Yukarı
186772

Adalet Kurultayı coşkuyla başladı!

26 Ağustos 2017 10:39

EGE’NİN SESİ/CEREN UŞKAY- CHP’nin Adalet Yürüyüşü’nden sonra ikinci etkinliği olan Adalet Kurultayı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çanakkale Kocadere Köyü Kamp alanına gelmesiyle başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi, Ankara’dan İstanbul’a başlattığı 25 günlük Adalet Yürüyüşü’nün ardından şimdi de 4 gün sürecek olan Adalet Kurultayı’nı düzenliyor. Adalet arayışında olan herkesin katıldığı kurultay CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasıyla başladı. Kurultay alanında büyük bir coşkuyla karşılanan CHP Lideri,”Hakkı, hukuku getirmek bu ülkeye benim boynumun borcu” dedi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ‘Adalet Kurultayı’, 29 Ağustos akşamına kadar sürecek. 4 günlük kurultayda, mahkemede adalet, yaşamda adalet, eğitimde adalet, inançta adalet, medyada adalet, seçimde adalet, geçimde adalet ve devlette adalet konularında 8 ana panel ve bu ana başlıklar altında çalıştaylar gerçekleştirilecek. Bu panellerle eş zamanlı olarak alt başlıklarda 70 çalıştay düzenlenecek ve bu çalıştaylara, konusunda uzman 700 konuşmacı katılacak.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının satır başları:

“Çanakkaledeyiz, şehitlerle kucak kucağayız. Çanakkle Destanı’nı yazanların toprağındayız. Siyasal partilerden çok sayıda vatandaşlarımızda var. Bugün Adalet Kurultayı’nı başlatıyoruz. Ama önce bu topraklardan söz etmek isterim. Çanakkale savaşını verenler hep birlikte mücadele ettiler. Türkiye’nin bütün illerinden bütün inançlarından olan insanlarımız kucak kucağa yatıyor. Bu memleketin acıyla, kanla kurulduğunu Çanakkale bize hatırlatıyor. Adalet Kurultayı’nın Çanakkale’de olmasının  bir anlamı var. Biz vatanımızı, toprağımızı seviyoruz. Biz görüşü ne olursa olsun bütün insanlarımızı kucaklıyoruz. Biz toplumda kavga istemiyoruz. Biz ülkemizde huzur ve barış içinde yaşamak istiyoruz. Biz ülkemizde adalet istiyoruz.

Adalet kurultayımızın ana teması, biz farklılıklarımızla bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşcesine nasıl yaşayacağız. Adalet mücadelemizi yeni başlatmadık. Bu mücadele insanlık tarihi kadar eskidir. Bütün adaletsizliklere karşı ortak mücadeleyi birlikte yürüteceğiz.

“20 TEMMUZ DARBESİNİ HER YERDE SÖYLEYECEĞİZ”

15 Temmuz darbe girişiminde yaşamını yitiren herkese şükran borçluyuz. Bu ülkenin insanları iki 15 Temmuz olduğunu unutmasınlar. Birinci 15 Temmuz, darbeye karşı direnen 15 Temmuz’dur. Birde sarayın 15 Temmuz’u var. Bu darbeyi fırsat bilip 20 Temmuz darbesini yapanların tümüne karşıyız. 20 Temmuz darbesini her yerde dillendirip her yerde söyleyeceğiz.

“BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA…”

Üniversitelerden birçok akademisyenin işine son verdiler. Cezaevleri gazetecilerle doldu. Hiçbir suçu ve hiçbir günahı olmayan Enis Berberoğlu’nun tutuklanması bardağı taşıran son damla oldu. Ankara’dan İstanbul’a yürüdük. Yürüyemezsiniz dediler yürüdük. Yolda kalırsınız dediler yürüdük. Hak, hukuk, adalet için yürüdük. Ama onlar ‘kardeşim neden yürüyorsunuz bu ülkede hak, hukuk, adalet var’ diyemediler. İranlı bir bilge demiş ki “Dünyanın bütün nehirleri bir kişinin adalet susuzluğunu gidermez.”

“TOPLUMUN YÜZDE 80’İ ADALETİN OLMADIĞINI SÖYLÜYOR”

Bir anket yapılıyor ve vatandaşlara soruluyor. Soru şu, “Her hangi bir nedenle yolunuz adliyeye düştüğünde hakkınızda adil bir karar verileceğine inanıyor musunuz?” Evet diyenler yüzde 19. Yani toplumun yüzde 80’i bu ülkede adaletin olmadığını söylüyor.

AZİZ KOCAOĞLU VURGUSU

Bir yerin belediye başkanısınız, 397 yıl hapisle yargılanıyorsunuz ve sizi yargılayanlar hapize giriyor ama siz beraat edeceksiniz. Peki bu mu adalet? Böyle adalet olmaz olsun.

“İNSAN HAKLARI HEYKELİ’NİN ETRAFINDAN KUŞATIYORLAR?”

Dünyanın en barışçıl eylemini yapıyorsunuz, İnsan Hakları Anıtı’nın önünde. Alıyorlar, ceza yazıyorlar, serbest bırakıyorlar. Başa çıkamadılar, İnsan Hakları Heykeli’nin etrafını kuşatıyorlar. Sonra terörist ilan ediyorlar. Açlık grevi yapıyorlar, doğrudan doğruya hapse atıyorlar. Nuriye ve Semih’i nasıl anmazsınız? Sormak gerekir, bu mudur adalet?

Dini inancı istismar ederek milyonlarca dolar topladılar. Bunlar bugün aramızda. Alın terini çaldılar. Bunlara hiçbir şey yapılmadı. Alın terini çalanlardan hesap sormamak mıdır adalet? Yoksul bir ailenin eğitim harcamaları ile varlıklı bir ailenin eğitim harcamaları arasında fark 78 katı. Bu mudur adalet? Birileri sınav sorularını yazıyor. O sınav sorularını hiçbir alın teri dökmeden birilerine dağıtıyorlar.

“BURADAN AYM'YE SESLENİYORUM”

AYM’nin milletvekilleri yargılanabilir ama tutuklanamaz kararına rağmen bugün çok sayıda milletvekili tutuklu. Buradan AYM’ye sesleniyorum. Siz gerçekten hakim, yargıçsanız bir an önce kararlarınızı yeniden verin. Herkesin bildiği, bütün gazetelerin yazdığı MİT TIR’ları meselesi, devlet sırrı sayılarak milletvekilimiz Enis Berberoğlu gözaltına alındı, kaçacak diye tutuklandı, 25 yıl ceza verildi.

80 milyonun bildiği bir konu nasıl devlet sırrı sayılır. Enis Berberoğlu’na Adalet Kurultayı’ndan adaletli selamlarımızı gönderiyoruz. MİT TIR’ları olayı devlet sırrı değildir diye Anayasa Mahkemesi kararı var. Enis Berberoğlu’nu casuslukla suçlayacaksın, kozmik odaya FETÖ örgütünün militanlarını sokacaksın ve devletin bütün sırlarını FETÖ’ye vereceksin.

Siz kaç kişi gelirseniz gelin, CHP olarak dik duracağız. Asla ve asla ödün vermeyeceğiz. Zulme, zalime teslim olmayacağız. Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır. Biz, onların şeytanlıklarına asla boyun eğmeyeceğiz.

Sayıları 2 milyona yaklaşan taşeron işçilerinin hakkını hukukunu da biz koruyacağız. Düşünün, çiftçiye dünyanın en pahalı mazotunu, gübresini satacaksın. Tarlasını ekecek, ürününü hasat edecek. Bu ülkede hiç enflasyon yokmuş gibi geçen yılın fiyatını aynı vereceksin. Senin hakkını da biz savunacağız. Yeter ki birlikte olalım.

150’nin üzerinde gazeteci hapiste. Haktan, hukuktan ve adaletten söz edemezsiniz. Hapisteki bütün gazeteci arkadaşlarıma sesleniyorum. Düşünün ister Bylock kullan, ister FETÖ’cü ol. Eğer adamın varsa, birileri kayınpederse rahatlıkla dışarıda gezebiliyorsun. Gücün varsa, bir İtalya hukukçunun dediği gibi; Hukuk gücü olanların delip geçtiği güçsüzlerinse takılıp kaldığı bir ağ olmamalıdır. Bu örgütle yakından uzaktan hiçbir ilgisi olmayan çok sayıda vatandaşımız var. Sizlerin hakkını ve hukukunu sağlamak hepimizin ortak görevidir.

İktidara yakın biri FETÖ mensubuna telefon ediyor, operasyon yapılacak kaç diye. Bunu söyleyen adamın kılına dahi dokunmuyorlar.

“BENİM ATLETİMLE UĞRAŞACINA…”

Birileri faize karşıyım diyor. Çok yüksek diyor. Son 15 yılda bir avuç faiz lobisine ödenen miktar 142 milyar dolar. Benim atletimle uğraşacağına 142 milyar doları bu ülkenin çiftçisine versene. Düşünün Gazze’ye gitmek için vatandaşları teşvik edeceksin. Binin gemiye diyecek, göndereceksiniz. 9 Türk vatandaşı hayatını kaybedecek, kıyameti koparacaksın sonra gideceksin önlerinde diz çökeceksin.

OYA BERBEROĞLU DA KURTULTAYDA

MİT TIR’ları davasında hakkında başlatılan soruşturmanın ardından tutuklanarak cezaevine konulan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu da Adalet Kurultayı’nı en ön sırada takip edenler arasında bulundu.

ENİS BERBEROĞLU’NDAN MEKTUP

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan Oya Berberoğlu, hapisteki eşi Enis Berberoğlu’nun mektubunu okudu.

İşte o mektup;

Neler yapmadık ki, adaleti beklerken!
Kimimiz zindana atıldı, çoğumuz yollara döküldü… Dağlar aşıldı, ovalar geçildi… Meydanlar doldu…
Saraya, partiye tabela asmakla adalet gelmediği, cümle aleme ilan olundu.
Yüreğimize, dilimize, ayağımıza sağlık…
Özel koşullarım yüzünden adalete kafa yoracak neden ve zamanım bol.
Yalnızca hapishaneleri dolduran yüz binlerce mahkum, intikam ve gözdağı amacıyla suçlanan, tutuklanan gazeteci, aydın ve siyasetçilerden ibaret değil bu ülkenin adalet mağdurları…
Zaten o kadarla kalsaydı, yolumuza yoldaş, adalet isyanımıza bayraktar bulamazdık.
Partisinden, mesleğinden, mal varlığından bağımsız, her yaştan kadınlı erkekli adalet açlığı çeken o kadar çok yurttaşımız var ki…
Hayatındaki adaletsizliğin üzerine yürümek için bir ışık, umut, çağrı bekleyen…
Örneğin, çocuklarını okullarda daha iyi yurttaş olarak yetiştirmek isteyen aileler eğitim fırsatlarında adalete inanıyor mu? Hayır.
Bu ülkenin orta direği küçük işletmeler, esnaflar, işçiler, memurlar, ekonomide adil rekabet ortamında mı çalışıyor? Yine hayır.
Yaşam hakkı… En kutsal hak… Peki sağlık hizmetlerinden, adalet içinde mi yararlanıyor halkımız? Hayır!
Siyasette adil temsil, seçim sonuçlarında adalet var mı? O da yok…
Her alana yayılmış, sistemi çürütmüş bu adaletsizlik tabii ki rastlantı eseri değil.
Türkiye neredeyse 40 yıldır 12 Eylül darbe yasaları ile yönetiliyor.
Ama bizlerin gücü maalesef sayısız kez değiştirilen Anayasa'dan bu darbeci zihniyeti temizlemeye yetmiyor.
İşte Adalet Kurultayı'nın önemi burada yatıyor. Eminim ki, haksızlığa, yolsuzluğa, eşitsizliğe, çürümeye yol açan adalet kara deliklerini tek tek bulup, ortadan kaldırmak için gerekli önerileri tartışıp kamuoyuna sunacaksınız.
Yeni adalet mimarisinin temelini atacak bu Kurultay'da aranızda olmayı çok isterdim, kısmet değilmiş. Dün yürüyüşte olmadı, bugün Adalet Kurultay'ında…
Ama bir gün mutlaka yeniden buluşacağız. Aydınlık yarınlar bizimdir.
Hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Enis Berberoğlu
Maltepe 2 No'lu L Tipi
Kapalı Ceza İnfaz Kurumu
B Blok 9 Üst

AYRINTILAR GELECEK



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İliç'te bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanürlü toprağın kayması nedeniyle göçük altında kalan 9 işçiden Uğur Yıldız'ın ca...

Mahkemeden Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan tahliye kararı

Sosyal medya fenomeni Dilan Polat ve eşi Engin Polat'ın da aralarında bulunduğu 16 tutuklu hakkında "Vergi usul kanununa muhalefet" suçundan tahliye kararı verildi. Ancak 3 ayrı suçtan da...


Ağrı'da bir imam kurstaki çocukları darp etti, valilikten açıklama geldi

Ağrı Diyadin'deki bir Kuran kursunda imamın öğrencileri darp ettiği video sosyal medyada tepkilere neden oldu. Konuya dair inceleme başlatan Ağrı Valiliği imamın gözaltına alındığını duyu...

İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları: 32 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığın...


AKP MYK’da “kent lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi!

Yerel seçimlerin ardından kurmaylarına “kibir” uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün gerçekleştirilen AKP MYK’da partide “değişim” olabi...

CHP lideri Özel’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme için açıklama: 'Yeni bir süreç olabilir'

Yerel seçimlerden birinci parti çıkan CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılacak görüşmeye sıcak gündem maddeleriyle gidecek. Parti içi kurulların, önceki dönem genel başkanların ve belediy...


AFAD duyurdu: Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!

Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre Tokat’ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, saat 18.11...

Özgür Özel'den Erdoğan'la görüşme açıklaması: Önemli gündemlerim olacak

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin olarak gazetecilere açıklama yaptı.


Bakan Fidan'dan 'Demirtaş ve Kavala' şartı koyan Hollanda'ya ziyaret

Hollanda Parlamentosu'nun, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi Davası hükümlüsü iş insanı Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmaması halinde, AB'nin Türkiye...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'60 günde 20 kilo verdi' dendi, ünlü oyuncu isyan etti

Oyuncu Ezgi Mola'nın 60 günde 20 kilo verdiği iddia edildi. Mola hakkında çıkan habere tepki gösterdi. Ezgi Mola işletmeci Mustafa Aksallı ile 8 Mayıs 2023'te sade bir törenle dünyaevine ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR