar kaç gün temiz hava solumuştur? Ankara’da temmuz, ağustos aylarında dahi hava kirliliği görülmesi hava kirliliği için acil önlem alınması gerektiğini göstermektedir? Alınan önlemler nedir? 2016 yılında Başkentte 2016 yılında PM 10 sınır değeri 420 defa aşılmıştır. Değerin aşıldığı gün ve ilçelere ilişkin verilerin ayrıntısı nedir?

4- Son yıllarda artan kanser hastalığı oranında hava kirliliğinin etkisi nedir? 2011- 2017 döneminde Ankara özelinde kanser hastası sayısındaki artış nedir?

5- Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı, Şereflikoçhisar ilçelerinde PM 10 değerinin en yüksek olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir? PM 10 değerinin en düşük olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir?

6- Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan, Yenimahalle ilçelerinde PM 10 değerinin en yüksek olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir? PM 10 değerinin en düşük olduğu dönem ve kirlilik oranı nedir?

7- Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa'da havası en kirli 10 kentten 8'i Türkiye'de bulunmaktadır. Bu kentlerimizde hangi önlemler alınacaktır?

8- Bugüne kadar bu konuda verdiğimiz soru önergeleri yanıtlanmamıştır. Bunun gerekçesi nedir? Çocuğuyla yaşlısıyla halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren bir soru önergesine yanıt verilmemesini devlet ciddiyeti açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

Özgür Özel'den Erdoğan'la görüşme açıklaması: Önemli gündemlerim olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin olarak gazetecilere açıklama yaptı.


Bakan Fidan'dan 'Demirtaş ve Kavala' şartı koyan Hollanda'ya ziyaret

Hollanda Parlamentosu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB'nin Türkiye...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan'a veda töreni

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın görev süresinin 20 Nisan’da dolması nedeniyle başkanlık koltuğuna Kadir Özkaya oturacak. AYM’de Zühtü Arslan için yarın veda töreni yapılac...


APP plaka satan kişi yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sosyal medya hesapları üzerinden sahte mühürlü ve mühür k...

CHP'nin yeni grup başkanvekili belli oldu

CHP'nin yeni grup başkanvekili Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. CHP'de, Burcu Köksal’dan boşalan CHP Grup Başkanvekilliği için yapılan seçim tamamlandı. CHP'nin diğer grup başkanvekil...


Kuran kursu davasında yeniden karar çıktı!

Konya'da 2008 yılında, 17 öğrenciyle 1 eğitmenin öldüğü, 29 kişinin de yaralandığı ruhsatsız 3 katlı kız Kuran kursu binasının, gaz sıkışması kaynaklı patlamada çökmesine ilişkin 11 sanığ...

AYM'den uzman çavuş kararı

Anayasa Mahkemesi, 6 ay veya daha fazla hapis cezası alan jandarma uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti. Anayasa Mahkemesi (AYM), jandarma uzman...


Yabancı gözlemcilerden 31 Mart yorumu

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden 24 kişilik heyet 31 Mart seçimini yerinde takip etti. Gözlemciler, yüzde 78'lik katılım oranına dikkat çekti. Avrupa Konseyi Yere...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR