Yukarı
199707

Kordon'da deniz ve kara birleşti

18 Ocak 2018 09:57

İZMİR’de şiddetli rüzgar nedeniyle Konak Belediyesi’nin yılbaşı süslemeleri için yaptığı kemer devrildi.

Kemerin gece devrilmesi faciayı önlerken, şiddetli rüzgardan deniz ulaşımı da etkilendi. İZDENİZ olumsuz hava koşulları nedeniyle seferlerin iptal edildiğini açıkladı.

Konak Belediyesi’nin yılbaşı kutlamaları çerçevesinde yaptığı süslemelerden olan Alsancak’taki Şevket Özçelik Sokak’ta bulunan ışıklı kemer, saatte 35 kilometre hızla esen şiddetli rüzgar nedeniyle gece saatlerinde devrildi. Gazi İlköğretim Okulu'nun köşesinde bulunan ve gündüz saatlerinde binlerce kişinin geçtiği sokaktaki kemerin gece devrilmesi olası bir faciayı önledi. Konak Belediyesi zabıta ekipleri, kemerin etrafına güvenlik şeridi çekerek önlem aldı.

Öte yandan şiddetli rüzgardan deniz ulaşımı da etkilendi. İZDENİZ olumsuz hava şartları nedeniyle seferlerin iptal edildiği duyurdu. İZDENİZ’den yapılan açıklamada “Sayın yolcularımız, olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle tüm yolcu ve araba vapuru seferleri geçici süre iptal edilmiştir" denildi.

DENİZ İLE KARA BİRLEŞTİ

İzmir'in en prestjli yerlerinden Alsancak Gündoğdu Meydanı'nda yağmur ve fırtına nedeniyle denizin yükselmesi sonucu sular cadde ve sokakları göle çevirdi, ev ve işyerlerini bastı. Kordon'da çoğu kafeterya ve restoran olan mekanların sahipleri ellerinde süpürgelerle suları tahliye etmeye çalıştı. Ancak, başarılı olmadı. Pantolonlarını dizlerine kadar sıyıranlar, çaresizliklerini "Görüyorsunuz halimizi değil mi? Para kazandığımız yer mahvoldu. N'olur yardın edin!" dedi. Bölgede çok sayıda itfaiye ve AKS aracı olmasına rağmen sel sularıyla mücadelede etkili olamadı. Deniz ile kara birleşirken dalga boyu 3 metreyi buldu.

Meteoroloji yetkililerden alınan bilgiye göre İzmir'de rüzgar saatte 73 kilometre hıza kadar ulaşırken yağmur de metrekareye Güzelyalı'da 9.8 kilogram metrekareye, Çiğli 5.4, Gaziemir 10.4 ve Karaburun 29.7 kilogram olarak düştü.

BELEDİYE AÇIKLAMA YAPTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı yazılı açıklamada kentte denizin kabardığını, suların yükseldiğini dalga boyunun 4 metreye kadar çıktığı, rüzgarın şiddetinin de 103.3 kilometreye kadar yükseldiğini belirtti. Sahil kesiminde daha yoğun hissedilen şiddetli lodos nedeniyle 11 ağacın devrildiği kaydedilen açıklamada şöyle dendi:

"Rüzgarın şiddeti, Konak ve Alsancak bölgesinde 71.6 kilometreyi buldu. Meteroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, lodosun yerini karayele bıraktığını, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerine kadar devam edeceğini bildirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri, geceyi teyakkuzda geçirdi. Şiddetli lodos sonrası yapılan ilk tespitlere göre, Balçova, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Buca, Alsancak, Karşıyaka, Bornova, Gaziemir, Bayraklı ve Karataş'ta toplam 11 adet ağaç devrildi. Narlıdere ve Balçova'da devrilen ağaçların altında kalan iki araç kurtarıldı.  Deniz suyunun aşırı yükselmesi nedeniyle Mavişehir Balıkçı Barınağı ile Konak ve Alsancak vapur iskelelerinde taşmalar yaşandı. Şiddetli fırtına ve dalgalar nedeniyle, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın deniz tarafındaki yürüyüş şeridi ve ahşap iskelelerde hasar oluştu. 1. Kordon'da da dalgaların kuvvetiyle parke taşları söküldü. Gece boyunca İZSU ekipleri de seferber oldu. Lodos ve deniz suyu yükselmesi nedeniyle, Karşıyaka bölgesinde yaşanan su taşkınına müdahale edildi.

ALİAĞA'DA, GEMİ KARAYA OTURDU

İzmir'de, sabah saatlerinde etkisini artıran sağanak ve zaman zaman hızı 100 kilometreyi bulan fırtınada, Aliağa'da yük gemisi sürüklenerek, karaya oturdu. Türk bayraklı, 'M/V Sinan Nabioğlu' isimli, 10 metre genişliğinde ve 60 metre uzunluğundaki yük gemisi, Nemrut Limanı'nda sabah saatlerinde karaya oturdu. Hurdaya gideceği açıklanan gemide personelin bulunmadığı açıklandı.

'GEL GİT DEĞİL, DENİZ KABARMASI'

İzmir'de sabah saatlerinde etkili olan fırtınadan dolaylı Kordon'da denizle karanın birleşmesi, kentteki birçok kişinin zihnine 'tsunami', 'gel-git' gibi olayları getirdi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Gündüz, yanıt verdi. Yaşanan olayın rüzgardan kaynaklı deniz kabarması olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rüzgarın sürekli aynı yöne esmesi suyu bir yere yıkabiliyor. Belli yönde çok uzun süre rüzgar eserse bu durum yaşanabilir. Havuzda bile rüzgarın aynı yönde esmesi bir yönde birikmeye neden olur. Körfezi de havuz gibi düşündüğümüz zaman poyraz suyun kıyıya doğru yığma yapmasına neden oldu. Suyun yükselme nedeni tamamen rüzgar kaynaklı, tsunami ya da gel git kaynaklı değil. Tsunaminin nedeni depremlerdir. Deprem olacak ki o dalga yaratsın sonrasında da su baskını olsun. Ancak böyle bir depremden söz edemiyoruz. Gel git olayı da Türkiye'de etkili olan bir durum değil o daha çok okyanuslarda olur."

'DENİZİN GÜÇLÜ DALGALARLA TAŞMASINA YAPACAK BİR ŞEYİMİZ YOK'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, bir televizyon kanalının canlı yayınına telefonla bağlanarak, kentte etkili olan şiddetli yağmur ve fırtınanın hayatı olumsuz etkilemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Şunu samimiyetle söylüyorum. Sürekli yağmur suyu ayrıştırma yatırımları yapıyor, yeni kanallar açıyoruz; ama denizin böyle güçlü dalgalarla taşmasına yapacak bir şeyimiz yok. Yaşadığımız olay, denizin med-cezirle beraber kabarıp, fırtınayla birlikte ve büyük dalgalar halinde karaya vurması sonucu meydana gelen bir doğal afettir. Çok yoğun şekilde gelen deniz suyu bir anda taşma yaptığı gibi yağmur suyu kanallarımızdan da geri tepti. Şunu samimiyetle söylüyorum. Tam 19 senedir ki bunun 5 senesi Ahmet Piriştina’ya, 14 senesi bize aittir. Sürekli yağmur suyu ayrıştırma yatırımları yapıyor, yeni kanallar açıyoruz. İzmir, çukurda bir kent. Topoğrafyasını iyi bildiğimiz için Hollanda’da olduğu gibi pompa sitemleri kurup, gelen suyu tahliye etmeye çalışıyoruz."

(DHA)



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

23 Nisan’da Belediye Başkanı Kaan Bağçivan oldu

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Beyaz Altay Gündüz Bakımevi öğrencilerinden Kaan Bağçivan, Belediye Başkanı Mustafa Turan’ı ziyare...

Başkan Önal, haftanın ilk mesaisine şantiyelerden başladı

Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, haftanın ilk mesaisine saat 06.00’da Fen İşleri, Temizlik ve Park Bahçeler Müdürlüğü ziyaretleriyle başladı. Her zaman birlik ve dayanışma içinde ola...


Bayındır 25. Uluslararası Çiçek Festivali 25-28 Nisan'da Yapılacak

Bayındır Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Uluslararası Çiçek Festivali'nin bu yıl 25'ncisi gerçekleştirilecek. Bayındır şehir merkezinde yapılacak olan festival ...

Bucalı çocuklara bayram hediyesi

Buca Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhunu tüm kente yayacak.  Bu kapsamda 23 Nisan tarihinde düzenlenecek Çocuk Şenliği’ne tüm çocukları davet eden Belediye Başka...


Efes Selçuk’ta çalışmalar Büyükşehir iş birliği ile hız kazandı

Havaların ısınmasıyla birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayacak olan Efes Selçuk’ta kent merkezinde İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği i...

EGEHAYMER kalitesini bir kez daha tescilledi

Ege Üniversitesi Laboratuvar Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (EGEHAYMER), Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yapılan denetimler sonucunda hâlihazırda sahip olduğu TSE-ISO-EN 9001 ...


Yeşilçam’ın çehresi değişecek

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Yeşilçam Mahallesi’ni ziyaret etti. Mahallede ihtiyaç duyulan hizmet ve yatırımları en kısa sürede yapacaklarını söyleyen Başkan Eşki, fiziki yatırımla...

“Öz’e Dönüş” konseptiyle en güzel yemekler ve otlar yarıştı

Doğadan toplanan yüzlerce türdeki otun tezgahlarda yerini aldığı 13. Alaçatı Ot Festivali’nde, Doğa Rutkay’ın sunduğu yarışmada en güzel yemekler ve otlar yarıştı. 107 çeşit ot toplanan y...


Maraton İzmir’de ödüller dağıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl beşincisini düzenlediği Maraton İzmir Avek'te 42 kilometrede yarışan ve dereceye giren sporculara ödülleri verildi.  

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

O gün hayatım değişti

“Bir gün sinemada, film öncesi yayınlanan reklamlarda Utku’yu gördüm. ‘Ne kadar yakışıklı bir kemancı’ dedim. Aradan 3 ay geçti. Orkestrama kemancı arıyorken Utku’nun adı geldi ama ne gel...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

E-sigara pıhtılaşmaya neden oluyor

Özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaraların normal sigara kadar tehlikeli olduğunu belirten Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger "Bu cihazlar kalpte ritim bozukluğundan pıhtılaşmaya kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açıyor" dedi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR