Yukarı
178908

"İlticacılar iade edilsin"

19 Mayıs 2017 11:08

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İncirlik krizinin perde arkasını anlattı. ABD'de konuşan Gabriel, ziyaret için ilticacıların iadesinin istendiğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Washington ziyareti sırasında ünlü düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi'nde (CSIS) yaptığı konuşmada Türkiye ile İncirlik gerilimi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İlk kez Türkiye ile gerilim konusunda bu kadar açık ve sert konuşan Gabriel, Türk Hükümeti ile perde arkasında yürütülen pazarlıklar hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Sigmar Gabriel, “Erdoğan’ın hükümeti, bize ‘eğer iltica başvurusunda bulunanları iade ederseniz, evet işte o zaman milletvekilleriniz Alman askerlerini ziyaret edebilir’ dedi. Bu kanunlarımızın, Anayasamızın ihlalidir, böyle bir şey yasak” diye konuştu.

İLK KEZ RAKAM AÇIKLADI: 80 KİŞİYE İLTİCA HAKKI

Gabriel, Washington’daki konuşmasında ilk kez Almanya’da iltica hakkı tanınanların sayısına ilişkin ayrıntılı bilgi verdi.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığı habere göre Gabriel, “Yaklaşık 450 iltica başvurusunda bulunan var. 80 kişiye iltica hakkı tanındı. Şimdi Türk Hükümeti bizden bu kişileri, hapsedilmeleri için, Türkiye’ye vermemizi istiyor. Bu bir NATO müttefikinin diğer bir NATO müttefikine şantaj uyguladığı bir durumdur. Bu kesinlikle mümkün değil” dedi.

Gabriel’den Çavuşoğlu’na tepki: Durumun ciddiyetini anlatmaya çalıştık

Alman Bakan Gabriel’e Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, “Almanya İncirlik’ten çıkmak isterse kendileri bilir, onlara yalvaracak değiliz” şeklindeki açıklaması da soruldu.

Gabriel, “İşte bu sorunla baş etme şekilleri bu” dedi ve hem kendisinin hem Başbakan Angela Merkel’ın defaten, kapalı kapılar ardında, Türk tarafına durumun ciddiyetini aktarmaya çalıştıklarını anlattı.

Almanya Dışişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk tarafına ‘Bu çok tehlikeli bir durum, lütfen bu ordunun Federal Meclis denetimi altında bir ordu olduğu gerçeğini hafife almayın, karar mercii Federal Meclis’ sözleriyle anlatmaya çalıştık. Sonra çıkıp açıkça, kamuoyu önünde, iltica yasalarımızı değiştirmediğimiz müddetçe ziyaret izni vermeyeceklerini açıkladılar. Bu imkânsız. Ben arkadaşım Mevlüt Çavuşoğlu'nu aradım, ‘sorunu çözelim’ dedim ve yanıtı ne yazık ki işte sizin ifade ettiğiniz gibi oldu.”

İNCİRLİK KRİZİ İÇİN ABD DEVREDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO Zirvesi'nde konuyu ele almaya çalışacaklarını ifade eden Gabriel, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve diğerlerinin de mesajı Erdoğan'a iletecekleri yönünde söz vermiş olmalarından büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

Alman Dışişleri Bakanı ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile birlikte.

İNCİRLİK GERİLİMİNDE NATO BOYUTU

Federal Alman Ordusu'nun Alman Anayasası uyarınca Federal Hükümet'in değil Federal Meclis'in denetimi altında olduğunu, Alman askerlerinin Konya ve İncirlik'te Federal Meclis kararıyla görev yaptığını anımsatan Gabriel, konunun sadece Türk-Alman ikili ilişkileriyle sınırlı olmadığını da vurguladı.

Gabriel gerilimde NATO boyutu da olduğunu şu sözlerle aktardı: “AWACS'lar Konya'da. Bu bir NATO misyonu, Türk-Alman ikili işbirliğine dayanan bir misyon değil.”

Alman Bakan, Türkiye’nin bu tavrı karşısında Federal Meclis’teki tüm partilerin ‘Eğer askerlerimizi ziyaret edemiyorsak onları hemen ülkeden çıkartalım’ diyeceklerini aktarırken, “Bir düşünün ABD’de bir kongre üyesi Amerikan askerlerinin görev yaptığı bir ülkeyi ziyaret etmek isteyecek, ilgili ülke ‘hayır önce yasalarınızı değiştirin öyle izin veririz’ diyecek. Durum fiilen bu” sözlerini kaydetti.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Enerji santrallerine saldırılar: OHAL ilan edildi

Enerji santralleri ve kritik altyapı tesislerinin saldırıya uğraması gerekçe gösterilerek, Devlet Başkanı Daniel Noboa'nın emriyle OHAL ilan edildiği bildirildi. Devlet Başkanlığı kararna...

İran'daki patlamaların ardından Irak'a saldırı

İsrail'in İran'ın saldırılarına karşı İsfahan'ı vurduğu haberlerinden bir gün sonra, bu defa da Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi örgütünün karargahı vuruldu. Irak'ın Babil vilayetinde Şii...


Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde canlı bomba paniği

Fransa'nın başkenti Paris'teki İran Büyükelçiliği'nde bir kişinin kendini havaya uçurma tehdidinde bulunması üzerine polis bölgeyi kordon altına aldı. Bazı kaynaklar, bir kişinin İran elç...

'Amcamı yamyamlar yedi' diyen Biden'ın iddiası çelişkilerle dolu

ABD Başkanı Joe Biden'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında savaş pilotu olan amcasının Papua Yeni Gine'de uçağı düştükten sonra yamyamlar tarafından yenmiş olabileceğini öne sürdü. 81 yaşında...


IŞİD'den Suriye ordusuna saldırı

Terör örgütü IŞİD'in, Suriye'nin Humus ilinde Beşar Esad yönetimi ve İran destekli gruplardan oluşan güçlere ait bir araca düzenlediği saldırıda en az 10 kişi öldü.  Yerel kaynaklardan ed...

FBI uyardı: Saldırı için pusuda bekliyorlar

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Çin bağlantılı bilgisayar korsanlarının ülkesinin kritik altyapısına saldırmak için pusuda beklediklerini bildirdi. Wray, Ç...


İran-İsrail gerilimi: Orta Doğu'da uçaklar rota değiştiriyor

İsrail'in İran'ın İsfahan kentine hava saldırısı düzenlediği haberlerinin ardından birçok havayolu şirketi uçuş rotalarını değiştirme kararı aldı. İsrail saldırısı iddiasını reddeden İran...

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, güvenlik uyarısında bulundu

ABD'nin İsrail Büyükelçiliği, İsrail'in İran'a misilleme yaptığı yönündeki haberlerin ardından çalışanları ve onların aileleri için güvenlik uyarısında bulundu. Güvenlik uyarısında, Büyük...


İsrailli yetkililer, 'İran'a yönelik saldırıyı doğruladı' iddiası

Amerikan New York Times (NYT) gazetesinde yer alan ve İsrailli yetkililere dayandırılan haberde, "İsrail ordusunun İran'a yönelik bir saldırı düzenlediğini doğruladığı" iddia edildi.

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı

Hasan Can Kaya arkadaşlarıyla futbol oynarken omzunun üzerine düştü. Omzunda kırık oluşan ünlü komedyen acil ameliyata alındı. Konuşanlar programıyla son yılların en popüler komedyeni ola...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sigara bunamaya yol açar mı?

Demansın (bunama) çağın yaygın sorunlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, bu durumun genetik gibi bazı değiştirilemez faktörlerden kaynaklanabildiğini belirtiyor. Ancak bunama riskini azaltacak değiştirilebilir risk faktörlerine de dikkat çekmeyi ihmal etmiyorlar.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR