Yukarı
193624

DİSK'ten 2018 yılı bütçe kanun tasarısına tepki

16 Kasım 2017 13:38

EGE’NİN SESİ/ MUKADDES AYTEMİZ- DİSK Emekli Sen’in İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında, “Savaşa ve ranta değil emekliye bütçe istiyoruz” dedi.

Bugün İzmir SGK İl Müdürlüğü önünde saat 12.00’de DİSK Emekli Sen tarafından düzenlenen basın açıklamasında 2018 yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısı ve emekliye ön görülen zam oranı konuşuldu. Sendika adına açıklama yapan DİSK Emekli Sen Konak Şube Başkanı Kadir Altanhan, “Hükümetle Memur-Sen arasında imzalanan 2018/2019 yıllarını kapsayan sözde toplu sözleşmeye göre EMS emeklileri Ocak ayında yüzde 4’lük zam alacaklar. SSK ve BAĞKUR emeklileri ise 1 Temmuz ile 31 Aralık tarihleri arasını kapsayan 6 aylık enflasyon artış oranı kadar zam alacaklar. Bu oran Aralık ayı enflasyonu açıklandıktan sonra belli olacakken, sanki oran belli olmuş gibi medyada emeklilere müjde haberleri yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

"12 milyon emeklinin de bulunduğu emekçi kesimleri vurmaktadır"

Başkan Altanhan, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Hükümet tarafından hazırlanıp TBMM’ye sevk edilmiş olan 2018 yılı Merkezi Bütçe Kanun Tasarısının görüşmeleri, Meclis Bütçe komisyonunda devam ediyor.

Bundan bir ay önce hükümet, 2018 yılı için yüzde 40’lara varan vergi artış oranları açıklamış gelen tepkilere karşı, güvenlik harcamalarındaki artışı gerekçe göstermiştir. Bu kısmen tepkileri bastırmaya yönelik bir gerekçe gibi görünse de, asıl nedenin, hükümetin yanlış iç ve dış politikasının içeride ve dışarıda, yol açtığı savaş ve gerilimin faturasının halka çıkarmak olduğunu göstermektedir. Buradan hareketle, 2018 yılında savunma ve güvenlik harcamalarında meydana gelen belirgin artış, savaş ve baskıcı, otoriter yönetim politikalarının süreceğini kanıtlamaktadır.

2018 bütçenin özünü, yüksek maliyetli borçlanmalar, teşvik adı altında yerli ve yabancı sermayeye daha fazla kaynak transferleriyle yüksek askeri ve güvenlik harcamalarını oluşturuyor.

Bütçenin eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, ulaşım, konut, iş güvencesi vb. emekçilerin temel ihtiyaçlarını gözetmeyen genel yapısının yanı sıra, ek ödemelerin emekli aylığına esas kazanca dahil edilmemesi, kamu emeklilik sisteminin günden güne tasfiye edilmesi, emekli aylık bağlama oranlarının düşürülmesi, aylık bağlanma yönteminde prim güncelle sisteminin getirilmesi, aylık artış yöntemleri, başta eğitim ve sağlık olmak üzere ücretsiz verilmesi gereken temel kamu hizmetlerinin özelleştirilmesi gibi birçok uygulama içinde 12 milyon emeklinin de bulunduğu emekçi kesimleri vurmaktadır.

Hükümetle Memur-Sen arasında imzalanan 2018/2019 yıllarını kapsayan sözde toplu sözleşmeye göre EMS emeklileri Ocak ayında yüzde 4’lük zam alacaklar. SSK ve BAĞKUR emeklileri ise 1 Temmuz ile 31 Aralık tarihleri arasını kapsayan 6 aylık enflasyon artış oranı kadar zam alacaklar. Bu oran Aralık ayı enflasyonu açıklandıktan sonra belli olacakken, sanki oran belli olmuş gibi medyada 'emeklilere müjde' haberleri yer almaktadır.

Yapılan araştırmalar, Ekim/2017’de açlık sınırının 1.544 TL, bu harcamayla birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplamı olan yoksulluk sınırı ise, 5030 TL’dir.  Bırakın yoksulluk sınırını milyonlarca emekli bahsedilen açlık sınırı rakamının altında maaş alıyor ve insanca yaşama olanaklarından yoksun. Yetmedi bozulmuş sağlığı, çocuğunun veya torununun eğitimi için cebinden harcama yapıyor.

Tüm bu mağduriyetlerin giderilmesi için öncelikle, adil bir vergi sistemi getirilerek temel tüketim harcamaları ve hizmet alımından alınan dolaylı vergiler kaldırılmalı, halk için bütçe yapılmalıdır. Kısacası savaş ve ranta değil emekliye bütçe diyoruz…”

"Emeklilerin kimyasını bozamayacaksınız"

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise, “12 gündür bütçeyle ilgili topladığımız imzaları bugün Emekli Sen sendikamız temsilcilerimizle birlikte imzaları yukarıya verecek. Biliyorsunuz hükümet her sene bütçe tasarısı görüşmelerinde emeklileri, emekçileri, çalışanları, memurları hep kapsam dışında bırakır. Biz bu ülkede doğduk, bu ülkede yaşıyoruz, bu ülkenin değerlerinde, fabrikalarında emek verdik, bu ülkenin bu duruma gelmesinde 12 milyon emeklinin katkısı büyüktür. Vergi adaletsizliğinin en yoğun olduğu ülkede yaşıyoruz. Maaşlarımız elimize geçmeden vergilerimiz kesiliyor. Kalan maaşımızla sadece yaşamdan kaynaklı alışveriş yaparken, KDV ödüyoruz, ÖTV ödüyoruz. Vergi cehennemine dönmüş bu ülkede emekliler yok olmaya, yok edilmeye mahkum ediliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Son söz olarak; her yerin kimyasını bozdunuz, ama 12 milyon emeklinin kimyasını bozamayacaksınız. 2019 gelecek emekliler bunların hesabını sandıkta soracak. Bunu hesaba katmayan hangi hükümet olursa olsun emekliler sandıkta hesabını sorarak cezalandıracak” şeklinde konuştu. 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Foça'da Muhtarlar, Kaymakam Türköz ile ilk toplantısını yaptı

Foça Kaymakamı Mehmet Türköz başkanlığında toplanan,ilçe mahallelerinin  muhtarları ile ilk toplantı KYBLE Toplantı salonunda gerçekleşti.

Başkan Tugay Mine Piriştina’nın cenaze törenine katıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin efsane belediye başkanı olarak bilinen merhum Ahmet Piriştina’nın eşi Mine Piriştina’nın cenaze törenine...


Tugay: “Bölgesel kalkınmaya önem vereceğiz”

Türkiye’nin en büyüğü Marble İzmir 29’uncu kez açıldıSektöründe dünyanın en büyük üç fuarından biri, Türkiye'nin ise en büyük fuarı Marble İzmir-Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fua...

İzmir’in tramvay hatları için araç alım ihalesi yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çiğli Tramvay hattının yanı sıra Konak ve Karşıyaka tramvay hatlarında da kullanılmak üzere elektrikli tramvay aracı alımı için ihale düzenledi. 26 araçlık ih...


Başkan Kınay Karabağlar’daki muhtarlarla buluştu: Önceliğimiz sosyal belediyecilik

Başkan yardımcıları Burcu Ugantaş ve Elvin Sönmez Güler ile birlikte Karabağlar Belediye Meclisi Mahalle Komisyonu üyeleri Fırat Eroğlu, Osman Sarı, Ayhan Uzunay, Selami İyier, İnan Karak...

İzmir Büyükşehir'de revizyon: O isim görevden alındı

Şahin'in yerine Karşıyaka Belediyesi'nden başkan yardımcısı olarak görev yapan şehir plancısı Zeki Yıldırım getirildi.


Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Çiğli Belediyesi, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun (ATYG) özel davetiyle yer aldığı 2024 İlkbahar Buluşmasında; kültürel alanda yaptığı çalışmalarla 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık gör...

Başkan Eşki Işıkkent’te vatandaşla buluştu

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, seçim sonrası teşekkür ziyaretlerine Işıkkent’te devam etti. Çocuklara futbol sahası sözü veren Başkan Eşki, bölgedeki tarihi köprünün elden geçirilmes...


CHP'den Menemen'de 'sürgün' iddiası: İşçilerden elinizi çekin!

31 Mart Yerel Seçimleri'nde AK Parti'nin İzmir'de kazandığı tek beleidye olan Menemen'de CHP  İlçe Başkanı Hüseyin Özbey  işçilerin sözleşmelerinin tek taraflı feshedildiği, bazı işçileri...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

'60 günde 20 kilo verdi' dendi, ünlü oyuncu isyan etti

Oyuncu Ezgi Mola'nın 60 günde 20 kilo verdiği iddia edildi. Mola hakkında çıkan habere tepki gösterdi. Ezgi Mola işletmeci Mustafa Aksallı ile 8 Mayıs 2023'te sade bir törenle dünyaevine ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Doğada vakit geçirmek cilde olumlu etki ediyor

Araştırmacılar, doğada vakit geçirmenin bağırsak ve cilt sağlığı ile yakından ilişkisini inceleyerek, yeşil alanların insan mikrobiyotasını artırdığı sonucuna ulaştı."Environmental International" isimli dergide yayımlanan makalede, araştırmacılar, ABD ve Avrupa'da kaleme alınan 20 çalışmayı inceleyerek doğa ile insan sağlığı arasındaki yakın bağı ele aldı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR