Yukarı
193592

Başsavcı: '17-25 milat değil'

16 Kasım 2017 10:08

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, AKP’nin FETÖ konusunda “Kandırıldığımızı anladık” diyerek milat ilan ettiği 17-25 Aralık’ı soruşturmalar konusunda toptan bir kriter olarak görmediklerini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, “Örgütün yönetici takımını alalım, adam himmet toplamış, örgüt adına toplantılar düzenlemiş. Sohbetleri o organize etmiş. Bu kişi 17-25’ten önce de sonra da sorumludur” dedi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, makam odasında adliye muhabirlerine FETÖ davalarıyla ilgili bilgi verdi. Ankara’da 15 bin ByLock kullanıcısı olduğunun tespit edildiğini dile getiren Kocaman, bunların büyük çoğunluğuna operasyon yapıldığını, ancak yüzde 25’lik bir kısmının halen durduğunu kaydetti. Kocaman, “Bu kullanıcıların büyük bir bölümü soruşturmalara konu edildi. Ancak Emniyet ve ilgili kurumlardaki yoğunluk nedeniyle bunların tamamına adli soruşturma açılamadı” dedi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bir FETÖ davasında “sempatizan” diyerek üyelikten yargılanan kişiye beraat vermesiyle ilgili kararın sorulması üzerine Kocaman, “Ben bu kararı eleştiriyorum” ifadesini kullandı. Örgütle mücadelenin devam ettiği bu süreçte Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin kararının doğru olmadığını savunan Kocaman, şunları söyledi:

 

Yargıtay’ı eleştirdi

“Normal bir vatandaş dini duygularla, FETÖ’cüleri tam anlamıyla tanımadığı için sohbetlerine gitmiş. Bu kişiler bizim için tek başına FETÖ üyesi değil. Ama örneğin terörist ele başının talimatı sonrası Bank Asya’ya para yatıranlar terör örgütü üyesidir. Bu karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndan geçene kadar, biz şu anda aynı kriterlerle devam ediyoruz. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda geçer, o zaman hepimizi bağlar. Ama şu aşamada biz katılmıyoruz. Ben umudumu koruyorum. Değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizi etkilemez. FETÖ ile mücadele kararlı bir şekilde devam edeceğiz.” Kocaman, FETÖ soruşturmalarında uygulanan 17/25 Aralık 2013 tarihinin esas kabul edilmesiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

‘Ana kriter Bank Asya’

“17/25 FETÖ örgütü için toptan kriter olmamalı. Örgütün yönetici takımını ele alalım; adam himmet toplamış, örgüt adına toplantılar düzenlemiş. Sohbetleri o organize etmiş. Bu kişi 17/25’ten önce de, sonra da sorumludur. 40 yılın sorumluluğu vardır. Ama vatandaş bu örgütün gerçek yüzünü görünce araya perdeyi çekmiş. Yönetici takımı bilerek ve isteyerek örgütün içinde kalmış ve örgütün eylemlerini organize etmiş. Kesinlikle yanlış anlaşılmasın. 17/25 örgütle ilgili genel bir milat değildir. Bizim bahsettiğimiz normal vatandaş için değil. Bank Asya bizim ana kriterimiz. 17/25’ten önce kredi çekmiş, taksit yatırmış kişiler değil. Örgüt başının talimatıyla hesap artışı yapanlar bizim için ciddi şüpheli. Fakat 17/25’ten önce bu kavgalardan önce, adam konut kredisi çekmiş, daire almış. 17/25’ten sonra da taksitlerini ödemeye devam ediyor. Bir şey demiyoruz. Ne yapsın adam.”

Hız savunması

FETÖ’nün yeterince tanınması halinde örgütün iç yüzünün daha kolay anlaşılacağını belirten Kocaman şunları söyledi: “2014 Ocak’ını düşünün. Cumhurbaşkanımız, başbakan, hükümet, bakanlar ve herkes televizyonlarda bunları anlatıyor. Diyeceksiniz ki niye banka hemen kapatılmadı. Yüzlerce, binlerce kripto FETÖ’cü oralardayken, kararlar alınamadı. Bu nedenle gecikti. Samanyolu TV’nin Türksat’tan çıkarılma kararı çok önceden alınmasına rağmen, gereği yapılamadı. Her yerde kripto FETÖ’cü olduğu için, devlet adımlarını hızlı atamadı. Bizim borçlar hukukunda bir tabir vardır. Orta zekâlı, iyi niyetli, dürüst, objektif üçüncü kişi özelliklerini taşıyorsanız bunu görürsünüz hemen. Bir sağlık probleminiz yoksa, bunu görmeniz lazım.”

‘Sert eleştiri yapmadım’

Başsavcı Kocaman, açıklamalarının haber sitelerinde haber olmasının ardından dün yazılı bir açıklama yaparak, sözlerini “düzeltti”. Adliye muhabirleri ile sohbet toplantısında konuşulan konuların, bir kısım medya organlarında maksadını aşar şekilde “Başsavcıdan Yargıtay’a eleştiri” başlığıyla yer aldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Yargıtay 16. Ceza Dairesinin vermiş olduğu karara ilişkin yaptığımız değerlendirme, hukuki olarak farklı bir bakış açısını dile getirmekten ibarettir. Medyada yer aldığı şekilde, ‘Yargıtay’ın kararı ile ilgili sert bir eleştiri’ asla söz konusu değildir.”

AKP’nin miladı da kriteri de başka

AKP’nin en önemli isimleri, defalarca 17-25’in kendileri için bir milat olduğunu söylemişti. Bu açıklamalardan en net olanlarından birisi, Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen sene 13 Ağustos’ta medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiğinde yaptığı konuşmaydı. Yıldırım, “Bizim için milat 17-25 Aralık’tır” demiş ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’nın aksine şu ifadeyi kullanmıştı: “Bizim için ölçü 17-25 Aralık’tan sonra FETÖ ile ilişkinin sürdürülmesidir.”

Suç ortaklığı da soruşturulacak mı?

Başsavcı Kocaman’ın “17 Aralık milat değil” açıklaması sonrası gözler, 17 Aralık 2013 öncesinde hükümet ile cemaatin ortaklığına çevrildi. İktidar temsilcileri, cemaatin terör örgütü olduğunu 17 Aralık’ta anladıklarını, daha önceki birlikteliklerinde “hizmet hareketi” olarak gördüklerini savunarak, 17 Aralık 2013’ün soruşturmalarda milat kabul edilmesini istiyordu. Yargı da buna paralel olarak soruşturma yürüttü.

Başsavcının açıklamasının ardından soruşturmaların FETÖ’nün bizzat AKP eliyle devletin içine yerleştirilmesi, beslenmesi, yani “örgüte yardım” kısmına uzanıp uzanmayacağı merak konusu oldu. Diğer yandan Hüseyin Gülerce gibi cemaatte yöneticilik yapmış ve 17 Aralık’tan sonra pozisyon değiştirenlerin de soruşturmalara dahil edilip edilmeyeceği yanıtını bekliyor.

(Cumhuriyet)

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Yargıtay'da başkanlık seçimi dördüncü gününde

Yargıtay Başkanlığı seçiminin dokuzuncu turunda da sonuç çıkmadı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca 119, 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 138 oy aldı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'...

Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul'daki riskli 5 ilçeyi açıkladı

Yalova açıklarında ve Marmara Denizi çevresinde meydana gelen depremler endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi riskli ilçelere dikkat çek...


Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa Cemaati'ne yanıt gecikmedi

Kamuoyunda 'Cübbeli Ahmet Hoca' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa cemaatinin kendisi hakkında verdiği ihraç kararına yanıt verdi. İsmailağa Cemaati'nde, tarikatlarda şeyhlik mak...

'Emekliler simit satsın' diyen MHP'li vekilin şirketi devletten milyonlarca liralık ihale almış

Açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşam savaşı veren dar gelir emekliye "Her şeyi devletten bekleme, ayda 10 bin lira kazanabileceğin ek iş bul. Simit sat, su sat" diyen MHP Aksaray Mi...


''Telefonundaki yazışma ve tape kayıtlarını inceleyecek''

Kamuoyunda "yüksek karlı gizli fon" adıyla bilinen 2'si tutuklu 7 sanığın yargılandığı dolandırıcılık davasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) savcılığa gönderilen yaz...

Beyoğlu Hükümet Konağı ihalesini Erdoğan'ın lise arkadaşının şirketi aldı

Cumhuriyet’in haberine göre, 23 milyon 998 bin TL’lik ihaleyi AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Hasan Gürsoy’un "Gürsoy Grup" adlı restorasyon şirketi aldı.


41 ilde 'Narkoçelik-9' Operasyonu... 400'den fazla gözaltı var!

Emniyet'in 41, Jandarma'nın 12 ilde yürüttüğü Narkoçelik-9 operasyonunda 1 ton 43 kg uyuşturucu ile 387 bin hap ele geçirildi. 434 kişi gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Em...

Resmi Gazete'de yayımlandı: Eğer 31 Mart Seçimleri iptal edilirse...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin bazı yerlerde iptal edilmesi durumunda, yenileme seçimlerinin 2 Haziran Pazar gü...


Erbakan'dan Erdoğan'a: Sadaka ekonomisini bırakın

Erbakan, eski ortağına yönelik eleştirilerini sürdürüyor. YRP lideri, son olarak Erdoğan'a "Sadaka ekonomisini artık bırakın. Biraz da 'önce imtiyazlılar' demek yerine 'önce millet' deyin...