Yukarı
196512

Akşamcılar çözümü evde üretimde buldu

17 Aralık 2017 09:41

Yüksek vergiler yüzünden içkifiyatının sürekli artmasından bunalanakşamcılar, evde alkol üretmeye başladı.

Alkollü içecekler üzerindeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi'nin (KDV) artması, daha hesaplı ürün elde etmek isteyenleri evde kendi içkisini üretmeye yöneltti. Son yapılan vergi düzenlemeleriyle 70'lik rakının fiyatı 93 liraya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Türkiye'de bir kişinin yılda tükettiği alkol miktarı 1.49 litre. Bu miktarın 0.89 litresini bira, 0.5 litresini rakı ve viski gibi yüksek alkollü içecekler, 0.13 litresini ise şarap oluşturuyor.

RESMİ TÜKETİM DÜŞÜYOR

Geçen yılki içecek sektörü cirosu 44 milyar TL olarak gerçekleşirken, bunun yüzde 21'i alkollü içeceklerden geldi. Dolayısıyla Türkiye'de alkollü içeceklerin yıllık cirosu 9.5 milyar TL civarında.

Geçen yıl toplanan 458.7 milyar TL verginin 7.9 milyarı alkollü içeceklerden gelirken, rakı üzerindeki toplam vergi 60 TL'yi bulunca, vatandaşlar evde içki üretiminin kapılarını aralamış durumda.

1

Evlerde çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere marketler ve internet üzerinden satılan “tarımsal kökenli etil alkol” ile evde kendi içkisini üreten vatandaşların sayısının her geçen gün arttığı belirtiliyor. Rakı fiyatları son 10 yılda 4 kat artarken, vergiden kaynaklanan fiyat artışlarının da etkisiyle, rakı tüketimi de son yıllarda düşüş kaydetti. Tüketimdeki gerilemede “evde rakı” imalatının da etkili olduğu belirtiliyor.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) 2016 yılı iç piyasa üretim verilerine göre, bira üretimi 8 milyon 50 bin 557 litre, rakı üretimi ise 3 milyon 753 bin 486 litre geriledi. Ayni dönemde şarap üretimi 12 milyon 146 bin 435 litre düşüş kaydetti.

60 LİRASI VERGİ

Türklerin en çok tercih ettiği rakının üzerindeki vergiler 2006- 2016 yılları arasında yüzde 265 oranında artış gösterdi. Geçen temmuz ayında yapılan düzenleme ile 70'lik rakı üzerinden alınan vergi 46.72 TL'den 50.37 TL'ye çıktı. Rakının ayrıca yüzde 18'lik KDV tutarı da 9.06 lira yapıyor. Rakamlar üst üste eklendiğinde 93 TL olan 70'lik rakının 60 TL'si vergi olarak akşamcıların cebinden çıkıyor.

UZMANLARDAN ÖLÜM UYARISI

Akşamcıların evde rakı imalatı modası her geçen gün artarken, uzmanlardan uyarı geldi. Kimyager Prof. Dr. Fadime Taner, evde rakı imalatının son derece riskli olduğuna dikkat çekti. Taner, “Normal üretim tesislerinde üretilen rakılarda alkol oranı kesin bellidir. Evde üretimi yapılan rakılarda alkol oranı göz kararınca, su karışımı ile belirleniyor. Ölçü yok. Bunun yanında etil alkol ile metil alkolü nasıl ayırt edecekler. Fırsatçıların olduğu bir ortamda etil yerine metil alkol satarlarsa, ucuz rakı içeceğiz diye canınızdan olursunuz” dedi.

İŞTE BU YOLLA ÜRETİYORLAR

“Evde içki imalatçısı” vatandaşlar ile yaptığımız görüşmede edindiğim bilgiye göre, evde içki yapım aşaması, evsel kullanım için tarımsal kökenli etil alkol etiketi ile marketlerde satılan ve yüzde 95 alkol içeren ürünün temini ile başlıyor. Daha sonraki aşamada ise anason ile karıştırılan etil alkol bir süre bekletildikten sonra süzülüyor ve üzerine yüzde 45 hacme gelinceye kadar su ilave ediliyor. Marketler veya internet üzerinden temin edilen evsel kullanım amaçlı etil alkolün litre fiyatı 48 TL'den satılıyor. Evde imalatı 15-20 dakika süren 70'lik rakı akşamcılara 22 TL'ye mal oluyor. Evde içki imalatı yapan vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde, rakının yanı sıra şarap, votka, bira üretiminin de yaygn olduğunu öğrendik.

SÖZCÜ



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında sınırlı düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları, 9 Nisan'dan sonraki kısa iki günlük haftada 4 milyar 141 milyon dolarlık bir düşüş yaşadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftal...

TCMB'nin rezervlerinde 11 hafta sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri üst üste 11 hafta süren düşüşünü tamamladı ve 3 milyar 745 milyon dolar artış gösterdi.


Yerlinin hisse varlığı 3,2 trilyon TL'yi aştı

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ne göre, yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde...

Vergide ilk çeyrek yeniden değerleme oranı belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamada, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden 2024 yılı birinci geçici vergi döneminde...


4 yıl önce kurban alınıyordu! Bugün bir kilo pirzola fiyatı oldu

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, et ve sütte yaşanan sorunların hayvancılık politikalarından kaynaklandığını söyledi. Gürer, Diyanet İ...

Borsa güne yükselişle başladı

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 0,3 yükselişle 9564 puan seviyesinden başladı. Dolar 32,517 TL, euro 34,875 TL seviyesinde. Gram altın ise 2488 TL'den alıcı buluyor.


Şubatta süt, yumurta ve tavuk eti üretimi düştü

TÜİK verilerine göre, içme sütü üretimi şubatta aylık bazda yüzde 13,2 oranında azaldı. Tavuk eti üretimi şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalırken tavuk yumurtası üretimi de yüzde 5,7 or...

Aselsan'dan yeni anlaşma

Aselsan ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Hava Savunma Sistemleri tedarikine ilişkin 36 milyon tutarında bir sözleşme imzalandı.


Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD'de Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirmede kısa vade en önemli zorluğun yüksek enflasyon olduğunu kaydetti. Şimşek, "Yatırımcıların ...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

İbrahim Tatlıses oğluna ‘Yok artık öyle beleşten hayat’ dedi: Mirasını açıkladı

Oğlu Ahmet Tatlıses ve torunu Mert Tatlıses ile davalık olmasıyla gündeme gelen İbrahim Tatlıses miras açıklaması yaptı. İbrahim Tatlıses ‘Aramızda Kalmasın’ isimli magazin programına gön...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uzmanı uyarı: Grip deyip geçmeyin

Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "Grip deyip geçmemek gerek. Hafif de olsa altta yatan, eşlik eden hastalığı olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli önlemeleri zamanında alması gerekiyor" dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, ilkbahar gelinceye kadar sonbahar ve kış aylarında en çok influenza vakalarıyla karşılaşıldığını söyledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR