Yukarı
178890

Erdoğan patronlar kulübünde

18 Mayıs 2017 17:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması şöyle:

Türk ekonomisinde başlı başına bir marka olan TÜSİAD’a ve tüm üyelerine çalışmalarında başarılar diliyorum. Rekabetçi piyasa ekonomisi ve katılımcı demokrasi konusunda verdiğiniz mücadeleyi desteklediğimi özellikle belirtmek istiyorum.

Türkiye üç kat büyümüşse buradaki iş adamlarımızın işleri 5 kat 10 kat büyümüştür. Bugün özel sektörün lokomotifliğini önemsiyoruz. Sizlerin ve diğer girişimcilerin katkıları ile ulaşacağız. Devleti denetleyici ve düzenleyici tutarak. Özel sektörün önünü açabildiğimiz kadar açıyoruz. Özel sektörün de devletine ve milletine şartlarını zorlamaktan çekinmeyeceğini ümit ediyorum. Türkiye’nin 1990’lı yılları 2002 yılına yaklaşıldıkça siyasi ve sosyal bakımdan olduğu kadar ekonomik açıdan kâbus gibi geçmiştir. 3 Kasım 2002 iş dünyamız için bir milattır. AK Parti’nin sırrını soranlara istikrar ve güven demişimdir.

2009’da bu kriz ülkemizi teğet geçecek demiştim. Birileri dalga geçmişlerdi bu sözümle. Potansiyelimizin büyüklüğünün farkında olarak bu sözü ifade etmiştim. Son birkaç yılın hepimiz için zorlu geçtiğini biliyorum. 2008 krizine direnen Türkiye 2013 yılından itibaren bir dizi saldırı altında ciddi bir mücadele yürütmek zorunda kaldı.

‘YENİ ATILIM HAZIRLIKLARI YAPIYORUZ’

Kimse gezi olaylarının 3-5 ağaç olduğunu söyleyemez. Kimse bana çukur eylemlerinin masum amaçlar taşıdığını söyleyemez. Kimse bana Suriye ve Irak’ta yaşanan hadiselerin Türkiye’yi hedefleyen yönleri olmadığını söyleyemez.

Hele 15 Temmuz’un bu ülkeyi işgale ve milleti esir almaya yönelik olmadığını söyleyen varsa onun aklından şüphe ederim. 16 Nisan halk oylamasında işlerin nasıl şirazesinden çıkarılmaya çalışıldığını hep birlikte gördük. Türkiye’nin bir parça yorgunluk emaresi gösterdiğini normal karşılamak gerekir. Türkiye’nin elinde aydınlık bir gelecek vardır.

16 Nisan bitti kampanya yorgunluklarına rağmen yurt dışı pazarları aramaya başladık. İşte Limak burada. Kuveyt’te 4.5 milyar dolarlık bir havalimanın temel atma törenini beraber yaptık. Bu oluşturulan bir pazarın nasıl elde edildiğinin ve nasıl oralarda Türk iş gücünün kendine bir piyasa bulduğunun alametidir. Arkasından bir Hindistan seyahatimiz oldu.

3-5 gün sonra Belçika’da NATO liderler zirvesine katılacağız. Durmadan dünyadaki Türkiye’nin konumunu çok daha güçlü kılmanın gayreti içinde olacağız. Türkiye’de hiçbir şey son yıllarda yaşadığımız sıkıntılar gibi yürümeyecektir. Demokrasi ve ekonomide yeni bir atılımın hazırlıklarını yapıyoruz.

Çalışan üreten yenilik peşinde olan yeni dönemin en muteber insanları olacaktır.

’81 İLİN VALİSİNE TEKER TEKER SORACAĞIM’

Türkiye olarak her yıl yeni istihdamın peşindeyiz. Ülkemizin yüzde 6.2 ortalama büyümenin sürükleyicisi ihracat olmuştur. 3 yıl sonra yeniden ihracat rakamlarımız olumlu seviyeye çıkmıştır.

Bir istihdam seferberliği başlatmıştım. Pek çok kişi ve kurum istihdamı artırmak için sözler verdiler. Valilerimizi görevlendirdim takip için. İlk fırsatta 81 ilin valisi ile bu sözlerin ne kadarının yerine getirildiğini teker teker soracağım. İstihdamda da hedefimiz üretim ve hizmetler sektöründe gelişmeler sağlamaktır.

DEMOKRASİ KENDİNİ YENİLEMEK ZORUNDA

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik toplantıda şunları söyledi:

Yoğun ziyaretlerinin hemen ardından henüz İstanbul’a inip toplantımıza teşrif buyurmanız bizleri onurlandırmıştır.

Gerçekten çok kıymetli bir gün yarın. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 98. yıl dönümü. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramımız bugünden kutlu olsun.

Demokrasi en gelişmiş siyasal sistem olarak kendini yenilemek zorunda.

Yapısı itibariyle demokratik sistemde popülist hareketler yerleşik düzene karşı bazı şikâyetlerin de göstergesidir. Küreselleşme dönemindeki yönetim anlayışı şikâyetlere ilgisiz kalınca birikmiş öfkeler de patlamaya başladı. İnsanlık tarihinin en kapsamlı teknolojik devrimini yaşıyoruz. Her alanda etkileniyor. Bundan önceki sanayi devrimlerinde olduğu gibi köklü değişimler oluyor.

Uygarlığın evriminde böyle zorlu bir dönemde daha iyi bir geleceğin peşindeyiz.

16 Nisan günü gerçekleşen referandumda millet olarak yüksek katılımda oy kullandık. Yeni bir yola girmiş bulunuyoruz. Bu sistem değişikliği ülkemizi toplumumuzu ayrıştıran değil buluşmayla gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Artık seçim ortamının geride bırakılmasıdır temennimiz. AB ile yaklaşımlarda olumluluktan kuşkusuz memnuniyet duyuyoruz. İçeride referandumda birleştirici adımların hükümet gündeminde olduğuna kalben inanıyoruz. Türkiye’nin yeniden reform dalgası yakalamasıdır.

AB’YE TAM ÜYELİK SÜRECİ

Avrupa Birliği’ne üyelik süreci küresel rekabette belirleyici bir öneme sahiptir. AB piyasası hala en büyük ihracat pazarımız. Dünyanın en önemli ekonomik gücüyle ilişkilerimizi daha fazla geliştirmeye ihtiyacımız var. Gençlerimizin kendilerini 21. yüzyılın dünyasında eşit şartlarda yer bulabilmeleri için AB ile tam üyelik süreçleriyle eğitim odaklı projelerin geliştirilmesinde uygun buluyoruz.

Her iki taraf da sorunların üzerinden gelme kapasitesine haizdir. Geçmişin tatsızlıklarını bir tarafa bırakmak için büyük sorumluluklar düşüyor. Sosyal refah ve öngörülebilir hukuk devleti unsuruyla Türkiye’nin mili menfaatidir. Business Europe’un Malta zirvesinde AB’deki muadil kuruluşların başkanlarına hitap ettik. Hem Türkiye’yi hem önemli bütün gelişmeleri paylaşma şansım oldu.

TÜSİAD olarak AB olgusunu bir kulübe üye olmak olarak görmedik. Yaptığı ve doğruluğuna inandığımız tercihin bir uzantısı olarak görüyoruz. Türkiye cumhuriyeti imparatorluğun varisidir. Değerli konuklar bir süredir yapmış olduğumuz konuşmalarda seçimlerden iş insanları olarak yorulduk sözlerini sıkça ve samimi duygularımla paylaşıyorum.Türkiye’nin 21. yüzyılın başarı hikâyesini tazeleme ihtiyacımız yok. Türkiye bunu hep yapmıştır ve yapacaktır da zaman kaybetmemek lazım. Gençlerimizi dinlemeye düşünmeye ihtiyacımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllar önce gündeme getirdiği 2023 hedefleri için buna ihtiyacımız var.Fiziksel ve dijital dünya arasında sınırların kaybolduğu bir dönemde yetişiyorlar. Ekonomiye siyasete toplumsal hayata katılıma ilişkin temelden farklılık gösteriyorlar. Onların gözlemlerinden ben de emin değilim.Gençlerimizin işsizlik sarmalarına girmemesi için bir stratejinin parçası olması. İngilizcenin anadile yakın olarak öğrenilmesi önemlidir. Fen, matematik odaklı STEM + A programlarını ve bu gençlikte iş var gibi etkinlikleri kararlıkla sürdürmeye devam edeceğiz.Tüm gelişmiş ülkelerde KOBİ’ler ülkenin itici gücüdür. Yetişmiş ve sanayinin varlığına bağlıdır. Avrupa KOBİler birliğinin üyesi olan TÜRKONFED ile verimli bir işbirliğimiz var.İnternet ortamı devletlerin eski alışkanlıklarını zorluyor. Terörün saldırı şeklinin değiştiği yöntemleri gördük. Dünya genelinde 150 ülkede 200 binin üzerindeki bilgisayarı hedef alan siber saldırıyı yaşadık. Önemlerle Türkiye çok etkilenmedi. Terörle yapılan mücadeleyi sekteye uğratmadan internette has yöntemler bulunabilir. Türkiye internet yasak kelimelerinin bir arada anılması dışarıdan bakan gözlerde olumlu bir intiba bulunmuyor.

ÖZİLHAN’DAN ÖNEMLİ MESAJLAR

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın toplantıdaki konuşmasından satır başları şöyle:

OHAL’in kaldırılması yargı erkinin bağımsızlığı ve tarafsızlığı düşünce ve ifade özgürlüğü ve medyanın önemine vurgu yapmak istiyorum.

Avrupa Birliği sürecinde de olduğu gibi son 15 yılda Türkiye ne zaman demokrasi toplumu olarak ilerledi daha güçlü bir ülke oldu. Ekonomi başlığı altında ise devlet yetkililerimiz ile paylaştığımız maddeler arasında iki tanesine dikkat çekmek istiyorum. Kamu ihaleleri mevzuatlarının verimli olarak yasalaşması piyasaları denetleyen kurumların bağımsızlığı. Unutmayalım ki hukukun üstünlüğü gibi yapılarda kağıt üzerinde kalmaz. Buna karşılık yozlaşmanın ahbap çavuş ilişkilerinin olduğu toplumlar sabun köpüğü gibi söner.

Değerli konuklar birlik ve beraberlik vurgusunu çok yapıyorum. Bunu naif bir temenni olarak algılamayın. Tüm konuşmalarımda ısrarla vurguluyorum. Birlik ve beraberliğimiz sosyal istikrar için çok önemli.

ÜLKEMİZ ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Ne zamandır Türkiye’nin yeni bir büyüme hikâyesini konuşuyoruz.

Bu noktada teröre karşı en sert şekilde önlemler almak. Güvenlik güçlerini yüksek olarak donatmak önemlidir.

Başta terörle mücadelede düşünce suçu alanı yaratmamakta fayda var. Dünyada gazetecilerin akademisyenler içeride havası olması demokrasimizi olumsuz etkilemektir.

Atatürk’e yapılan saygısızlıklardan dolayı milli hassasiyet bulunmaktadır. Ülkemizde zor bir dönemden geçiyoruz.

Bölgemizde ve dünyada barış ve istikrarda bulunmak için siyasi seçeneklerimiz var. Siyaset ve devlet insanlarımızın bunları en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyoruz.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Apple ve Google'dan yapay zeka ortaklığı

Bloomberg tarafından bildirildiğine göre, Apple ve Google, yapay zeka alanında işbirliği yapma yolunda ilerliyor. ABD merkezli medya şirketi, teknoloji devlerinin iPhone için ortaklık gör...

Euro bölgesinde enflasyon düştü

Euro bölgesinde yıllık enflasyon şubatta yüzde 2,6 oldu. Piyasa beklentileri, şubatta Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonun yüzde 2,6, aylık enflasyonun da yüzde 0,6 olması yönündeydi. Eur...


Halka arz endeksi 6 haftanın dibinde

Borsa İstanbul'da, 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesi dalgalı seyir devam ediyor. Halka arz endeksinde ise, düşüş sürerken, endeks bugünkü işlemlerde geçtiğimiz 6 haftanın en ...

Karttan nakit borçlanmaya faiz düzenlemesi: Neler değişecek?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ilave sıkılaştırma adımları kapsamında iki yeni kararını geçtiğimiz cumartesi günü (16 Mart) duyurdu. Karar kapsamında kredi kartı ve kredili mev...


Bitcoin yukarı yönlü hareketine devam ediyor

Kripto piyasası, önde gelen merkez bankalarının faiz kararları öncesi yönünü yukarı çevirdi. Bitcoin, haftaya 68 bin doların üzerinde başladı. Ethereum ise 3 bin 600 doları geçti. Binance...

Rekabet Kurumu'ndan Meta'ya günlük 4,7 milyon TL ceza

Rekabet Kurumu, Meta'ya sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı ve pazara giriş engeli yarattığı...


Konut fiyatlarındaki artış hız kesti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, Ocak 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. Buna göre konut fiyatları, ocak ayında bir önceki aya göre yü...

Kısa vadeli dış borç ocakta 225,4 milyar dolar oldu

2024 Ocak sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 225,4 m...


Borsa İstanbul haftaya yatay başladı

BİST 100 endeksi 8844 puan seviyesinde. Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,1 yükselişle 8844 puandan başladı. Dolar 32,293 TL, euro 35,203 TL seviyesinde. Gram altın ise 2230 TL'den ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Melis Sezen bu kez asansörde dans etti

Melis Sezen danslarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Oyuncu son olarak sosyal medya hesabından asansörde dans ettiği anları paylaşınca gündem oldu. 'Sadakatsiz' dizisinde canlandır...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Gizemli hastalık hızla yayılıyor: Ölüm oranı yüzde 30

Japonya'da gizemli salgın hastalık paniği giderek büyüyor... Ölüm oranı yüzde 30 olan streptokok toksik şok sendromu vakaları giderek artarken uzmanlar 2024 yılındaki hasta sayısının 2023'ü geride bırakacağını tahmin ettiklerini duyurdu.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR