Yukarı
203722

"120 gazeteci hakim karşısına çıktı"

28 Şubat 2018 13:25

Yarkadaş: "Gazeteciler en sıcak Şubat'ı yaşadı. 120 gazeteci hakim karşısına çıktı. Yıllar sonra bir kitap daha siyah poşete sokuldu. Beş kitap ise cezaevlerinin tel örgülerini aşamadı."

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP'nin gerçekleri yazan gazetecilere yönelik sürek avı hız kesmiyor. Bu ay beş gazeteci daha tutuklandı" dedi. 

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Basına Yönelik Hak İhlalleri Raporu''nun Şubat ayı verilerini açıkladı. 

"KARA PARA TRAFİĞİNİ YAZAN GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ"

Raporunu Slovakya'da katledilen Gazeteci Jan Kuciak ile sevgilisi Martina Kusnirova'ya ithaf ettiğini açıklayan Yarkadaş, "Meslektaşımız, kara para trafiği üzerine bir dosya hazırlarken pazar günü katledildi. İktidarlar, gerçekleri yazan kim olursa olsun peşini bırakmıyor" dedi. Yarkadaş, bir süre önce de Malta'da Daphne Galizia adlı bir gazetecinin vergi cennetleri üzerine araştırma yaparken arabasına bomba konularak katledildiğini hatırlattı. 

EN SICAK ŞUBAT!

Türkiye'deki gazetecilerin de baskılardan nasibini fazlasıyla aldığını belirten Yarkadaş, "Şubat ayında da medyaya yönelik baskılar hız kesmedi. Şubat ayında, 24 gazeteci gözaltına alındı. 5 gazeteci tutuklandı. 13 gazeteci ise hapis cezasına çarptırıldı" dedi. 

İktidarın beş haber sitesine erişim engeli, bir habere ise yayın yasağı koydurttuğunu belirten Yarkadaş, "Gazeteciler, sıcak bir Şubat geçirdi" ifadesini kullandı. 

Şubat'ta bir tiyatro oyununun yasaklandığı, bir TV kanalına ise para cezası verildiğini belirten Yarkadaş, "Beş program ise yayın durdurma cezası aldı" diye konuştu. 

YARGILANANLARIN SAYISI REKORA ULAŞTI

Geride kalan ay içinde basın yayın kuruluşlarında çalışan toplam 120 kişinin hakim karşısına çıktığını belirten Yarkadaş, "Yargılananların içinde muhabir de var, gazete dağıtıcısı da... İktidar, eli muhalif  gazeteye değen ya da gazete için emek veren hiç kimseyi affetmiyor" dedi. 

"DÜŞÜNCE ZİNCİRE VURULUYOR!"

Şubat ayında gazetecilerin yazdığı beş kitabın cezaevlerine alınmadığını da belirten Yarkadaş, "Demir parmaklıkları ve tel örgüleri aşamadılar" dediği kitapları, zincirlenmiş bir şekilde gazetecilere gösterdi. Gazeteci İsmail Saymaz, Ahmet Altan ve Nurcan Baysal'ın kitaplarının cezaevleri yönetimleri tarafından keyfi bir şekilde içeriye alınmadığını belirten Yarkadaş, "Düşünceye pranga vuran zihniyet, sadece dışarıdakileri değil, içeridekileri de de aynı haklardan mahrum bırakıyor" ifadesini kullandı. 

SİYAH POŞETE GİREN KİTAP

Aydınlık Gazetesi Yazarı Rıza Zelyut'un ''Osmanlı'da Oğlancılık'' adlı kitabının da keyfi bir şekilde 'muzır neşriyat' kapsamına alındığını belirten Yarkadaş, sansürün boyutunu anlatabilmek için, kitabı siyah poşet içinde gösterdi. CHP'li vekil, "2018 yılının Şubat ayında, bir kitap raflarda böyle satılacak. Bu kitap tarihsel kaynaklardan derlenen verilerle yazılmıştır. Ancak ne yazık ki; artık siyah bir poşet içinde raflardaki yerini alacak" diye konuştu. 

"AKİT'E HER ŞEY SERBEST"

AKP muhaliflerinin düşünceyi ifade özgürlüğü haklarının kısıtlandığını belirten Yarkadaş, "Ancak bu engelleme ve sansür, iktidar yandaşlarına hiç uğramıyor. AKİT TV'nin sorumsuz spikeri Ahmet Keser, TBMM'yi bombalayacağını söylemesine rağmen, iktidar buna göz yumuyor" dedi. 

"YEREL SEÇİME İTİRAZ ETMEYİZ''

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, bir soru üzerine, erken yerel seçim tartışmalarına ilişkin de konuştu. Yarkadaş, “AKP’nin kurmaylarının belediye başkanlığı seçimlerini 6 ay öne almaya yönelik bir planlarının olduğunu biliyoruz. CHP yerel seçimlerin öne alınması durumunda buna itiraz etmeyecektir” dedi.

“GENEL SEÇİME DE HAZIRIZ”

Erken seçim tartışmalarının hatırlatılması üzerine Yarkadaş, şöyle dedi:

“AKP’nin kurmaylarının belediye başkanlığı seçimlerini 6 ay öne almaya yönelik bir planlarının olduğunu biliyoruz. CHP belediye başkanlıkları seçimlerinin öne alınması teklifi gelirse bunu değerlendirecektir ve hiçbir koşulda seçimden kaçmayacaktır. Biz yarın yapılacak olan bir genel seçime de yarın yapılacak olan bir yerel seçime de hazırız. Bu bağlamda sadece belediye başkanlıkları seçimlerinin öne alınması yetmez, belediye başkanlarının görev sürelerinin kısaltılmasına ilişkin de bir çalışma yapılması gerekir. Ben bu konuda bir kanun teklifi de verdim. Çünkü 5 yıllık görev süresi belediye başkanlarını hantallaştırıyor.

Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi belediye başkanlığı seçimlerinin öne alınmasına ilişkin bir teklifi getirirse biz CHP olarak bu teklifi değerlendiririz ve her türlü seçime hazır olduğumuzu da buradan kamuoyuna bir kez daha duyururuz. CHP yerel seçimlerin öne alınması durumunda buna itiraz etmeyecektir."

Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti: 

"AKP ve koalisyon ortağı MHP, seçimlerin adil ve güvenilir olmaktan çıkmasına sebep oluyorlar. AKP iktidarda, MHP ise Meclis'te kalabilmek için her türlü 'Zihni Sinir Projesi'ni devreye sokuyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar, halkımız onların hülyalarına sandık başına giderek son verecektir." 

Barış Yarkadaş
CHP İstanbul Milletvekili

 



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

İmamoğlu 2019'daki kırık sandalyeyi hatırlattı: Amaçları beni yıldırmak...

Çatalca'da halka hitap İmamoğlu, 5 yıl boyunca randevu taleplerine karşılık vermeyen Cumhur Erdoğan'ı ayrımcılık yapmakla suçladı. İmamoğlu Erdoğan'ın amacının kendisini yıldırmak olduğun...

25 yılda tek bir tane açmamışlardı... Murat Kurum'dan şaşırtan 'kreş' vaadi!

Proje tanıtım toplantısında konuşan Cumhur İttifakı'nın adayı Murat Kurum, 1 yılda 100 kreş açacaklarını söyledi. Ancak Refah Partisi ve AKP'nin İBB'yi yönettiği 1994 yılından 2019 yıllın...


CHP'den İYİ Parti seçmenine 'stratejik davranma' çağrısı

CHP'li Oğuz Kaan Salıcı, sandığa üç gün kala parti tabanı ile İYİ Parti ve AKP seçmenine seslendi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, yerel seçimlere kısa bir süre kala CHP, İYİ ...

İmamoğlu: Kamuda yönetici olduğum yerde akrabam kapıdan içeri giremez

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Eş, dost, akraba işini kamuda asla sevmedim, sevmem. Akrabalık yeri değildir siyaset. Benim eşim şahit; bilir. Akrabam kapıdan içeri giremez benim kurumumda, ...


HPV ve HIV iddialarıyla gündeme gelmişti... Gözaltına alınanlar var!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca Karabük Üniversitesi'nde yaşanan olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme", "ha...

Seçimlerde en yaşlı aday 90, en genci 18 yaşında

Yerel seçimlerin en genç ve en yaşlı adayı arasında 72 yaş farkı var. En yaşlı aday 90 yaşındaki AKP'li Ali Kalınca. En genç ise Yeniden Refah Partili 18 yaşındaki Elif Nur Batur. 31 Mart...


Yargıtay'da başkanlık seçimi dördüncü gününde

Yargıtay Başkanlığı seçiminin dokuzuncu turunda da sonuç çıkmadı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca 119, 3'üncü Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 138 oy aldı. Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'...

Prof. Dr. Ahmet Ercan İstanbul'daki riskli 5 ilçeyi açıkladı

Yalova açıklarında ve Marmara Denizi çevresinde meydana gelen depremler endişe yaratmaya devam ediyor. Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da beklenen büyük deprem öncesi riskli ilçelere dikkat çek...


Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa Cemaati'ne yanıt gecikmedi

Kamuoyunda 'Cübbeli Ahmet Hoca' olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü, İsmailağa cemaatinin kendisi hakkında verdiği ihraç kararına yanıt verdi. İsmailağa Cemaati'nde, tarikatlarda şeyhlik mak...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı

Türkan Şoray, 24 Mart Pazar günü Beykoz'daki evinde beynine pıhtı atması nedeniyle fenalaşıp hastaneye kaldırılan Kadir İnanır'a geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Geçen pazar günü Beykoz...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Uykunuzu tam alamıyor musunuz? Daha yaşlı hissetmeniz normal olabilir

Bilim insanları, 1 ay boyunca uykularını tam alan kişilerin oldukları yaştan yaklaşık 6 yaş genç hissettiklerini belirledi. İsveç'teki Karolinska Enstitüsündeki araştırmacılar yeterli uyku almanın ve uykusuzluğun, hissedilen yaşla ilişkisini inceledi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR