Yukarı
190025

Eğitim iş'ten İmam Hatip eleştirisi

07 Ekim 2017 11:38

Birleşik Kamu iş Konfederasyonuna bağlı Eğitim İş Sendikası İzmir Şubelerinin  İmam Hatip Okullarında karma eğitime son verilmesi ile ilgili  olarak  düzenlediği basın açıklamasında İzmir İl Milli Eğitim müdürlüğünün bu yanlıştan dönülmesi istendi.

Konak Sümerbank Önünde yapılan Basın açıklamasına Konfederasyon  Mali Sekreteri Ali Taştan ,Örgütlenme Sekreteri Barış Düdü, Eğitim Basın Yayın Sekreteri Semra Pektopal, Eğitim İş Genel Başkan ı Orhan Yıldırım, Genel Sekreter Ebru Sungar, Özlük Hukuk  Sekreteri Maksut Balmuk, Eğitim İş Geçen Dönem Genel Başkanı Mehmet Balık, Birleşik Kamu iş Konfederasyonu İzmir İl Temsilcisi Tamer Yiğit Güler, Eğitim iş 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, 3Nolu Şube Başkanı Hüseyin Çalışkan, 2 Nolu Şube Başkanı Ahmet Cangı, 4 Nolu Şube Başkanı Haşim Karaman,  Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona,Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube Sekreteri Özkan Felek ile çok sayıda Eğitim İş üyesi katıldı.

Basın Açıklamasını  Eğitim İş Genel Başkan ı Orhan Yıldırım yaptı.Yıldırım basın açıkalamsına şöyle konuştu :

“4+4+4 eğitim sistemiyle tüm okulları imam hatibe çeviren siyasi iktidarın, nihai hedefinin karma eğitime son vererek tüm okulları medreseye dönüştürmek olduğunu ortaya koymak için bugün buradayız.

Her geçen gün çağdışı bir yönetmelik yapan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sadece yönetmeliklerle değil, fiili müdahalelerle de eğitimi nasıl gericileştirdiğini göstermek için buradayız.

İzmir’de, 10’un üzerinde imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılmış yani karma eğitime son verilmiştir. Bazı okullarda sınıfların ayrılması yetmemiş, kız ve erkek öğrencilerin koridorları dahi ayrılmış, gerekçe olarak da “veliler böyle istiyor” bahanesinin arkasına sığınılmıştır.

Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından biri olarak öngörülen Milli Eğitim Sistemi’ndeki  karma eğitim modeli, çağdaş ve bilimsel eğitim adına en önemli gerekliliklerden biri olarak kabul edilmiş ve sistemin temel unsuru olarak Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yerini almıştır.

Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesi’nde bu husus, “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” şeklinde yerini almıştır.

Kanun hükmüne göre; eğitimin, karma eğitim olarak yapılması zorunludur. Adı geçen okullarda karma eğitim yapılmasının önünde engelleyici hiçbir husus bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılan uygulama açıkça kanuna aykırıdır.

Öğrenciler arasında cinsiyet ayrımı yapacak şekilde kız ve erkek öğrencilerin sınıflarının ayrılması kabul edilemez. Bu anlayış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesine aykırıdır. Bu tutum, toplumu inanan-inanmayan, kadın-erkek, şu etnik kökenden-bu etnik kimlikten gibi ayrımlara tabi tutarak ayrıştıran anlayışın yansımasıdır.

Karma eğitimi yok etmeye çalışan, okullarımızı “haremlik-selamlık” şeklinde ayırmaya kalkan bu anlayış; çocuklarımızı eşit haklara sahip, ülkenin geleceğinde yararlı yurttaşlar olarak eğitip yetiştirmek yerine, onları cinsel kimlikleriyle ön plana çıkarmaktadır. Çağdaş, laik ve bilimsel eğitimde bu uygulama kabul edilemez.

Bu tehlikeli anlayışın uygun ortam bulması halinde yaygınlaşarak diğer okul ve eğitim kurumlarında da uygulama alanı bulacağı ve ileride önü alınamaz ve telafisi imkansız sonuçlara yol açacağı açıktır. Ancak okullarımızda bunu yapmalarına, karma eğitimin sonlandırılması girişimlerine asla geçit vermeyeceğiz.

Çocuklarımız kızlı-erkekli sınıflarda eğitim görecek, bunu hazmedemeyen zihniyet de buna alışacaktır. Bu Cumhuriyet, ne mutlu ki, çağdaş temeller üzerine kurulmuştur. Bu temelleri hazmedemeyip yıkmaya çalışanlar bilmelidir ki, bu temel, ona sırt veren Cumhuriyet aşıkları oldukça değil yıkılmak, sarsılmayacaktır bile!

Eğitim-İş olarak, Cumhuriyet ile hesaplaşma adımlarının bir parçası olan bu girişimleri yargıya taşıyacağımızı belirtiyor, ülkemizin geleceğini oluşturacak çocuklarımızın, akıl, bilim ve sanat ortamında barış ve huzur içinde verilen bir eğitim sistemiyle yetiştirilmesi için her türlü dayatmanın karşısında olacağımızı vurguluyoruz” dedi.



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kardeş ülke Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Türk firmalar ile Azerbaycanlı firmalar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaretin artması için İzmir Ticaret Odası’nda bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik kapsamı...

Foça’nın güzellikleri fotoğrafa yansıdı

İzmir Barosu Fotoğraf Grubu Foça Fotoğrafları Sergisi’nin açılışı, Foça Kaymakamı Mehmet Türköz ve Belediye Başkan Yardımcısı Yasin Tercanlıoğlu’nun katılımıyla yapıldı.


EÜ Öğrenci Dekanlığı  gençlerle el ele

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklılık misyonu doğrultusunda Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde kurulan Öğrenci Dekanlığı, hem öğrencilerin sorunlarına çözüm üretiyor hem de yöne...

Gaziemir’de 23 Nisan coşkuyla kutlandı

Gaziemir’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, belediyenin düzenlediği çocuk etkinlikleri, kortej ve Yeni Türkü konseriyle coşkuyla kutlandı.  Başkan Ünal Işık, “Ulu Önderimiz Mu...


Bornova’da Atatürk Oratoryosu heyecanı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) İzmir Şubesi’nin kurduğu Çağdaş Yaşam Çocuk Korosu ve Bornova Belediyesi  işbirliğiyle gerçekleştirilecek Atatürk Oratoryosu, 28 Nisan Pazartesi gü...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kınık'ta Coşkuyla Kutlandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 104’üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta olduğu gibi Kınık’ta da büyük bir coşku ile kutlandı.


Efes Selçuk tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak

Efes Selçuk Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin iş birliği ile “Anadolu Çevre Tarihi Söyleşileri” tarafından düzenlenen Osmanlı Anadolusu’nda Krizl...

Chp İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç: Vaad Kopya; Sonuç Fiyasko

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, vergisiz telefon düzenlemesi ile telefon alan çok sayıda öğrenciye para iadesinin yapılmadığını açıkladı. Kılıç, “CHP’nin vaatlerini kopyalayıp y...


İzmir AKS Ambulans Servisi ekibi Konya’da hayat kurtardı

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na bağlı AKS Ambulans Servisi, bir hastayı Niğde’ye naklettikten sonra Konya yakınlarında trafik kazası ihbarı aldı. Sağlık personel...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Tuvana Türkay hastanelik oldu

Oyuncu Tuvana Türkay hastane odasından fotoğraf paylaşarak takipçilerini sağlıkları konusunda uyardı. 'Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi' adlı dizide oynayan Tuvana Türkay hastaneye kaldırıl...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bilimsel araştırma: Aspirinin kolon kanserini nasıl önlediği belirlendi

Her gün aspirin kullanmanın kolon kanserini önlediği biliniyor ancak nedeni şu ana kadar belirsizdi. Yeni bir çalışma, artık aspirinin kolon kanserine karşı nasıl etki ettiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Cancer dergisinde 22 Nisan'da yayınlanan bulgulara göre, aspirinin vücudun kanser hücrelerine karşı bağışıklık tepkisini artırdığı görülüyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR