Yukarı
173980

Karaburun türbinliklere isyan etti!

23 Mart 2017 16:08

Karaburun Kent Konseyi Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artırımı  Projesi süreciyle ilgili basın açıklamasında bulundu. ÇED olumlu  kararı  yargı kararıyla iptal edilen  Lodos a.ş. Karaburun Res’in 47 ilave türbinlik kapasite artışı projesi  için  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2009/7 sayılı genelgeyi uygularak sürece devam etme kararı aldı.

Karaburun RES’in 47 ilave türbinlik kapasite artırımına ilişkin ÇED Olumlu Kararı İzmir 6. İdare Mahkemesi’nin  15/12/2016’da oybirliğiyle verdiği kararla iptal edilmiştir. İptal gerekçesi, ÇED Olumlu Kararı verildikten  sonra, Lodos A.Ş’nin  üretim lisansında tadilata giderek kapasite artışına konu 47 türbinin tamamını projede  belirtilen koordinatlar dışında konumlandırmış olması, dolayısıyla RES sahası ve etki alanının değişmiş olmasıdır.  Mahkeme, projenin son durumuna göre, yeniden proje tanıtım dosyası hazırlanarak çevresel etki değerlendirmesi sürecinin başlatılması gerektiği sonucuna varmıştır.

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sayfasında 17/03/2017 tarihinde yayınladığı duyuruyla, Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan Karaburun Rüzgar Enerji Santrali Kapasite Artırımı  Projesi ile ilgili 24/03/2017 tarihinde İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı yapılacağı ilan edilmiştir. Duyuruda linki verilen “ÇED Raporu”nun incelendiğinde, Bakanlığın,  2009/7 sayılı Genelgesini uygulayarak  “ türbin revizyonunu kapsayacak şekilde revize ÇED Raporu” hazırlanmasına uygunluk verdiği görülmüştür.

Karaburun Kent Konseyi'nin açıklaması şu şekilde:

"Bu uygulama ile Proje sahasını 3 kat arttıran ve Karaburun Yarımadası yüzölçümünün % 61’ine ulaşan ÇED alanında,  yeniden proje tanıtım dosyası hazırlanarak çevresel etki değerlendirmesi sürecinin başlatılması  yoluna gidilmeyerek, doğrudan T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İDK’nun da görüşülecek revize ÇED dosyası ile “Halkın Katılımı” gibi aşamalar da atlanmıştır.

Lodos A.Ş., ÇED Olumlu Kararı yargı aşamasındayken, hatta bilirkişi raporu bile mahkemeye sunulmadan önce,  14/06/2016 tarihinde türbin yerlerinin değiştirilmesini talep etmiş, bu talep ertesi gün Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün  15/06/2016 tarihli yazısı ile uygun bulunmuştur.

Mahkeme Bilirkişi Heyetine iptal edilen ÇED raporundaki  47 türbinin yerlerini gösterirken, Lodos firmasının bu türbinlerin tümünü kilometrelerce uzağa taşıma planları  yok muydu acaba ?  Ya da birkaç gün içinde  bu denli büyük bir plan değişikliği yaptıktan sonra, mahkeme iptal kararı çıkana kadar geçen  6 aylık sürede, T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı neden bilgilendirilmedi ? Ya da türbin yerleşimlerindeki değişiklik davacı vekillerince mahkemeye sunulana kadar mahkeme heyetine ve yetkili kurumlara neden bilgi verilmedi ? Yoksa Lodos firması 2005 yılında planladığı gibi  Karaburun’un %61’inde (252 km²), adım adım  166 türbin kurmayı  mı hedefliyor ?

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Lodos A.Ş.’nin 06/02/2016 tarihli başvurusunu uygun bularak 28/02/2017 tarihinde Revize ÇED Raporu (2009/7) hazırlanmasına uygunluk verdiği, firmanın da 05/03/2016’da (tarih rapora yanlış geçmiş olsa gerek) Bakanlığa sunduğu raporun ekinde yer alan ve değerlendirmeye esas olacak raporların ise (Ekosistem Değerlendirme, Ornitoloji, Peyzaj Onarım vb.) Mart 2017’de  hazırlandığı görülüyor. İDK’nun sayın üyelerini şu soru üstünde düşünmeye davet ediyoruz: bilimsel düzeyde hazırlanması en azından aylar alan ve bilim insanlarınca “Doğu Akdeniz Havzası’nın en bozulmamış bölgesi” olarak tanımlanan Karaburun Yarımadası’nda doğal, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamı doğrudan etkilemesi beklenen yaşamsal önemdeki bu raporların hazırlanması, gerekli gözlemlerin ve inceleme-araştırmaların yapılması birkaç günde mümkün müdür?

 

Bakanlık yetkililerinin ve İDK üyelerinin, bu kapasite arttırımı ile birlikte yüzölçümünün %71’i RES’lere tahsis edilmek istenen  Karaburun Yarımadası’nda RES’lerin kümülatif etkileri konusunda, mahkemelerce  atanan bilirkişi raporlarındaki “kümülatif etki de dikkate alındığında Yarımada’da artık bir tek türbin daha kurulmaması gerektiği “ yönündeki görüşleri de  dikkate alacağını bekleriz.

T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Teklif Raporu’nda “…Karaburun Yarımadası, ekosistem ile biyolojik çeşitliliğin korunmasını ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin devamlılığıyla ve gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından mutlaka Özel Çevre Koruma Alanı olarak ilan edilmesi gereken ulusal ve uluslararası açıdan önemli bir yarımada...” olarak tanımlanan Karaburun Yarımadası’nın bu ölçüde tahribine göz yumulmayacağına inanmak isteriz.

Bizler, Karaburun Yarımadası’nın doğal, sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamının bugünü ve geleceği için tüm yasal, demokratik haklarımızı kullanmaya devam edeceğimizin bilinmesini isteriz."

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR