Yukarı
203628

"12 Eylül'ü eleştirmek de suç oldu" 

27 Şubat 2018 12:36

Yarkadaş: "12 Eylül mağduru Celalettin Can'ı darbe karşıtı etkinliklerinden dolayı cezaevine atmak akıl tutulmasıdır."

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Darbecileri yargılamakla övünen AKP, darbe karşıtı, insan hakları savunucusu Celalettin Can'ı 12 Eylül karşıtı söylemlerinden dolayı cezaevine koydurtarak tarihe geçti" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Silivri Cezaevi'nde bulunan Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve Muhabir Ahmet Şık ile Demokrasi Gazetesi Yazarı, HDP PM Üyesi Celalettin Can'ı ziyaret etti. 

"CUMHURİYET ÇALIŞANLARININ TEK KAYGISI VAR"

Cumhuriyet Gazetesi mensupları Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık'ın sağlığı ve morallerinin iyi olduğunu belirten Yarkadaş, "Tek dertleri Türkiye'nin kötü gidişatı... Diyebilirim ki; 24 saatlerini Türkiye'yi düşünerek geçiriyorlar" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet çalışanlarının 9 Mart günü bir kez daha hakim karşısına çıkacaklarını belirten Yarkadaş, "O gün, Atalay ve Sabuncu'nun cezaevindeki 17, Ahmet Şık'ın ise 15. ayı dolmuş olacak. Ve o gün herkes, Türkiye'deki adaletsizliğin hangi boyutlara ulaştığını bir kez daha görecek" dedi. Yarkadaş, demokratik kamuoyunu 9 Mart'ta Silivri'de yapılacak olan duruşmaya katılmaya çağırdı. 

TRAJİ KOMİK BİR TUTUKLAMA

Demokrasi Gazetesi Yazarı, 78'liler Girişimi Sözcüsü ve HDP PM Üyesi Celalettin Can'la yaptığı görüşmeye ilişkin izlenimlerini de aktaran CHP'li Yarkadaş, "Neresinden tutsanız elinizde kalan bir soruşturma bu" dedi. CHP'li vekil, "Celalettin Can'ın tutuklanmasının hukukla hiçbir ilgisinin olmadığı görülüyor. Traji komik bir dava ve traji komik bir tutuklama" ifadesini kullandı. 

Celalettin Can'ın 12 Eylül faşist darbesinin ardından generallerin kurduğu düzen sonrası 19 yıl tutuklu kaldığını hatırlatan Yarkadaş, "Can şimdi ironi yapılırcasına 19. Koğuş'a konulmuş" dedi. 

"CAN, AKİL İNSANLAR HEYETİ'NDEYDİ"

Can'ın AKP tarafından oluşturulan "Akil İnsanlar" oluşumunda yer almasına rağmen bugün cezaevinde olmasının iktidarın politik zikzaklarının somut bir örneği olduğunu belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Celalettin Can, 2000'li yılların başında, 12 Eylül darbesi mağdurlarını bir araya getirebilmek ve darbecilerden hesap sorabilmek için 78'liler Vakfı Girişimi'ni örgütledi. Hatta bir de dergi çıkardı. Yıllardır, darbecilerden hesap sormak için uğraşıyor. Ancak ne yazık ki; şimdi tüm bu uğraşları önüne 'suç isnadı' olarak konuluyor. Can'ın 12 Eylül karşıtı tüm eylem ve söylemleri, fezlekede 'devleti yıpratma faaliyeti' olarak yer alıyor. Ve böylece, 12 Eylül'ü eleştirmek de suç kapsamına girmiş oluyor."

12 EYLÜL KARŞITI OLMAK DA SUÇ!

CHP'li Yarkadaş, Can'ın 12 Eylül karşıtı faaliyetlerinin "örgüt üyeliğinin kanıtı" olarak fezlekede yer bulduğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

"Celalettin Can, yaptığımız görüşmede 'Bunlar eğer suçsa, AKP'nin yaptığına ne demeli?' sorusunu yöneltti. Ardından da 'AKP darbecileri koruyan geçici 15. maddeyi bizim isteğimiz üzerine kaldırdı' hatırlatmasını yaptı. Bunu savcıya da söylemiş Can... AKP, muhalifleri tutuklamak için akıl sınırlarını zorluyor."

GAZETE ÖNÜNDEKİ AÇIKLAMA DA FEZLEKEDE

Can'a yöneltilen birçok suçlama olduğunu belirten Yarkadaş, "Örneğin, Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon sonrası gazete binasının önüne gelmesi ve burada açıklama yapması da örgüt üyeliğine kanıt olarak gösterilmiş. Demokratik bir hakkı kullanmak, artık yasadışı örgüt üyeliğiyle eşdeğer hale getiriliyor. Hukuk bunun neresinde?" tepkisini gösterdi. 

Can'ın terörizm ve şiddetle arasında kalın bir çizgi olduğunu belirten Yarkadaş, "Kendisi şu an Akil İnsanlar'da yer alan tutuklu tek kişi... Can madem teröristse, niye Akil İnsanlar Heyeti'ne aldınız?" sorusunu yöneltti. Yarkadaş, "Can, Akil İnsanlar Heyeti'ne girdikten sonra HDP ile yakınlaşıyor ve üye oluyor. Kürt sorununun çözümü için barışçıl bir çaba göstermek istiyor. Şimdi ise HDP'li olduğu için tutuklanıyor" dedi.

"SAĞLIK SORUNU YAŞIYOR"

Can'ın çok ciddi iki sağlık sorunu olduğu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini de belirten Yarkadaş, "Raporlarını Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül'e de ilettim. Can'ın bu koşullarda cezaevinde kalabilmesi mümkün değil. Gözaltına alındığı gün, zaten hastaneye yatacakmış" diye konuştu. 

Can'ın yaptıkları görüşmede "Beni niye tutuklandıklarını biliyorum; terbiye etmek ve çizgiye çekmek istiyorlar" ifadesini kullandığını belirten Yarkadaş, "Soruşturmanın hukuki bir yanının olmadığı zaten suçlama konularından da belli" dedi.

DEMİRTAŞ PROTESTOSU DA SUÇ SAYILMIŞ

Can'ın HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın tutuklanmasını protestosunun da suç unsuru sayıldığını belirten Yarkadaş, "Bu suçlamalar dünya hukuk tarihine geçer" ifadesini kullandı.

BUZDOLABI SORUSU

Yarkadaş, HDP PM üyesi Can'ın görüşmede gülerek anlattığı bir suçlama örneğini de şöyle aktardı:

"Celalettin Can, partisinin Rojava'daki çocuklar için başlattığı battaniye kampanyası için yardım istemiş. Hem bu, hem de Suriye'de yaşananlara ilişkin düzenlediği toplantı suç sayılmış. Ancak gülerek anlattığı başka bir konu var... Terör örgütünün dağdaki elemanlarına buzdolabı gönderip göndermediği sorulmuş... Can bu soruya 'Dağa niye buzdolabı göndereyim? Dağ zaten soğuktur... Ne yapacaklar buzdolabını?' demiş. Can bunu savcılıkta söylerken gülmüş... Bana da gülerek anlattı. Ancak kaygı duyduğu noktanın da altını çizdi. İddianamelerinin bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi. Zira iddianame geciktikçe, mağduriyetler de artıyor. Can, kamuoyunun bu bağlamda duyarlı olmasını istediğini ifade etti."

Barış Yarkadaş
CHP İstanbul Milletvekili



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İmamoğlu 2019'daki kırık sandalyeyi hatırlattı: Amaçları beni yıldırmak...

Çatalca'da halka hitap İmamoğlu, 5 yıl boyunca randevu taleplerine karşılık vermeyen Cumhur Erdoğan'ı ayrımcılık yapmakla suçladı. İmamoğlu Erdoğan'ın amacının kendisini yıldırmak olduğun...

Akşener: Düşman kuvvet olmaktan bıktık

Ankara'da esnafı ziyaret eden Akşener "Vallahi bıktık 'Oraya oy verirseniz o kazanır, buraya oy verirseniz bu kazanır.' Ne yani, düşman kuvvet olmaktan bıktık" diye konuştu. İYİ Parti Gen...


25 yılda tek bir tane açmamışlardı... Murat Kurum'dan şaşırtan 'kreş' vaadi!

Proje tanıtım toplantısında konuşan Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum, 1 yılda 100 kreş açacaklarını söyledi. Ancak Refah Partisi ve AKP'nin İBB'yi yönettiği 1994 yılından 2019 yıllın...

Özgür Özel'den Akbelen uyarısı: 1 Nisan'dan sonra o karar geri gelebilir

Özgür Özel, Muğla mitinginde Akbelen'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla geri çekilen kamulaştırma kararına dair konuştu. Özel "Seçim öncesi yaratılacak infialden korkup o kararı geri çektiler....


CHP'den İYİ Parti seçmenine 'stratejik davranma' çağrısı

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı, sandığa üç gün kala parti tabanı ile İYİ Parti ve AKP seçmenine seslendi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ ...

Erdoğan'dan emekli maaşlarına düzenleme mesajı: Temmuz'da masaya yatıracağız

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Bursa mitinginde açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları için düzenleme mesajı veren Erdoğan, "Önümüzdeki Temmuz ay...


İmamoğlu: Kamuda yönetici olduğum yerde akrabam kapıdan içeri giremez

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Eş, dost, akraba işini kamuda asla sevmedim, sevmem. Akrabalık yeri değildir siyaset. Benim eşim şahit; bilir. Akrabam kapıdan içeri giremez benim kurumumda, ...

HPV ve HIV iddialarıyla gündeme gelmişti... Gözaltına alınanlar var!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "ha...


Seçimlerde en yaşlı aday 90, en genci 18 yaşında

Yerel seçimlerin en genç ve en yaşlı adayı arasında 72 yaş farkı var. En yaşlı aday 90 yaşındaki AKP'li Ali Kalınca. En genç ise Yeniden Refah Partili 18 yaşındaki Elif Nur Batur. 31 Mart...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR