Yukarı
179333

"Okullardaki sağlık ihmalleri"

24 Mayıs 2017 11:43

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, okullardaki sağlık ihmallerini Meclis’e taşıdı. Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nde okuyan 1. Sınıf öğrencisi Şilan Gürer’in okulda geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesini hatırlatan Adıgüzel, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde “Revir ve sağlık personeli bulunmayan okullarda eğitim gören çocuklarımızın ve okul personelinin ilk yardım hizmeti nasıl sağlanmaktadır?” diye sordu.

Adıgüzel, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, okullarda revir ve acil durumlarda müdahale edecek sağlık personelinin bulunmamasını eleştirerek, “Türkiye’de birçok devlet okulunda revir bulunmuyor. Acil durumlarda müdahale edecek sağlık personelinin bulunmaması, yalnızca öğrencilerin ya da okul personelinin sağlığını tehlikeye atmıyor, aynı zamanda okul yönetimi ve öğretmenler üzerinde de büyük bir yük oluşturuyor” dedi.

 “Türkiye Genelinde Kaç Okulda Revir Var?”

Soru önergesinde Türkiye genelinde ilk ve ortaöğretim düzeyinde eğitim veren devlet okullarının kaç tanesinde revir bulunduğunu soran Adıgüzel, “Bunların kaçında sağlık personeli bulunmaktadır? Türkiye genelinde sağlık personeli bulunan devlet okulu sayısı kaçtır? Türkiye genelinde ilk ve ortaöğretim düzeyinde eğitim veren özel okulların kaç tanesinde revir bulunmaktadır? Çocuklarımızın sağlıklı ve nitelikli eğitim almalarında okul içerisinde onlara sunulması gereken sağlık hizmeti de büyük önem taşımaktayken devlet okullarımızda okuyan çocuklarımız ne yazık ki bu hizmetten mahrum bir şekilde eğitim hayatlarını sürdürüyor. Bu da Şilan gibi birçok çocuğumuzun yaralanmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep oluyor” dedi.

Revir bulunmayan okullarda eğitim gören çocuklarımızın ve personelin gerek duyduğu ilkyardım hizmetinin gerektiği gibi sunulmadığının altını çizen Adıgüzel, “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesi, yalnızca yatılı okullarda revir bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak çoğu zaman zorunlu olmasına birlikte yatılı okullarda revir olmadığı, bazı durumlarda revir olması karşın sağlık personeli olmadığına dair şikâyetler dile getirilmektedir. Türkiye genelinde yatılı okullarda bulunan revir ve istihdam edilen sağlık personeli sayısı kaçtır? Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen öğretmen, idareci ve yardımcı personel olmak üzere ilk yardım eğitimi alan ve sertifika sahibi olan kişi sayısı kaçtır? Bu sayının artırılması ve tüm eğitim personelinin ilk yardım eğitimi almasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?” sorularını yöneltti.

“İlk Yardım Geciktiği İçin Hayatını Kaybeden Kaç Öğrenci Var?”

Devlet okullarında ilk yardım eğitimi için ayrılan payın yetersiz olduğunu savunan Adıgüzel “2017 yılı bütçesinde okullarda ilk yardım eğitimi için ayrılan bütçe ne kadardır? 2018 yılı bütçesinde bu yönde ayrılması düşünülen pay ne kadardır?” sorularını yöneltti.

Son 10 yılda Türkiye genelinde, okul sınırları içerisinde ilk yardım müdahalesi geciktiği için hayatını kaybeden öğrenci sayısını soran Adıgüzel “Hâlihazırda ülkemizde iş arayan yüzlerce hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramedik bulunuyor. Üniversite mezunu olan hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramediklerin devlet okullarında kurulacak revirlerde istihdam edilmesi sağlık sektöründeki işsizlik oranı düşüreceği gibi çocuklarımızın nitelikli sağlık hizmetine erişimini de kolaylaştıracak ve yeni Şilan'lar yaşanmasının önüne geçecektir. Milli Eğitim Bakanlığı bir an evvel bu yönde bir çalışma yapmalıdır” dedi.         

 İşte Adıgüzel'in Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

           

            Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

                                                                                                                                           

Onursal ADIGÜZEL

İstanbul Milletvekili

 

Geçtiğimiz hafta İstanbul Kadıköy ilçesinde bulunan Erenköy Kız Lisesi 1.sınıf öğrencisi Şilan Gürer’in kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmesi devlet okullarındaki sağlık ihmallerini bir kez daha gündeme taşımıştır. Şilan’ın hayatını kaybetmesinin ardından, ailesi ve diğer öğrenci velileri okulda acil durumlarda müdahale edecek doktor, hemşire bulunmamasına tepki göstermiş, revir ihtiyacı taleplerini dile getirmişlerdir.

Bu çerçeveden hareketle;

Türkiye genelinde ilk ve ortaöğretim düzeyinde eğitim veren devlet okullarının kaç tanesinde revir bulunmaktadır? Bunların kaçında sağlık personeli bulunmaktadır? Türkiye genelinde sağlık personeli bulunan devlet okulu sayısı kaçtır?

Türkiye genelinde ilk ve ortaöğretim düzeyinde eğitim veren özel okulların kaç tanesinde revir bulunmaktadır?

Revir bulunmayan okullarda eğitim gören çocuklarımızın ve personelin gerek duyduğu ilkyardım hizmeti nasıl sağlanmaktadır?

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesi, yalnızca yatılı okullarda revir bulundurulmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak çoğu zaman zorunlu olmasına birlikte yatılı okullarda revir olmadığı, bazı durumlarda revir olması karşın sağlık personeli olmadığına dair şikâyetler dile getirilmektedir. Türkiye genelinde yatılı okullarda bulunan revir ve istihdam edilen sağlık personeli sayısı kaçtır?

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde istihdam edilen öğretmen, idareci ve yardımcı personel olmak üzere ilk yardım eğitimi alan ve sertifika sahibi olan kişi sayısı kaçtır? Bu sayının artırılması ve tüm eğitim personelinin ilk yardım eğitimi almasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

2017 yılı bütçesinde okullarda ilk yardım eğitimi için ayrılan bütçe ne kadardır? 2018 yılı bütçesinde bu yönde ayrılması düşünülen pay ne kadardır?

Son 10 yılda Türkiye genelinde, okul sınırları içerisinde ilk yardım müdahalesi geciktiği için hayatını kaybeden öğrenci sayısı kaçtır?

Hâlihazırda ülkemizde iş arayan hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramedik sayısı kaçtır? Üniversite mezunu olan hemşire, acil tıp teknisyeni ve paramediklerin kurulan revirlerde istihdam edilmesinin sağlık sektöründeki işsizlik oranını da düşüreceği göz önünde bulundurulduğunda, önümüzdeki süreçte tüm okullarda revir açılması ve sağlık personeli görevlendirilmesine ilişkin Bakanlık bünyesinde herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Doç. Dr. Bülent Özmen: 'Türkiye, 6'dan büyük bir depreme gebe'

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deprem ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, Tokat'taki deprem sonrası 'kırsal dönüşüm' uyarısı yaptı. Doç. Dr. Özmen "Türkiye’nin 6’dan b...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben artık Fenerbahçeli değilim

İktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak gazetesinde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MKYK'de, 'Ben artık Fenerbahçeli değilim. Milli Takım'ı tutuyorum' dediği iddia edildi. AKP MKYK’de 3...


'Yerli ve milli' yaldızı dökülüyor: IMF toplantısında yurttaşları için ‘yerel halk’ dedi

Dünya Bankası ve IMF’nin Bahar Toplantıları’nda Şimşek’in İngilizce “yerel halk” anlamına gelen “locals” diye yurttaşlarından söz ettiğini AKP medyası da doğruladı.

Alanya'da afiş savaşı

MHP'den CHP'ye geçen Alanya'da afiş savaşı yaşanıyor. CHP'li başkan Osman Tarık Özçelik, seçim taahhüdünü yerine getirerek belediye binasına kurumun mali tablosunu astı. Afişe göre beledi...


İmamoğlu dünya çocuklarını ağırladı, barış çağrısı yaptı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için 15 farklı ülkeden İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’de ağırladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ek...

İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...


Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...

CHP'de yerel yönetim zirvesi

CHP, bu hafta sonu Yerel Yönetimler Çalıştayı düzenleyecek. Yarın, partinin genel merkezinde bir araya gelecek belediye başkanları ve il örgütleri, Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında A...


Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin'

Ünlü oyuncu Aslı Enver ile eşi Berkin Gökbudak tatile çıktı. Bir mekanda çekildiği kareleri sosyal medyadan paylaşan Aslı Enver, pozuna "Hayat kısa, daha çok Belçika çikolatası yiyin" not...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR