Yukarı
204264

ABD'deki göçmenlerden protesto

06 Mart 2018 11:25

 ABD Başkanı Donald Trump’ın, çocuk yaşta ABD'ye gelen göçmenlere yasal statü sağlayan DACA programının iptali için tanıdığı sürenin dolması nedeniyle ülkedeki göçmenler tarafından gösteri düzenlendi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın DACA programının iptali için tanıdığı altı aylık süre bugün doldu.

DACA programının son bulmasıyla hem Trump’ı hem de ABD kongresini protesto eden yüzlerce genç göçmen, Los Angeles Belediye Binası önünde gösteri düzenledi.

Gösteri, “Adalet Olmadan Barış Olmaz” sloganıyla başladı. Gösteride konuşan Kaliforniya Hayalci Ağı Organizasyonu'nun üyesi ve DACA’dan faydalanan Melody B. “Burada annemin ve anneannemin haberi olmadan bulunuyorum ama onları - orijinal hayalcileri - ailelerimizi temsil ediyorum” dedi.

ABD’ye 6 aylıkken getirilen, şu anda 18 yaşında olan ve politik bilimler okuyan, DACA’dan faydalanan Itayu T. ise “Bugün burada Başkan Trump’ı hayalciler yasasını desteklemeye çağırıyoruz. Bizler herhangi bir partinin veya politik ajandanın destekçisi değil insan haklarına sahip insanlarız” diye konuştu.

Peru doğumlu, DACA’dan faydalanan Ana da, “ABD’ye 4 yaşında geldim ve o zamandan beri buraya evim diyorum. 2017 Eylül ayında DACA iptal edildiğinde her şeyin yıkıldığını düşündüm. Sonra bir umut kendini gösterdi. Onlarca politikacı DACA’yı temelli yasallaştıracaklarını söyledi. Aylar oldu yasa nerede? Hiçbir şey yapmadan ayların geçmesine nasıl izin verdiniz, ailelerinizin yüzüne nasıl bakıyorsunuz? Yüz binlerimiz çözüm bekliyor” şeklinde konuştu.

Undocu-Media’nın kurucusu Justino Mora ise yaptığı konuşmada, “Ben dokümansız, korkmayan ve bu konuda özür dilemeyen biriyim. Bu şimdi söylememin nedeni yöneticiler bize bir vade biçtiler. Bunun bizi korkutmasını beklediler, geri çekilmemizi istediler. Ama bugün biz hayır diyoruz. Bugün savaşmaya devam edeceğiz. Bugün sadece bir başlangıç” diye seslendi.

Konuşmaların ardından aktivist, söz yazarı ve şarkıcı Andres, göçmenlik üzerine şarkılardan oluşan kısa bir konser verdi. Ardından grup belediye binasının çevresinde sloganlar eşliğinde yürüdü.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Ryan ile görüşmek isteyen gruba gözaltı

ABD Başkanı Donald Trump’ın, DACA programını durdurmasının ardından kongrenin yeni yasa çıkartması için süre bugün doluyor. Her ne kadar mahkeme kararları ile DACA programında olanların statüleri şimdilik korunsa da programa yeni başvuru artık kabul edilmiyor.

Kanun koyucuların bu konuda yavaş hareket etmesini, duyarsız kalmasını ve zamanında yeni yasa çıkartmamasını protesto eden Amerikan İslami İlişkiler Konseyi (CAIR) önderliğinde toplanan Müslüman, Hristiyan ve Yahudi liderlerin de aralarında bulunduğu grup, bugün Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ile görüşmek üzere meclise gitti.

Görüşme talebini kabul etmeyen Ryan’ın ofisinin önünde basına konuşan grup, “Burada Paul Ryan’ın bizimle konuşmasını talep ediyoruz. Böylece bizimle yüzleşebilir, ırkçı politikalardan etkilenen insanların suratlarını görebilir” diyerek, DACA programının devamı için çalışılması gerektiğini vurguladı.

Gruptan gazetecilere seslenen Kaliforniya’dan Ali isimli bir kişi, “Burada çözüm istiyoruz. ABD‘nin büyük bir çoğunluğu DACA programını destekliyor, Amerikan halkının yüzde 90’ı DACA’yı destekliyor” dedi.

Christina isimli bir kadın ise, “Burada 26 yaşındaki DACA’dan faydalanan kardeşim için bulunuyorum ve burada olmaktan gurur duyuyorum. Müslümanlar, Hristiyanlar, Yahudiler, kadınlar hepimiz bir aradayız ve açıkça bir çözüme ihtiyacımız var diyoruz” sözleri ile konun üzerine gitmeye ve savaşmaya devam edeceklerini belirtti.

Ryan’ın çağrılara cevap vermemesi üzerine grup oturma eylemi başlattı. Güvenlik güçlerinin hükümet binasında bu eylemi yapamayacakları konusunda anons yapmasına rağmen kararlı olan gruba polis müdahale etti.
CAIR’in iletişim direktörü İbrahim Hooper, İHA’ya telefon ile yaptığı açıklamada, aralarında CAIR liderlerinin de bulunduğu bir düzine kişinin tutuklandığını, şu an için durumlarını bilemediğini ancak birkaç saat içerisinde serbest bırakılacaklarını umduğunu söyledi.

Donald Trump’ın iptal ettiği, kısaca DACA olarak tanımlanan, Çocuk Göçmenlere İstisnai Muamele düzenlemesi programı, ABD’ye çocuk yaşta gelen dokümansız göçmenlerin yani “hayalcilerin” sınır dışı edilmemesini önlüyor ve hem eğitim alma, hem de çalışma hakkı tanıyordu.

Kongrenin geçtiğimiz 6 ay boyunca programın yerine yeni bir düzenleme getirmemesi, her ne kadar şu an için mahkeme kararıyla DACA’dan faydalanmış olan göçmenleri koruma altında tutuyor olsa da yaklaşık 800 bin dokümansız genç göçmenin geleceğinde soru işaretleri doğuruyor.

İHA



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Moskova saldırısında can kaybı 144'e yükseldi

Rusya'nın Moskova bölgesine bağlı Krasnogorsk’taki konser salonuna terör örgütü DEAŞ tarafından 22 Mart'ta gerçekleştirilen saldırıda can kaybı artıyor. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko...

İsrail-Lübnan sınırında şiddetli çatışmalar: Burkan'la vurdular

Lübnan’daki Hizbullah örgütü, İran yapımı Falag ve Burkan füzeleriyle İsrail’e saldırılar düzenledi. Hizbullah, son çatışmalarda 7 mensubunun daha öldürüldüğünü duyurdu. Hizbullah hareket...


Kaza kırıma uğradı: Rus savaş uçağı denize düştü

Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'ın Akyar (Sivastopol) şehrinde, Rusya ait Su-35 tipi savaş uçağı kaza kırıma uğrayarak Karadeniz'e düştü.

ABD'de çekirdek PCE verisi açıklandı

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonu izlemek için PCE verilerini takip ediyor.  ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, çekirdek PCE Şubat ayında beklentilere paralel ol...


İsrail saldırmaya devam ediyor: Gazze'de can kaybı 32 bin 623'e yükseldi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 32 bin 623'e, yaralıların sayısı ise 75 bin 92'ye ulaştı.

Savaş kabinesinde kriz: Birbirlerine girdiler

İsrail'in 7 Ekim sonrasında Gazze'ye saldırıları için kurulan Savaş Kabinesi'nde Başbakan Binyamin Netanyahu ile kabinesi üyesi Benny Gantz ve Gadi Eisenkot arasında tartışma yaşandığı aç...


Yunanistan'da şiddetli deprem

Yunanistan'ın güneybatısında 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İyon Denizi'nde Zakintos Adası'nın 72 kilometre güneydoğusunda yaşanan deprem bölgede geniş bir alanda hissedildi. ABD Je...

Kazada 57 kişi ölmüştü... Miçotakis'e güvenoyu sınavı

Yunanistan'da, Kiryakos Miçotakis'in başkanlığındaki hükümet, muhalefetin geçen yıl Larisa kenti yakınlarındaki Tempi bölgesinde yaşanan ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan tren kazasına il...


İsrail, Suriye'yi vurdu: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İsrail'in Halep Havalimanı'na ve kentin çeşitli bölgelerine düzenlediği hava saldırısında onlarca Suriye askeri ve sivil öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Kaynaklar, ölenler arasında Hizbu...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi

Farah Zeynep Abdullah'ın Kızıl Goncalar dizisine dahil olacağı söylentileri sosyal medyada büyük ilgi görmüştü. Ünlü oyuncu iddialara yanıt verdi. Öyle bir geçer zaman ki Masumlar Apartma...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Diyet gıdası krizi: Can kaybı artıyor

Kobayashi Pharmaceutical Co. firmasından yapılan açıklamaya göre, kırmızı pirinç mayası içeren "beni-koji" tüketen bir kişi daha yaşamını yitirdi. Böylelikle şimdiye kadar takviye diyet gıdası "beni-koji" ile bağlantılı ölenlerin sayısı 5'e yükseldi. Ölenlerin cinsiyeti ve yaşı açıklanmadı. 

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR