Yukarı
174938

8. Alaçatı Ot Festivali konuklarını bekliyor

05 Nisan 2017 09:46

Dünyada bir turizm markası haline gelen Alaçatı, kendisi gibi markalaşmış festivaliyle konuklarını ağırlamaya hazırlanıyor. 8. Alaçatı Ot Festivali’nin 6-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Bu yıl 8'incisi gerçekleştirilecek Alaçatı Ot Festivali'ne çok iyi hazırlandıklarını vurgulayarak, "Çeşme, ülkemizin göz bebeklerinden biri. Ot Festivali, Çeşme için sezonun başlangıcı oluyor. Sezona hazırız. Tüm misafirlerimizi, 6-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Alaçatı Ot Festivali'ni doya doya yaşamaya ve stres atmaya davet ediyorum. Ot Festivali'nde açılacak stantlardaki yiyecek çeşitlerini tatmak, söyleşi ve atölyelerde bilgilenmek, müzik dinletileriyle neşelenmek, Alaçatı'nın dar sokaklarında, güneşin alabildiğine ısıttığı taş evlerin arasında keyifli bir dört gün geçirmek üzere herkesi Çeşme'ye davet ediyoruz" dedi.

Çeşme Belediyesi’nin “9 Durak 9 Deneyim” kapsamında yer alan ve bu yıl 8.’si gerçekleştirilecek “Alaçatı Ot Festivali”; her yıl olduğu gibi bu yıl da birbirinden dolu içeriği ve yeni etkinlikleri ile yine fark yaratacak. Turizme yeni bir soluk getirmiş, tarihi ve doğasıyla eşsiz Alaçatı’nın artık geleneksel bir hâl alan ve bölgenin en büyük festivali olan 8. Alaçatı Ot Festivali bu yıl 6-9 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivalin bu yılki teması: Isırgan

Her yıl on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Alaçatı Ot Festivali’nin bu yılki teması “Isırgan” olacak. Doğanın dostu, rüzgarın başkenti Alaçatı’da büyük ilgiyle izlenen Alaçatı Ot Festivali için doğanın sunduğu nimetlere, dostluğunu ve sevgisini katarak konuklarına sunmak üzere hummalı faaliyetler içindeki 7’den 70’e herkes, otların rüzgarla dansını Alaçatı sevenlere sunmaya hazırlanıyor.

Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalde bu sene de otları tanıma ve toplama söyleşilerinden yemek atölyelerine, sağlıklı beslenme söyleşilerinden konserlere kadar birçok etkinlik yer alacak. Yöresel ürünlerin satılacağı stantlar 4 gün boyunca Alaçatı sokaklarında kurulu olacak. Festivalin ilk üç gününde birbirinden değerli akademisyenlerin, aşçıların ve bloggerların söyleşileri ve atölyeleriyle geçecek festivalin korteji 7 Nisan Cuma günü saat 13:00’de gerçekleştirilecek ve renkli görüntülere sahne olacak. Cumartesi akşamı Alaçatı Açıkhava Tiyatrosu’nda saat 20:00’de Gripin sahne alacak.

Festivalin son gününde birbirinden güzel ot yemeklerinin yarışacağı “En Güzel Ot Yemeği” ve “En Fazla Ot Çeşidini Toplama” yarışmaları saat 12:00’de başlayacak. Festival, ritim gurubu performansı ve ardından gerçekleştirilecek ödül töreni ile son bulacak.

Biyoçeşitliliği koruma ve yenebilen yabani türleri tanıtma projesi

Çeşme Belediyesi tarafından organize edilen Alaçatı Ot Festivali; farklı kıtalardan, dört ülkenin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olan Gıda ve Beslenme için Biyoçeşitlilik Projesi’nden (Biodiversity for Food and Nutrition Project) dünyada alanının en iyisi olan akademisyenleri her yıl olduğu gibi bu yıl da ağırlayacak. Festival süresince uzmanlar, hem incelemelerde bulunacak hem de seminerlerde gıda ve beslenme için kullanılan, yenebilen yabani türlerle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verecek.

Gıda ve Beslenme için Biyoçeşitlilik Projesi’nin ülkelerin bakanlıklar düzeyinde katıldığı bir oluşum olduğunu açıklayan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Türkiye’nin de çalışmaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ona bağlı araştırma kuruluşları aracığıyla dahil olduğunu söyledi. Alaçatı Ot Festivali’nin ülkemizin proje ortağı olduğunu belirten Başkan Dalgıç, bitki çeşitliliğini korumanın dünyanın geleceği için önemine dikkat çekekek “Projenin bir parçası olduğumuz için mutluyuz. Festivalimiz süresince uzmanlar, kentimizde konaklayacaklar. Endemik bitki türlerini yetiştirdiğimiz Ot Festivali Uygulama Bahçesi’nde incelemelerde bulunacaklar.” dedi.

"Festival için bütün Çeşme el ele verdi"

Ot Festivalimiz nedeniyle sezon başlangıcı olmasına rağmen bütün konaklama tesislerinin dolu olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Dalgıç, "Alaçatı Ot Festivali programımızı dolu dolu yaptık. Gelen konuklarımıza, sadece ot yemeklerini, salatalarını değil, doğamızda endemik olarak yetişen bütün bitkilerimizi, yenebilir otlarımızı tanıtmak, ayrıca bu endemik bitkilerin korunarak, gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için farkındalık yaratmak amacındayız. Festivalimizin ana amaçlarından birisi budur. Festivalimizde gerçekleştirilecek söyleşilerde, otlarımızın korunması, nasıl toplamamız gerektiği, yenilebilir bitki çeşitleri hakkında hem bilimsel olarak hem de gastronomik olarak dört gün boyunca bilgilendirmeler yapılacak. Geçmiş Ot Festivallerimizden iyi bir deneyim edindik. Bölge halkı olarak da bütün Çeşme el ele vermiş durumda. Tüm Çeşmeliler, festival hazırlıklarını yapıyor. Bir önceki senenin aksayan, eksik yönlerini tamamlayarak yeni festivalimize hazırlanıyoruz. Festivalde, sakız ağacı dikimi, bitki çeşitlerimizin sergilendiği Uygulama Bahçesi ziyareti, bir önceki yıl yarışan yemeklerin tarifinin yer aldığı yemek kitabı dağıtımı gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek" şeklinde konuştu.

"Gündemin gerginliğini dört gün boyunca unutalım"

Ot Festivali'nde her yıl bir bitkinin ana tema olarak belirlendiğini vurgulayan Başkan Dalgıç, "Ot Festivalimizin bu yıl ana teması 'Isırgan'. Ege bölgesinde, birçok vatandaşımız, ısırganın salatasını, böreklerini, yemeklerini yapıyor ancak çayından gübresine kadar birçok kullanım şekli var. Bu sene, Çeşmemiz’den yetişen ziraat mühendisi bir kızımızın, bölgemizde yetişen otlarla ilgili hazırladığı kitabı da festivale gelen konuklarımıza hediye edeceğiz. Herkesi, eğlencesiyle, dinletisiyle dopdolu hazırlanan programıyla, o güzel taş evlerin arasındaki dar sokaklarda, sımsıcak atmosferde dolaşmaya ve yaza merhaba demeye davet ediyoruz. Stresi, gündemin gerginliğini dört gün boyunca unutalım. Alaçatı Ot Festivali, Türkiye'nin sayılı festivallerinden birisi haline geldi. Ülkemizin her yerinden Ot Festivali için turlar düzenleniyor. Bu Çeşme için çok güzel bir olay. Ülkemizin değişik bölgelerinden gelen insanlarla Çeşme'de kucaklaşmak çok güzel bir duygu" diye konuştu.

"Festival, önümüzdeki yıl uluslararası düzeye çıkacak"

Alaçatı Ot Festivali için Yunanistan'dan konuklarının geleceğini açıklayan Dalgıç, sözlerini şöyle tamamladı: "Önümüzdeki yıl Alaçatı Ot Festivali'ni uluslararası düzeye çıkaracağız. Birleşmiş Milletler'in, yenilebilir endemik bitkiler programında yer almaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. Sekiz yıldır yapılan bu festivale, Çeşme'nin her köşesinden vatandaşımın katkısı var. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çok önemsediğim bir konu da şu; babaannem yaşında bir kadın mikrofonu alarak sahnede ot yemeğinin tarifini yapıyor. Festivalimiz toplumun sıcacık bir şekilde kaynaşmasına neden oluyor. Misafirlerimizin Alaçatı Ot Festivali'nden mutlu anılarla ayrılması bizleri çok mutlu ediyor. Bazı aksayan yönlerimiz olabilir; trafik sıkışıklığı, otopark sorunu gibi. Ama bu sene bunlarla ilgili de önlemler aldık. Çeşme, çok güzel bir coğrafyada yer alıyor. Ot Festivali'ne geldiğinizde, Çeşme'nin her bölgesini gezip görebilirsiniz. Tekrar ifade ediyorum; herkesi sıkıntılarını atmaya, streslerinden sıyrılıp, ele ele vererek eğlenebileceğimiz bu güzel festivale davet ediyorum." dedi.

 

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR